Смекни!
smekni.com

Macromedia Flash MX (стр. 13 из 13)

Властивість enabled дозволяє вирішити або заборонити доступ користувача до кнопки. Воно має логічний тип: значення true вирішує доступ до кнопки, а значення false - забороняє.

Властивість visiо дозволяє зробити кнопку видимою або невидимою. Воно має логічний тип: значення true робить кнопку видимою, а значення false - невидимою.

Властивість useHandCursor дозволяє вам змінити курсор миші, що відображається, якщо мишу помістити над кнопкою. Якщо задано значення true, то відображається курсор у вигляді "вказуючого перста", як над гіперпосиланням. Якщо ж задано значення false, то відображається звичайна стрілка.

Властивість tabindex задає порядок обходу елементів управління при послідовних натисненнях клавіші <ТАЬ>. (При натисненні комбінації клавіш

<Shift>+<Tab> обхід виконується у зворотному напрямі.) Значенням цієї властивості може бути будь-яке ціле ненегативне число, воно задає порядок в черзі елементів управління. Так, спочатку фокус введення переміститься на елемент управління із значенням порядку обходу - 0, потім - із значенням 1 і так далі

Якщо ні для одного елементу управління в додатку не заданий порядок в черзі обходу (тобто, властивість рівна undefined), Flash застосовуватиме порядок обходу за умовчанням. Якщо ж ви збираєтеся задати порядок обходу, майте на увазі, що значення undefined менше будь-якого числового. Тому елементи управління, для яких властивість tabindex не була задана, будуть в черзі обходу першими.

Властивість tabEnabled дозволяє прибрати кнопку (і взагалі будь-який елемент управління) з порядку обходу, зробити його недоступним для вибору з клавіатури, але все таки доступним для вибору мишею. Цю властивість має логічний тип: значення true або undefined робить елемент управління доступним для вибору з клавіатури, а значення false - недоступним.

Об'єкт Button підтримує велика кількість подій, які ви можете використовувати для написання обробників.

Форматування тексту

Як ви пам'ятаєте з розділу 7, є можливість форматувати текст, в поля введення і динамічні текстові блоки. Ви можете виділяти текст різними шрифтами, кольором, встановлювати різні види вирівнювання для абзаців, задавати відступи тексту і червоного рядка. Все це можна виконувати як в середовищі Flash, так і за допомогою сценаріїв.

Управління форматуванням тексту здійснюється за допомогою об'єкту TextFormat. Він містить ряд властивостей, за допомогою яких і задаються параметри форматування тексту.

Об'єкт Selection

Flash також надає можливість управління текстовим курсором і виділенням тексту в полях введення і динамічних текстових блоках. Для цього призначений об'єкт Selection, єдиний екземпляр якого на ім'я selection створюється самим Flash.

За допомогою об'єкту selection ви можете отримати позицію текстового курсору в полі введення. Для цього вам потрібно скористатися методом getcaretindex. Якщо ж жодне поле введення не має фокусу, повертається -1.

Методи getBeginindex і getEndindex повертають номери відповідно початкового і кінцевого символу виділеного фрагмента тексту. Якщо нічого не виділено, знову ж таки повертається -1.

Ви можете виділити потрібний фрагмент тексту, скориставшись методом setselection. Першим параметром цього методу повинен бути номер першого символу фрагмента, що виділяється, а другим - номер останнього символу. Запам'ятаєте, що нумерація символів тексту починається з нуля.

Selection.setselection(10, 30);

Ви також можете просто поставити текстовий курсор в необхідну позицію, передавши методу setseiection номер потрібного символу і в першому, і в другому параметрі:

Selection.setselection(10, 10);

Метод getFocus повертає ім'я змінної, прив'язаної до поля введення, що має в даний момент фокус введення. Якщо жодне поле введення не має фокусу, повертається null.

Ви можете дати фокус введення якому-небудь полю. Для цього передайте ім'я змінної, прив'язаної до цього поля, як параметр методу setFocus:

Selection.setFocus("Name");

Selection.setFocus("_root.id");

Таким самим чином ви можете дати фокус введення кнопці, передавши цьому методу шлях кнопки:

Selection.setFocus("_root.btnOK");

Щоб зняти фокус введення зі всіх елементів управління, передайте методу setFocus значення null.

Ви можете обробляти подію onSetFocus, що наступає, коли поле введення або динамічний текстовий блок отримує фокус введення. Для цього вам буде необхідно використовувати об'єкт-перехоплювач.

Висновок

Ми розглянули всі можливості Flash, описані в електронному керівництві, що поставляється з ним. Ми згадали також ті можливості, які чомусь в керівництві не були описані, ймовірно, його автори кудись поспішали і не доробили свою роботу. Щоб роздобути цю "секретну" інформацію, нам довелося поритися на Web-сайтеMacromedia - вже там-то є все. І, зрозуміло, довелося багато що пробувати "методом наукового тика", а інакше не можна дізнатися програмний продукт, тим більше, такий складний.

Але дуже багато що залишилося "за кадром". Ми не говорили про розширення Flash - додаткові модулі, що підключаються до основного середовища і виконують які-небудь спеціальні завдання. Ми не згадували про тонкощі роботи Flash на комп'ютерах AppleMacintosh. Ми не описували багато приватних проблем, з якими ви цілком можете зіткнутися при роботі з Flash, оскільки вони з'являються достатньо рідко, але все-таки з'являються. Ми не розглядали додаткові програми, що підтримують формат Shockwave/Masn, у тому числі і випущені самою фірмою Macromedia. Ми, врешті-решт, не говорили про створення серверних застосувань і тонкощі мови HTML. Ми про багато що не говорили. Бо неможливо обійняти неосяжне.

MacromediaFlashMX - могутній програмний продукт, який ще не раз піднесе сюрпризи користувачам. Щоб оволодіти їм повною мірою, вам також можуть знадобитися додаткові знання по комп'ютерних мережах, Інтернеті, серверному програмуванні, мові HTML і іншим Web-технологіям.

Література

1.Дронов У. А. MacromediaFlashMX. - Спб.: БХВ-Петербург, 2003. - 848 с.: мул.

2.Гурвіц, Майкл, Мак-кейб, Лора. Використання MacromediaFlashMX. Спеціальне видання.: Пер. з англ. -- М.: Видавничий будинок "Вільямі", 2003. -- 704 с.: мул.

3.Уотролл Э., Гербер Н. Еффектівная робота: FlashMX (+CD). -- Спб.; Пітер; Київ: BHV, 2003 -- 720 з: мул.