Смекни!
smekni.com

Структура Організації Об'єднаних Націй (стр. 7 из 11)

Зміна культури керування в сполученні з заходами для удосконалювання керівництва і підвищенню ефективності припускає ліквідацію не менш 1000 штатних посад, скорочення адміністративних витрат на одну третину, підвищення якості роботи і додаткову економію людських і фінансових ресурсів з часом.

Необхідне проведення радикального перегляду політики і практики роботи з людськими ресурсами для забезпечення того, щоб усі співробітники мали необхідну кваліфікацію і мали відповідні умови для ефективної роботи.

Сприяння стабільному і стійкому розвитку, що є однієї з першочергових задач Організації Об'єднаних Націй, буде проходити на основі:

· об'єднання фондів і програм Організації Об'єднаних Націй, що здійснюють діяльність в області розвитку, у Групу Організації Об'єднаних Націй з питань розвитку, що буде сприяти їхній консолідації і співробітництву між ними без збитку для їхньої специфіки і самостійності;

· пропозиції відносно "дивіденду для розвитку" з метою переключення ресурсів з адміністративної діяльності на розвиток;

· створення нового Керування по фінансуванню розвитку, так щоб перший заступник Генерального секретаря виступав як ініціатора розробки новаторських методів мобілізації нових фінансових ресурсів для цілей розвитку;

· пропозицій про спільне несення тягаря і забезпечення більшої передбачуваності на основі оголошення погоджених і добровільних внесків на кілька років з метою фінансування діяльності Організації Об'єднаних Націй в області розвитку;

· зміцнення екологічного виміру діяльності Організації Об'єднаних Націй, особливо ЮНЕП.

Потрібно зробити зміцнення і зосередження функцій Секретаріату по нормотворчеству, розробці політики, виконанню задач, що вимагають спеціальних знань, а також його потенціалу по обслуговуванню міжурядових органів Організації Об'єднаних Націй шляхом створення об'єднаної секторальної групи по економічних і соціальних питаннях.

Також Кофі Анан вважає за необхідне:

· Підвищення готовності Організації до більш оперативного розгортання миротворчих і інших польових операцій, у тому числі шляхом зміцнення потенціалу швидкого реагування Організації Об'єднаних Націй.

· Зміцнення потенціалу Організації Об'єднаних Націй в області постконфликтного миростроительства шляхом призначення Департаменту по політичних питаннях як координаційний центр із цією метою.

· Активізацію міжнародних зусиль по боротьбі зі злочинністю, наркотиками і тероризмом шляхом об'єднання програм і заходів Організації Об'єднаних Націй у Відні в рамках Керування по контролі над наркотичними засобами і попередженню злочинності.

· Розширення діяльності в області прав людини шляхом реорганізації і зміни структури Секретаріату по правах людини і включення питань прав людини в усі основні заходи і програми Організації Об'єднаних Націй.

· Удосконалювання роботи з порядку денному в області роззброювання шляхом створення Департаменту з питань роззброювання і регулювання озброєнь, що буде займатися проблемами скорочення озброєнь і зброї масового знищення і регулювання озброєнь.

· Активізацію діяльності по задоволенню гуманітарних потреб шляхом створення нового Керування Координатора надзвичайної допомоги замість Департаменту по гуманітарних питаннях і напрямку його зусиль на більш ефективні дії в багатопланових надзвичайних ситуаціях.

· Здійснення корінного зрушення в стратегії і функціях Організації Об'єднаних Націй в області суспільної інформації і комунікації з метою задовольнити потреби Організації, що змінюються.

· Задоволення потреби в більш фундаментальних перетвореннях за допомогою рекомендацій Генерального секретаря на адресу держав-членів, у яких їм пропонувалося б розглянути наступні питання:

· висування на передній план у роботі Генеральної Асамблеї самих пріоритетних питань і скорочення тривалості сесій Асамблеї;

· створення комісії на рівні міністрів для вивчення необхідності фундаментальних перетворень шляхом внесення змін у Статут Організації Об'єднаних Націй і правові документи, у яких визначені мандати спеціалізованих установ Організації Об'єднаних Націй;

· ухвалення рішення про проведення сесії Генеральної Асамблеї в 2000 році у формі "Асамблеї тисячоріччя", на якій основна увага була б зосереджена на підготовці Організації Об'єднаних Націй до рішення найважливіших задач і задоволенню потреб світового співтовариства в XXI столітті й одночасно з який відбулася б "Народна асамблея".

Серед перерахованих нововведень було згадане створення "керівної групи керування", свого роду кабінету реформаторів; формування "групи стратегічного планування" для виявлення й аналізу глобальних проблем і тенденцій; скорочення 1000 співробітників апарата; збереження без змін видаткової частини бюджету; зменшення обсягу документації і зниження адміністративних витрат на 33 відсотка. Ці реформи покликані забезпечити більш ефективну економічну політику організації і зменшити проблему заборгованостей.

Крім цього, Кофі Анан планував об'єднати дві рівнобіжні структури, що займаються проблемами прав людини – керування Верховного комісара і відповідний Центр, – у єдине керування Верховного комісара по правах людини. Замість Департаменту по гуманітарних проблемах пропонувалося створити керування Координатора по допомозі в надзвичайних ситуаціях, а також об'єднати три економічних і соціальних департаменти в єдиний Департамент економічних і соціальних проблем, покликаний більш ефективно і з меншими витратами вирішувати питання економічного співробітництва і розвитку. Нарешті, пропонувалося об'єднати всі представництва ООН в окремих країнах у так називані "вдома ООН" (по типі "Американського будинку", розміщеного в багатьох країнах світу).

Питання розширення числа постійних членів Рада безпеки розглядався на засіданні спеціальної групи, що проходило одночасно з представленням доповіді генерального секретаря. Розмови про збільшення числа країн, що складають РБ, обговорюється ще з 1992 року. Однак саме під час останнього засідання США вустами свого представника в ООН Білла Ричардсона виразили згода на входження в число постійних членів, крім Німеччини і Японії, ще трьох країн, що розвиваються. Але при цьому посол додав, що країни, що розвиваються, не повинні мати право вето на рішення ради. Судячи з першої реакції представників країн "третього світу", така пропозиція про чисто формальне членство в РБ аж ніяк не викликало в них ентузіазму.

Генеральний секретар висловився за обмеження абсолютного права вето в Раді Безпеки ООН і можливість його подолання більшістю в двох третин голосів країн-членів цього керівного органа світового співтовариства. У рамках офіційного візиту, що почався, в Австрію він провів переговори з президентом цієї країни Томасом Клестилем і федеральним канцлером Віктором Климой. У бесідах з австрійськими керівниками Анан виклав свою точку зору на проблему реформування РБ ООН, що, за його словами, повинний стати "більш демократичним і представницької". Зокрема, генеральний секретар заявив про доцільність збільшення чисельності РБ із 15 до 20 чи навіть 26 держав, а також про введення в його склад п'яти нових постійних членів. Два з цих п'яти місць, на його думку, могли б зайняти представники промислово розвитих держав, а три місця повинні бути віддані країнам, що розвиваються. Питання про реформи в рамках ООН обговорюється вже протягом ряду років, відзначив Анан, однак дотепер без особливого прогресу. У цьому зв'язку він виразив надію, що з урахуванням уроків косовского кризи дискусія придбає більш конструктивний характер і будуть досягнуті позитивні результати. Тема Косово також зайняла одне з центральних місць у ході переговорів. Генеральний секретар ООН виразив задоволення тим, що процес врегулювання конфлікту цілком знаходиться під контролем ООН.

Природно, що прийняття пропозицій про реформи проходило неодназначно. Постійний представник США в ООН Білл Ричардсон і помічник державного секретаря США по справах міжнародних організацій Принстон Лайман заявили, що деякі з пропозицій Анана вимагають більш детального вивчення, а деякі неприйнятні, але що в цілому висунутий їм план погодиться з бажанням США реформувати і реорганізувати ООН. Ричардсон визнав, що, "саме собою зрозуміло, не усі задоволені" доповіддю Анана, але при цьому він сказав, що вважає, що "у загальному і цілому цей план погодиться з закликами до реформ", що лунають як в адміністрації, так і Конгресі.

Ричардсон високо оцінив деякі з запропонованих Ананом рекомендацій: про установу посади заступника генерального секретаря; про консолідацію економічних і соціальних департаментів і комісій; про раціоналізацію програм захисту прав людини, здійснюваних керуванням верховного комісара ООН по правах людини; про ліквідацію департаменту гуманітарних справ і про створення раціоналізованого керування надзвичайної допомоги для координації роботи всіх агентств ООН по реалізації проектів допомоги; про уделении більш пильну увагу реформі управлінської структури відділів по кадрам і закупівлям; і про об'єднанні діяльності ООН у різних країнах під одним дахом і під контролем єдиного координатора.

Лайман особливо відзначив запропонований генеральним секретарем ООН план по використанню приблизно $200 млн, що будуть зекономлені в результаті реформи керування, на нестатки проектів розвитку. "Це дуже, дуже добре. Думаю, це змінить імідж ООН", - сказав він.

За словами Ричардсона, пропозиції, що здаються проблематичними, це створення фонду револьверних кредитів у розмірі $1000 млн для надання допомоги испитивающей недостачу коштів ООН у тих випадках, коли країни затримують виплати, і створення департаменту по справах роззброювання.