Смекни!
smekni.com

Информатика 10 класс Пивкинд стандарт (стр. 4 из 13)

За бажанням можна налаштувати Панель швидкого доступу, додавши на неї інші кнопки, крім тих, що розміщені на ній за замовчуванням. Наприклад, кнопку для друкування документа, кнопку для перевірки правопису тощо. Для цього потрібно вибрати в кінці цієї панелі кнопку Налаштування панелі швидкого доступу

. Це приведе до відкриття відповідного меню (рис. 1.12), в якому користувачу потрібно вибрати кнопки команд, які він бажає додати на панель. Якщо потрібна команда відсутня в наведеному переліку, то для її пошуку слід скористатися командою Інші команди цього меню. Крім того, вибравши в меню команду Відображати під стрічкою, можна змінити місце розташування Панелі швидкого доступу.

Так, вибравши в меню команди Відкрити, Швидкий друк, Правопис і граматика, Відображати під стрічкою, отримаємо вигляд Панелі швидкого доступу, який зображено на рисунку 1.13.

Крім зміни зовнішнього вигляду вікна текстового процесора Word 2007, користувач може налаштувати роботу самої програми. Для цього потрібно виконати Office ПараметриWord. Вікно Параметри Word (рис. 1.14) розділено вертикально на дві частини: у лівій наведені

Рис. 1.12. Меню Настроїтипанель Рис. 1.13. Змінена Панель швидкого швидкого доступу доступу, яка розташована під Стрічкою

імена вкладок для налаштування програми, у правій – набір елементів керування вибраної вкладки.

Рис. 1.14. Вікно Параметри Word

Розглянемо деякі з них.

На вкладці Найуживаніші можна відмінити або встановити відображення міні-панелі форматування, яка з’являється під час виділення фрагмента тексту, вимкнути або увімкнути режим динамічного перегляду відформатованого об’єкта й ін. За замовчуванням Word 2007 відображає спливаючі підказки за наведення вказівника на елементи керування. Щоб змінити це налаштування, потрібно вибрати в списку Стиль спливаючих підказок значення не відображати підказки. На цій вкладці можна також змінити ім’я користувача та його ініціали, ввівши потрібний текст в однойменні поля. Використавши кнопку Мовні параметри, можна вибрати мови, за словниками яких здійснюватиметься перевірка правопису в тексті, а також мову, яка буде автоматично встановлюватися за замовчуванням у всіх програмах пакета Microsoft Office.

На вкладці Відображення, встановивши позначки відповідних прапорців, можна забезпечити постійне відображення в тексті прихованих символів (пропуски, знаки закінчення абзаців тощо). Тут також можна встановити значення деяких додаткових параметрів друку. Наприклад, друкувати чи ні рисунки, тло сторінок, прихований текст тощо.

Якщо в документі не відбувається автоматична перевірка правопису під час уведення тексту або не використовується контекстна перевірка, то слід відкрити вкладку Правопис і з’ясувати, чи встановлено потрібні позначки прапорців. Також можна налаштувати й інші параметри перевірки правопису: пропуск абревіатур, слів з цифрами, Інтернет-адрес. Ще можна встановити параметри автозаміни символів під час уведення – вставляти символи сполученням клавіш, замінювати першу літеру речення великою буквою, замінювати прямі лапки " на парні «» тощо.

Для налаштування параметрів збереження документа слід вибрати вкладку Збереження і вибрати, в якому форматі та в якій папці за замовчуванням зберігатимуться документи, через який інтервал часу здійснюватиметься автоматичне збереження документа та ін.

На вкладці Додатково можна змінити значення параметрів редагування тексту: чи здійснювати автоматичне виділення слів та абзаців клацанням миші, чи замінювати виділений текст уведеним, чи дозволити операцію перетягування об’єктів, яким чином переключати режими вставлення/замінювання та ін. Коли потрібні налаштування зроблені, слід вибрати кнопку ОК, і встановлені значення параметрів роботи програми будуть застосовані.

1 . Значення яких властивостей сторінки можна задати? Які засоби для цього можна використати?

2 . Значення яких властивостей сторінки можна змінити, використовуючи лінійки?

3 . Як задається розмір сторінки документа?

4 . Які ви знаєте види орієнтації сторінки?

5 . Що таке поля сторінки? Для чого їх використовують?

6 . Який вид полів потрібно вибрати, якщо документ друкуватиметься з обох сторін аркуша? Як його встановити?

7 . Як пронумерувати сторінки документа?

8 . Що таке колонтитули? Як їх створити?

9 . Для чого призначений режим попереднього перегляду документа? Як його включити?

10 . Які параметри друку можна встановити у вікні Друк?

11 . Як надрукувати кілька сторінок документа? Які правила запису діапазону сторінок для друку?

12 . Опишіть, як надрукувати фрагмент документа.

13*. Використовуючи Довідку, з’ясуйте, як установити друк сторінок документа у зворотному порядку. У яких випадках зручно застосовувати такий режим друку?

14*. Як вплине на вигляд друкованого документа вибір під час друку 4-х сторінок на аркуші?

15*. Як надрукувати текст файлу, не відкриваючи його?

16*. Які параметри друку можна встановити у вікні Властивості принтера на вашому комп’ютері?

17*. Документ підготовлено для друку на аркуші формату А4. Значення яких властивостей сторінки потрібно змінити, щоб надрукувати цей документ на аркуші формату А5? Як можна вирішити цю ситуацію зміною параметрів друку?

18 . Як згорнути Стрічку? Як її поновити?

19 . Як відмінити відображення на екрані горизонтальної лінійки? Як її поновити?

20 . Як здійснюється налаштування Панелі швидкого доступу?

21 . Для чого призначено вікно Параметри Word? Як його відкрити? Які налаштування можна зробити, використовуючи елементи керування цього вікна?

22*. При виділенні фрагмента тексту на екрані не з’являється міні-панель інструментів. У чому причина? Як виправити цю ситуацію?

23 . Які режими перегляду документа на екрані використовуються під час роботи у Word 2007? Чим вони відрізняються?

24 . Як змінити масштаб відображення документа у вікні програми Word 2007?

1 . Відкрийте вказаний учителем файл (наприклад, Тема 1\Завдання 1.1\ зразок.docx). Установіть такий формат сторінки: розмір сторінки – А5, орієнтація – альбомна. Установіть на лінійках розмір усіх полів сторінки по 2 см. Пронумеруйте сторінки відкритого документа за такими значеннями властивостей: розташування – зверху сторінки, вирівнювання – зліва, починати нумерацію з номера 3. Надрукуйте документ.

2 . Відкрийте вказаний учителем файл (наприклад, Тема 1\Завдання 1.1\ зразок.docx). Створіть колонтитули: у верхньому запишіть поточну дату з вирівнюванням по центру, у нижньому – ваше прізвище з вирівнюванням зліва. Збережіть документ у власній папці з іменем вправа 1.1.2.docx.

3 . Відкрийте вказаний учителем файл (наприклад, Тема 1\Завдання 1.1\ зразок.docx). Відформатуйте документ: розмір сторінки – Letter; орієнтація – книжкова; поля: верхнє – 1,5 см, нижнє – 1 см, ліве – 2 см, праве – 3 см; нумерація сторінок – внизу сторінки, по центру, починаючи з номера 1; верхній колонтитул – назва текстового документа. Збережіть документ у папці Мої документи з іменем вправа 1.1.3.docx.

4*. Відкрийте вказаний учителем файл (наприклад, Тема 1\Завдання 1.1\ зразок.docx). Відформатуйте документ: розмір сторінки – А4; орієнтація – книжкова; поля: верхнє – 1,5 см, нижнє – 1 см, зовнішнє – 2 см, внутрішнє – 3 см; нумерація сторінок – внизу сторінки, назовнішній стороні, починаючи з номера 1; колонтитули: верхній на непарних сторінках – назва текстового документа, нижній на парних сторінках – поточна дата та час. Збережіть документ у папці Мої документи з іменем вправа 1.1.4.docx.

5 . Відкрийте вказаний учителем файл (наприклад, Тема 1\Завдання 1.1\ зразок.docx). Перегляньте документ у режимі попереднього перегляду. Видаліть назву документа. Змініть орієнтацію аркуша. Зробіть припасовування сторінок. Збережіть документ у власній папці з іменем вправа 1.1.5.docx.

6*. Відкрийте вказаний учителем файл (наприклад, Тема 1\Завдання 1.1\ зразок.docx). Надрукуйте перші п’ять рядків документа. Надрукуйте першу і третю сторінки документа. Надрукуйте документ, розмістивши на одному аркуші дві сторінки документа.