Смекни!
smekni.com

Macromedia Flash MX (стр. 6 из 13)

При використанні алгоритмів стиснення з втратами якість графіки погіршується. Чим сильніше стиснення, тим сильніше спотворюється зображення. Проте художник може регулювати відсоток стиснення, вибираючи тим самим компроміс між якістю зображення і розміром результуючого JPEG-файла.

Формат JPEG, на відміну від GIF і PNG, не підтримує ні анімацію, ні прозорість. Проте існує різновид формату JPEG, що званий "прогресивний JPEG" (progressiveJPEG або p-JPEG), підтримує чергування рядків.

Область застосування формату JPEG достатньо вузька - розповсюдження високоякісної півтонової графіки в Інтернеті. Півтонові зображення, що сканують, при використанні помірного стиснення виходять дуже навіть непоганими. Особливо популярні "в народі" підбірки картин Бориса Вальєхо і інших так званих "фэнтезійних" живописців, збережені в JPEG-файлах.

TIFF

Формат TIFF (TagImageFileFormat - теговий файловий формат зображень) був розроблений фірмою Aldus, розробником відомого пакету настільного видавництва PageMaker, для іншого свого продукту - растрового редактора PhotoStyler, що не дійшов до наших часів. Застосовується для збереження високоякісної повнокольорової графіки без втрати якості для видавничих цілей. Часто використовується для обміну високоякісною графікою між користувачами різних програм.

Графіка записується у файли з розширенням tif або tiff. Підтримуються всі колірні відеорежими, прозорість і декілька алгоритмів стиснення: LZW, Deflate і JPEG. Фірмовою особливістю цього формату є можливість запису в графічний файл так званих тегов: спеціальних приміток, що вносяться художником або самою програмою графічного редактора.

Існує два різновиди формату TIFF: сумісний з РС і з AppleMacintosh. Це викликано відмінностями в архітектурі перерахованих комп'ютерних платформ.

Формат TIFF підтримується всіма графічними програмами професійного рівня. Більш того, підтримка якою-небудь програмою цього формату говорить про її професійну орієнтацію.

Векторні формати

Векторні форматів чомусь значно менше, ніж растрових. Ймовірно, це пов'язано з тим, що реалізувати обробку і виведення векторної графіки незрівнянно важче, ніж растровою. А люди - на жаль! - завжди йдуть по шляху найменшого опору.

Shockwave/Flash

Зрозуміло, ми не могли не почати розгляд форматів векторної графіки з "рідного" формату MacromediaFlash. Як-не-як, саме в нім нам належить зберігати свої творіння.

Формат Shockwave/Flash розроблений фірмою Macromedia для збереження зображень і фільмів, створених в пакеті векторної графіки Shockwave. Пізніше на основі Shockwave був створений пакет інтернет-графіки Flash, що "успадкував" цей формат. Тому говорять, що існує єдиний формат Shockwave/Flash.

Як ви вже знаєте, фактично існує два формати представлення графіки Flash. По-перше, це формат, в якому зберігаються ті, що готуються в середовищі Flash зображення і фільми, - формат документів Flash. По-друге, формат, в якому зберігається вже завершена, експортована і підготовлена для публікації графіка, яку можна завантажити в програвач, - формат поширюваної графіки Shockwave/Flash.

Документи Flash зберігаються у файлах з розширенням fla. Експортована ж графіка зберігається у файлах з розширенням swf.

Крім самого пакету Flash обидва цих формату підтримуються іншими продуктами фірми Macromedia: Dreamweaver, Fireworks і ін. Також ці формати підтримуються деякими іншими графічними програмами.

WindowsMetafile і EnhancedWindowsMetafile

Формат WindowsMetafile - простий формат запису векторних зображень. Розроблений фірмою Microsoft для збереження векторної графіки в операційній системі Windows і сумісних з нею програмах. Підтримка цього формату вбудована безпосередньо в ядро системи Windows.

Можливості формату виключно слабкі, більш-менш складну графіку зберегти в нім неможливо.

В даний час формат WindowsMetafile, на відміну від BMP, поширений дуже мало, хоча підтримується практично всіма графічними програмами і вимагає дуже мало системних ресурсів для виводу і обробки. Використовується для зберігання векторних зображень в деяких програмах (наприклад, початкових заставок або елементів призначеного для користувача інтерфейсу). Зокрема, MicrosoftWord свій комплект картинок (так званий "клипарт" від англійського clipart) зберігає у форматі WindowsMetafile. Ймовірно, фірма Microsoft, хоче показати таким чином, що цей формат теж придатний для розповсюдження графіки.

Формат EnhancedWindowsMetafile - подальший розвиток WindowsMetafile. Він також розроблений Microsoft, проте "в народ" чомусь не просувався і хоч трохи широкого поширення тому не набув. Авторові за всю його достатньо довгу кар'єру комп'ютерника не попадалося на одного файлу цього формату. Залишається додати, що формат наказує зберігати графіку у файлах і підтримується багатьма сучасними графічними пакетами.

AdobeIllustrator

Цей формат був розроблений фірмою Adobe для векторного графічного редактора Illustrator. В даний час підтримується практично всіма пакетами векторної графіки і використовується для обміну векторними зображеннями між користувачами різних програм.

Графіка зберігається у файлах з розширенням ai. Формат дуже стійкий до збоїв, зіпсований файл, як правило, з великою вірогідністю все ж таки можна прочитати.

CORELDRAW!

Був розроблений фірмою Corel для векторного редактора CORELDRAW!. Фактично дозволяє зберігати гібридну графіку. Іноді використовується для обміну графікою.

Графіка зберігається у файлах з розширенням cdr. Має декілька привабливих можливостей в порівнянні з AdobeIllustrator (наприклад, стиснення графіки, причому растрова і векторна графіки стискаються окремо), але несумісність різних версій формату і невисока стійкість до збоїв зовсім не йдуть на користь нею популярності.

Цей формат Flash не підтримується. Щоб імпортувати графічне зображення у форматі CORELDRAW!, вам доведеться перетворити його в інший формат, наприклад, AdobeIllustrator або WindowsMetafile, використовуючи іншу графічну програму.

EncapsulatedPostScript

Цей формат був розроблений фірмою Adobe для обміну векторною графікою між користувачами різних програм. Власне, це навіть не формат, а ціла мова, що базується на мові опису графіки для високоякісних принтерів PostScript. Фактично, файл в цьому форматі можна скопіювати на підтримуючу мову PostScript принтер, набравши в командному рядку: сміттю graphic_file.eps prn і він буде надрукований.

Графіка зберігається у файлах з розширенням eps. Такий файл є простій текстовий документ, що містить набір команд для принтера надрукувати той або інший примітив. Таким чином, EPS-файл може бути відредагований в будь-якому текстовому редакторові за наявності знання мови PostScript.

Підтримується практично всіма графічними пакетами. Тому використовується для перенесення великих графічних зображень між різними програмами.

VML

Формат VML (VectorMarkupLanguage - мова векторної розмітки) розроблений фірмою Microsoft для використання у власній програмі Web-обозревателя InternetExplorer версії 5.0 і пізніших. Так само, як і EncapsulatedPostScript, це не стільки формат, скільки текстова мова опису векторної графіки. За задумом, фрагменти таких описів поміщаються всередину Web-страниц, серед звичайної HTML-кода, і описують їх графічні елементи. Таким чином, можна буде відмовитися від традиційної Web-графики, що є упровадженими елементами, що зберігаються в окремих файлах.

PDF

Формат PDF (PortableDocumentFormat - формат переносимих документів) був розроблений фірмою Adobe для створення переносимих не-залежних електронних документів. Такі документи можуть містити, окрім форматованого тексту, різну векторну і растрову графіку, розбиватися на сторінки, друкуватися на принтері або бути видимим на екрані комп'ютера. Крім цього, документи в цьому форматі мають дуже малий розмір (використовується стиснення, причому кожен вид графіки стискається по самому відповідному для нього алгоритму), таким чином, їх можна поширювати через Інтернет.

Документи цього формату зберігаються у файлах з розширенням pdf. Вони створюються за допомогою пакету AdobeAcrobat, а читаються - за допомогою програми читання AdobeAcrobatReader, поширюваної безкоштовно. По назві цих двох програм формат PDF отримав свою другу назву - формат документів Acrobat.

Формат PDF отримав величезну популярність для розповсюдження електронних документів з багатим форматуванням і графікою. Фактично, цей формат тепер стоїть на другому місці, після HTML, по поширеності. Окрім AdobeAcrobat, створення документів PDF підтримують безліч інших текстових і графічних пакетів. A AdobeAcrobatReader-одна з популярних в світі програм.

VRML

Формат, точніше, мова, VRML (VirtualRealityModelingLanguage - мова моделювання віртуальної реальності) був розроблений групою незалежних розробників. Він служить для створення так званих віртуальних світів і розповсюдження їх через Інтернет. Описом такого віртуального світу є текстовий файл з розширенням vrm або vrml, що містить набір команд на мові VRML. Такий файл може бути "програний" за допомогою особливих програм -"програвачів" VRML; найпоширенішим з них є CortonaVRMLClient фірми ParallelGraphics.

Хоч мова VRML і що підтримує його програмне забезпечення, призначене для створення і "програвання" віртуальних світів були широко розрекламовані свого часу, поширення він набув дуже обмежене. Зв'язано це з тим, що потужностей сучасних комп'ютерів поки що не вистачає для створення чогось складнішого, ніж дивні геометричні фігури з двох сфер і конуса. До того ж, віртуальна реальність, схоже, втратила для простих людей свою привабливість. Тому майбутнє VRML так само туманно, як і сьогодення...

Розділ 5 Малювання

Познайомившись з двома фундаментальними різновидами комп'ютерної графіки, з'ясувавши їх переваги і недоліки, розглянувши сучасні формати запису графічних даних у файл, можна приступити безпосередньо до малювання. Що ми і зробимо в цьому розділі.