Смекни!
smekni.com

Облік розрахунків з персоналом на ДП "Кривбасшахтозакриття" (стр. 7 из 17)

Згідно до Кодексу законів про працю [20] в Україні нормальна тривалість робочого часу робітників не повинна перевищувати 40 годин на тиждень. Так, на ДП “Кривбасшахтозакриття" встановлено п’ятиденний робочий тиждень та восьмигодинний робочий день з перервою на одну годину.

Права жінок, неповнолітніх та інвалідів на охорону праці дотримуються згідно до Закону України "Про охорону праці" [22, с.3].

Робітник Підприємства зобов’язаний:

турбуватися про особисту безпеку та здоров’я, а також про безпеку та здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт або під час знаходження на території підприємства;

знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів по охороні праці, дотримуватися правил користування машинами, механізмами, обладнанням та іншими засобами виробництва, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту;

проходити в установленому законодавством порядку попередні та періодичні медичні огляди.

Досліджене підприємство організовує за свій рахунок проведення періодичних медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

За час проходження медичного огляду за працівником зберігається місце роботи і середній заробіток.

Підприємство, яке забезпечує за рахунок власних коштів придбання, комплектування, видачу та використання за призначенням сертифікованого спеціального одягу та взуття, засобів індивідуального та колективного захисту, миючих та знешкоджуючих речовин.

Працівник несе безпосередню відповідальність за порушення цих вимог.

Таким чином, до бухгалтерської служби підприємства, що досліджується входять такі фахівці: головний бухгалтер, заступник головного бухгалтера, бухгалтер III категорії, бухгалтер II категорії. Охорона праці на

ДП “Кривбасшахтозакриття" відповідає вимогам чинного законодавства.

2.2 Облік особового складу працівників, виробітку та відпрацьованого часу

Трудові правовідносини підприємства з працівниками регулюються Кодексом Законів про працю (КЗпП) України [20, с.5], на підставі нього на базовому підприємстві встановлено єдиний порядок оформлення приймання, звільнення і переведення співробітників.

Облік особового складу на ДП “Кривбасшахтозакриття" ведеться відділом кадрів.

Використовують такі типові форми з обліку особового складу працівників ДП “Кривбасшахтозакриття" які затверджені Міністерством статистики України:

П-1 "Наказ (розпорядження) про прийом на роботу" (додаток М);

П-7 "Список №... про надання відпустки" (додаток Н);

П-8 "Наказ (розпорядження) про припинення трудового договору (контракту) (додаток П);

Авансовий звіт (додаток Б);

Посвідчення про відрядження (додаток А);

Видатковий касовий ордер (додаток В).

Для обліку прийнятих на роботу працівників на підприємстві, що досліджується застосовується "Наказ (розпорядження) про прийом на роботу" (див. дод. М), який заповнюється у відділі кадрів.

Завізований начальником відділу кадрів проект наказу (розпорядження) в необхідних випадках є направленням на переговори і пропуском в відділ для ознайомлення з умовами роботи.

Керівник структурного підрозділу - начальник відділу робить висновок про можливість зарахування: на зворотній стороні проекту наказу (розпорядження) вказується, ким може бути прийнятий на роботу той, хто наймається, по якому розряду, чи з яким окладом і тривалість строку випробування.

Згода працівника з умовами праці, результати переговорів, в разі необхідності медичного огляду, відмітки про проходження інструктажу з техніки безпеки, протипожежному мінімуму та інші відмітки проставляються на зворотній стороні форми.

Проект наказу (розпорядження) про прийом на роботу працівника, якому встановлюють оклад, візується у відповідній у відповідній службі підприємства для підтвердження вакантної посади і окладу, що встановлюються за штатним розписом [27, с.361].

Підписаний керівником підприємства Наказ (розпорядження) оголошується працівнику під розписку.

Трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника. Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві. Працівникам, що стають на роботу вперше, трудова книжка оформляється не пізніше 5 днів після прийняття на роботу.

Оформлення щорічної та інших видів відпустки надається на підставі письмової заяви працівника відповідно до затвердженого графіку відпусток.

При наданні відпустки без оплати, поруч із зазначенням кількості днів відпустки зазначається "без оплати".

При звільнені працівників оформляється працівником відділу кадрів у двох примірниках на всіх працівників "Наказ (розпорядження) про припинення трудового договору (контракту)" (додаток П). Один екземпляр залишається у відділі кадрів, а другий передається в бухгалтерію. Наказ підписується начальником відділу та керівником підприємства.

На підставі наказу (розпорядження) про припинення трудового договору бухгалтерія робить розрахунок із працівником.

Всі оригінали наказів з особового складу накопичуються у відділі кадрів. На ДП “Кривбасшахтозакриття" документи з особового складу оформленні досить особливо ретельно і акуратно, ведуться і зберігаються протягом тривалого часу і є конфіденційними.

На базовому підприємстві установлено мінімальну тарифну ставку для робітників першого розряду основної діяльності з нормальними умовами праці у розмірі 100 відсотків прожиткового мінімуму на працездатну особу. Встановлено перелік і розмір доплат і надбавок до тарифних ставок і посадових окладів. Розроблено самостійно форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки та ставки. Оплата роботи в надурочний час здійснюється згідно з чинним законодавством за погодинною системою оплати праці, робота в надурочний час оплачується в подвійному розмірі годинної ставки, компенсація понаднормової праці відгулом не оплачується. Надання відпусток щорічних оплачується працівникам згідно графіків, узгоджених профкомом. Право працівника на щорічну основну та додаткову відпустки повної тривалості у перший рік роботи настає після шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві робота у вихідний день компенсується, шляхом надання іншого дня відпочинку або оплатою в подвійному розмірі. Інший день відпочинку надається протягом двох тижнів. Здійснюється оплата лікарняних згідно чинного законодавства.

Табельний облік здійснюється згідно з діючими на підприємстві інструкціями. Табельний облік персоналу здійснює відділ кадрів. Для обліку відпрацьованого часу працівників ведеться "Табель обліку використання робочого часу" (додаток Р) по кожному працівнику окремо.

Посвідчення про відрядження видається працівнику підприємства на підставі наказу керівника для виконання службового доручення поза постійним місцем роботи (див. дод. А).

Авансовий звіт подається підзвітними особами, в якому зазначаються отримані суми під звіт, фактично здійснені витрати, залишок підзвітних сум, або їх перевитрачання (див. дод. Б).

Отже зробимо висновок, що ДП “Кривбасшахтозакриття" цілком регулюється КЗпП України, на підставі якого оформлення приймання, звільнення та переведення ведеться в єдиному порядку і належним чином.

2.3 Облік нарахування, утриманя та виплати заробітної плати

На базовому підприємстві при нарахуванні заробітної плати працівникам застосовують погодинну систему оплати праці. Розрахунки розміру заробітку працівника засновані на принципі встановлення певного тарифу за відпрацьований працівником часовий проміжок. Таким проміжком на підприємстві є година або, як прийнято називати, часова тарифна ставка. Отже заробіток працівника залежить від тарифної ставки, що відповідає присвоєному працівникові тарифному розряду, який характеризує складність виконуваних робіт та рівень кваліфікації працівника, здатного виконувати роботу відповідної складності та відпрацьованого ним часу.

Щомісяця визначається фактичний обсяг заробітної плати по кожному окремому працівнику. Визначення це здійснюється керівниками працівників з оформленням відповідних, підтверджуючих такі фактичні об’єми, документів (див. дод. С).

Для обліку відпрацьованого часу працівниками на підприємстві ведеться "Табель обліку використання робочого часу" (див. дод. Р), по кожному працівнику окремо

Так як на підприємстві, що досліджується використовують розрахункову - відомість (додаток С), то для обліку видачі заробітної плати із каси застосовують документ "Платіжна відомість" (див. дод. Т).

Нарахування заробітної плати на підприємстві здійснюється наступними бухгалтерськими проводками (табл.2.1).

Преміювання є одним із найбільш ефективних способів мотивації й заохочення працівників базового підприємства.

Преміювання персоналу здійснюється за підсумками роботи за місяць із фонду оплати праці при наявності коштів. Основою для нарахування премії являються дані оперативного обліку, виконання змінних завдань. Премія нараховується за фактично відпрацьований час на тарифну ставку. За роботу у святкові, вихідні дні премія нараховується на одинарну тарифну ставку.

Таблиця 2.1

Облік нарахування заробітної плати на ДП “Кривбасшахтозакриття” за грудень 2007 року