Смекни!
smekni.com

Облік, аналіз й аудит господарської діяльності ТзОВ "Гербор-холдінг" (стр. 9 из 25)

Форма ОЗ-6 "Інвентарна картка обліку основних засобів" використовується для аналітичного обліку та узагальнення інформації про наявність та рух всіх типів основних засобів на підприємстві. Записи в ній здійснюються на підставі актів приймання-передачі основних засобів та акту на списання основних засобів: для обліку окремих об'єктів основних засобів; для групового обліку однотипних об'єктів основних засобів, які надійшли в експлуатацію в одному календарному місяці та мають одне і те ж виробничо-господарське призначення, технічну характеристику і вартість. Як правило, заповнюється в одному примірнику та знаходиться в бухгалтерії.

Щодо синтетичного обліку основних засобів, то для цього використовують рахунок 10 "Основні засоби", який має 9 субрахунків, проте на даному підприємстві такий поділ ще більше деталізується, оскільки відбувається поділ на основні засоби. Водночас операції з руху основних засобів відображаються на рахунках бухгалтерського обліку. Основні операції зображено у поданій нижче таблиці.

Таблиця 2.6 Кореспонденція рахунків з обліку руху основних засобів

№з/п Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
1 2 3 4
1. Відображено вартість 03 за договором постачання 152 "Придбання (створення) основних засобів 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядникам"
2. Відображено суму ПДВ 152 "Придбання (створення) основних засобів 63 "Розрахунки з постача-льниками та підрядниками
3. Зараховано об'єкт до складу основних засобів 10"Основні засоби" 152 "Придбання (створення) основних засобів
4. Відображено внесок до статутного капіталу 46 "Неоплачений капітал" 40 "Статутний капітал"
5. Одержано об'єкт ОЗ як внесок до статутного капіталу (якщо об'єкт не потребує монтажу) 10"Основні засоби" 46 "Неоплачений капітал"
6. Відображено дохід від реалізації основних засобів 31 "Рахунки в банках" 742"Дохід від реалізації необоротних активів"
7. Відображено суму податкових зобов'язань з ПДВ 742"Дохід від реалізації необоротних активів" 64 "Розрахунки за податками і платежами"
8. Списано знос реалізованих основних засобів 131 "Знос основнихзасобів" 10 "Основні засоби"
9. Відображено залишкову вартість реалізованих основних засобів 972 "Собівартість реалізованих необоротних активів" 10 "Основні засоби"
10. Відображено фінансовий результат від реалізації основних засобів 793 "Результат іншої звичайної діяльності" 972 "Собівартість реалізованих необоротних активів"
11. Відображено фінансовий результат від реалізації основних засобів 742 "Дохід від реалізації необоротних активів" 793 "Результат іншої звичайної діяльності"

Як зазначалося вище, основним джерелом надходження основних засобів є капітальні інвестиції, які обліковують на рахунку 15 з відповідною назвою. Обліку капітальних інвестицій приділяють значну увагу, складаючи спеціальний Журнал-ордер і Відомість за субрахунками даного рахунку.

Знос основних засобів являє собою втрату ними фізичних якостей або техніко-економічних властивостей і, внаслідок цього, зменшення його вартості. Величина зносу залежить від виду основних засобів.

Розрізняють два види зносу — моральний та фізичний. До фізичного відносять втрату об'єктом вартості при спрацюванні окремих частин машини.

Моральний знос буває двох видів: перший — пов'язаний з тим, що науково-технічний прогрес веде до появи більш досконалих і продуктивних машин, другий вид обумовлений створенням економічних конструкцій машин і устаткування, що робить експлуатацію старих машин невигідною.

Для відображення в бухгалтерському обліку сум амортизаційних відрахувань використовують рахунок 13 "Знос (амортизація) необоротних активів", за якими знову ж таки роблять більшу деталізацію, ніж це зазначено в Плані рахунків. В Наказі про облікову політику Товариства на 2008 рік було зазначено, що при нарахуванні амортизації основних засобів використовувати метод зменшення залишкової вартості (податковий). За цим методом всі наявні на підприємстві основні засоби поділяються на 7 груп, для кожної з яких є своя місячна норма амортизації, а залишкова вартість обчислюється як різниця між первісною вартістю та сумою нарахованого зносу.

Щодо інших необоротних активів, то для них Наказом було передбачено прямолінійний метод нарахування амортизації, а для малоцінних необоротних активів - амортизація нараховується у розмірі 100 % вартості у першому місяці використання об'єкта.

Облік основних засобів, її амортизації посідає надзвичайно важливе місце для обліку загалом. Так, на ТзОВ “Гербор-холдінг»проводять нарахування амортизації, для чого складають спеціальні документи, в яких основні засоби спочатку групують за субрахунками. Крім того, зазначають інвентарний номер такого об'єкта, дебет рахунка, з яким кореспондує даний рахунок 13 "Знос (амортизація) основних засобів", назву об'єкту, дату введення в експлуатацію, кількість об'єктів, їх балансову та залишкову вартість та знос. Потім складається Відомість зносу основних засобів на кінець кожного місяця, в якій зазначаються вже визначені суми, окремо закожним із цехів, а також норми зносу. Крім того, формують аналіз даного рахунку, в якому зазначають лише загальні суми, що йдуть з кредиту рахунку 13 в дебет інших рахунків без деталізації на окремі об'єкти основних засобів.

Варто зазначити, що лише за допомогою синтетичного обліку неможливо контролювати наявність та рух кожного виду об'єктів основних засобів. Для отримання детальної інформації, необхідної для ефективного використання основних засобів за їх окремими видами та процесами, організовується аналітичний облік.

Аналітичний облік ведеться за об'єктами основних засобів. Об'єкт основних засобів — це закінчений пристрій з усіма пристосуваннями та приладдям до нього; конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних визначених функцій. Якщо об'єкт основних засобів складається з частин, які мають різний строк корисного використання, то в бухгалтерському обліку кожна з цих частин може визнаватися як окремий об'єкт основних засобів.

Порушення встановлених вимог ведення інвентарного обліку ускладнює процес обробки документів в бухгалтерії і перешкоджає отриманню оперативної, повної, достовірної, неупередженої та точної інформації про наявність і рух основних засобів.

Для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку і фінансової звітності в Наказі про облікову політику було вказано на необхідність проведення інвентаризації основних засобів щорічно станом на 1 жовтня. Крім того, інвентаризація проводиться в разі зміни матеріально відповідальної особи або виявленні фактів розкрадання або недостачі.

Варто відзначити, що загалом успішне вирішення завдань управління необоротними матеріальними активами та обґрунтування інвестиційної політики в цій частині вимагає достовірного бухгалтерського обліку активів та використання облікової інформації.

2.11 Облік капітальних інвестицій і необоротних нематеріальних активів

Під капітальними інвестиціями розуміють затрати на спорудження, виготовлення або придбання основних засобів, а також реконструкцію, розширення і технічне переозброєння діючих підприємств.

Джерелами фінансування капітальних інвестицій можуть бути як власні кошти (прибуток, амортизаційні відрахування, бюджетне фінансування, фінансування сторонніх організацій в порядку пайової участі у будівництві та ін.), так і залучені кошти (банківські кредити та інші позикові кошти).

Капітальні роботи можуть виконуватися або підрядним способом (тобто спеціалізованими будівельно-монтажними організаціями на договірних засадах), або господарським способом (тобто самим підприємством).

Порядок обліку затрат на капітальні інвестиції регламентується Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 "Витрати".

Синтетичний облік затрат на капітальні інвестиції (незалежно від способу виконання робіт) ведеться на рахунку 15 "Капітальні інвестиції" за субрахунками:

151 "Капітальне будівництво";

152"Придбання (виготовлення) основних засобів";

153"Придбання(виготовлення) інших необоротних матеріальних активів";

154"Придбання (створення) нематеріальних активів ";

155"Формування основного стада".

По дебету рахунка 15 "Капітальні інвестиції" і його субрахунків відображають затрати (на придбання та створення матеріальних і нематеріальних необоротних активів), по кредиту — списання зазначених затрат на закінчені та здані в експлуатацію об'єкти.

Аналітичний облік капітальних інвестицій ведеться відповідно за видами основних засобів, інших необоротних матеріальних активів,нематеріальних активів, а також за окремими об'єктами капітальних вкладень.

На організацію обліку затрат на капітальні інвестиції впливає спосіб виконання будівельно-монтажних робіт.

При підрядному способі виконання робіт облік матеріальних, трудових і фінансових затрат на будівельно-монтажні роботи здійснює сам підрядчик. Підприємство-забудовник у цьому разі здійснює тільки облік затрат на капітальні інвестиції і розрахунки з підрядчиком за виконані і прийняті за актами роботи.