Смекни!
smekni.com

Озеленення інтер’єру та офісу (стр. 2 из 12)

В кінці ХХ століття законодавцями квіткової моди по праву можна назвати кактуси. Любителі всіляких форм і колючок, переважно чоловіки, об'єдналися в клуби. Багатьом приватним колекціям могли заздрити найбільші оранжереї миру при Ботанічних садах. А відомий зараз у всьому світі помідор в XVIII столітті прикрашав кімнати і оранжереї. "Сеньйора" почитали як квітучу рослину, а ось плоди вважалися отруйними.

Висновки до першого розділу

Людина здавна прикрашала свій дім квітами, будь то були спочатку зрізані прості польові квіти або кімнатні овочі у горщиках, а вже потім навіть відігравали певну роль у політиці держав. Квіти - це не тільки втіха для очей, а і історична спадщина. Рослини використовувались не тільки як домашнє оздоблення, а й різних галузях. В мистецтві широко використовувались рослинні орнаменти як в живописі, так і в текстилі, в медицині, різноманітних національних обрядах, святах. В зміну нашого відношення до кімнатних рослин зробило свій внесок і НАСА: його співробітники у 1980-і роки з’ясували, що сциндапсус, хлорофітум, плющ, хризантема та алое – високоефективні очисники повітря.

Проводяться численні виставки квітів

II. Кімнатні рослини і екологія житла

1. Оздоровчі рослини

Людина завжди оточувала себе рослинами, навіть не розуміючи, і не вникаючи при цьому, на скільки корисні є вони. У сучасних панельних будинках із залізобетону вологість повітря набагато нижча за норму - майже як в пустелі. І тут на допомогу може прийти унікальна рослина, здатна перетворити пустелю на оазис, - циперус. Він сам дуже любить вологу, тому горщик з ним ставлять в піддон з водою. Такі піддони з будь-якими вологолюбними рослинами добре мати у всіх кімнатах - вони прекрасно впливають на стан повітря. Водно-газовий обмін в приміщенні покращують антуріум, маранта і монстера.

Співробітники Американського агентства по аеронавтиці і космічним дослідженням (НАСА) з'ясували, що хлорофітум, плющ, хризантема і алое є високоефективними очисниками повітря.

Багато кімнатних рослин володіють фітонцидними (бактерицидними) властивостями. У приміщенні, де знаходяться, наприклад, цитрусові, розмарин, мирт, хлорофітум в повітрі міститься значно менше мікробів. А частки важких металів, які теж є в наших квартирах, поглинають аспарагуси. Немає потреби говорити про те, як погано відчуває себе людина в задушливому приміщенні. Причому справа тут не в недоліку кисню як такого, катастрофічно не вистачає його негативних іонів, число яких, до речі, швидко зменшується, коли в кімнаті працює телевізор або комп'ютер. Але, виявляється, є кімнатні рослини, які виділяють такі ж іони, роблячи повітря свіжим і легким для дихання. Це хвойні бонсаї (кипарис, туя, кріптомерія).

Бажано щоб в будинку був хоч би один кущ герані. Герань дезинфікує і дезодорує повітря. А то, що герань допомагає при головному болі і здатна виганяти з будинку злих духів і нечисть, відомо ще спрадавна.

Але, мабуть, краще всього підтримує і коригує біополе людини троянда. Кущик кімнатної троянди допоможе вам позбавитися від зайвої втоми і дратівливості. Особливо ефективна дія троянди тоді, коли в тій же кімнаті зростають базилік, острогін (естрагон) і м’ята-меліса. В цьому випадку в кімнаті буде майже цілюще повітря.

Так само рекомендується вирощувати в горщиках лук і часник. Крім того, що ці рослини дезинфікують повітря, вони ще і значно покращують сон. Особливо рекомендується мати їх в своїй спальні тим, хто схильний до різних кошмарних сновидінь. Корисно мати в своєму кімнатному садку карликовий гранат (він стимулює імунну систему людини), алое і всю ту зелень, яку із задоволенням споживаний влітку: петрушку, селеру, кинзу і кріп. Це той нормальний мінімум рослин, який бажано мати кожному, хто хоч трохи піклується про себе і своїх рідних. Якщо людина знаходиться в одній кімнаті з гипеаструмом, то він, поза сумнівом, відчуває свіжість і не піддається нервозності – це надійний помічник при стресі. Аналогічно діють і деякі інші рослини, наприклад алое, кротон, хамедорея витончена, хлорофітум, адіантум, гибіскус.

А якщо людині не вистачає упевненості в собі? Благотворний вплив кімнатного плюща, що дає вам відчуття упевненості в собі, мабуть, пов'язаний з його зовнішнім виглядом і енергетичним полем, а також із здатністю усувати токсини, що містяться в повітрі, такий же ефект надає орхідеї, папороть. Тонізуючу і м'яку дію, що бадьорить надають такі рослини, як кала, жасмин, товстянка і мініатюрна троянда. Вони розсіюють депресію і апатію. Під впливом цих рослин партнери, що охолонули один до одного, можуть, наприклад, відродити свої відчуття.

Хто б міг подумати, що цикламени випромінюють енергію, яка штовхає нас на нові ідеї, допомагає нам здолати стереотипи мислення? До подібних рослин відносяться так само гибіскус, декоративний ананас, бугенфілія і орхідея черевичок Венери. Але в цикламенів є властиві лише ним особливості: вони допомагають запальним людям впоратися з емоціями, дарують відчуття захищеності.

Для вирішення суперечок згодяться рослини, які дивним чином налаштовують людей на мирний лад, допомагаючи вирішувати конфлікти. Узумбарські фіалки, наприклад, - типові "миротворці". Апельсинові дерева, жасмин, драцена, монстера, лавр і маранта надають аналогічну дію.

Геть безініціативність! Такий девіз можна проголосити, лише якщо на столі або на підвіконні ви розставите, наприклад, бальзамін або імпатієнс, гелкфіну, мирт, хавортію, пуансеттію. Енергія антуріуму настільки велика, що навіть найбоязкіші люди під її впливом стають сміливішими.

2. Запашні рослини

Небагато з кімнатних рослин, навіть квітучих, пахнуть. Всі кімнатні рослини вирощені в неприродних умовах. Але ті з них, які виділяють аромати, можуть викликати у нас різні відчуття, настрої, навіяти спогади. Ймовірно, не випадково, щоб додати таємничість романтичної зустрічі, зачарувати, колись давним-давно виникла «мода» прикріплювати до плаття букетик запашних квітів. Можна скористатися не лише букетиком фіалок або лаванди, але і гілочками розмарину або мирта. Останнім часом мирт придбав особливу популярність. Багато дівчат хочуть отримати в дарунок на день народження деревце мирта, щоб опісля декілька років зрізати його запашні гілочки для гостей, яких вони запросять на своє весілля. Хоча останнім часом цей звичай зустрічається все рідше, проте мирт як і раніше залишається одним з улюблених рослин.

Квітки хойі (Hoya carnosa, а також Hoya bells) випускають сильний солодкий аромат, який декілька заперечує суворому виду цього плюща з його темно-зеленим шкірястим листям і м'ясистими квітками, схожими на воскові.

Взимку в багатьох квартирах розцвітають гіацинти. Їх аромат як би провіщає весну. Проте, він такий сильний, що не всі можуть жити з ними в одній кімнаті. Втім, запахи, як і інші відчуття, кожною людиною сприймаються по-своєму.

Цариця квітів троянда добре знайома кожному квітникареві. Існує безліч сортів, які можна вирощувати у горщиках. Влітку краще винести рослину в сад або на балкон, в інший час воно наповнюватиме ваш будинок своїми пахощами.

Сильний і солодкий аромат гарденії, який від них виходить, цілком відповідає благородній зовнішності цієї рослини. От настільки інтенсивного запаху рекомендується містити рослину в досить просторих приміщеннях.

Гарденія трохи нагадує запах жасмину. Цей красивий кущ неможливо не відмітити, навіть гуляючи в нічну пору. Проте в кімнаті він стає дуже сильним, так що може навіть викликати запаморочення. Тому краще містити жасмин у великому і добре провітрюваному приміщенні.

Терпкий, строгий і трохи різкий аромат примули звучить трохи ностальгічно. Його ніяк не можна назвати неприємним, але він дуже інтенсивний. Найсильніше він стає, якщо доторкнутися до рослини.

Цілий букет запахів дарують пеларгонії. Вони настільки ж всілякі, наскільки і зовнішність цієї рослини. Серед них можна зустріти аромат троянди, м'яти, лимона, мускатного горіха і ще багато і багато інших. Деякі запахи, можливо, хтось визнає неприємними, але це вже справа смаку.

Особливо слід згадати сукуленти і орхідеї. Одні з них майже не володіють запахом, інші виділяють прекрасний аромат. Орхідея – дуже капризна рослина. Їй потрібні вологий, теплий мікроклімат і ретельний догляд. Щоб орхідеї квітнули довше, їх можна поставити в ємкості, наповнених водою і галькою або використовувати гідрогорщик (метод «Гідропоніка»). Це підвищить вологість повітря і стане додатковим елементом в інтер'єрі.