Смекни!
smekni.com

Облік, аналіз й аудит господарської діяльності ТзОВ "Гербор-холдінг" (стр. 7 из 25)

Поточна дебіторська заборгованість за одержанні виробничі запаси, виконанні роботи та послуги визнається активом одночасно з визначенням доходу від реалізації продукції, робіт і послуг. В бухгалтерському обліку на підприємствіТзОВ “Гербор-холдінг» для групування інформації про дебіторську заборгованість за товари, роботи і послуги призначений рахунок 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками». На цьому рахунку відображають розрахунки за відвантажену продукцію, виконані роботи і послуги лише на тих підприємствах, у яких реалізація продукції планується в міру її відвантаження, здавання замовникам робіт та надання послуг. Тут обліковують також і заборгованість покупцям за одержану від них часткову оплату продукції, що знаходиться у відвантажених товарах або з платежах,що надійшли в оплату ще не відвантаженої продукції. Рахунок 36 має такі субрахунки:

- 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» - знаходить своє відображення в Ж-0 І відомості № 36.1

- 362 «Розрахунки з іноземними покупцями» - знаходить своє відображення в Ж-0 і відомості № 36.3.

На дебеті рахунка 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками» відображається продажна вартість реалізованої продукції, товарів, виконаних робіт, наданих послуг (у т.ч. на виконання бартерних контрактів), яка включає податок на додану вартість, акцизи та інші податки , збори (обов'язкові платежі), що підлягають перерахуванню до бюджетних та позабюджетних зондів та включені у вартість реалізації; на кредиті - сума платежів, що надійшли на рахунки підприємства в банківських установах, та інші види розрахунків. Сальдо рахунка відображає заборгованість покупців та замовників за одержану продукцію, роботи, послуги.

На субрахунку 362 «Розрахунки з іноземними покупцями» аналітичний облік ведеться в гривнях та валюті, зумовлені договором.

Аналітичний облік розрахунків з покупцями та замовниками ведеться за кожним покупцем та замовником за кожним пред'явленим до сплати рахунком.

Облік розрахунків з постачальниками ведеться на рахунку 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками». На рахунку 63 відображаються розрахунки між підприємствами й організаціями за продукцію, товарно-матеріальні цінності, роботи й послуги.

На дебеті цього рахунку відображаються суми сплачених рахунків, на кредиті обліковується сума акцептованих рахунків на матеріальні цінності, що надійшли, виконані роботи і послуги.

Готова продукція, товари й матеріали, роботи послуги, відвантажені суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності в порядку бартерного контракту на суму, розрахованого шляхом перерахунку вартості бартерного контракту в іноземній валюті в грошову одиницю України за курсом Національного банку Україна на дату виписки супроводжуючих документів, відображається записом:

Д - т 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками»;

К - т 70 «Доходи від реалізації».

При находженні матеріальних цінностей на ТзОВ “Гербор-холдінг» за бартерним контрактом запис у бухгалтерському обліку такий:

Д - т 201 «Сировина і матеріали», 203 «Паливо», 207 «Запасні частини», 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» (терміном служби до одного року)

К-т 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» - на суму, що дорівнює вартості відвантаженої продукції, товарів, матеріалів, відображену у складі виручки від реалізації експорту та за бартером а також суму ТЗВ.

Водночас сума заборгованості в експортній частині бартерного контракту відображається записом:

Д - т 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками»

К - т 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками». Різницю між вартістю відвантаженої продукції і вартістю одержаних товарів та інших матеріальних цінностей при перерахунку у гривню відносять на рахунок 71 «Інший операційний дохід».

Синтетичний облік рахунку 63 ведеться у Журналі-ордері №6; рахунків 36 і 37 - у Журналі-ордері №8; при скороченій формі всі три рахунки ведуться у Журналі-ордері №3.

2.8 Облік розрахунків з бюджетом

Організація обліку розрахунків підприємства з бюджетом та позабюджетними фондами повинна забезпечити контроль за правильним нарахуванням та своєчасною сплатою податків і зборів з метою уникнення сплати штрафів за несвоєчасне та неповне здійснення належних платежів.

Для узагальнення інформації про розрахунки підприємства за усіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства, та за фінансовими санкціями, що справляються в дохід бюджету, призначено рахунок 64 "Розрахунки за податками і платежами".

Порядок справляння таких платежів регулюється чинним законодавством.

На кредиті рахунку 64 "Розрахунки за податками і платежами" нараховують суми платежів до бюджету (податкові зобов'язання), а на дебеті - належні до відшкодування бюджету податки, їх сплата, списання тощо. Кредитове сальдо показує заборгованість підприємства перед бюджетом, тобто суму, яку підприємство має перераховувати до бюджету. Дебетове сальдо за рах.64 означає переплату бюджету (податковий кредит), тобто надлишково-перераховану суму до бюджету, яку необхідно зарахувати в рахунок чергових платежів або повернути підприємству.

Рахунок 64 "Розрахунки за податками і платежами" має чотири субрахунки:

- 641"Розрахунки за податками"

- 642"Розрахунки за обов'язковими платежами"

- 643"Податкові зобов'язання"

- 644"Податковий кредит"

На субрахунку 641 "Розрахунки за податками" ведеться облік податків, які нараховуються та сплачуються відповідно до чинного законодавства (податок на прибуток, податок на додану вартість та інші податки).

На субрахунку 642 "Розрахунки за обов'язковими платежами" ведеться облік розрахунків за зборами які справляються відповідно до чинногозаконодавства та облік яких не ведеться на рахунку 65 "Розрахунки з страхування".

На субрахунку 643 "Податкові зобов'язання" ведеться облік суми податку на додану вартість, визначену виходячи із суми одержаних авансів за готову продукцію та ін. матеріальні цінності та нематеріальні активи, роботи, послуги, що підлягають відвантаженню.

На субрахунку 644 "Податковий кредит" ведеться облік суми податку на додану вартість на яку підприємство набуло право зменшити податкове зобов'язання.

Аналітичний облік на рах. 64 здійснюють за видами платежів для бюджету. Це має можливість перевірити правильність розрахунків за кожним видом платежу.

Облік розрахунків за податками і платежами оформляється такими бухгалтерськими проводками.

1. Нараховано податок на прибуток від оподатковуваного прибутку:

Д-т: 79 "Фінансові результати"

К-т:98 "Податок на прибуток"

Д-т: 98 " Податок на прибуток "

К-т: 64 " Розрахунки за податками і платежами"

2. Нараховано акцизний збір:Д-т: 70 "Доходи від реалізації "

К-т: 64 "Розрахунки за податками і платежами"

3. Нараховано податок на додану вартість від вартості реалізованихтоварів:

Д-т: 70 "Доходи від реалізації "

К-т: 64" Розрахунки за податками і платежами "

4. Відображено утриманий прибутковий податок із заробітної плати працівника:

Д-т: 66" Розрахунки з оплати праці "

К-т: 64" Розрахунки за податками і платежами "

5. Нараховано комунальний податок :Д-т: 92 " Адміністративні витрати"

К-т: 64" Розрахунки за податками і платежами "

6. Відображено належні до сплати у бюджет штрафні санкції, нараховані податковими органами:

Д-т: 948 " Визнані штрафи пені неустойки "

К-т: 64" Розрахунки за податками і платежами "

7. Нараховано податок на додану вартість від вартості придбаних товарно-матеріальних цінностей:

Д-т: 64 " Розрахунки за податками і платежами "

К-т: 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками "

8. Перераховано із розрахункового належні до сплати податки до бюджету:

Д-т: 64 " Розрахунки за податками і платежами "

К-т: 31" Рахунки в банках "

Бухгалтерськими документами, на підставі яких проводиться нарахування податків до бюджету виступають:

- з податку на додану вартість - Податкова накладна

- з прибуткового податку - Розрахунково-платіжна відомість

- штрафні санкції податкових органів оформляються за допомогою протоколів.

Сплата належних податків і платежів до бюджету із розрахункового рахунку здійснюється за допомогою документа - платіжне доручення.

Синтетичний і аналітичний облік розрахунків за податками і платежами здійснюють в журналі-ордері №3 .

Облік розрахунків за зборами на обов'язкове державне пенсійне страхування, на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття ведеться на рахунку 65 "Розрахунки за страхуванням".

Контроль за правильністю нарахування і сплатою до бюджету податків, відрахувань і зборів здійснюють органи ДПА.


2.9 Облік виробничих запасів

Для здійснення виробничо-господарської діяльності підприємствами всіх форм власності і галузей економіки використовуються товарно-виробничі запаси, які є найбільш важливою та значною частиною активів підприємства. Вони займають особливе місце у складі майна та домінуючі позиції у структурі витрат підприємств різних видів діяльності.

Запаси відносяться до складу оборотних активів, тому що можуть бути перетворені на грошові кошти протягом одного року або протягом одного операційного циклу. Запаси споживаються у процесі виробництва та включаються у собівартість продукції повністю за мінусом відходів та невикористаних матеріалів, що вимагає документування операцій з надходження, споживання у виробництві, оприбуткування відходів та проведення інвентаризації залишків невикористаних матеріалів на робочих місцях структурних виробничих підрозділів підприємства.