Смекни!
smekni.com

Поліпшення фінансових показників функціонування ВАТ ПБК Славутич в місті Запоріжжя (стр. 22 из 24)


Таблиця 3.5 - Фази й основні напрямки організаційних змін


Основною метою проведених заходів є зміна господарської діяльності організації й перетворення її в надійну систему, при цьому повинна бути забезпечена фінансова стійкість й економічний ріст організації. Схема заходів щодо збільшення прибутковості роботи організації наведена на мал. 3.5.

При проведенні заходів варто враховувати, що організаційно-економічний механізм досягнення поставлених цілей здатний ефективно функціонувати, якщо будуть враховані не тільки явні цілі. Ідентифікація неявних цілей, переслідуваних працівниками різних рівнів ієрархії свідчить про те, що вони не збігаються у виді різноманіття економічних інтересів, небажання, або невміння пристосуватися до нової економічної ситуації.

Керування процесами перетворень у напрямку підвищення конкурентно здатності продукції вимагає керування витратами, їхньої оптимізації, з метою створення конкурентних переваг на ринку.

Дана будівельна організація, як і багато інших організацій, зберегла внутрівиробничі норми витрати матеріалів, норми запасів, однак у практичній діяльності вони не використаються.

Формування системи керування витратами необхідно будувати на основі нормування всіх витрат з подальшим моніторингом відхилень від норм. Керуючий вплив доцільно направляти на ліквідацію відхилень. У таких випадках керування витратами здобувають цільові настанови, дозволяє концентрувати зусилля на найбільш значних напрямках, що дають істотну економію витрат. У будівництві центри виникнення витрат збігаються з кожною створюваною одиницею продукції - об'єктом будівництва. Однак це не повною мірою ставитися до накладних витрат, які нормуються у відсотках до прямих витрат по об'єктах будівництва, але реально значна частина цих витрат виникає за межами об'єкта й управляють цими витратами керівники організації.



Рис.3.5 - Заходу щодо збільшення прибутковості організації



Рис. 3.6 - Заходу щодо оптимізації витрат

З огляду на взаємозв'язок і взаємозалежність між показниками фінансово-економічного стану, структурою основних засобів, системою керування підприємством можна виділити ряд загальних напрямків діяльності для створення надійної організації й збільшення прибутковості:

¾ розширення сфери діяльності, розвиток і збільшення обсягів робіт, освоєння нових видів послуг;

¾ удосконалювання організаційно-технічного рівня будівництва, забезпечення;

¾ ефективне використання гнучкої цінової політики, активна участь у підрядних торгах і конкурсах інвестиційних проектів і постійне вдосконалювання розрахунків із замовниками за виконані обсяги робіт;

¾ удосконалювання технології виробництва, застосування прогресивних ресурсо- і енергозберігаючих технологій, корінне поліпшення якості продукції з урахуванням вимог ринку й підвищення конкурентної здатності;

¾ впровадження різноманітних форм матеріального й морального стимулювання і відповідальності за результати праці, рішення соціальних проблем колективу.

3.3 Фінансово-економічна оцінка запропонованих заходів з урахуванням ризиків

В залежності від змісту запропонованих заходів, спрямованих на поліпшення фінансово-господарського стану підприємства, можливі різні кінцеві результати від їх впровадження:

¾ зростання продуктивності праці, обсягів виробництва і прибутку внаслідок повнішого завантаження виробничих потужностей;

¾ збільшення обсягів реалізації і прибутку внаслідок прискоренні обертання оборотних коштів, кращого їх використання;

¾ збільшення випуску традиційної продукції і прибутку внаслідок розширення виробничих потужностей, додаткових капітальних вкладень, залучення позикових коштів;

¾ збільшення прибутку від впровадження заходів, спрямованих н. зниження собівартості продукції;

¾ збільшення прибутку внаслідок зростання випуску вже освоєно конкурентоспроможної продукції;

¾ збільшення прибутку шляхом освоєння виробництва нових конкурентоспроможних виробів;

¾ покращення результатів діяльності внаслідок поліпшення структури власних і позичених коштів, підвищення ліквідності, більш раціонального використання коштів і т. ін.

З урахуванням реалізації запропонованих заходів, спрямованих на поліпшення фінансового стану припустимо основні доходи і витрати в 2008 році. Як наслідок активної діяльності відділу маркетингу, реалізації заходів підвищувальних якість, зовнішній вигляд, асортимент продукції планується підвищити обсяг реалізації продукції, при цьому недоліку чи потужностей недостачі оборотних коштів для виконання плану не відбудеться.

Оскільки збільшення реалізації продукції вимагає незначних додаткових витрат, то збільшення собівартості реалізованої продукції буде прямо пропорційно збільшенню обсягу реалізації.

Прибуток від реалізації розраховується виходячи з обсягів реалізації і собівартості реалізованої продукції.

Таблиця 3.6 - Оцінка ефективності прийнятих рішень

№ п/п Запропонований захід Опис ефекту від запропонованих заходів
1 Організація раціональної системи керування збутом Поліпшення роботи відділу маркетингу, розширення ринків збуту продукції
2 Диверсифікованість виробничої діяльності Збільшення обсягу реалізації продукції Збільшення виторгу від реалізації продукції Балансового прибутку
3 Зменшення дебіторської заборгованості Поповнення оборотних коштів Тривалість обороту дебіторської заборгованості - зменшується; Коефіцієнт абсолютної ліквідності - збільшується.

Відповідно до цього застосовуються різні показники для розрахунків і фінансово-економічної оцінки очікуваних результатів: валові доход, валовий прибуток, балансовий прибуток, чистий прибуток, чистий доход тощо.

З урахуванням реалізації запропонованих заходів, спрямованих на поліпшення фінансового стану ВАТ ПБК «Славутич» припустимо основні доходи і витрати в 2009 році. Як наслідок активної діяльності відділу маркетингу, реалізації заходів підвищувальних якість, зовнішній вигляд, асортимент продукції, планується підвищити обсяг реалізації продукції, при цьому недоліку чи потужностей недостачі оборотних коштів для виконання плану не відбудеться. Оскільки збільшення реалізації продукції вимагає незначних додаткових витрат, то збільшення собівартості реалізованої продукції буде прямо пропорційно збільшенню обсягу реалізації.

Установлено, що забезпечення ефективності функціонування підприємства вимагає створення системи керування, спрямованої не тільки на одержання доходу, але й на підтримку високого рівня стійкості, що можливо за допомогою обліку факторів ризику при прийнятті управлінських рішень.

Ризик як економічна категорія являє собою результуючу впливу прийнятих рішень, зовнішніх і внутрішніх умов виробництва на цільові показники в умовах невизначеності, імовірність якої піддається оцінці з деяким ступенем точності.

Для мінімізації несприятливих наслідків ризикових подій пропонується використати в практиці керування виробництвом алгоритми обліку й мінімізації ризиків при розробці й реалізації рішень. Вони, відповідно до принципу прийнятності ризику, передбачають методику відбору й застосування прийомів керуючого впливу, оцінку їхньої ефективності.

При оцінці ринкового ризику підприємств установлено, що на варіацію вартості реалізованої продукції впливають зміна обсягу виробництва, тенденція розвитку й випадкова колеблемость реалізаційних цін. Отримані параметри трендів і коефіцієнти цін доцільно використати при розробці заходів щодо зниження ринкових ризиків.

Найбільш тісний зв'язок з рівнем фінансового ризику підприємств мають коефіцієнти фінансової незалежності, що тече ліквідності, критичної оцінки, динаміка коефіцієнта рентабельності. Отримані за допомогою кореляційного аналізу оцінки рекомендується використати для порівняльного аналізу сили впливу факторів на фінансовий ризик і для прогнозування фінансової стійкості підприємств.

Для зниження ризиків виробництва рекомендуються наступні методи й прийоми:

¾ диверсифікованість видів діяльності, галузей, ринків, партнерів, інвестицій;