Смекни!
smekni.com

Облік, аналіз й аудит господарської діяльності ТзОВ "Гербор-холдінг" (стр. 22 из 25)

• Кількість - для матеріальних витрат вказується кількість матеріалів,втрачених на виробництво об'єкта калькулювання;

Сума попередня - для нематеріальних витрат вказується сума витрат згідно з попередньою калькуляцією (для матеріальних витрат цю суму підраховують автоматично залежно від описаних партій).

Для автоматичного способу заповнення табличної форми документа можна скористатися кнопкою Заповнити, що розміщена в нижній його частині. При цьому рядки, що містять витрати на виготовлення продукції заповнюються даними, які знаходяться в довіднику Складові продукції.

Праворуч над таблицею розміщена інформація, що дозволяє побачити собівартість та продажну вартість одиниці та всієї кількості продукції. З метою коригування попередніх витрат на виробництво продукції відповідно до реальних їх значень формується документ Остаточна калькуляція, який будується на основі попередньої калькуляції за допомогою розподілу сум реальних затрат пропорційно зазначеним в ній витратам. При цьому в табличній частині документа буде заповнено реквізит Сума остаточна, де міститимуться остаточні значення сум витрат за даними бухгалтерського обліку.

Для полегшення створення та проведення остаточної калькуляції призначено помічник Створення остаточних калькуляцій, в режимі котрого кожен етап формування результуючого документа супроводжується детальними поясненнями.

Обидва описаних вище документи автоматично генерують проведення в журналі проведень, причому перший (Попередня калькуляція) - по списанню матеріалів на рахунок 23 "Виробництво" та оприбуткуванню продукції на склад (дебет рахунка 26 "Готова продукція"), а другий (Остаточна калькуляція) - по коригуванню дебету рахунка 26 та кредиту рахунка 23. Всі документи Калькуляція потрапляють у журнал Виробництво.

Необхідно пам'ятати, що типовою конфігурацією "1С:Бухгалтерия 7.7" в документі Калькуляція передбачено списання матеріалів у виробництво лише за методом середньозваженої собівартості, що проте не виключає застосування інших, зазначених в П(С)БО 9 методів списання запасів. Для реалізації інших методик необхідно в режимі конфігурації змінити існуючий алгоритм документа або створити абсолютно новий документ. У разі такої потреби рекомендується звернутися до фірми - встановлювана цього програмного продукту.

Для відображення господарських операцій з продажу матеріалів на сторону в типовій конфігурації "1С бухгалтерия 7.7" передбачений документ Відвантаження матеріалів на сторону. Документ, при його проведенні, автоматично генерує проведення:

- списання собівартості матеріалу за методом середньозваженої собівартості (Д-т 79 "Фінансові результати" К-т 20 "Виробничі запаси");

- списання доходу від реалізації (Д-т 701 "Розрахунки з вітчизняними покупцями" К-т 701 "Дохід від реалізації готової продукції);

- на суму ПДВ (Д-т 701 "Дохід від реалізації готової продукції" К-т6415"ПДВ"). Такий документ можна отримати через меню Документи Виробництво. Детальніше реалізацією запасів стороннім споживачам розглядати не будемо, а розглянемо переоцінку ТМЦ, яка здійснюється за допомогою документа Переоцінка ТМЦ, що призначений для зміни облікової вартості матеріалів. Він має такі реквізити: місце зберігання - задається склад,де зберігаються матеріали, по яких здійснюється переоцінка; вид переоцінки ТМЦ - визначається вид переоцінки ТМЦ (наприклад, Зміна облікової вартості); рахунок доходів - задається рахунок доходів, що відповідає рахунку обліку ТМЦ у проведенні, яким відображається переоцінка (за замовчуванням -це рахунок 719); рахунок витрат - задається рахунок витрат, що відповідає рахунку обліку ТМЦ у проведенні, яким відображається переоцінка (за замовчуванням - це рахунок 946); для перерахунку використовувати загальний відсоток - використовується, якщо необхідно задати відсоток, за яким будуть перераховані нові вартості ТМЦ. У табличну форму документа входять такі реквізити: ТМЦ, Партія, Кількість, Стара ціна; Стара сума, Нова ціна, Нова сума, Залишок. Особливих коментарів ці реквізити не потребують.

Існуюче настроювання плану рахунків і аналітичного обліку для рахунку 66 "Розрахунки з оплати праці" передбачає ведення обліку в розрізі двох видів субконто: "Співробітники" і "Місяць нарахування заробітної плати".

Виду субконто "Співробітники" відповідає довідник "Співробітники", що стає доступним через меню Довідники— Співробітники і використовується також для ведення аналітичного обліку за рахунками 372 "Розрахунки з підзвітними особами", 3775 '"Розрахунки з робітниками і службовцями за іншими операціями" тощо.

Діалогове вікно перегляду і редагування даних по конкретному співробітнику має чотири закладки:

1. Загальні з такими реквізитами: Табельний номер – вказується індивідуальний табельний номер працівника відповідно до прийнятої на підприємстві системи кодування; П.І.П. - вказується прізвище та ініціали співробітника; Посада-записується посада, яку займає працівник на підприємстві; Фірма, в котрій працює співробітник - - вказується фірма, де працює співробітник. Реквізит доступний до того моменту, поки елемент довідника не записано.

У випадку, якщо дане підприємство є для співробітника основним місцем праці, - потрібно встановити прапорець Основний.

2. Дані по з/й з такими реквізитами: Оклад/тариф - вказується сума місячного окладу або погодинного тарифу; Аванс - вказується розмір авансу;Кількість пільг - вказується кількість пільг з прибуткового податку; Вид витрат- обов'язковий для заповнення реквізит, що визначає аналітику витратного рахунка (або рахунків) (наприклад, зарплата адміністративного апарату);Рахунок витрат;

3. Паспортні дані - містить реквізити: Серія і Номер/№ паспорта, коли і ким виданий, Адреса співробітника, Телефон співробітника ;

4. Податкові дані - містить реквізити: Індивідуальний податковий номер,Назва податкової інспекції, Адреса податкової інспекції. Через очевидність особливих роз'яснень по заповненню останні реквізити не потребують.

Для нарахування заробітної плати працівникам підприємства використовується документ Нарахування ЗП (меню Документи—Зарплата -Нарахування ЗП).

Діалогова форма даного документа для введення вхідних даних містить дві закладки:

1. Основні з такими реквізитами: Вид виплати - основний реквізит, який визначає подальше використання документа Нарахування ЗП. Він може набувати значень, а саме:

- Основна зарплата - відбувається нарахування основної заробітної плати співробітникам підприємства, розрахунок сум відрахувань у бюджет та державні цільові фонди, автоматичне формування проведень. За допомогою кнопки Друк можна отримати форми таких первинних документів: платіжна відомість, розрахунково-платіжна відомість, зведення відрахувань до державних цільових фондів, розрахункові картки для співробітників.

- Аванс - відбувається нарахування авансу співробітникам підприємства. Суми авансу з довідника Співробітники автоматично записуються в графу До видачі табличної частини документа, проте існує можливість редагування сума вансу вручну. Після заповнення всіх реквізитів формується документ"Відомість нарахування авансу", який бухгалтерських проведень не генерує, на відміну від вказаних вище первинних документів.

- Внесення - вид виплати, що призначений для запису вступного сальдо за розрахунками з оплати праці на початку роботи з типовою конфігурацією "1С:Бухгалтерия 7.7".

Рахунок оплати праці - визначається бухгалтерський рахунок (субрахунок) розрахунків з оплати праці; Середньоспискова чисельність співробітників -визначається величина, що визначає середньоспискову чисельність співробітників; Кількість робочих днів - записується кількість робочих днів у поточному періоді нарахування заробітної плати.

2. Додатково - визначається бухгалтерський рахунок витрат, на який списується сума комунального податку, аналітика даного рахунку, рахунок обліку валових витрат.

Табличну частину документа можна заповнювати двома способами:

1. по кожному співробітнику окремо - клацнувши мишкою в першому рядку стовпця Співробітники І вибравши необхідний елемент;

2.по всьому списковому складу - натиснувши кнопку Заповнити. При цьому автоматично заповняться стовпці: Співробітники, Нараховано (Аванс), Днів.

Суми додаткових нарахувань (відпускні, лікарняні тощо) необхідно внести в табличну частину документа вручну. Для автоматичного розрахунку сум основних утримань по кожному працівнику необхідно скористатися кнопкою Розрахувати, що розміщена в нижній частині діалогового вікна. Для реалізації операцій з виплати заробітної плати призначений документ Виплата ЗП. Цей документ формує платіжні відомості та створює бухгалтерські проведення з виплати заробітної плати (заборгованості із заробітної плати) працівникам.

Діалогова форма даного документа містить такі реквізити: Період -визначається період, за який, буде здійснюватися виплата заробітної плати співробітникам підприємства; Вид виплати та Рахунок оплати праці - значення, що можуть набувати дані реквізити аналогічні як і в документі Нарахування ЗП; Відсоток виплати -вказується відсоток від суми, що планується до видачі; Каса - значення реквізиту вибирається з довідника Рахунки нашої фірми.

Заповнення табличної частини документа відбувається автоматично для виду виплати Основна з/п, після натискання кнопки Заповнити. Реквізити табличної форми документа Виплата ЗП такі:

- Співробітник - записуються прізвища, ім'я, по батькові співробітників, яким нарахована але не виплачена заробітна плата. П.І.П. співробітників вибираються з довідника Співробітники;

Сума записується сума до видачі по конкретному співробітнику, яка визначається як поточний залишок по субрахунку 661 "Розрахунки за заробітною платою".