Смекни!
smekni.com

Поліпшення фінансових показників функціонування ВАТ ПБК Славутич в місті Запоріжжя (стр. 19 из 24)

Аналізуючи фінансовий стан підприємства, з урахуванням особливостей складу кожного розділу активу і пасиву балансу для більш повного та точного аналізу, можемо зробити аналіз фінансових ризиків підприємства.

Структура активів з високою долею заборгованості та низькою долею грошових коштів може свідчити про проблеми, пов’язані з маркетинговою політикою підприємства, а також про переважно не грошовий характер розрахунків.

Досить значна частка в структурі оборотних активів належить виробничим запасам на початок періоду – 47,04 %. Це свідчить про спад активності підприємства , сповільнення оборотності оборотного капіталу, а на кінець року спостерігається їх збільшення: питома вага запасів зросла на 6,10 % і склала – 53,14 %, що не є позитивним.

Зобов’язання підприємства як на початок, так і на кінець звітного періоду майже на 30 % складались із поточних зобов’язань, що свідчить про нераціональну структуру балансу та про існування ризику втрати фінансової стабільності. Протягом звітного періоду сума зобов’язань зменшилась на 5,81 %. Поточні зобов’язання підприємства на початок періоду складалися в основному з кредиторської заборгованості за надані послуги (52,73 %), а на кінець року бачимо зменшення питомої ваги кредиторської заборгованості до 50,96 %. Довгострокові зобов’язання на початок року складали 23,23%, а вже на кінець зменшились до 19,31%.

Коефіцієнт фінансового ризику, що характеризує співвідношення залучених коштів і власного капіталу, у 2007 р. становить 1,17, а у 2008 р. дорівнює 0,85.

Критичне значення коефіцієнта фінансового ризику – 1, тому значення 0,85 говорить про зменшення фінансового ризику підприємства за аналізований період.


3. ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ВАТ "ЗАПОРІЗЬКИЙ ПИВЗАВОД "СЛАВУТИЧ"

3.1 Напрямки поліпшення фінансових показників ВАТ ПБК «Славутич»

Виходячи із завдань, які стоять перед ВАТ ПБК "Славутич" у цей час, весь комплекс заходів щодо зміцнення фінансового стану підприємства можна об'єднати в шість більших груп:

¾ удосконалювання фінансування діяльності підприємства;

¾ підвищення ефективності використання поточних активів;

¾ удосконалювання стратегії фінансової політики на підприємстві;

¾ удосконалювання тактики фінансової політики на підприємстві;

¾ удосконалювання фінансового планування й прогнозування на підприємстві;

¾ удосконалювання внутрішнього фінансового контролю.

Під вищезгаданими напрямками варто розуміти наступне.

Удосконалювання фінансування діяльності підприємства припускає:

¾ визначення раціональної структури пасивів підприємства (співвідношення між позиковими, притягнутими й власними засобами) з урахуванням припустимого рівня фінансового ризику.

¾ розробку дивідендної політики, роблячи розрахунки по розподілі чистого прибутку на винагороду інвесторів, з одного боку, і самофінансування розвитку й нарощування власних засобів, з іншої сторони;

¾ формування найкращої структури позикових засобів за формою (кредиторська заборгованість, кредит, облігаційна позика), по строках (короткострокові, довгострокові) і вартості.

Удосконалювання фінансової сторони експлуатації активів припускає:

¾ визначення основних напрямків витрати засобів, що відповідають стратегічним і тактичним цілям підприємства;

¾ формування найкращої структури активів;

¾ регулювання маси й динаміки фінансових результатів з урахуванням прийнятного рівня підприємницького ризику.

Удосконалювання стратегії фінансової політики припускає проведення інвестиційної політики, здійснюючи аналіз інвестиційних проектів господарського й фінансового характеру, відбір найкращих з них і наступний фінансовий моніторинг перетворення проектів у життя.

Удосконалювання тактики фінансової політики припускає:

¾ здійснення комплексного оперативного керування оборотними активами й короткостроковими зобов'язаннями підприємства (коштами, дебіторською заборгованістю, запасами сировини й готової продукції, з одного боку, і кредиторською заборгованістю й короткостроковими кредитами, з іншої сторони);

¾ осмислення цінових й інших маркетингові рішення з погляду їхнього впливу на фінансові результати.

Удосконалювання фінансового планування й прогнозування розвитку підприємства припускає визначення фінансових перспектив розвитку підприємства, а також тактичних кроків по забезпеченню своєчасного проведення розрахунків між постачальниками й покупцями з метою попередження нарощування величин дебіторської й кредиторської заборгованостей.

Удосконалювання внутрішнього фінансового контролю припускає аналіз даних бухгалтерського й операційного обліку, а також звітність підприємства, користуючись ними:

а) як матеріалом для оцінки результатів діяльності підприємства, всіх його підрозділів і самого себе;

б) як інформаційною базою для прийняття фінансових рішень.

Виходячи зі специфіки проведеного аналізу фінансової діяльності об'єкта дослідження й теоретичних основ фінансової політики підприємства в умовах втрати платоспроможності, пропонуються наступні напрямки вдосконалювання методів керування оборотними коштами підприємства у ВАТ ПБК "Славутич".

По вдосконалюванню фінансування діяльності підприємства можна запропонувати додати структурі пасивів більш раціональну основу. З іншими кредиторами необхідно провести переговори про продовження строків погашення кредиторської заборгованості. При цьому повинен бути складений план погашення кредиторської заборгованості на наступний рік, що є складовою частиною загального фінансового плану підприємства. Резерви для погашення кредиторської заборгованості в підприємства є. Це, насамперед скорочення дебіторської заборгованості, можливість більше раціонального використання основних засобів (продаж і здача в оренду невикористовуваних автотранспортних засобів, тобто мобілізація необоротних активів), і прискорення оборотності оборотних коштів.

Тому, як основна пропозиція по вдосконалюванню фінансової сторони експлуатації активів пропонується збільшення суми грошових активів у поточному періоді досягається за рахунок наступних основних заходів:

¾ ліквідації портфеля короткострокових фінансових вкладень, по непрофілюючих сферах діяльності;

¾ прискорення обороту дебіторської заборгованості, особливо по товарних операціях за рахунок скорочення строків надаваного комерційного кредиту;

¾ нормалізації розміру поточних запасів товарно-матеріальних цінностей.

У табл. 3.1 представлена динаміка структури оборотних коштів підприємства за 2006-2008 рр.



Рис. 3.1. Основні напрямки вдосконалювання методів керування оборотними коштами ВАТ ПБК "Славутич"

Таблиця 3.1 - Динаміка структури оборотних коштів підприємства за 2006-2008 рр., %

Показник 2006 г. 2007 г. 2008 г.
в оборотних активах у майні в оборотних активах у майні в оборотних активах у майні
Запаси 31,71 29,95 62,53 56,01 53,74 49,74
у тому числі готова продукція 1,54 1,45 26,26 23,52 24,90 23,05
Дебіторська заборгованість 12,50 11,81 21,25 19,03 25,49 23,60
Кошти 5,46 5,16 4,04 3,62 1,21 1,12

За даними табл. 3.1 варто говорити про дуже високу частку запасів, причому її питома вага росте не тільки у вартості оборотних активів ВАТ ПБК "Славутич" (з 31,71 % до 53,74 %), але й у вартості його всього майна (з 29,95 % до 49,74 %).

Запаси в частині готової продукції, створеної на підприємстві ВАТ ПБК "Славутич" так само мають істотну динаміку до росту: у вартості оборотних активів (з 1,54 % до 24,90 %), але й у вартості його всього майна (з 11,81 % до 23,60 %).

Кошти ВАТ ПБК "Славутич" мають істотну динаміку до скорочення: у вартості оборотних активів (з 5,46 % до 1,21 %), але й у вартості його всього майна (з 5,16 % до 1,12 %).

Тому для поліпшення платіжної дисципліни підприємства необхідно контролювати рівень запасів і витрат, тому що основним джерелом виникнення коштів є надходження від покупців, а також посилити вимоги до споживачів продукції підприємства з метою своєчасного виконання платежів за виконані роботи й послуги й відвантаження готової продукції ВАТ ПБК "Славутич".

Зробимо розрахунок нормативу запасів готової продукції ВАТ ПБК "Славутич" з наступних умов:

¾ випуск продукції по виробничій собівартості за 2008 р. 44976 тис. грн.;

¾ кількість днів у періоді 360 дн.;

¾ норма оборотних коштів на готову продукцію - 52 дн. розрахована з умов: час, необхідне на комплектування й нагромадження продукції до необхідних розмірів (37 дн.), на зберігання продукції на складі до відвантаження (3 дн.), на впакування й маркування продукції (4 дн.), на доставку її до станції відправлення й навантаження (8 дн.) 44876/360*52=6482 тис. грн. (округлено до 6500 грн.)

Таким чином, нормування запасів готової продукції дозволило виявити, що для оптимізації структури оборотного капіталу підприємства без шкоди для виробничого й збутового процесу, необхідно скоротити величину запасів і витрат у частині готової продукції з 11586 тис. грн. в 2008 р. до 6500 тис. грн. Даний показник дозволить здійснювати збутовий процес без яких або труднощів з боку підприємства.