Смекни!
smekni.com

Macromedia Flash MX (стр. 8 из 13)

Flash автоматично створить замкнуту область і помістить в неї заливку, як показано на мал. 5.13.

"Кисть"

Цей інструмент поводиться аналогічно реальній кисті. З його допомогою ви можете наносити мазання різної форми і товщини. Приклад таких мазків показаний на мал. 5.16.

Щоб вибрати інструмент "кисть", клацніть в інструментарії відповідну кнопку або натисніть клавішу <В>. Курсор миші при цьому може приймати різні форми; залежно від настройок, заданих за допомогою модифікаторів.

"Відро з фарбою"

Цей інструмент служить для створення заливок. Заливкою називається особливий графічний примітив, що заповнює замкнутий контур, утворений лініями. Часто Flash створює заливки автоматично, наприклад, коли ви малюєте, використовуючи інструменти "прямокутник", "еліпс" і "перо". Якщо ж ви застосовуєте інші інструменти для створення графіки, про заливки вам доведеться поклопотатися самостійно.

Інструмент "відро з фарбою" поводиться аналогічно реальному відру з фарбою: якщо "перекинути" його над замкнутим контуром, фарба "розіллється" і заповнить її. Якщо ж контур має "діру", наприклад, ви забули його замкнути, заливка створена не буде. Як бачите, Flash не допускає, щоб "фарба" "витекла" назовні.

Щоб вибрати інструмент "відро з фарбою", клацніть в інструментарії відповідну кнопку або натисніть клавішу <К>. Курсор миші при цьому прийме вид перекинутого відра з фарбою.

Правка графіки

Отже, створювати графіку ми навчилися. Тепер давайте з'ясуємо, як її редагувати.

Під редагуванням графіки ми розумітимемо зміну її форми, а також її повне або часткове видалення. Як додати нові лінії або фігури ви вже повинні знати - скористайтеся для цього одним з розглянутих нами інструментів малювання.

Для зміни графіки Flash надає чотири могутні інструменти: "стрілка виділення", "додаткова стрілка виділення", "ласо" і "гумка". Перші два інструменти призначено для виділення і правки елементів зображення, третій - для "вирізування" з фігур "латочок" довільної форми, а четвертий - повного або часткового видалення фігур або їх частин. Користуючись цими чотирма інструментами, ви зможете проробляти зі своєю графікою все що завгодно.

Виділення графіки

Для виділення (або, як ще говорять, вибору) фрагментів графіки для редагування служить інструмент "стрільця виділення" (або просто "стрілка"). Клацніть кнопку в інструментарії або натисніть клавішу <V> на клавіатурі. Курсор миші прийме вид невеликої чорної стрілки.

Фрагментація і злиття графіки.

Перш ніж ми приступимо до розгляду способів правки вже створеної графіки, поговоримо ще про одну особливість Flash. Це так звана фрагментація графіки. Суть її в тому, що Flash-графика в певних випадках "розвалюється" на незалежні фрагменти. Іноді це буває корисно, іноді не дуже.

Фрагментації схильні складні фігури, що складаються з безлічі графічних примітивів, намальованих різним кольором. Це основне правило фрагментації. Ви можете також розбити на фрагменти і монолітні фігури, але про це ми поговоримо трохи нижче.

Щоб краще зрозуміти, що таке фрагментація, приведемо невеликий приклад. Намалюємо на листі Flash нескладну фігуру, показану на мал. 5.33. На цій фігурі ми і розглянемо фрагментацію Flash-графики як явище.

Намалювавши фігуру, виберемо інструмент "стрільця виділення" і клацнемо на порожньому місці, щоб зняти будь-яке виділення. Після цього виділимо якій-небудь з кінців лінії, виступаючих за межі перекресленого круга. Замість того щоб виділити всю лінію, Flash виділив тільки її фрагмент.

Це відбулося тому, що лінія, що розітнула еліпс на чотири частини (дві половинки контуру і дві половинки заливки), і сама виявилася розділеною на три відрізання. На мал. 5.35 це проілюстровано наочно.

Як бачите, фрагментація в наявності.

Монолітна, здавалося б, фігура "розвалилася" сама собою на сім частин. І кожна її частина є абсолютно незалежним фрагментом.

З фрагментацією тісно зв'язана і інша особливість Flash-графики - злиття фігур. Полягає воно в тому, що якщо два або більш графічних фрагментів, намальованих одним кольором, стикаються, вони перетворюються на єдине ціле.


Правка графіки

Flash надає практично ті ж можливості по редагуванню створеної графіки, що і інші програми векторних графічних редакторів. Якщо ви знайомі з ними, вам буде зовсім просто. Якщо ж немає, не біда - всі операції правки графіки виконуються виключно просто і наочно, так що ви швидко набудете потрібних навичок. Розглянемо їх докладніше.

Перевірте, чи вибраний у вас інструмент "стрільця виділення" на панелі інструментів. Переважна більшість операцій по правці графіки виконуються за допомогою именно цього, добре вже знайомого вам інструменту. Якщо для яких-небудь операцій знадобляться інші інструменти, ми спеціально попередимо про це.

Переміщення і видалення графіки

Переміщення і видалення графіки - найпростіші і наочніші операції. Ми розглянемо їх разом.

Перш за все, ви можете переміщати виділені фрагменти. Для цього спочатку виділите їх. Далі встановіть курсор миші на яку-небудь частину виділеного фрагмента, натисніть ліву кнопку миші і, не відпускаючи її, перетягнете виділений фрагмент на нове місце, після чого відпустите кнопку. Якщо вам потрібно перемістити графіку в напрямі під кутом, кратним 45°, утримуйте під час перетягання клавішу <Shift>.

Для точного переміщення графіки можна скористатися клавішами-стрілками. Виділіть потрібний фрагмент і натискайте клавіші-стрілки, поки він не опиниться на потрібному місці. При одноразовому натисненні на клавішу-стрілку відбувається зсув на один піксел. Якщо ж ви при цьому утримуватимете клавішу <Shifl>, при кожному натисненні вибраний фрагмент зміщуватиметься відразу на 8 пікселів.

На нове місце можна перемістити не сам виділений фрагмент, а його копію. Для цього просто перетягнете його, утримуючи натиснутою клавішу <Alt>. Ви також можете вибрати пункт Duplicate в меню Edit або натиснути комбінацію клавіш <Ctrl>+<D>, щоб створити нову копію виділеного фрагмента, а потім перетягнути її на нове місце звичайним способом.

Видалити непотрібну графіку зовсім просто. Для цього виберіть її і або натисніть клавішу <Del> або <Backspace>, або виберіть пункт Clear в меню Edit.

"Притягання" графіки

Раніше ми вже сказали, що графічні фрагменти, що перетягуються по робочому листу, можуть "притягуватися" до інших фрагментів, лініям сітки і що направляє. Це сильно полегшує малювання складних геометричних фігур: не потрібно точно підганяти одну лінію до іншої. Звернете увагу, що "притягується" та крапка на лінії або заливці, за яку ви "вхопилися" мишею. Ця крапка (назвемо її "крапкою відображається у вигляді достатнього великого чорного кола).

Проте це може бути і шкідливо, наприклад, якщо ви хочете намалювати дуже складну і звивисту криву за допомогою олівця або провести дві лінії дуже близько один до одного. Тому Flash надає вам воз-можность тимчасово відключити "притягання".

Відключити "притягання" дуже просто. Якщо у вас вибраний інструмент "стрільця виділення", стає доступним модифікатор "притягання". Він є кнопкою. За умовчанням ця кнопка натиснута, тобто модифікатор включений. Щоб його відключити, "відіжміть" цю кнопку. Згодом ви, звичайно, зможете знову його включити.

Якщо інструментарій у вас прихований, ви можете скористатися меню. Пункт-вимикач SnaptoObjects меню View і однойменний пункт контекстного меню листа діють так само. Але найшвидше, ймовірно, натиснути комбінацію клавіш <Ctrl>+<Shift>+</>.

Відключити "притягання" до ліній координатної сітки і що направляє також дуже просто. У першому випадку відключите пункт-вимикач SnaptoGrid підміню Grid меню View або натисніть комбінацію клавіш <Ctrl>+<Shift>+<'>. У другому випадку, аналогічно, відключите пункт-вимикач SnaptoGuides підміню Guides меню View або натисніть ком-бинацию клавіш <Ctrl>+<Shift>+<;>. (Підміню Guides і Grid також при-сутствуют в контекстному меню листа.) Щоб тимчасово відключити "притягання" до ліній пикселной сітки, ви можете натиснути клавішу <С>; коли ви її відпустите, "притягання" включиться знову.

Робота з буфером обміну

Всі сучасні більш-менш складні Windows-приложения дозволяють працювати із стандартним буфером обміну Windows. Користувач може поміщати в буфер обміну фрагменти текстів, графічних зображень, схем, програмних компонентів і потім вставляти їх в інше місце цього ж або зовсім іншого документа, відкритого зовсім в іншому застосуванні.

Зрозуміло, Flash також підтримує роботу з буфером обміну. І предос-тавляет стандартний набір операцій, які ми зараз перерахуємо.

Ви можете "вирізувати" виділений графічний фрагмент з листа і помес-тить його в буфер обміну. При цьому сам виділений фрагмент з листа пропадає. Щоб "вирізувати" фрагмент, виділіть його і виберіть пункт Cut меню Edit або контекстного меню або натисніть комбінацію клавіш <Ctrl>+<X>.

Ви також можете скопіювати в буфер обміну виділений графічний фрагмент, залишивши його на листі. Для цього виберіть пункт Сміттю меню Edit або контекстного меню або натисніть комбінацію клавіш <Ctrl>+<C>.

Щоб вставити вміст буфера обміну на лист, виберіть пункт Paste меню Edit або контекстного меню або натисніть комбінацію клавіш <Ctrl>+<V>. Вміст буфера обміну буде поміщений в центр листа.

Якщо ви хочете помістити вміст буфера обміну в ту ж позицію, клг на-ходится початковий фрагмент, виберіть пункт PasteinPlace меню Edit або контекстного меню або натисніть комбінацію клавіш <Ctrl>+<Shift>+<V>. Ця операція характерна тільки для Flash, в інших програмах вона може і не підтримуватися.

Розділ 6 Робота з кольором