Смекни!
smekni.com

Діяльність зі створення і розповсюдження вторинної інформації бібліотеками України (стр. 8 из 9)

Повнота та оперативність інформаційного забезпечення користувачів досягається за допомогою щоквартального списку літератури «Новини сільськогосподарської літератури». Він відображає надходження нової літератури у фонд бібліотеки, включає бібліографічний опис статей періодичних видань та книг відповідної тематики. В основу побудови списку покладено і внесено нові рубрики: Ринкові відносини, Підприємництво, Фермерство, інвестиції в АПК, Оренда, Ландшафт та Дизайн.

Проблемним питанням відділу було і залишається недостатня укомплектованість новими виданнями. Питання повноти укомплектованості фонду РДОБ книгами сільськогосподарської тематики є важливим ще й тому, що інші бібліотеки області (міські, районні, сільські) практично літературою цієї тематики не комплектуються [39, c.78].

Підсумком бібліографічної діяльності Рівненської державної обласної бібліотеки є випуск бібліографічного посібника «Метабібліографія: Покажчик бібліографічних видань», який дає можливість прослідкувати зміст, динаміку, об’єм, видову структуру і містить короткі відомості про покажчики, що є належним бібліографії ІІ ступеня. Даний посібник відображає бібліографічні видання за п'ятдесят три роки діяльності обласної книгозбірні, починаючи з 1954 по 2007рр. (Див. додаток 1).

Серед укладених бібліографічних покажчиків, що містяться в даному посібнику, можна вирізнити такі, які свого часу були новаторськими з точки зору методики бібліографування. І навпаки значна кількість відображає стабілізацію методичних прийомів, це, очевидно, спростовувало роботу бібліографа, хоча значно обмежувало творчий процес.

Беручи до уваги 60-ті роки, то слід зазначити, що за цей період «Метабібліографія: Покажчик бібліографічних видань» включає цілу серію рекомендаційних списків і покажчиків літератури, розрахованих на спеціалістів народного господарства і бібліотекарів: «За високі врожаї льону», «Що читати механізаторам сільського господарства», «Хай Ровенщина буде багата садами», та інші. Велика увага приділяється документам та матеріалам краєзнавчої тематики: «Ровенщина в художній літературі» (1962), «Літературна Ровенщина», «З історії міста Ровно» (1965) та ін. Популярними формами на той час являлися різноманітні листівки-закладки, короткі списки рекомендованої літератури[32].

У 1970 році у аналізованому посібнику було започатковане видання бібліографічного щорічного покажчика краєзнавчої тематики «Література про Ровенську область за поточний рік», видання якого продовжується дотепер, а з 1973 року регулярно виходять квартальні покажчики літератури «Новини краєзнавчої літератури», «Новини сільськогосподарської літератури». Слід зазначити, що в 1974 року у бібліографічному посібнику «Метабібліографія: Покажчик бібліографічних видань» побачили світ такий щоквартальний покажчик «Новини технічної літератури», «Календар знаменних і пам'ятних дат Рівненщини на поточний рік» [32].

Аналізуючи 80-ті роки, то було підготовлено, вкладено в посібник і видано рекомендаційні покажчики "Місту Ровно – 700 років", "Ровенщина в одинадцятій п’ятирічці", ряд персональних бібліографічних покажчиків про видатних людей області в тому числі і літераторів: "Валер’ян Поліщук", "Євген Шморгун" (1982), "Василь Басараба" (1983), "Петро Велесик" (1984), "Арсен Левкович" (1985), "Валерій Баталов", "Микола Пилипович Зінчук" (1986), "Володимир Антонович Плютинський", "Микола Тимчак" (1987).

Продовжуючи далі характеристику вмісту посібника «Метабібліографія: Покажчик бібліографічних видань», слід зазначити, що в період з 1976 і до 1990 року регулярно укладаються і видаються в ньому щоквартальні покажчики літератури з питань релігії та атеїзму, партійного будівництва і комуністичного виховання, радянського будівництва і права, культури і мистецтва, інші. Впродовж усієї історії бібліографічної діяльності пріоритетним напрямком було відображення і краєзнавчих документів у покажчиках [32].

Основу опрацьованих і рекомендованих джерел, у досліджуваному посібнику, складають документи 1990-1992 років видання: журнальні статті, монографії, книги вітчизняних та зарубіжних дослідників, праці яких десятиліттями не перевидавалися, місцеві видання, книги приватної бібліотеки Сидора Кравця з Канади, надіслані ним на адресу Рівненської обласної бібліотеки. Слід зазначити, що в 2003 році в нього вкладається і видається щорічний анотований каталог видань, який містить інформацію про надходження книг місцевих видавництв та краєзнавчої літератури у фонд бібліотеки за рік [32].

Підсумовуючи зазначені відомості, можемо сказати, що на сьогодні дана узагальнююча праця, підсумовувала розвиток та набутки бібліографічної діяльності РДОБ на Рівненщині. Даний, аналізований посібник, має на меті показати внесок у галузь бібліотечної справи та бібліографії, а також розвиток певних зазначених галузей в регіоні. Адже сьогодні бібліотека займає вагоме місце у інформаційному просторі регіону, її ресурсний потенціал у задоволенні запитів основних категорій користувачів є високим та конкурентоспроможним.

Отже, підводячи підсумки другого розділу слід зазначити, що у ньому аналізувалась і досліджувалась діяльність бібліотек України у створенні та розповсюдженні вторинних інформаційних ресурсів. Слід зазначити, що вище вказані бібліотечні установи займаються галузевою інформаційною діяльністю у різних сферах, а також готують і видають різноманітні бібліографічні, рекомендаційні, галузеві видання, фундаментальні науково-допоміжні, поточні, тематичні, бібліографічні покажчики різної тематики, а також бюлетені, основне завдання яких полягає у інформуванні та задоволенні потреб споживачів, внесення у розвиток науки багатогранної вторинної інформації, що є актуальним питанням в наш час.

Висновки

Підводячи підсумки наукової роботи, можна сказати, що в умовах постійного прискорення науково-технічного процесу підвищуються вимоги до забезпечення бібліотечної діяльності, важливою складовою якої є вторинні інформаційні ресурси.

В наш час обсяг інформації різного характеру збільшується швидкими темпами. Тенденція збільшення якої, зумовлює доволі складну проблему: необхідність орієнтування і знаходження потрібних відомостей у дедалі зростаючому інформаційному масиві, тому кваліфікована робота з такою інформацією дозволяє оприділити потребу користувача у інформації.

В першому розділі дипломної роботи було досліджено сутність поняття «інформація», зазначено, що нею являються документовані або публічно оголошувані відомості про події та явища, що відбуваються у суспільстві, державі та навколишньому природному середовищі. В роботі досліджено, яких вимог та правил, котрі полягали у виявленні достовірної, своєчасної, релевантної, об’єктивної, значимої, повної та достатньої інформації, потрібно дотримуватися при роботі з інформацією. Зокрема А.М. Яновський проаналізував проблеми отримання якісної достовірної і достатньої для прийняття рішень інформації, а також вимоги до неї.

В документальній сфері, по відношенню до інформації, існує первинна і вторинна інформація. При дослідженні з’ясовується, що вторинна інформація виникає на основі первинної інформації, яка й є для неї родовою субстанцією. У вторинній інформації збережено від первинної - основні смисли, ідеї документа. Поділ документів на первинні і вторинні, пов’язаний із діяльністю певної інформаційної системи, яка виконує функції посередника між документами і споживачами інформації.

Для визначення понять первинного і вторинного документа, використаний Закон України “Про інформацію”, де визначення поняття первинного і вторинного документів, було подань так: Первинний документ – це документ, що містить в собі вихідну інформацію, а вторинний документ – це документ, що являє собою результат аналітико-синтетичної та іншої переробки одного або кількох документів.

У першому розділі подана характеристика бібліографічних, реферативних, оглядових й аналітичних вторинних документів. Було визначено, що найпродуктивнішим видом вторинних документів є бібліографічні документи.Коротко про них можна повідомити те, що вони дають відомості про документи у вигляді бібліографічного опису та анотації тощо. За формою організації матеріалу до них належать такі: бібліографічний покажчик, бібліографічний список, бібліографічний огляд, бібліографічний бюлетень, бібліографічний журнал тощо. При аналізі бібліографічних покажчиків, слід зазначити, що до них відносяться книги або брошури, в котрих видані списки літератури з будь-яких галузей питань.

Далі у розділі, подається характеристика реферативної інформації, яка на відміну від бібліографічної, виконує завдання систематизації, пошуку, оцінки, узагальнення даних з першоджерел. Реферування рахується одним з найбільш поширених видів вторинних ресурсів, суть його полягає у зіставленні, порівнянні нової інформації з тією, що вже засвоєна та використовується в суспільній діяльності, а методика - у послідовному здійсненні операцій, пов'язаних з оцінкою, відбором, аналізом і узагальненням відомостей, які містяться у первинному джерелі.

Підбиваючи підсумки першого розділу, можна зробити висновок про те, що в комплексі вторинні бібліографічні, реферативні й оглядові видання являють собою багатофункціональну систему і є дуже важливими для забезпечення бібліотечної діяльності і для людського суспільства вцілому.

Беручи до узагальнення другий розділ дипломної роботи, можна сказати, що у ньому досліджувалась і аналізувалась робота бібліотек України, а саме їх діяльність у створенні і розповсюдженні вторинних ресурсів.

На сьогоднішній день, можна сказати, що бібліотечно-інформаційна діяльність посідає особливе місце у житті суспільства, оскільки спрямована на підтримку всіх її сфер: освіти, науки, техніки, економіки, сільського господарства тощо. На сучасному етапі бібліотеки України, такі як: Національна бібліотека ім. В.І. Вернадського (НБУВ), Національна парламенська бібліотека (НПБУ), Державна наукова сільськогосподарська бібліотека Української академії аграрних наук (ДНСГ УААН), Державна науково-технічна бібліотека України (ДНТБ) свою діяльність зосереджують на створення і розповсюдження вторинних ресурсів, а саме реферативних, оглядових, аналітичних бібліографічних видань з різних галузей знань тощо.