Смекни!
smekni.com

Информатика 10 класс Пивкинд стандарт (стр. 6 из 13)

2.

Виконати Основне Абзац Сортування
.

3. Установити в діалоговому вікні Сортуваннятексту (рис. 1.17) такі значення:

Сортувати за абзацами.

Тип даних – текст, число або дата. Рис. 1.17. Вікно Сортування тексту

Порядоксортування за зростанням чи за спаданням.

4. Вибрати кнопку ОК.

Рядки списку змінять своє розташування, а нумерація елементів списку залишиться послідовною.

Форматування списків

За необхідності користувач може відформатувати створений список: змінити вид маркера, його формат, спосіб нумерації, розташування списку тощо. Для цього слід виділити потрібні елементи списку і використати потрібні елементи керування міні-панелі, групи Шрифт і Абзац вкладки Основне, діалогових вікон тощо. Для змінення відступів елементів списку від поля також використовують маркери на горизонтальній лінійці.

Для встановлення відступу елемента списку від номера чи маркера в икористовується табуляція – засіб, який дає змогу розміщувати об’єкти в рядку в строго визначених місцях ( позиціях табуляції). На лінійці позиція табуляції зазвичай позначається так:

(рис. 1.18).

Рис. 1.18. Маркери і позначка табуляції на лінійці

Для встановлення позначки табуляції достатньо вибрати на лінійці потрібне місце вказівником миші. Щоб змінити її позицію, потрібно перетягнути позначку вздовж лінійки у нове місце. Для видалення позиції табуляції достатньо перемістити позначку табуляції за межі лінійки.

Також установити та змінити позиції табуляції можна у вікні Табуляція, для цього слід відкрити діалогове вікно Абзац і вибрати кнопку Табуляція.

Однією з особливостей форматування списків є те, що формат маркерів (номерів) і формат символів тексту може бути різним. Якщо в тексті вибрати один з маркерів чи номерів списку, то будуть виділені всі аналогічні об’єкти в усьому списку. Далі можна змінювати їхній формат незалежно від формату іншого тексту списку (рис. 1.19).

Рис. 1.19. Приклад форматування списку

Ще однією особливістю форматування списків є так зване автоматичне форматування. Якщо ви ввели перший елемент списку і відформатували його певним чином, то програма автоматично застосовуватиме такий саме формат і для інших елементів цього списку під час їх уведення. Прикладом застосування такого форматування може бути створення списків означень термінів. Наприклад, на рисунку 1.20 перше слово оформлено курсивом, після нього символ тире як роздільник, далі текст звичайного накреслення. У наступних рядках списку таке форматування

Міста-герої України:

Керч — місто республіканського підпорядкування в АР Крим. Розташоване на узбережжі Керченської протоки, на сході Керченського півострова між Чорним і Азовським морями.

Київ — столиця України, одне з найбільших і найстаріших міст Європи. Розташований у середній течії Дніпра, в північній Наддніпрянщині. Провідний політичний, соціально-економічний та науковий центр країни.

Одеса — місто на чорноморському узбережжі України, найбільший морський порт в країні, місто обласного значення, центр Одеської області.

Севастополь — портове місто державного підпорядкування в Україні. Місто розташоване на південному заході Кримського півострова, на узбережжі численних бухт Чорного моря. |

Рис. 1.20. Приклад списку з автоматичним форматуванням

буде повторюватися та автоматично перемикатися з курсиву на звичайний шрифт під час уведення роздільника (знака тире).

За необхідності користувач може створити власний спосіб оформлення списку, вибравши команду Визначити новий маркер або Визначити новий числовий формат внизу діалогових вікон відповідних списків. У вікні,

що відкриється, потрібно встановити значення властивостей нового виду списку.

Рис. 1.21. Вікно для створення нового Рис. 1.22. Вікно для створення нового

маркера списку формату нумерації

Наприклад, для маркованого списку у вікні Визначення нового маркера (рис. 1.21) можна вибрати зображення маркера у вигляді символу або рисунка, встановити параметри шрифту символу, визначити спосіб вирівнювання списку відносно лівого та правого полів сторінки. Вибираючи вид маркерів, слід пам’ятати, що відповідні шрифти та маркери повинні бути встановлені в операційній системі комп’ютера, на якому планується використовувати створений текстовий документ. Інакше зображення маркера може не відповідати вибраному.

Для створення нового формату нумерованого списку слід у вікні Визначення нового числового формату (рис. 1.22):

1. Вибрати в списку вид номера (числа, літери тощо).

2. Якщо потрібно, ввести текст перед номером або після нього (на рисунку 1.22 перед літерою І було введено слово Розділ).

3. Вибрати спосіб вирівнювання тексту списку.

4. Переглянути зразок оформлення.

5. Вибрати кнопку ОК.

Створені таким чином нові варіанти оформлення списків відображаються на початку відповідної бібліотеки. Їх можна видалити, вибравши команду Видалити в контекстному меню створеного виду списку.

Табуляція та її використання

1) Зима Весна Літо Осінь
Грудень Березень Червень Вересень
Січень Квітень Липень Жовтень
Лютий Травень Серпень Листопад
2) Директор ЗАТ І. В. Сидоренко

За допомогою табуляції можна розташувати об’єкти тексту в певних місцях рядка. Простір між об’єктами в рядку можна заповнити послідовністю деяких символів (крапками, тире, підкресленням тощо). Наведемо кілька прикладів використання табуляції:

3) Розділ 1 ......................... 1 стор. Розділ 2 ......................... 8 стор.

Розділ 3 ......................... 15 стор.

Для оформлення тексту таким чином на лінійці в потрібних місцях треба встановити позначки табуляції. Можна використовувати кілька типів табуляції, які вибираються кнопкою Тип табуляції, що розташована зліва від горизонтальної лінійки. Якщо послідовно вибирати цю кнопку, то тип табуляції буде змінюватися і можна встановити:

вирівнювання за лівим краєм – вирівнювання по центру

– вирівнювання за правим краєм – вирівнювання за розділювачем

– табуляція з вертикальною рискою

Після цього на лінійці відмічають позицію табуляції (рис. 1.23). Потім можна вводити потрібний текст. Для переміщення курсора в наступну позицію табуляції використовують клавішу Tab (їй відповідає прихований знак  ).

Рис. 1.23. Горизонтальна лінійка з позначками табуляції

Для зміни значень властивостей табуляції потрібно відкрити діалогове вікно Табуляція (рис. 1.24), двічі клацнувши будь-яку позицію табуляції на лінійці або вибравши кнопку Табуляція у діалоговому вікні Абзац. У цьому вікні для кожної позиції табуляції можна встановити значення таких її властивостей:

• відстань від межі лівого поля (за замовчуванням вимірюється в сантиметрах);

• спосіб вирівнювання тексту відносно позиції табуляції;

• символ-заповнювач простору між позиціями в рядку (заповнення буде відбуватися до наступ-

Рис. 1.24. Вікно встановлення

ної позиції табуляції і лише в тому випадку, якщо позицій табуляції натиснута клавіша Таb).

Установивши значення властивостей для нової позиції табуляції, слід вибрати кнопку Установити, – і нова позиція буде внесена до списку Позиції табуляції. Щоб змінити значення властивостей вже встановленої позиції табуляції, необхідно вибрати її в списку Позиціїтабуляції і встановити нові значення її властивостей.

Кнопка Видалити цього вікна видаляє зі списку вибрану позицію табуляції. Усі встановлені позиції табуляції можна видалити кнопкою Видалити все.

1 . Списки яких типів можна створити в текстовому документі Word 2007?

2 . Як перетворити кілька абзаців уведеного тексту на список?

3 . Яка назва і призначення кнопок , групи Абзац?

4 . Як створити нумерований список?