Смекни!
smekni.com

Діяльність зі створення і розповсюдження вторинної інформації бібліотеками України (стр. 7 из 9)

Бібліотека мала сучасну розгорнуту структуру обслуговування читачів: абонемент, спеціалізовані читальні зали, відділи іноземної літератури, краєзнавчої літератури і бібліографії, редакційно-видавничий відділ, сектор статистики і контролю із столом довідок, лекційну залу. У різні роки книгозбірня отримувала від 18 до 25 тис. назв книг щорічно.З 1986 року Рівненську державну обласну бібліотеку очолює Валентина Петрівна Ярощук, кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України, доцент РДГУ [40]. У 1990 році започатковано впровадження нових автоматизованих технологій. РДОБ має бібліотеку електронних документів, а також найстарішу в Україні бібліографічну базу даних: електронний каталог (ЕК), який почав формуватися з 1991 р., електронну картотеку статей, розпочату у 1993р.

На базі інформаційно-бібліографічного і краєзнавчого відділів створено Регіональний інформаційний центр (РІЦ), в якому підтримується і надається користувачам інформація з електронного каталогу. У секторі акумуляції та створення інформаційних ресурсів "Регіонального інформаційного центру" формується частина електронного каталогу, а саме: аналітичний розпис з періодичних видань, створюється база даних бібліографічних описів краєзнавчих документів, регіональна БД рішень обласної та міської рад та розпоряджень обласної адміністрації, готуються актуальні тематичні списки веб-сторінок [39, с.16].

У 2003 році РДОБ придбано нове програмне забезпечення ІРБІС, яке почало відігравати велику роль у формуванні електронного каталогу, що дозволяє значно скоротити час на всі процеси оброблення документів, починаючи від замовлення і закінчуючи їх списанням, вести статистичний і індивідуальний облік документів та їх звітність, а також здійснювати пошук в різних БД, тобто розпочато перехід на формування ЕК в новому програмному забезпеченні [39, c.76].

Щодо характеристики офіційного веб-сайту РДОБ ( http://libr.rv.ua), то він був створений у 2000 році і виконує дві функції: по-перше, забезпечує доступ до електронних ресурсів: каталогів, повнотекстових БД; по-друге, приваблює читача до бібліотеки, популяризує її послуги та дозволяє розвивати нові напрями діяльності [39, c.58].

Перевагою в діяльності РДОБ є створення та використання вторинних електронних ресурсів, а саме баз даних, таких БП як:

- поточні;

- універсальні;

- тематичні.

Серед поточних, універсальних покажчиків найпоширенішими є календарі знаменних дат. Частіше вони містять перелік дат, а найбільш значні події супроводжуються текстовими довідками. Тобто, це електронні версії традиційних друкованих каталогів, які і представлені на сайті бібліотеки [10].

Одним із пріоритетних напрямків діяльності бібліотеки в останні роки є удосконалення роботи документного фонду, який містить поточну та ретроспективну бібліографічну та повнотекстову інформацію, а також розвинену систему спеціалізованих каталогів і картотек тощо.

Беручи до уваги видавничу діяльність РДОБ, слід зазначити, що вона випускає такий анотований каталог видань як : «Книга Рівненщини» (Див. додаток 3). В каталозі містяться бібліографічні описи книг та анотації до них, представлена література, що надійшла від поліграфічних підприємств Рівненщини до фонду обласної книгозбірні протягом року, а також видання місцевих авторів. Це книги з різних галузей знань, таких як: техніка, сільське та лісове господарство, медицина, математика, природа, фізика, етнографія тощо, серед яких - монографії, збірники наукових праць, науково-популярні видання, підручники, довідники, бібліографічні покажчики, видання, що продовжуються тощо.

Кожним роком надходження книг до РДОБ зростає, це видно порівнюючи анотовані каталоги «Книга Рівненщини 2007» і «Книга Рівненщини 2008»(Див додаток 2).

Даний анотований каталог адресовано фахівцям книговидавничої справи, представникам органів державної влади та управління, керівникам бібліотек, науковцям, студентам тощо.

Бібліотекою укладаються та видаються такі вторинні ресурси як фундаментальні науково-допоміжні, рекомендаційні, бібліографічні покажчики, рекомендаційні тематичні списки, дайджести тощо.

Беручи до уваги і характеризуючи такий вторинний продукт, як біобібліографічний покажчик: «Бібліографи Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки», слід зазначити, що у ньому подаються відомості і відображаються бібліографічна продукція за відповідний період. Тут подані відомості про підготовленні і виданні бібліографічні покажчики та списки літератури бібліографів, які працювали і працюють у РДОБ. Це є В.П. Гайдук, П.І. Демчук , Л.С. Слесаренко, Н.П.Тимощук, К.В. Краєвська та інші [7].

Даний бібліографічний посібник розрахований на науковців-бібліографознавців, дослідників краєзнавства, викладачів бібліотечних дисциплін, а також на потреби студентів у їх науково-дослідній, професійній та навчальній діяльності.

Покажчик відображає книги, брошури, листівки, статті з журналів, газет і збірників наукових праць, опубліковані у 1962-1999рр. включно.

Даний науково-довідковий апарат посібника включає:

1. «Іменний покажчик», який відображає всі прізвища, що зустрічаються в бібліографічних описах.

2. «Предметний покажчик», що орієнтує в змісті відображених бібліографічних посібників.

3. «Покажчик заголовків творів, описаних під назвою». У виданні міститься застосована суцільна нумерація бібліографічних записів (всього 87 назв публікацій).

Впродовж значного періоду над укладанням покажчиків, рекомендованих списків працювала К.В. Краєвська. Особливої уваги звертає на себе БП «Незвичайні явища в природі»(1987р.), розрахований на широке коло читачів.

Діяльність В.П. Гайдука пов’язана зі складанням списків рекомендованої літератури та покажчиків, біобібліографічних видань, тощо Зокрема : «АСУ – на кожне підприємство» (1977р.), «Програмування ЕОМ» (1983р.), «Володимир Антонович Плютинський – двічі герой соціалістичної праці» (1987р.) та інші [7, с.16].

Л.С. Слесаренко, у певний час своєї діяльності, була підготовлена велика кількість бібліографічних матеріалів: зведених поточних покажчиків новин сільськогосподарської літератури, тематичних списків, біобібліографічних видань («Індустрія бурякового поля» (1987р.), «М’ясомолочний комплекс Ровенщини»(1989р.), «Льон–довгунець – культура великих можливостей» (1983р.). Також підготовлені такі рекомендаційні списки, як: «Боротьба за втратами зернових при збиранні та зберіганні» (1982р.), даний рекомендований список літератури розрахований на спеціалістів сільськогосподарського господарства, інженерно-технічних працівників. Щодо рекомендованого БП «Колективний підряд у сільському господарстві»(1982р.), то можна сказати, що він призначений на допомогу спеціалістам сільського господарства. Даний БП відображає неперіодичні видання (20 назв за 1981-1984рр.) Складається з тематичних розділів, в яких матеріал розміщений у логічній послідовності. Тематичний покажчик, що має назву: «На допомогу в реалізації галузевих (обласних) цільових комплексних науково-технічних програм» (1984р.) призначений керівникам сільськогосподарських підприємств, спеціалістам сільського господарства.

«Зведений покажчик сільськогосподарської літератури» (1990р.), містить неперіодичні видання та статті періодичних видань з питань економіки, механізації, агротехніки, рослинництва і тваринництва, що надійшли у фонд обласної бібліотеки, бібліотеки Українського інституту інженерів водного господарства та науково-виробничого об’єднання «Еліта». Матеріал у даному БП згрупований за змістом, довідковий апарат включає іменний покажчик та покажчик заголовків творів, описаних під назвою [7, с.20].

На сучасному етапі у створенні та розповсюдженні вторинних документів особливе місце займають дайджести, що являються одним із видів вторинної, аналітичної інформації з проблеми сільського виробництва. Це є вторинний документ, що представляє добірку витягів із конкретного тексту, відібраних і згрупованих такими чином, щоб дати про нього загальне уявлення чи добірку найцікавіших матеріалів, передрукованих з інших видань. Зокрема «Захист картоплі», «Мінеральні добрива», «Помідори», «Перець» і т.д. Впродовж року для користувачів бібліотеки і області були підготовлені і розповсюдженні наступні види нижче зазначеної вторинної продукції, а зокрема із серії «Агроінформ» : «Бджільництво: кормова база»; «Бджільництво: вулики»; «Ландшафт і дизайн Вашого саду» тощо.

Розповсюдженням сільськогосподарської та технічної вторинної інформаційної продукції в РДОБ займається Відділ інформації та документів виробничої тематики. Пріоритетним напрямком діяльності відділу є задоволення потреб користувачів інформацією: традиційними документами, статтями з періодичних видань, електронними носіями; налагодження зв’язків для подальшої співпраці з громадськими організаціями, асоціаціями тощо. Постійними користувачами відділу є спеціалісти аграрних, структурних та промислових підприємств Рівненщини, студенти вузів тощо. Щорічно відділ відвідує понад сім тисяч читачів. Існує коло організацій та установ, з якими налагоджена тісна співпраця (Див. додаток 4).