Смекни!
smekni.com

Macromedia Flash MX (стр. 7 из 13)

Стисло нагадаємо, що таке векторна графіка. Векторне графічне зображення складається з графічних примітивів: простих складових частин, кожна з яких може бути описана особливою формулою. До графічних примітивів відносяться прямі і криві лінії, прості геометричні фігури (еліпси, прямокутники і ін.), текстові написи і імпортовані растрові зображення. (Формально, якщо векторне зображення містить в своєму складі достатньо велику кількість растрових зображень, говорять про гібридну графіку, але ми не гратимемо в термінологічні ігри, щоб не заплутатися.) Для кожного примітиву в графічному файлі зберігаються його тип і параметри формули, що описує його: місцеположення, розміри, колір, кривизна, радіуси і тому подібне Графічна програма, прочитавши з диска такий файл, підставляє у відповідні формули потрібні параметри, і ми отримуємо на екрані або принтері початкове зображення.

Процес перетворення векторної графіки в растрову називається растеризуванням. Зокрема, програма векторного графічного редактора виконує растеризування всякий раз, коли виводить векторне зображення на екран або принтер - пристрої спочатку растрові. Зворотний процес - перетворення растрової графіки у векторний вигляд - називається векторизацією. Векторизація растрового зображення чревата великими втратами в якості, особливо погано векторизуется високоякісне півтонове фотографічне зображення.

Для вибору кольору лінії і заливки створюваних графічних примітивів служить невелика область в середині інструментарію, що носить заголовок Colors.

Перш за все, відмітимо, що в нижній частині цієї області знаходяться три невеликі кнопки. Ці кнопки включають особливі колірні режими, ми розглянемо їх в розділі 6. У даний же момент нас більше цікавлять два селектори кольори, що займають велику частину області Colors. З їх допомогою і задаються кольори графіки. (Правда, окрім них, можливість вибору кольору надають різні панелі; реалізується це за допомогою все тих же селекторів кольору.)

Як бачите, селекторів квітів в області Colors два. Верхній з них встановлює колір лінії про це говорить значок олівця зліва від селектора. Ніжній задає колір заливки, що підтверджує значок перекинутого відра.

"Лінія"

Як ви вже знаєте, цей інструмент служить для проведення прямих ліній. Щоб вибрати його, клацніть в інструментарії кнопку або натисніть на клавіатурі клавішу <N>. Після цього курсор миші прийме вид невеликого хрестика, - це означає, що тепер ви можете проводити мишею прямі лінії.

Щоб провести на робочому листі пряму лінію за допомогою інструменту "лінія", зробіть наступне. (Мається на увазі, що ви вже вибрали цей інструмент.) Помістите курсор миші в тому місці, де у вас буде початок лінії, і натисніть ліву кнопку миші. Після цього, не відпускаючи цю кнопку, протягнете мишу в те місце, де у вас буде кінець лінії. Поки ви буксируєте мишу, від початку лінії за її курсором тягнутиметься "гумова" лінія. Щоб поставити другу крапку - кінець прямої - і тим самим намалювати її, просто відпустите ліву кнопку миші в потрібній крапці. Все, пряма лінія створена.

Ви можете проводити таким чином лінії будь-якої довжини і під будь-яким кутом. Якщо ж вам потрібно провести лінію під кутом, кратним 45°, то під час проведення лінії утримуйте натиснутою клавішу <Shift>. Лінія, що в цьому випадку проводиться, автоматично "підганятиметься" під відповідний кут.

Якщо включений модифікатор "притягання" різних частин вашої графіки один до одного, при малюванні ліній це враховується. При буксируванні миші, якщо якій-небудь з кінців лінії опиниться достатньо близько від іншої лінії (можливо, що належить іншому графічному примітиву), правіше і нижче за курсор миші з'явиться невеликий кружок, що сигналізує про це. Якщо тепер відпустити кнопку миші, завершивши малювання лінії, її кінець буде "приклеєний" до вже намальованої лінії, до якої він наблизився.

Ви можете змінювати колір лінії вже знайомого вам селектори кольору лінії. Селектор кольору заливки ніякого впливу на мальовані прямі лінії не робить, оскільки у ліній немає заливки.

"Прямокутник" і "еліпс"

Обидва цих інструменту дуже схожі. Різниця виявляється лише в результаті їх застосування. Тому ми і описуємо їх тут разом.

Прямокутник створюється таким чином. Помістите курсор миші в тому місці, де у вас буде його лівий верхній кут, і натисніть ліву кнопку миші. Після цього, не відпускаючи цю кнопку, протягнете мишу в те місце, де у вас знаходитиметься правий нижній кут прямокутника. Поки ви буксируєте мишу, Flash відображає "гумовий" прямокутник, так що ви завжди бачитимете, що виходить. Перемістивши курсор в потрібну крапку відпустите ліву кнопку миші - і прямокутник буде намальований.

Еліпс створюється аналогічним чином. Ви вибираєте крапку, відповідну лівому верхньому куту уявного прямокутника, в який буде вписаний еліпс, і буксируєте мишу в точку правого нижнього кута цього прямокутника. В процесі перетягання миші Flash показуватиме вам "гумовий" еліпс.

Ви можете малювати, таким чином, прямокутники і еліпси будь-якої форми. Якщо ж вам потрібно намалювати правильний квадрат або правильне коло, то під час малювання утримуйте натиснутою клавішу <Shift>.

Кожен намальований вами прямокутник і еліпс матиме заливку.

Колір заливки задається нижнім селектором кольору в області Colors інструментарію. А колір ліній, як ви пам'ятаєте, задається за допомогою верхнього селектора кольору.

Прямокутники, що створюються за допомогою однойменного інструменту, можуть мати кути, що округляють. Для цього служить модифікатор кути, що "округляють". Включається він натисненням невеликої кнопки, що з'являється в області Options інструментарію, якщо вибраний інструмент "прямокутник".

"Олівець"

Цей інструмент дозволяє малювати лінії будь-якої (як говорять професійні комп'ютерні художники - вільною) форми. Працює він так само, як звичайний олівець, чому і отримав свою назву. Ви натискаєте ліву кнопку миші і, не відпускаючи її, малюєте лінію, яка вам потрібна. Приклад такої лінії показаний на мал. 5.7.

Щоб вибрати інструмент "олівець", клацніть в інструментарії відповідну кнопку або натисніть клавішу <Y>. Курсор миші при цьому прийме вид олівця.

Щоб намалювати з його допомогою лінію, помістите курсор миші в крапку, де вона повинна починатися, і натисніть ліву кнопку миші. Після цього, не відпускаючи лівої кнопки, рухайте мишу по потрібній траєкторії і, коли курсор миші опиниться в крапці, де повинен бути кінець лінії, відпустите кнопку миші. Rash малюватиме лінію, що проводиться вами, прямо під час руху миші. Якщо вам потрібно провести строго пряму горизонтальну або вертикальну лінію, то під час малювання утримуйте натиснутою клавішу <Shift>.

Ви можете задавати колір лінії, користуючись верхнім селектором кольору, розташованим в області Colors інструментарію. Нижній селектор кольору ніякого впливу на лінії, що проводяться "олівцем", не робить.

Ви, напевно, відмітили, що Flash автоматично згладжує проведену вами лінію. Ця чудова особливість, введена програмістами фірми Macromedia, дозволяє вам за допомогою інструменту "олівець" у будь-якому випадку проводити прямі лінії. Як ви знаєте, людська рука - не дуже точний інструмент, і Flash це враховує, згладжуючи дрібні нерівності ліній, що проводяться вами. Проте, іноді така "послужливість" може нашкодити, наприклад, якщо вам потрібно намалювати щось дуже точно, зі всіма нерівностями і шорсткостями. Для регулювання ступеня згладжування служить модифікатор "згладжування ліній", що є кнопкою, розташованою в області Options інструментарію.

Ви можете відмітити, що в правому нижньому кутку цієї кнопки є невелика чорна стрілка, направлена направо вниз. При натисненні цієї кнопки на екрані з'явиться меню, що пропонує користувачеві на вибір декілька варіантів. Такі кнопки з меню часто застосовуються в Flash.

"Перо"

Цей щонайпотужніший інструмент допоможе вам малювати як прямі, так і криві лінії, точно указуючи початкову і кінцеву точки і радіус кривизни. Криві лінії, що малюються за допомогою цього інструменту, називають також кривими Безьє на ім'я математики, що вивів формулу для опису цих кривих. (Пряму лінію можна вважати виродженим випадком кривий Безьє.) Крім того, "перо" надає можливість створення ламаних ліній, що складаються з безлічі прямих або кривих відрізань, і вельми складних геометричних фігур.

Щоб вибрати інструмент "перо", клацніть в інструментарії відповідну кнопку або натисніть клавішу <Р>. Курсор миші при цьому прийме вид креслярського рейсфедера.

Малювання прямих за допомогою "пера" виконується таким чином. Помістите курсор миші в крапку, де повинен бути початок прямої, і клацніть лівою кнопкою миші. (Майте на увазі - потрібно саме клацнути!) У цьому місці на листі з'явиться невелика порожниста крапка. Далі помістіть курсор в кінцеву точку прямої і знову клацніть мишею. Пряма буде негайно проведена.

Якщо ви продовжите клацати мишею в різних місцях на робочому листі, то зможете побудувати ламану лінію, аналогічну показаною на мал. 5.12. Щоб завершити малювання ламаною, при створенні останньої її крапки зробіть подвійне клацання мишею замість одинарного. Ви також можете відразу після останнього клацання вибрати інший інструмент або клацнути де-небудь на порожньому просторі робочого листа, утримуючи на-жатойклавішу <Ctrl>.

Існує можливість проводити прямі лінії під кутом, кратним 45°.

Для цього вам потрібно при другому клацанні утримувати натиснутою клавішу <Shift>.

При створенні ламаною ви можете замкнути її, для чого підведіть курсор миші до однієї з вже створених її крапок так, щоб нижче і правіше за нього з'явився невеликий кружок, і клацніть лівою кнопкою миші. В цьому випадку