Смекни!
smekni.com

Облік розрахунків з персоналом на ДП "Кривбасшахтозакриття" (стр. 6 из 17)

Підприємство створене з метою організації та виконання робіт згідно проектів з ліквідації, реструктуризації об`єктів гірничорудних підприємств Криворізького басейну щодо реалізації державної політики в цій галузі, з урахуванням соціальної значимості, забезпечення ефективності проектних рішень на основі застосування прогресивних технологій, у відповідності до досягнень науки та техніки. Підприємство діє на підставі Статуту (додаток Д). Основними напрямками діяльності Підприємства є забезпечення виконання робіт шляхом проведення тендерів, згідно визначених проектів з реструктуризації гірничорудних підприємств Криворізького басейну, що ліквідуються, заходів з ліквідації об’єктів, після ліквідаційного моніторингу, усунення негативних екологічних наслідків їх діяльності та пов’язаного з цим капітального будівництва.

Підприємство здійснює вільний вибір видів підприємницької діяльності, самостійно формує програми діяльності, вибирає постачальників та споживачів продукції, робіт та послуг, встановлює ціни відповідно до чинного законодавства. Для здійснення підприємницької діяльності підприємство залучає і використовує матеріально-технічні, фінансові та інші види ресурсів, використання яких не заборонено чинним законодавством.

Підприємство веде самостійний баланс, має розрахунковий, валютний та інші рахунки в установах банка, печатку зі своїм найменуванням. Підприємство може мати товарний знак, який реєструється відповідно до чинного законодавства. Підприємство має право на недоторканність його ділової репутації, на таємницю кореспонденції, на інформацію та інші особисті немайнові права, які можуть йому належати.

Підприємство несе відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах належного йому майна.

Метою діяльності базового підприємства є здійснення господарської діяльності не спрямованої на отримання прибутку.

Підприємство є не акціонерним товариством і тому має такі розрахунки з персоналом як: нарахування, утримання та виплата оплати праці, нарахування та виплата відпускних, видача та повернення не використаних підзвітних сум та утримання аліментів та нарахування лікарняних.

Підприємство є орендодавцем щодо окремого індивідуально визначеного майна.

Підприємство здійснює володіння, користування природними ресурсами в установленому законодавством порядку за плату, а у випадках передбачених законом на пільгових умовах.

Підприємство здійснює господарську діяльність, показником ефективності діяльності підприємства є зниження витрат, передбачених на виконання покладених на нього функцій.

Підприємство частково фінансується за рахунок коштів державного бюджету України, визначених для закриття та реструктуризації гірничорудних підприємств Криворізького басейну, та інших відрахувань.

Згідно наказу "Про облікову політику підприємства" (додаток Л), спецодяг, виданий в підзвіт працівникам, обліковується на особистих картках останніх протягом усього року встановленого терміну його використання. Списання спецодягу з підзвіту здійснюється тільки на підставі актів про його непридатність.

Джерелом коштів на оплату праці працівників підприємства є кошти отримані від господарської діяльності, а також кошти передбачені кошторисами витрат на реалізацію проектів реструктуризації, ліквідації гірничорудних підприємств.

Додатковими джерелами фінансування підприємства є бюджетні кошти, що виділяються в установленому порядку з державного або/та місцевого бюджетів, а також інші кошти незаборонені законодавством України.

Підприємство самостійно здійснює зовнішньоекономічну діяльність згідно з чинним законодавством України.

Для оцінки діяльності підприємства охарактеризуємо основні техніко

економічні показники роботи підприємства за період 2004-2007 роки (додаток Ж).

Комплексний огляд основних техніко-економічних показників дозволяє оцінити діяльність Підприємства з точки зору його ефективності та отримати загальну оцінку результатів господарської діяльності підприємства на основі даних Балансу та Звіту про фінансові результати підприємства за 2004-2007 роки (дадатки Г, К).

Розглядаючи та аналізуючи основні техніко-економічні показники діяльності підприємства “Кривбасшахтозакриття" за 2004-2007 роки спостерігаються значні зміни (див. дод. Ж).

Об’єм наданої послуги за 2007 рік у порівнянні з 2004 роком збільшився на 12568,0 грн. (21,37%), з 2005 роком на 9758 грн. (2,87%), а також в порівняні з 2006 роком на 59 грн. (0,45%), що викликано збільшенням кількості замовлень та зростанням попиту на даний вид послуг.

Відповідно собівартість наданої послуги в 2007 році склала 11565 тис. грн. що на тис. грн. (14,69%) більше, ніж в 2004 році, а у порівнянні з 2005 роком на 2,62%, а з 2006 роком на 5,96%. Причинами такого росту собівартості є підвищення цін на якість послуг.

Середньомісячна заробітна плата у 2007 році збільшилась на 213,4 грн. (1,35%) порівняно з 2004 роком і на 100 грн. (1,14%) збільшилась у порівняні з 2005 роком, а з 2006 роком на 66,7грн. (1,09,%).

Чистий збиток у 2007 році збільшився на 205 грн. (1,35%) порівняно з 2004 роком, на 205 грн. (1,35%) порівняно з 2005 роком, а також порівняно з 2006 роком на 103грн. (1,15%). Таке збільшення чистого збитку пов’язане з наданням послуг на не вигідних умовах та підвищенням цін.

Середньомісячна заробітна плата з 2005 року почала збільшуватися тому, що середньоспискова чисельність персоналу збільшувалося у 2004 році чисельність персоналу становило 99 чоловік, але у 2005 році чисельність персоналу збільшилось на 5 чоловік, а у 2006 році збільшилось ще на 9 чоловік, а у 2007 році на 1 особу а також тому, що відбулось збільшення кваліфікованого персоналу та підвищення ступеня кваліфікації тих працюючих у яких ступінь кваліфікації був недокваліфікований. Відбулося збільшення фонду оплати праці який є одною з причин підвищення середньомісячної заробітної плати, збільшення заробітної плати відбулося згідно збільшення мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму.

Об’єм наданої послуги почав з кожним роком збільшуватися тому що користувачів послуг стало більше, і тому вартість на надану послугу почала збільшуватись, а також собівартість наданої послуги почала збільшуватись, і чистий збиток також почав збільшуватись від використання новітніх технологій та від технологічного процесу надання послуг. Середньорічна вартість основних виробничих фондів в період з 2004 року по 2007 рік зменшувалася, в 2007 році він зменшився і склав 7865 тис. грн., що на 500 тис. грн. менше, ніж в 2006 році, на 2371 тис. грн. менше, ніж в 2005 році, та на 4769 у 2004 році, таке зменшення відбулося від зносу та від ліквідації ОВФ.

Фондовіддача у 2007 році порівняно з 2004 роком збільшилася на 1,6 грн. (35,94%), порівняно з 2005 році збільшилося на -1,3 грн. (5,03%), і порівняно з 2004 роком теж збільшилася на -0,1грн. (1,07%). Такий ріст даного показника пов’язаний із ростом об’ємів реалізації.

Фондоємність у 2007 році порівняно з 2005 роком зменшилась на 2,4 грн/грн. або на 0,8%, а порівняно з 2004 роком на 20,9 грн/грн. або на 0,97%. Це пов’язано з тим, що середньорічна вартість основних фондів збільшувалась більшими темпами ніж об’єм надання послуг, що є негативним для підприємства.

Фонд оплати праці з кожним роком збільшувався 2007 рік порівняно з 2004 роком на 1025грн. з 2005 роком на 123 грн. з 2006 роком на 60 грн. Причиною цього є збільшення обсягу надання послуг, що потребує більше робочої сили, а також збільшення відбулося за рахунок зросту мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму.

Загальний висновок можна зробити такий, що підприємство працює стабільно та поступово розвивається, оскільки зростають його розміри, кількість працівників, об’єм виробництва та інші показники, які є підтвердженням цього.

2.1.2 Склад бухгалтерської служби та охорона праці на підприємстві

На базовому підприємстві застосовується централізована структура обліку, тобто у виробничих підрозділах підприємства здійснюється збір і попередня обробка даних, а формуванням звітних даних та складанням звітності займається бухгалтерія.

В бухгалтерії здійснюється розподіл облікової роботи за конкретними виконавцями.

Бухгалтерія підприємства, що досліджується являє собою структурний підрозділ підприємства (додаток 30). Бухгалтерія включає наступних фахівців, що діють відповідно до посадових інструкцій (додатки 27, 28):

головний бухгалтер;

заступник головного бухгалтера;

бухгалтер III категорії;

бухгалтер-II категорії.

Бухгалтер-II категорії-касир безпосередньо підпорядковується головному бухгалтеру і здійснює операції пов'язані з одержанням, обліком, заощадженням і видачею коштів і цінних паперів. Веде касову книгу на підставі прибуткових і видаткових документів, готує повну звітність.

Бухгалтер - III категорії - матеріаліст з обліку матеріальних цінностей підпорядковується безпосередньо головному бухгалтеру. Він виконує роботу з обліку матеріальних цінностей, що надходять на підприємство, приймає первинну документацію, готує її для обробки, складає звітні калькуляції, бере участь у проведенні інвентаризацій та інше.

Охорона праці - це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів та засобів, направлених на збереження життя, здоров’я та працездатності людини в процесі трудової діяльності [35, с.125].

Законодавство про охорону праці складається з Закону України "Про охорону праці" [22], Кодексу законів про працю в Україні [20], Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що призвели до втрати працездатності" та прийнятих згідно з ними нормативно-правових актів [5, с.5].

На Підприємстві при укладенні трудового договору робітнику гарантується захист його прав на безпечну працю. Так, при укладенні трудового договору на підприємстві працедавець інформує робітника під розписку про умови праці і про наявність на його робочому місці шкідливих і небезпечних виробничих факторів, які ще не усунені, можливих наслідках їх впливу на здоров’я та про права робітника на пільги та компенсації за працю в таких умовах згідно до законодавства.