Смекни!
smekni.com

Діяльність зі створення і розповсюдження вторинної інформації бібліотеками України (стр. 5 из 9)

Спільно з Інститутом проблем реєстрації інформації НАН України бібліотека видає "Український реферативний журнал «Джерело»" [46, с.10].

Даючи коротку характеристику Українському реферативному журналу (УРЖ) «Джерело», можна сказати, що це є періодичне інформаційне видання, призначене для оперативного відображення змісту друкованих в Україні наукових видань із сільськгосподарських, природничих, технічних, суспільних і гуманітарних дисциплін.

Слід зазначити, що даний УРЖ видається у 4-х серіях, які виходять з періодичністю 1 раз у 2 місяці (6 разів на рік). Серія 1 має назву - Природничі науки, серія 2 - Техніка. Промисловість. Сільське господарство, серія З - Суспільні та гуманітарні науки. Мистецтво і остання серія 4 називається - Медицина. Медичні науки.

У даних серіях УРЖ «Джерело» реферуються монографії, збірники наукових праць, матеріали конференцій, посібники для вузів, серіальні (періодичні та продовжувані) видання, автореферати тощо.

Допоміжний апарат УРЖ складається з авторського покажчика та покажчика періодичних видань.Кожному запису в УРЖ присвоюється номер, який включає такі елементи: порядковий номер УРЖ у поточному році; буква, що відповідає певній галузі знань згідно з Рубрикатором НБУВ; порядковий номер реферату у випуску.

Слід також підкреслити, що запис у реферативному журналі включає бібліографічний опис документа, реферат (замість рефератів можуть використовуватись авторські резюме та анотації), а також шифр зберігання в Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського.

Узагальнюючи характеристику УРЖ «Джерело», можна додати, що матеріали для РЖ готуються за єдиною методикою - з використанням рубрикатора НБУВ, який розміщується у систематичному порядку. Джерелом інформації для підготовки УРЖ є обов'язковий примірник творів друку України, що надходить до Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. На сьогодні УРЖ «Джерело», за комплексністю у своєму форматі видання по праву можна віднести до кращих у країні(Див. додаток 1).

Національна бібліотека України ім. В. І. Вернадського, видає вторинну продукцію, яка присвячена багатогалузевій тематиці, це: ретроспективні покажчики, як «Історія техніки: Бібліографічний покажчик літератури, що вийшла на Україні в 1946-1955 рр»; „Видання Академії наук УРСР (1919-1967): Фізико-технічні та математичні науки”(К., 1970); "Применение математических методов в биологических науках, в химии и химической технологии: Указ. отеч. и зарубеж. лит. (1958-1969)" (К., 1971); "Применение математических методов в технике. Основы промышленногопроизводства. Металловедение, металлургия. Машиностроение: Указ. отеч. и зарубеж. лит. за 1950-1970 рр". (К., 1976); "Кадры научных библиотек: Библиогр, указ., 1970-1978" (К., 1979)., тощо. Слід підкреслити, що бібліотекоюпідготовлено і видано бібліографічні покажчики,присвячені видатним діячам науки, письменникам,громадським діячам. Всі вони в свою чергу інформують і викликають інтерес у спеціалістів різних галузей знань [50, с.84].

Протягом багатьох роківрегулярновидавалися поточні багатогалузеві і галузеві покажчики:"Охорона природи та раціональне використання природних ресурсів Української РСР" (К.,1977-1992); "Соціально-економічні проблеми науково-технічного прогресу в Українській РСР" (К., 1978-1988); та ін.

Разом зтим у НБУВ, готуються, і видаються науково-допоміжні покажчики з окремих тем, переважно— ювілейного характеру, наприклад: "Центральна наукова бібліотека імені В. І. Вернадського Академії наук України; Бібліогр. покажч., 1918-1993 рр.: До 70-річчя від часу заснування" (К., 1993), "Національна бібліотека України імені В.І.Вернадського, 1918-1998: Бібліогр. покажч. л-ри за 1993-1998 рр." (К., 1998) та ін. [50, с. 85].

Останнім часом бібліотека головну увагу приділяє створенню електронних каталогів і баз даних зпідготовки та виданню універсальних ретроспективних покажчиків як частини українського бібліографічного репертуару. На сайті бібліотеки www.nbuv.gov.ua і висвітлюються ці дані.

НБУВ, як багатогалузевий інформаційний центр організував роботу реферативної бази, яка являється потужним інформаційним ресурсом. Загальнодержавна реферативна база даних „Україніка наукова" - один з ключових елементів національних інформаційних ресурсів.

Беручи до уваги вторинну продукцію Національної парламенської бібліотеки України (НПБУ), можна сказати, що вона є найбільшим в Україні центром створення рекомендаційних бібліографічних посібників (РБП). Згідно з домовленістю щодо координації діяльності бібліотек України в галузі рекомендаційної бібліографії (РБ), за НПБУ закріплено галузі суспільствознавства та сільського господарства (остання – у співробітництві, тобто кооперуванні, з Центральною науковою сільськогосподарською бібліотекою Української Академії аграрних наук (ЦНСГБ УААН) [50 с.105].

Слід вказати, що колишня Державна республіканська бібліотека УРСР ім. КПРС, на даний час це є Національна парламенська бібліотека України та Центральна наукова сільськогосподарська бібліотека Південного відділення ВАСГНІЛ, тобто Всесоюзної академії сільськогосподарських наук ім. Леніна у свій час видавали спільні рекомендаційні покажчики сільськогосподарської тематики. Укладачами яких були такі науковці як: М. С. Пікуль, Н. В. Андрощенко, Н. А. Шматок та ін. Можна навести приклади таких: М. С. Пікуля рекомендаційний БП «Кормовиробництву – індустріальну основу і прогресивну технологію» (К.,1983р.), а також БП М.С. Пікуля у співробітництві з Н. А Шматок - «Племінна справа у тваринництві» (1983р.). Дані рекомендаційні покажчики є спільною вторинною інформаційною продукцією вище зазначених бібліотек.

НПБ України регулярно видає поточний покажчик «Нові надходження з питань суспільних та гуманітарних наук», який з 1999 р. став зведеним каталогом кількох бібліотек України. У 1988 році вийшов рекомендаційний БП «Сільськогосподарська книга України», який з’явився лише раз і відноситься до поточних галузевих РБП НПБУ.

Серед ретроспективних науково-допоміжних покажчиків, виданих НПБУ, можна відзначити: «Бібліографознавство України» (1981-1990),(1991-1995), (1996—2000рр) [50, с. 83].

Даючи коротку характеристику поточному покажчику «Бібліотекознавство України», слід зауважити, що він довгий час систематично задовольняв професійні потреби науковців та практиків бібліотечної справи, бібліографії та книгознавства і до сьогодні не втратив актуальності.

В цілому, даний бібліографічний покажчик має багатий зміст, високий науковий рівень, значну повноту відображення матеріалу, його випуск сприяє подальшому накопиченню ретроспективної бібліографічної інформації збібліотекознавства України та забезпечує її ретроспективний пошук. Покажчиком легко і зручно користуватися, про що засвідчують відгуки про нього викладачів, аспірантів і студентів вищих навчальних закладів. БП цього типу дуже потрібен для фахівців бібліотечної галузі, а особливо для усіх, хто її вивчає і бере участь у її науковому та практичному забезпеченні [19, с. 12-13].

Бібліотечною установою, яка створює вторинну продукцію сільськогосподарської галузі є Державна наукова сільськогосподарська бібліотека Української академії аграрних наук (ДНСГ УААН), можна сказати, що вона є однією із найстаріших книгозбірень і має найбільш повне зібрання документів сільськогосподарської тематики, основна мета якої - забезпечити кожному мешканцеві України можливість вільного доступу до національних і світових інформаційних ресурсів по сільському і лісовому господарству, усього за роки свого існування видала понад 100 наукових видань (монографій, збірників, бібліографічних покажчиків) і близько 600 науково-методичних матеріалів, статей та інших наукових публікацій тощо [18].

ДНСГ УААН є галузевим інформаційно-бібліографічним центром з питань сільського господарства. З90-х років минулого століття бібліотека значно розширила тематику науково-бібліографічних видань. На сьогодні видано понад 60 поточних і ретроспективних науково-допоміжних бібліографічних покажчиків, розрахованих на керівників галузі, науковців та фахівців сільськогосподарського виробництва, істориків аграрної науки. Це, зокрема, «Наукові праці Іванівської дослідно-селекційної станції» (1901-1997 рр.), «Періодичні видання з агрономії в Україні. 1918-1940 рр.», «Українська сільськогосподарська книга у фондах ДНСГБ УААН» (1901-1910; 1911-1917; 1918-1922; 1923-1932; 1933-1934; 1935) тощо [9, с. 90].

Дана бібліотека видавала також біобібліографічні покажчики, які присвячені відомим ученим - Ф. Ф. Ейснеру, В. І. Глазку, М. М. Кулешову, М. А. Кравченку, О. А. Янаті, О. П. Довгополій, І. К. Котку та іншим загальновідомим діячам, а також бібліографічні покажчики, присвячені видатним вченим у галузі аграрних наук [12].

Протягом багатьох років ДНСГ УААН видавала поточні покажчики: «Нові сільськогосподарські книги», які базувались на основі нових надходжень в бібліотеку, та БП «Генетика, селекція і насінництво сільськогосподарських культур» (1991р.).

У 1992 році започатковано випуск поточного науково-допоміжного покажчика «Проблеми і перспективи розвитку українського села». Видаються також ретроспективні тематичні бібліографічні покажчики: «Статистичні й інформаційні видання з питань сільського господарства Організації Об’єднаних Націй та її спеціалізованих установ», «Вирощування олійних культур на Україні», « Масличные культуры» та ін.

ДНСГ УААН працює над створенням бібліографічних баз даних: «Наукові праці академіків УААН», «Виноград», «Генетика», «Аграрна економіка» та ін. [50, с.87].

У серії «Академіки Української академії аграрних наук» (започаткована в 1998 р.) опубліковано 32 покажчики, що відображають саме життя і творчий шлях провідних українських вчених - М.В. Зубця, В.П. Ситника, В.П. Буркага, П.І. Коваленка, М.П. Лісового, І.І. Мартиненка, В.Ф. Пересипкіна, В.В. Юрчишина, О.О. Созінова, П.М. Василенка, В.Ф. Сайка, В.П. Рибалка [9, с. 86].