Смекни!
smekni.com

Козацько-лицарське виховання (стр. 12 из 101)

5.4. Сотні, полки, товариства (курені, паланки, коші) входять до складу УК на правах колективних членів або його структурних одиниць.

5.5. Керівні органи УК складаються з Великої Ради, Ради Отаманів і Генеральної канцелярії.

5.6. Найвищим органом самоврядування в УК є Велика Рада, яка складається з делегатів від усіх об’єднань і осередків і скликається не рідше ніж один раз на рік. Представництво від об’єднань і осередків, час і місце проведення Великої Ради, а також порядок денний визначає Рада отаманів УК, в окремих випадках – Генеральна старшина. Велика Рада є повноважною, якщо на ній присутні не менше 2/3 обраних делегатів.

5.7. Велика Рада може скликатися позачергово по вимозі 1/3 первинних осередків або одного з вищих органів УК.

5.8. Велика Рада:

- визначає і затверджує основні принципи, стратегію, завдання і напрями діяльності Українського козацтва;

- затверджує статут, вносить до нього зміни і доповнення;

- обирає Гетьмана УК (голову Ради отаманів), Головного отамана УК (заступника Гетьмана УК), Генеральну канцелярію УК, контрольно-ревізійну комісію і Суд честі строком на один рік;

- утворює Раду почесних козаків УК (січові діди);

- заслуховує звіт Гетьмана про роботу Генеральної канцелярії і звіт контрольно-ревізійної комісії;

- розглядає рішення Генеральної старшини в найважливіших справах господарчого, фінансового і спірного характеру;

- затверджує кошторис витрат;

- визначає повноваження Ради отаманів УК;

- затверджує положення про: членські внески, суд козацької честі, молодіжні організації УК, Генеральну та іншу козацьку старшину; символіку, строї, ревізійні комісії і інші положення, вносить до них зміни.

5.9. У період між Великими Радами керівництво діяльністю УК здійснює Рада отаманів, яка збирається не рідше, ніж раз на три місяці і підзвітна Великій Раді.

5.10. Рада отаманів:

- складається з Гетьмана Українського козацтва (голови Ради отаманів), Головного отамана УК (заступника Гетьмана), Генеральної старшини УК, старшини УК, Військових товаришів, отаманів Товариств, Полків, Сотень (Кошів, Паланок, Куренів);

- виступає законним представником інтересів УК;

- звітує перед Великою Радою;

- заслуховує звіти Гетьмана УК про роботу Генеральної Канцелярії за минулий період;

- приймає рішення про скликання позачергової Великої Ради;

- затверджує структурні зміни в Генеральній Канцелярії;

- має право накладати вето на накази Гетьмана УК чи його заступника, якщо вони суперечать рішенням Великої Ради і чинному законодавству, або на прохання одного з об’єднань УК, і передавати їх на остаточне вирішення Великою Радою (рішення приймаються простою більшістю голосів).

5.11. Виконавцями рішень Великої Ради і Ради отаманів є Гетьман УК (голова Ради отаманів), Головний отаман УК (заступник Гетьмана УК) і Генеральна Канцелярія.

5.12. Гетьман УК (голова Ради отаманів УК):

- обирається терміном на один рік Великою Радою УК в день свята Покрови Пречистої Богоматері; обраному Гетьману Велика Рада УК доручає булаву, як символ влади;

- може обиратися не більше як на три строки підряд;

- представляє інтереси УК на всіх рівнях органів влади і в міжнародних організаціях, у взаємовідносинах з державними установами, громадськими і міжнародними організаціями, громадянами, з іншими організаціями; діє без довіреності від імені УК;

- організовує виконання рішень Великої Ради і Ради отаманів УК;

- організовує і проводить засідання Ради отаманів УК;

- підписує разом з Генеральним писарем рішення Великої Ради і Ради отаманів УК;

- підписує всі фінансові документи і ділові листи, визначає своїм наказом коло осіб, які мають право підпису, особисто контролює роботу Генерального скарбника і всієї Канцелярії;

- організовує діяльність Українського козацтва і Генеральної Канцелярії у відповідності з цим статутом та чинними законодавством;

- несе повну відповідальність за діяльність Генеральної Канцелярії УК перед Великою Радою і Радою отаманів;

- видає на виконання статутних завдань розпорядження, обов’язкові для виконання УК;

- вносить на затвердження Великої Ради, а при потребі на Раду отаманів УК, кандидатів до Генеральної Канцелярії і клопочеться перед цими органами про увільнення з посади тих членів Генеральної Канцелярії, які не справляються з покладеними на них обов’язками, зловживають посадовим становищем або заплямували себе в моральному плані.

5.13. Головний отаман УК (заступник Гетьмана) виконує обов’язки Гетьмана УК у разі його відсутності, або за наказом Гетьмана УК. Обраному Головному отаману Велика Рада доручає пернач, як символ влади.

5.14. У відсутність Головного отамана або для виконання певної роботи Головним отаманом призначається Наказний отаман.

5.15. Генеральна Канцелярія Українського козацтва:

- виступає законним представником інтересів УК;

- координує роботу осередків і об’єднань УК;

- приймає рішення з поточних питань, якщо вони не віднесені до компетенції вищих органів УК;

- готує всі необхідні документи і матеріали;

- виносить на розгляд Великої Ради і Ради отаманів проект кошторису витрат і програму заходів УК;

- веде загальний реєстр УК;

- самостійно формує, в межах виділених коштів, штат працівників УК, самостійно розподіляє страховий фонд і фонд заробітної плати;

- проводить облік об’єднань та осередків УК, видає їм відповідні посвідчення про права і привілеї;

- підзвітна Великій Раді і Раді отаманів.

5.16. Ревізійна комісія УК:

- ревізію діяльності УК здійснює ревізійна комісія, яка обирається Великою Радою в кількості п’яти чоловік строком на один рік (Генеральна старшина не може входити до ревізійної комісії);

- ревізійна комісія перевіряє роботу Ради отаманів, Генеральної Канцелярії УК, здійснює контроль за надходженням і витратою коштів і матеріалів, правильністю ведення документації;

- ревізійна комісія підзвітна тільки Великій Раді УК; - роботу куренів і об’єднань перевіряють власні комісії.

5.17. Повноваження інших органів УК визначаються окремими положеннями, які затверджуються рішенням Ради отаманів.

5. 18.Вищим органом Товариства, Полку, Сотні (Коша, Паланки, Куреня) є Рада, яка збирається не рідше одного разу на рік.

5.19. Рада Товариства, Полку, Сотні (Кошу, Паланки, Куреня) вирішує всі питання самоврядування, розпоряджається коштами та майном, обирає строком на один рік отамана, писаря, суддю, осавула, обозного, хорунжого, скарбника, іншу козацьку старшину.

5.20. В разі потреби у великих об’єднаннях може створюватись Мала Рада.

5.21. Рада має право висунення учасників товариства на вибори до місцевих, районних, обласних, республіканських органів влади і управління.

5.22. Козаки можуть об’єднуватись в рамках Українського козацтва в цехи за напрямками діяльності (наприклад, кобзарі, художники, гончарі, ковалі, бджолярі та ін.) і в земляцтва (наприклад, Кубанські козаки) при цьому дотримуючись статуту УК.

6. Кошти і майно УК.

6.1. УК має кошти на банківських рахунках та своє майно.

6.2. Кошти УК складаються з:

- членських внесків від колективних членів, що сплачуються в розмірі 10% від своїх прибутків, та індивідуальних членів;

- відрахувань від прибутків створених власних підприємств і організацій;

- банківського кредиту на виконання статутних завдань;

- надходжень від проведення культурно-масових, спортивних і інших заходів, лотерей, лекцій, виставок, видавничої діяльності;

- пожертвувань членів УК;

- добровільних пожертвувань, заповітів та інших внесків приватних осіб, установ, підприємств та організацій України та з-за кордону; - інших надходжень, які не суперечать закону.

6.3. Кошти УК використовуються у відповідності з чинним законодавством на проведення заходів передбачених статутом, організаційно-господарської потреби та утримання штатного апарату.

6.4. Майно УК складається із будівель, споруд, основних засобів виробництва, підприємств, засобів транспорту і зв’язку, жилого фонду, культурних і історичних цінностей та іншого.

6.5. Право розпоряджатися коштами та майном УК належить Раді отаманів УК, яка несе відповідальність за своєчасне надходження коштів та їх правильне використання.

7. Правовий статус УК.

7.1. УК та первинні осередки є юридичними особами, що можуть мати рахунки в банках, печатки, штампи, емблеми та іншу символіку, які затверджуються Великою Радою та реєструються у порядку, передбаченому чинним законодавством.

7.2. УК виступає позивачем і відповідачем в судах і арбітражах.

7.3. УК не несе відповідальності за кошти і майно Товариства, Полку, Сотні (Кошу, Паланки, Куреня) чи Січі.

7.4. УК, Товариства, Полки, Сотні (Коші, Паланки, Курені) а також Січі керуються у своїй діяльності цим статутом.

7.5. Доповнення і зміни до статуту вносяться Радою отаманів УК з наступним затвердженням Великою Радою Українського козацтва.

8. Припинення діяльності УК.

8.1. Діяльність УК може бути припинена в разі реорганізації або ліквідації за рішення Великої Ради УК, якщо за це проголосувало більше 2/3 делегатів, або в інших випадках передбачених чинним законодавством.

8.2. Ліквідація УК проводиться у встановленому порядку ліквідаційною комісією, призначеною Великою Радою УК.

8.3. В разі припинення діяльності УК його майно та кошти за рішенням ліквідаційної комісії направляються на цілі передбачені статутом, або використовуються в установленому порядку.

1. Статут Українського козацтва (сучасна редакція).

Зареєстровано Міністерством юстиції України 17.03.1993 №223.

Затверджено Великою Радою Українського козацтва 10.06.1995. Доповнення, зміни та поправки, прийняті ХІУ Великою радою Українського козацтва 25-26.12.1999.

1. Загальні положення, ідейні засади, мета і завдання.

1.1. Українське козацтво – міжнародна національно-патріотична і оборонно-спортивна Всеукраїнська громадська організація козацтва України і української діаспори, спадкоємець і продовжувач ідейних, духовних і моральних засад українських козаків, їх духовних, культурних, організаційних, військовопатріотичних і господарських традицій.