Смекни!
smekni.com

Козацько-лицарське виховання (стр. 11 из 101)

В умовах незалежної України знов, в новій якості, відродилося козацтво. Воно відіграє важливу роль в політичному і культурному житті, разом з усім народом будує Українську суверенну державу. Задунайський запорожець Ананій Коломієць, закінчуючи розповідати Федору Вовку про Задунайську Січ, висловив невмирущі, сповнені глибокої віри в козацтво і його спадкоємців, слова: „А за нас... то наше не пропаде... Досі не пропало, то вже й не пропаде!.. Нашого насіння ніхто не скоренить!”

І хоча після ліквідації незалежності Української козацької держави пройшло 2,5 століття, головною рушійною силою у становленні Української народної республіки 1918 року - Української держави Скоропадського (Гетьманат) стало селянське ополчення “вільних козаків”, січових стрільців, українських козацьких дивізій сірожупанників, синьожупанників.

У 1984-1991 роках починається етап загальноукраїнського відродження козацько-лицарських традицій. Козацтво стало одною з сил, що виборювала волю України. Першим Гетьманом Українського козацтва був В.Чорновіл, другим В.Мулява, третім І.Білас. У 1994 році Президент України Кучма Л.Д. став почесним Гетьманом Українського козацтва.

22 січня 2005 року відбулася історична для Українського козацтва подія: Президент України В.А.Ющенко згодився стати Гетьманом України, очоливши роз’єднане до сьогодення Українське козацтво.

Президент-Гетьман України В.А.Ющенко після ритуалу посвяти у Гетьмани України виголосив сучасні завдання козацтва: діяльність його повинна мати державне спрямування; має відновити роботу

Координаційна Рада при Президентові України; вона повинна стати дієвим органом у справах козацтва; вже йде мова і про Департамент Українського козацтва; козацтво, в свою чергу, повинно стати моральним авторитетом держави у тих галузях, які сьогодні державою не охоплюються – починаючи з силових структур, прикордонної служби, охорони правопорядку; а головне завдання - об’єднати навколо себе всі козацькі організації.

Статут Українського козацтва

(редакція 1992 року)

1. Загальні положення.

1.1. Українське козацтво (надалі УК) є добровільною, незалежною, позапартійною, громадською організацією, яка здійснює свою діяльність згідно з міжнародними актами по захисту прав людини, своїми історичними традиціями, Конституцією України, чинним законодавством і цим статутом.

1.2. Діяльність УК будується на принципах добровільності, рівноправності, самоврядування, законності та гласності.

1.3. Діяльність УК розповсюджується на всю територію України.

1.4. УК взаємодіє з державними установами та громадськими організаціями, що сприяють відродженню Українського козацтва, як на Україні, так і за її межами, розвиває співробітництво з козацькими громадами усього світу.

1.5. Місцезнаходження керівних органів УК – м. Київ.

2. Мета, завдання, діяльність УК.

2.1. Метою діяльності Українського козацтва є відродження козацької справи – сприяння захисту економічних, політичних здобутків української нації, людської гідності, популяризації національних звичаїв, традицій та козацьких життєвих принципів.

2.2. УК вирішує такі завдання:

- сприяє відродженню України як суверенної держави, її Збройних Сил, які створюються як з оборонною метою, так і для підтримання порядку в державі;

- сприяє вихованню наступних поколінь в дусі національного козацького лицарства, відданості рідному народу;

- проведення заходів по охороні та захисту навколишнього середовища;

- підтримка національно-культурного розвитку українців за межами України;

- проведення роботи по створенню козацьких Січей і поселень як осередків розвитку традиційних форм господарювання і навчання молоді на засадах козацьких традицій;

- боротьба проти впливу наслідків тоталітарної системи на життя різних верств населення України, а також проти утворення всіляких тоталітарних структур.

3. Напрямки діяльності УК.

3.1. УК сприяє відродженню і розвитку:

- національного духу;

- української мови;

- обороні духовних скарбів і набутків української нації;

- національних козацьких строїв і атрибутики, традицій та обрядів;

- усної народної творчості і кобзарства;

- традиційних козацьких військових умінь (козацької боротьби «Гопак», володіння конем, тощо);

- народної медицини, харчування і характерництва (характерник народний цілитель);

- народної педагогіки;

- дослідження історії України, популяризацію і розвиток духовних надбань та культури;

- народних промислів;

- вільного господарювання;

- ефективних форм захисту навколишнього середовища.

3.2. УК в порядку, передбаченому законодавством:

- координує роботу козацьких товариств України, всіляко підтримує їхню діяльність;

- пропагує українську історію і культуру, сприяє встановленню історичної правди про козацтво та його участь в державному, політичному, економічному розвитку України;

- сприяє увічненню козацької слави, збереженню і відновленню пам’яток історії і культури козацтва;

- організовує козацькі табірні збори і проводить фольклорно-етнографічні експедиції, присвячені вивченню і розвитку духовних традицій української землі;

- організовує і проводить культурно-просвітницькі походи на конях, човнах та інше;

- здійснює виробничу, господарську діяльність;

- проводить спортивні змагання з козацьких військових умінь;

- організує і проводить конференції, семінари, симпозіуми, виставки з питань діяльності УК;

- здійснює видавничу діяльність;

- організує і підтримує дитячі та юнацькі козацькі організації, школи і табори, проводить виховну роботу серед молоді;

- приймає участь у зовнішньоекономічній діяльності через власні підприємства і установи після реєстрації їх як учасників цієї діяльності, реалізує спільні із закордонними партнерами програми, направлені на виконання статутних завдань УК;

- засновує власні підприємства, бере участь на пайовій основі у створенні та діяльності господарських товариств, банків та інших господарських об’єднань, діяльність яких направлена на виконання статутних завдань УК;

- фінансує наукові та дослідницькі роботи, які проводяться у відповідності з цим статутом;

- придбає землю, проводить роботу по створенню козацьких Січей і поселень, де впроваджуються традиційні форми сільського господарювання і народних промислів;

- сприяє становленню історичних назв міст, сіл, вулиць, майданів, збереженню і відновленню пам’яток культури Українського козацтва;

- співпрацює з військовими організаціями України з питань діяльності УК та з питань участі УК у підготовці юнаків до служби у Збройних Силах України.

4. Членство в УК. Права і обов’язки членів.

4.1. Членство в УК може бути індивідуальним і колективним.

4.2. Індивідуальними членами УК можуть бути громадяни України: особи чоловічої статі будь-якої національності і соціального походження з 18-річного віку, які пройшли випробувальний термін в один рік, є активними прихильниками відродження і розвитку козацтва, здорового способу життя, визнають статут і сплачують членські внески.

4.3. Прийом у члени УК проводиться на радах об’єднань та осередків, згідно до козацьких звичаєв за письмовою або усною заявою вступаючого.

4.4. Колективними членами УК можуть бути трудові колективи підприємств, установ, організацій, громадські об’єднання, які сприяють реалізації ідей і завдань УК та підтримують його матеріально.

4.5. До колективних членів УК приймає Велика Рада на підставі рішень трудових колективів підприємств, організацій, установ за умови сплати вступного внеску, розмір якого визначається за домовленістю.

4.6. Осередки і об’єднання УК вирішують свої внутрішні справи самостійно, але у відповідності з статутом УК, в поєднанні конкретних напрямків діяльності осередку, об’єднання і загальних духовних надбань Українського козацтва.

4.7. Члени УК мають право:

- вирішального голосу на козацьких Радах;

- обирати і бути обраним в керівні органи УК;

- брати участь у всіх заходах УК;

- виносити на розгляд козацьких Рад будь-які питання стосовно діяльності

УК;

- отримувати інформацію про заходи УК;

- користуватись майном УК у встановленому порядку;

- носити традиційний стрій Українського козацтва з обладунком.

4.8. Обов’язки членів УК:

- дотримуватись вимог статуту;

- брати активну участь у роботі осередків УК;

- підтримувати дії та почини УК морально і матеріально;

- виконувати рішення керівних органів УК;

- узгоджувати свої дії з Генеральною Канцелярією і Малою Радою УК;

- зберігати і розвивати козацькі традиції, оберігати честь і гідність козацького імені, зміцнювати єдність УК;

- піклуватись про дітей, ростити покоління здоровим морально і фізично;

- сплачувати вступні і членські внески, розмір яких встановлюється Радою товариства.

4.9. Припинення членства в УК можливо:

- за власним бажанням;

- в разі порушення цього статуту, а також за діяльність, яка завдала шкоди авторитету УК;

- рішення про виключення приймається радою об’єднання чи осередку, після чого може бути оскаржене до козацького суду;

- рішення про виключення колективних членів приймаються Великою Радою УК.

5. Структура і органи управління УК.

5.1. Первинним осередком УК, який створюється за територіальним принципом або за одним з напрямків діяльності УК, є сотня (чи курінь).

5.2. Сотні (курені) можуть об’єднуватись в полки (паланки), товариства (коші).

5.3. УК складається із сотень, полків, товариств (куренів, паланок, кошів) згідно з сучасним адміністративно-територіальним поділом України.