Смекни!
smekni.com

Діяльність зі створення і розповсюдження вторинної інформації бібліотеками України (стр. 6 из 9)

Як науково-інформаційний центр, ДНСГБ УААН щорічно видає по 4 випуски реферативного журналу «Агропромисловий комплекс України» та «Бюлетеня ДНСГБ УААН». Аналізуючи РЖ «Агропромисловий комплекс України», можна вказати, що він розпочав відлік свого існування від квітня 1999 р., містить 28-30 рубрик відповідно до основних напрямів розвитку АПК. У визначених рубриках кожного випуску журналу міститься від 400 до 450 рефератів, тобто щороку реферується приблизно 1600-1800 публікацій українських науковців і виробничників з найактуальніших питань ведення сільського господарства.

В минулому році, а саме в 2009 р. виповнилось 10 років РЖ «Агропромисловий комплекс України». На момент десятирічного ювілею, вийшли друком 39 випусків РЖ «АПК України» базового формату (наклад кожного 500 примірників). Аналітична інформаційна база агросектора збагатилася 15881 фактографічним рефератом актуальних теоретико-прикладних публікацій. Структура наповненості узагальнених предметних рубрик у відсотковому відношенні є такою: тваринництво і ветеринарія - 28,3; рослинництво - 23,0; землеробство, екологія і сільськогосподарська меліорація - 22,3; економіка, організація та управління сільськогосподарським виробництвом - 8,0; сільськогосподарські машини та знаряддя - 6,9; харчова і переробна промисловість - 4,9; лісове господарство - 4,5; історія аграрної науки - 2,1 [11, с.34].

Нині загальний обсяг оригінального видання становить 768 аркушів. Поміж тим, для задоволення інформаційних запитів галузевих інституцій додатково випущено чотири спецвипуски РЖ: «Ветеринарна медицина» (2005 р); «Сільськогосподарська меліорація і водне господарство» (2006 р).; «Лісове господарство» (2007 р).; та «Ветеринарна медицина і тваринництво України» (2007 р.).

Можна сказати, що попри певні невизначені перспективи, у свій 10-річний ювілей колектив редакції РЖ «Агропромисловий комплекс України» продовжує пошук оптимальності щодо його конкурентоспроможності на ринку інформації з максимальним наближенням до світових реалій.

Згідно з новим «Положенням РЖ «АПК України», журнал, почавши з № 1 у 2009 p., змінив свій дизайн, і розширив доступність його сприйняття колегами з-за кордону через додатковий опис вихідних даних кожного реферату англійською мовою, що являється великим здобутком і перспективою подальшого розвитку [11, с.38].

Даючи коротку характеристику такому вторинному ресурсу ДНСГ УААН, як «Бюлетень», то можна зазначити, що в ньому міститься інформація про різнотематичні наукові читання і конференції, які проводить Центральна наукова сільськогосподарська бібліотека.

У кожному з випусків «Бюлетеня» є сторінка привітань, де колектив може висловити щирі вітання з нагоди ювілеїв відомих українських вчених-аграріїв, з нагоди річниць зі дня заснування навчальних і наукових закладів тощо.Здійснюючи аналіз «Бюлетеня Центральної наукової сільськогосподарської бібліотеки УААН», можна зазначити, що він включає такі розділи як:

1.Землеробство.

2.Рослинництво.

3.Зоотехнія.

4.Ветеринарна медицина.

5.Харчова і переробна промисловість.

6.Механізація та електрифікація.

7.Аграрна економіка і земельні відносини.

8.Регіональні центри забезпечення .

9.Історія аграрної науки і біографістика.

10.Видання з інших галузей знань.

Оскільки цими десятьма розділами не охоплюється все коло питань, то за основними розділами було закріплено підрозділи. Наприклад, до розділу «Землеробство» входять питання з екології і охорони навколишнього середовища, до розділу «Зоотехніка» включено всі питання тваринництва. В розділі «Історія аграрної науки і біографістика» відображені всі історичні джерела, що надходять до бібліотеки,а також персоналії і бібліографічні та біобібліографічні видання. До останнього розділу «Видання з інших галузей знань» вміщено всі посібники з різних суміжних галузей знань [20, c.599]

З’ясувалось, що на даний час, через фінансові труднощі кожен з випусків «Бюлетеня» малий за обсягом. Як правило, зшиток має не більше ста сторінок при висоті видання 20 см. Кожного разу при створенні макету працівники сектора довідково-бібліографічного обслуговування змушені ретельно відбирати статті, нормативні документи, регулювати обсяг покажчика нових надходжень, списку використаних джерел[20, с. 600].

Отже, охарактеризувавши коротко бібліографічну діяльність та вторинні ресурси ДНСГБ УААН, давши аналіз бібліографічним покажчикам, а особливо тим, які саме у певній мірі стосуються сільськогосподарської галузі, РЖ «Агропромисловий комплекс України», випускам «Бюлетеня», можна зазначити, що сьогодні ДНСГБ УААН продовжує спрямовувати свої зусилля на створення та формування інформаційного ресурсу та інтегрувати його у світовий науково-інформаційний простір.

Координація діяльності бібліотек України в галузі рекомендаційної бібліографії передбачає такий розподіл обов’язків відповідно до галузей знань: Одеська державна наукова бібліотека імені О.М. Горького є центром рекомендаційної бібліографії природознавства її БП: «Нова література з природознавства»(1994р.), «Природа і природні ресурси Північного Причорномор’я»(1993р.); Харківська державна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка є центром рекомендаційної бібліографії техніки та промисловості і зробила значний внесок в рекомендаційну технічну бібліографію [50, с.106]

Державна науково-технічна бібліотека України (ДНТБ) є головною бібліотекою національної системи науково-технічної інформації, є науково-методичним центром для мережі науково-технічних бібліотек, довідково-інформаційних і патентних фондів державних територіальних і галузевих органів НТІ, підприємств і організацій України [15].

ДНТБ України - одна з найбільших бібліотек країни з унікальним 21 млн. фондом вітчизняної та іноземної науково-технічної літератури і документації. ЇЇ діяльність спрямована на створення, розповсюдження різних видів вторинних ресурсів, щорічно ДНТБ України готує і розповсюджує вторинні бібліографічні реферативні журнали тощо.

Аналізуючи покажчик «Іноземні науково-технічні журнали, виписані бібліотеками України на поточний рік», слід зазначити, що він видається бібліотекою щорічно і містить інформацію про іноземні науково-технічні журнали з різних питань науки, техніки, економіки та інформатики. У покажчик включено перелік журналів, а також перелік бібліотек - учасниць.

Даючи коротку характеристику реферативному журналу «Депоновані наукові роботи», слід вказати, що в ньому відображаються депоновані в ДНТБ України наукові роботи, тобто статті, огляди, монографії, матеріали конференцій, з'їздів, нарад вузькоспеціального характеру, що надходять від установ і організацій з природничих та точних наук, техніки, економіки [15].

Беручи до уваги «Покажчик патентного фонду ДНТБ», слід констатувати, те, що він відображає склад патентного фонду ДНТБ України і міжгалузевих територіальних центрів по країнах і видах патентних документів. Даний БП призначений для фахівців, винахідників, раціоналізаторів та новаторів виробництва, а також працівників патентних інформаційних служб, служить довідковим посібником при проведенні патентно-інформаційних робіт і комплектуванні фондів.

На сучасному етапі поряд з вторинними паперовими ресурсами, існують і вторинні електронні, які представленні в локальній мережі, на сайтах бібліотек тощо. Слід зазначити, що у ДНТБ України функціонують такі бази даних як :

· БД «Іноземні науково-технічні журнали, виписані бібліотеками України на поточний рік», тип - бібліографічна;

· БД «Депоновані наукові роботи», тип - реферативна;

· база даних патентно-правової літератури, тип - бібліографічна;

· БД «Стандарти України», тип - бібліографічна.

Підсумовуючи, можна зазначити, що вище зазначені БД забезпечують вільний доступ до первинних інформаційних ресурсів та дають змогу ознайомитись з реферативними та бібліографічними виданнями, в електронному вигляді [15].

Отже, коротко аналізуючи Державну науково-технічна бібліотеку України, можна сказати, що її зусилля щодо створення і розповсюдження вторинних ресурсів забезпечують її продуктивну діяльність та задовільняють в повному обсязі потреби користувачів щодо вторинної інформації.

Підбиваючи підсумки вище досліджуваного питання, слід зазначити, що діяльність бібліотек України по створенню і розповсюдженню вторинної інформації є досить різноманітною, багатогалузевою, продуктивною. Кожна бібліотечна установа видає свою вторинну, різного роду тематики, бібліографічну продукцію, яка користується популярністю серед споживачів.

2.2 Аналіз діяльності рівненської державної обласної бібліотеки

3 лютого була прийнята Постанова бюро обкому КП(б)У про відкриття Рівненської обласної бібліотеки для дорослих. На даний час це Рівненська державна обласна бібліотека.

Організатором і першим директором був Мина Романович Блажко. Штат бібліотеки, що складався з місцевої інтелігенції, у вересні 1940 року був підсилений за рахунок молоді, яка прибула після закінчення Харківського бібліотечного інституту. Обслуговування читачів розпочалося в кінці квітня 1940 року. Книжковий фонд формувався з конфіскованих видань приватних бібліотек, бібліотеки князів Любомирських, міського музею, польської гімназії, польської бібліотеки вчителя, повітового відділу молодіжної освітянської бібліотеки, поліцейської бібліотеки [40].

У передвоєнний період бібліотечний фонд налічував 30000 примірників, які у більшості були знищені під час війни. 2,5 тис. документів, що уціліли, зберігаються в бібліотеці і нині. Серед них література XVIII-XIX ст., рідкісні твори друку з усіх галузей знання, а саме: з природознавства, медицини, історії, літературознавства, мистецтва, також література іноземними мовами тощо. Робота бібліотеки відновилася у жовтні 1944 року після звільнення обласного центру від німецько - фашистських військ. 2 жовтня 1945 року директором був призначений О.С. Польохін – випускник Харківського державного бібліотечного інституту, фронтовик, який перебував на цій посаді 27 років [10].З 1960 року книгозбірня стала державною обласною науковою бібліотекою універсального профілю, центральним книгосховищем вітчизняних творів друку, рукописів, літератури іноземними мовами, науково-методичним центром державних масових бібліотек, базою обласного управління культури по координації та кооперуванню діяльності бібліотек усіх систем і відомств на території Рівненщини. Штат бібліотеки становив 26 працівників, обслуговувалось 10 тис. читачів, фонд нараховував 219,8 тис. примірників книг.