Смекни!
smekni.com

Екологія й економіка (стр. 1 из 9)

Реферат

«Екологія й економіка»

Найбільш загальний філософський зміст, що відповідає сучасному широкому розумінню екології як області знань, складається в розгляді й розкритті закономірностей розвитку якесь сукупності організмів, предметів, компонентів співтовариств і співтовариств у взаємодіях у системах біогеоценозів, нообиогеоценозов, біосфері з погляду суб'єкта або об'єкта (як правило, живого або за участю живого), прийнятого за центральний у цій системі. Розглянутим об'єктом може бути й промислове підприємство, галузь народного господарства або людська діяльність у цілому на Землі.

У цей час бурхливо розвивається экологизация різних дисциплін, під якою розуміється процес неухильного й послідовного впровадження систем технологічних, управлінських і інших рішень, що дозволяють підвищувати ефективність використання природних ресурсів і умов поряд з поліпшенням або хоча б збереженням якості природного середовища (або взагалі середовища життя) на локальному, регіональному й глобальному рівнях. Існує поняття й экологизации технологій виробництва, суть якого складається в застосуванні заходів щодо запобігання негативного впливу на природне середовище. Здійснення экологизации технологій виробляється розробкою набруднити технологій або технологічних ланцюгів, що дають на виході мінімум шкідливих викидів. Широким фронтом у цей час ведуться дослідження із установлення меж припустимих навантажень на природне середовище й розробці комплексних шляхів подолання виникаючих об'єктивних лімітів у природокористуванні. Це також ставиться не до екології, а до эконологии - наукової дисципліни, що досліджує “эконэкол”. Эконэкол (економіка + екологія) - позначення сукупності явищ, що включають суспільство як соціально-економічне ціле (але насамперед економіку й технологію) і природні ресурси, що перебувають у взаєминах позитивного зворотного зв'язку при нераціональному природокористуванні. Як приклад можна привести швидкий розвиток економіки в регіоні при наявності більших ресурсів середовища й гарних загальних екологічних умов, і навпаки, технологічно швидкий розвиток економіки без обліку екологічних обмежень приводить потім до змушеного застою в економіці.

У цей час багато галузей екології мають яскраво виражену практичну спрямованість і мають велике значення для розвитку різних галузей народного господарства. У зв'язку із цим з'явилися нові науково-практичні дисципліни на стику екології й сфери практичної діяльності людини: прикладна екологія, покликана оптимізувати взаємини людини з біосферою, інженерна екологія, що вивчає взаємодію суспільства із природним середовищем у процесі суспільного виробництва, і ін.

У цей час багато інженерних дисциплін намагаються замкнути в рамках свого виробництва й бачать своє завдання тільки в розробці замкнутих, безвідхідних і інших "екологічно чистих" технологій, що дозволяють зменшити свій шкідливий вплив на природне середовище. Але завдання про раціональну взаємодію виробництва із природою подібним шляхом повністю не вирішити, тому що в цьому випадку один з компонентів системи - природа - виключається з розгляду. Вивчення процесу суспільного виробництва з навколишнім середовищем вимагає застосування як інженерних методів, так і екологічних, що привело до розвитку нового наукового напрямку на стику технічних, природних і соціальних наук, називаного інженерною екологією.

Особливістю енергетичного виробництва є безпосередній вплив на природне середовище в процесі витягу палива і його спалювань, причому зміни, що відбуваються, природних компонентів є досить наочними. Природно-промислові системи залежно від прийнятих якісних і кількісних параметрів технологічних процесів відрізняються друг від друга за структурою, функціонуванню й характеру взаємодії із природним середовищем. У дійсності навіть однакові по якісних і кількісних параметрах технологічних процесів природно-промислові системи відрізняються друг від друга неповторністю екологічних умов, що приводить до різних взаємодій виробництва з навколишньою його природним середовищем. Тому предметом дослідження в інженерній екології є взаємодія технологічних і природних процесів у природно-промислових системах.

Природоохоронне законодавство встановлює юридичні (правові) норми й правила, а також уводить відповідальність за їхнє порушення в області охорони природної й навколишньої людини середовища. Природоохоронне законодавство містить у собі правову охорону природних (природних) ресурсів, природних охоронюваних територій, природного навколишнього середовища міст (населених місць), приміських зон, зелених зон, курортів, а також природоохоронні міжнародно-правові аспекти.

Законодавчі акти про охорону природної й навколишньої людини середовища включають міжнародні або урядові рішення (конвенції, угоди, пакти, закони, постанови), рішення місцевих органів державної влади, відомчі інструкції й т.п., що регулюють правові взаємини або встановлюють обмеження в області охорони природного середовища, що оточує людини.

Наслідку порушень природних явищ переходять границі окремих держав і вимагають міжнародних зусиль в охороні не тільки окремих экосистем (лісів, водойм, боліт і т.п.), але й всієї біосфери в цілому. Всі держави випробовують занепокоєння за долю біосфери й подальше існування людства. В 1971 році ЮНЕСКО (Організація Об'єднаних Націй з питань утворення, науки й культури), до складу якої входить більшість країн, прийняла Міжнародну біологічну програму "Людин і біосфера", що вивчає зміни біосфери і її ресурсів під впливом людини. Ці важливі для доль людства проблеми можуть бути вирішені тільки шляхом тісного міжнародного співробітництва.

Природоохоронна політика в народному господарстві проводиться, головним чином, через закони, загальні нормативні документи (ОНД), будівельні норми й правила (Снип) і ін. документи, у яких інженерно-технічні рішення вв'язані з екологічним нормативом. Екологічний норматив передбачає обов'язкові умови збереження структури й функцій экосистемы (від елементарного біогеоценозу до біосфери в цілому), а також всіх екологічних компонентів, які життєво необхідні при господарській діяльності людини. Екологічний норматив визначає ступінь максимально припустимого втручання людини в экосистемы, при якій зберігаються экосистемы бажаної структури й динамічних якостей. Іншими словами, неприпустимими в господарській діяльності людини є такі впливи на природне середовище, які приводять до опустыниванию. Зазначені обмеження в господарській діяльності людини або обмеження впливів нооценозов на природне середовище визначаються бажаними для людини станами нообиогеоценоза, його соціально-біологічною витривалістю й господарськими міркуваннями. Як приклад екологічного нормативу можна привести біологічну продуктивність біогеоценозу й господарську продуктивність. Загальним екологічним нормативом для всіх экосистем є збереження їхніх динамічних якостей, насамперед надійності й стійкості.

Глобальний екологічний норматив визначає збереження біосфери планети, і в тому числі клімату Землі, у вигляді, придатному для життя людини, сприятливому для його господарювання.

Екологічні наслідки переходу від планової до ринкової економіки.

У Росії до другої половини 80-х років рішення по розвитку й розміщенню продуктивних сил приймалися практично без обліку екологічних факторів. У зв'язку із цим у країні виникла напружена екологічна обстановка, а в окремих районах і містах створилося кризове, а часом і катастрофічне положення. У ряді місць необоротна деградація навколишнього середовища зайшла настільки далеко, що вони стали непридатними для життя й господарської діяльності.

Спад виробництва в базових галузях економіки не дав помітного зниження фонового екологічного навантаження в промислових центрах, міських агломераціях. Збільшується ріст аварійності через стресові навантаження (невиплата зарплати, погроза безробіття), відтоку кваліфікованих кадрів (з районів Крайньої Півночі, зон нестабільності), труднощів з відновленням устаткування (особливо імпортного), що погіршує екологічну обстановку.

У виробництвах з гарячими технологіями, де спад економіки підвищує технологічний резерв устаткування, ріст аварійності можливий через часте використання позаштатних режимів, коли безпека визначається кваліфікацією й відповідальністю диспетчерів. Є більша ймовірність виникнення аварійних ситуацій на європейській території Росії (зокрема в Центрально-Чорноземному регіоні, у республіках Поволжя), у Сибірському регіоні в районах інтенсивного нафтогазодобування, де зношеність устаткування досягає більше 60%, що в кризовий період різко підвищує можливість великих аварій.

У структурі капітальних вкладень природоохоронні витрати (без меліорації) займають у Росії не більше 7-8 %. Використовуються вони в останні роки на 70-80 %. В 1995 р. на природоохоронні цілі асигнування в бюджеті Росії передбачені не були. Фінансування з регіональних бюджетів і позабюджетних екологічних фондів здійснюється вкрай недостатньо й часто не по прямому призначенню. На підприємствах, з метою економії йде скорочення уведення очисного встаткування, що так само позначається на підвищенні викидів. Однак в 1995 р. на складах перебувало 4,1 тис. одиниць пылеулавливающего й газоочистного встаткування, що не було затребувано.

Фінансові труднощі промислових підприємств викликають скорочення витрат за рахунок природоохоронних витрат. Росте кількість стихійних смітників у пригородах (дорожчають послуги полігонів), таємних скидань і накачувань відходів у підземні води. Скорочується рекультивація відвалів. Про зниження обсягів уведення очисних споруджень свідчить кризу з реалізацією екологічної техніки в Росії, згортання продажів біотехнологій на спеціалізованих біржах.