Смекни!
smekni.com

Поліпшення фінансових показників функціонування ВАТ ПБК Славутич в місті Запоріжжя (стр. 23 из 24)

¾ страхування; самострахування; дотримання технологій; застосування якісної сировини;

¾ збір і використання інформації; використання виробничих і ринкових контрактів;

¾ організація фінансового менеджменту;

¾ забезпечення наукової організації праці працівників підприємства;

¾ підбор і грамотне розміщення персоналу; навчання й підвищення кваліфікації працівників.

Диверсифікованість галузей і видів продукції підприємства повинна забезпечувати оптимальне їхнє сполучення з погляду мінімізації ризиків і підвищення стійкості підприємства. Із цією метою необхідно використати оптимизационные моделі стохастического програмування, розв'язувані на максимум математичного очікування валового прибутку, що враховують імовірнісний характер рівня врожайності сільськогосподарських культур.

При виконанні цих заходів підприємство покращить ефективність своєї діяльності, вийде з кризи прибутковості, почне зміцнювати свій ресурсний потенціал і ефективно його використовувати, бо неефективне використання фінансових ресурсів призводить до низької платоспроможності підприємства і, як наслідок, до можливих перебоїв у постачанні, виробництві та реалізації продукції; до невиконання плану прибутку, зниження рентабельності підприємства, до загрози економічних санкцій. Підбиваючи підсумок розгляду сутності комплексної оцінки фінансового стану підприємства, слід ще раз підкреслити, що необхідність та значення такої оцінки зумовлені потребою систематичного аналізу та вдосконалення роботи ринкових відносин, переходу до самоокупності, самофінансування, потребою в поліпшенні використання фінансових ресурсів, а також пошуком у цій царині резервів зміцнення фінансової стабільності підприємства.


заключение

Перехід до ринкової економіки потребує від підприємств підвищення ефективності виробництва, конкурентноздатності продукції, послуг на основі впровадження досягнень науково-технічного прогресу, ефективних форм господарювання і керування виробництвом, подолання безгосподарності, активізації підприємництва, ініціативи.

У цих умовах керівник підприємства не може розраховувати тільки на свою інтуїцію. Управлінські рішення і дії сьогодні повинні бути засновані на точних розрахунках, глибокому й всебічному економічному аналізі. Вони повинні бути науково обґрунтованими, мотивованими, оптимальними. Жодне організаційний, технічний і технологічний захід не повинний здійснюватися доти, поки не обґрунтована його економічна доцільність.

Важлива роль у реалізації цих задач приділяється аналізу фінансової діяльності підприємств. З його допомогою виробляється стратегія й тактика розвитку підприємства, улаштовуються плани й управлінські рішення, здійснюється контроль за їхнім виконанням, оцінюються результати діяльності підприємства, його підрозділів і працівників.

Велика роль приділяється аналізу в справі визначення й використання резервів підвищення ефективності виробництва. Він сприяє ощадливому використанню ресурсів, виявленню і впровадженню передового досвіду, наукової організації праці, нової техніки й технології виробництва, попередженню зайвих витрат, різних недоліків у роботі. У результаті цього змінюється економіка підприємства, підвищується ефективність виробництва.

У даній роботі був розглянутий фінансовий стан ВАТ ПБК "Славутич".

В умовах переходу до ринкових відносин самі організації уживають деяких заходів до адаптації, і в окремих випадках це приводить до позитивних фінансових результатів. Як правило мова йде про пасивну адаптацію: продаж і здача майна в оренду; непрофільна діяльність, невиконання договірних зобов'язань, у т.ч. і стосовно своїх працівників; перекручування оподатковуваної бази; бартерні відносини; порушення встановленого порядку розрахунків за роботи й послуги; завищення цін на продукцію й послуги; демпінгова цінова політика, що не забезпечує якість продукції.

Складність і взаємозв'язок проблем, що стоять перед організаціями, дозволяє зробити висновок, що змінити ситуацію шляхом одноразових заходів не можна: потрібні системні й поетапні перетворення з використанням сучасних підходів і методів, а також цілеспрямоване керування ринковими змінами на внутріфірмовому ринку.

Однієї з особливостей існування підприємства в перехідній економіці є те, що повинні бути вирішені проблеми забезпечення задовільного поточного фінансового стану, а також вжиті заходів по забезпеченню економічного росту в перспективі. Для цього необхідно ефективне керування. У цей час керування підприємством є проміжним, перехідним, тому що воно є вже не командно-адміністративним, але ще й не ринковим.

Аналіз діяльності підприємства є елементом у системі керування виробництвом, діючим засобом виявлення внутрішньогосподарських резервів, основою розробки науково обґрунтованих планів й управлінських рішень.

Виходячи із завдань, які стоять перед ВАТ ПБК "Славутич" у цей час, весь комплекс заходів щодо зміцнення фінансового стану підприємства можна об'єднати в шість більших груп:

¾ удосконалювання фінансування діяльності підприємства;

¾ підвищення ефективності використання поточних активів;

¾ удосконалювання стратегії фінансової політики на підприємстві;

¾ удосконалювання тактики фінансової політики на підприємстві;

¾ удосконалювання фінансового планування й прогнозування на підприємстві;

¾ удосконалювання внутрішнього фінансового контролю.

Виходячи зі специфіки проведеного аналізу фінансової діяльності об'єкта дослідження й теоретичних основ фінансової політики підприємства в умовах втрати платоспроможності, пропонуються наступні напрямки вдосконалювання методів керування оборотними коштами підприємства у ВАТ ПБК "Славутич".

По вдосконалюванню фінансування діяльності підприємства можна запропонувати додати структурі пасивів більш раціональну основу. З іншими кредиторами необхідно провести переговори про продовження строків погашення кредиторської заборгованості. При цьому повинен бути складений план погашення кредиторської заборгованості на наступний рік, що є складовою частиною загального фінансового плану підприємства. Резерви для погашення кредиторської заборгованості в підприємства є. Це, насамперед скорочення дебіторської заборгованості, можливість більше раціонального використання основних засобів (продаж і здача в оренду невикористовуваних автотранспортних засобів, тобто мобілізація необоротних активів), і прискорення оборотності оборотних коштів.

Тому, як основна пропозиція по вдосконалюванню фінансової сторони експлуатації активів пропонується збільшення суми грошових активів у поточному періоді досягається за рахунок наступних основних заходів:

¾ ліквідації портфеля короткострокових фінансових вкладень, по непрофілюючих сферах діяльності;

¾ прискорення обороту дебіторської заборгованості, особливо по товарних операціях за рахунок скорочення строків надаваного комерційного кредиту;

¾ нормалізації розміру поточних запасів товарно-матеріальних цінностей.

З огляду на взаємозв'язок і взаємозалежність між показниками фінансово-економічного стану, структурою основних засобів, системою керування підприємством можна виділити ряд загальних напрямків діяльності для створення надійної організації й збільшення прибутковості:

¾ розширення сфери діяльності, розвиток і збільшення обсягів робіт, освоєння нових видів послуг;

¾ удосконалювання організаційно-технічного рівня будівництва, забезпечення;

¾ ефективне використання гнучкої цінової політики, активна участь у підрядних торгах і конкурсах інвестиційних проектів і постійне вдосконалювання розрахунків із замовниками за виконані обсяги робіт;

¾ удосконалювання технології виробництва, застосування прогресивних ресурсо- і енергозберігаючих технологій, корінне поліпшення якості продукції з урахуванням вимог ринку й підвищення конкурентної здатності;

¾ впровадження різноманітних форм матеріального й морального стимулювання і відповідальності за результати праці, рішення соціальних проблем колективу.

У процесі проведення заходів, спрямованих на забезпечення прибутковості організації необхідно створити надійну соціально-економічну систему. Створити такого роду систему можливо тільки на основі поетапних перетворень; на кожному етапі необхідно одержати результати, що забезпечують подальший економічний ріст.


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Артеменко В.Г., Беллендер М.В. Финансовый анализ. - М. 1997. - 548 c.

2. Бабушкина Е. Анализ финансовых показателей и коэффициентов в системе стратегического планирования компании // http://www.intalev.ua/?id=22700

3. Бень Т.Г. Довбня С.Б. Інтегральна оцінка фінансового стану підприємства // Фінанси України. – 2002. – №6. – С. 21–35.

4. Бердникова1 Т.Б. Анализ и диагностика финансово-хозяйственной деятельности предприятия: Учеб. пособие. – М.:ИНФРА-М, 2001. – 215 с.

5. Бланк И.А. Стратегия и тактика управления финансами. - К. 1996. – 655 с.

6. Василик О.Д. Державні фінанси України: Навч. посібник. - К.: Вища шк., 1997. - 620 с.

7. Гордеева Л.П., Редина Н.И. Финансы Украины: Учебное пособие. -Днепропетровск: Наука й образование, 1997. - 574 с.

8. Грачева Р. Як визначити реальний фінансово-майновий стан свого підприємства. Дебет-кредит 2000. - 34 с..

9. Закон України “Про власність” від 7 лютого 1991 р. №697-XII // http://zakon.rada.gov.ua/

10. Закон України “Про підприємства в Україні” від 27 березня 1991р. №887- XI. // http://zakon.rada.gov.ua/

11. Закон України “Про податок на додану вартість” від 3 квітня 1997 року №168/97-ВР // http://zakon.rada.gov.ua/

12. Зубкова В.И. Экономический анализ: Учебное пособие.– Симферополь: КНЭУ, 2005.– 133 с.