Смекни!
smekni.com

Облік, аналіз й аудит господарської діяльності ТзОВ "Гербор-холдінг" (стр. 3 из 25)

Основним завданнями перевірки щодо стану та операцій з грошовими коштами є :

- встановлення правильності документального оформлення операцій з руху грошових коштів;

- визначення документальної обґрунтованості нестачі (лишків) грошових коштів;

- встановлення відповідності відображення в бухгалтерському обліку фінансово-господарських операцій з грошовими коштами чинним нормативним актам з бухгалтерського обліку;

- встановлення причин, що призвели до навмисних зловживань;

- встановлення правильності методики проведення документальної ревізії грошових коштів.

Об'єктами перевірки грошових коштів в касі та на рахунках у банку є:

- касові книги і звіти касира з доданими до них прибутковими і видатковими касовими ордерами та іншими грошовими документами;

- книги обліку розрахункових операцій та розрахункові книжки;

- платіжні доручення, вимоги-доручення, платіжні вимоги, розрахунки

- фактури та інші документи, що додаються до виписок банків;

- чекові книжки та корінці використаних і нульових чеків;

- платіжні відомості на виплату заробітної плати;

- журнали - ордери і відомості до них.

Перевірка касових операцій здійснюється в такій послідовності: спочатку проводять раптову ревізію каси, потім перевіряють дотримання Порядку ведення касових операцій шляхом суцільної документальної ревізії оприбуткування і видачі грошових коштів із каси.

Усі операції щодо приймання та видачі грошей з каси виконує матеріально відповідальна особа - касир підприємства. Оформляючись на роботу, касир дає зобов'язання, за яким бере на себе повну матеріальну відповідальність за прийнятті грошові кошти та інші цінності, що знаходяться у касі.

Після інвентаризації каси ревізійна комісія здійснює перевірку касових операцій за ревізований період суцільним методом. Основні напрямки ревізії:

- дотримання касової дисципліни: дотримання встановленого ліміту каси, своєчасність і повнота здачі виручки чи невикористаної за цільовим призначенням готівки до банку на поточний рахунок, дотримання правил розрахунків готівкою;

- правильність оформлення касових документів і ведення обліку касових операцій;

- перевірка достовірності і правомірності здійснення касових операцій.

Усі записи про встановлені порушення ревізійна комісія відображає у хронологічній послідовності у своєму робочому журналі, а далі узагальнюючи матеріали контролю за ревізований період, складає спеціальні групувальні відомості і розрахунки у формі таблиць як додатки до акта ревізії, де систематизує та узагальнює інформацію з однорідних порушень, якщо їх понад три. При проведені контролю за ревізійною програмоюгрошових коштів підприємства на поточних рахунках комісія керується нормативними актами Національного банку України про порядок відкриття суб'єктами підприємницької діяльності поточних і валютних рахунків.

Починаючи ревізію комісія повинна ознайомитися з особливостями організації безготівкових розрахунків ревізованого підприємства, облікового процесу.

На досліджуваному підприємстві Головний бухгалтер, з метою контролю, не менше одного разу на місяць перевіряє готівку в касі, планові ревізія грошових коштів проводиться в кінці кожного року, а також до та після відпустки касира.

Акт підписує голова комісії та усі члени комісії в складі якої є головний бухгалтер, бухгалтер, заступник начальника виробництва, начальник ремонтної служби, майстер електротехнічної дільниці.

2.3 Облік розрахунків

Безготівкові розрахунки можуть здійснюватися за такими формами;

- платіжними дорученнями;

- платіжними вимогами - дорученнями;

- чеками;

- акредитивами;

- векселями;

- пластиковими картками та ін.

Документи, надані банкові, повинні містити такі реквізити: назву, номер рахунка в банку, число, місяць, рік виписки. Число вказується цифрами, місяць - словами, рік цифрами.

Платіжні документи виписуються як правило під копіювальний папір у кількості примірників, необхідній банку та всім сторонам, що беруть участь у розрахунках.

Механізм безготівкових розрахунків, їх форми, стандарти документів і документообіг визначаються Положенням НБУ «Про безготівкові розрахунки у господарському обігу України» №22001/116 від 1 червня 1993р.

На ТзОВ “Гербор-холдінг»розрахунки здійснюються за допомогою платіжних доручень. Платіжне доручення являє собою бланк встановленої форми, який підприємство подає до обслуговуючого банку для перерахування визначеної суми зі свого рахунка. Банки приймають до виконання доручення протягом 10 календарних днів з дати його заповнення. Доручення приймаються до виконання тільки на суму, яка може бути сплачена готівкою з рахунка підприємства або з рахунка кредиту. Доручення на перерахування грошових коштів у дохід бюджету або позабюджетних фондів приймаються банками незалежно від наявності грошових коштів на рахунку клієнта. У разі відсутності грошових коштів доручення обліковуються на позабалансовому рахунку.

З використанням платіжних доручень здійснюються також «розрахунки за плановими платежами», які провадяться у разі, якщо між підприємствами здійснюються постійні й рівномірні поставки продукції (робіт, послуг).

Платіжні доручення приймаються для здійснення попередньої оплати за товари (роботи, послуги), а також для завершення розрахунків на підставі актів звірення взаємної заборгованості суб'єктів господарювання.

Перерахування сум за допомогою платіжних доручень супроводжується оформленням банком кредитного авізо (письмове повідомлення, яке надсилає банк своєму клієнтові про виконання операції), при цьому здійснюються необхідні проводки у документах аналітичного і синтетичного обліків.

2.4 Облік фінансових інвестицій

Інвестиції - це вкладення у підприємницьку та інші види діяльності грошових, майнових та інтелектуальних цінностей з метою отримання прибутку, а також капітальні вкладення в розвиток виробництва. Інвестиції поділяються на капітальні та фінансові.

Фінансові інвестиції пов'язанні з вкладенням коштів та інших активів у цінні папери суб'єктів господарської діяльності з метою отримання в майбутньому прибутку, обміну вільних грошових коштів на високоліквідні цінні папери, які приносять дивіденди, встановлення контролю над підприємством - емітентом у випадку придбання контрольного пакета. Фінансові інвестиції поділяються на довгострокові (на період більше одного року) і поточні (до одного року).

Поточні інвестиції також поділяються на групи:

1. Еквіваленти грошових коштів (вільно конвертуються у гроші, мають короткий термін погашення - до 3-х місяців);

2. Інші поточні фінансові інвестиції (інвестиції у дочірні, асоційовані та спільні підприємства з метою їх продажу протягом 12-ти місяців).

Для обліку довгострокових інвестицій призначений рахунок 14 «Довгострокові фінансові інвестиції», а для короткотермінових - рахунок 35 «Поточні фінансові інвестиції». На рахунку 14 «Довгострокові фінансові інвестиції» узагальнюється інформація про наявність та рух інвестицій у цінні папери інших підприємств, облігації державних і місцевих органів, вкладення у статутний капітал інших підприємств як на території України, так і за її межами. Рахунок 14 має три субрахунки:

- 141 «Інвестиції пов'язаним сторонам за методом участі в капіталі»;

- 142 «Інші інвестиції пов’язаним сторонам»;

- 143 «Інвестиції непов’язаним сторонам».

На дебеті активного рахунку 14 «Довгострокові фінансові інвестиції» відображається вартість довгострокових інвестицій, на кредиті - їх вибуття (списання) чи зменшення вартості, а також одержання дивідендів від об'єкта інвестування, якщо облік інвестицій ведеться за методом участі в капіталі.

Аналітичний облік довгострокових фінансових інвестицій (рах. 14) ведеться за видами довгострокових фінансових вкладень та об'єктами інвестування. При цьому побудова аналітичного обліку повинна забезпечити можливість отримання інформації по довгострокові фінансові вкладення в об'єкти як на території країни, так і за кордоном.

Фінансовий облік поточних інвестицій ведеться на балансовому рахунку 35 «Поточні фінансові інвестиції», який має два субрахунки:

- 351 «Еквіваленти грошових коштів»;

- 352 «Інші поточні фінансові інвестиції».

У дебет рахунка 35 «Поточні фінансові інвестиції» відносяться суми придбаних еквівалентів грошових коштів (високоліквідні цінні папери зі строком реалізації до 12-ти місяців), а також інших поточних фінансових інвестицій (ринкові цінні папери, придбані з метою перепродажу протягом найближчих 12-ти місяців, короткострокові боргові папери, депозитні сертифікати) та суми дооцінки при збільшенні справедливої (ринкової) вартості.

У кредит рахунка 35 «Поточні фінансові інвестиції» записується балансова вартість реалізованих інвестицій та суми їх уцінки. У випадку, якщо доход від реалізації інвестицій менший від витрат на їх придбання, то збитки від таких операцій переносяться на майбутній період, тобто прибуток до оподаткування в період отримання збитків від реалізації інвестицій не зменшується. Збільшення поточних інвестицій може відбутися в результаті:

1)придбання за грошові кошти;

2)обміну на цінні папери власної емісії;

3)обміну на інші активи;

4)дооцінки первинної вартості до справедливої.

У дебет рахунка 35 «Поточні фінансові інвестиції» можуть бути віднесені суми з кредиту таких рахунків (табл.2.2.):

Таблиця 2.2 Відображення в обліку збільшення поточних фінансових інвестицій

Кредит рахунків Зміст господарських операцій
1 2
14 "Довгострокові фінансові інвестиції" Переведення довгострокових інвестицій в поточні
16 "Довгострокові дебіторська заборгованість" За погодженням з дебітором суми заборгованостей вносяться як інвестиції
18 "Інші необоротні активи" Зарахування в інвестиції активів, які не можуть бути використані в найближчі 12 місяців за своїм прямим призначенням
30 "Каса" Використання готівки для придбання інвестицій
31 "Рахунки в банках" Використання оборотних коштів для придбання інвестицій
36 "Розрахунки з покупцями і замовниками" При обміні товарів на акції, облігації
37 "Розрахунки з різними дебіторами" Обмін робіт та послуг, пов'язаних з придбанням цінних паперів
41 "Пайовий капітал" Внесення паїв в інвестиції
42 "Додатковий капітал" Відображення доходу від зростання номінальної вартості інвестицій
46 "Неоплачений капітал" Продаж акцій власної емісії за номіналом
50 "Довгострокові позики" Придбання інвестицій за рахунок кредитів банку

З кредиту рахунка 35 "Поточні фінансові інвестиції" списуються інвестиції в дебет рахунків (табл. 2.3):