Смекни!
smekni.com

Озеленення інтер’єру та офісу (стр. 3 из 12)

Бонсаї – мистецтво вирощування дерев в мініатюрі. Правильно сформоване деревце-бонсаї є зменшеною копією відповідного дорослого дерева: модрина, з віком що все нижче схиляє свої гілки до землі, вишня із зігнутими гілками - вся увага на те, наскільки явно виражені типові ознаки дерева-орігинала.

Кімнатними бонсаї можуть стати багато рослин, властивості яких в природному вигляді сильно розрізняються. Але все бонсаї, виходячи з правил їх вирощування і кінцевих розмірів, володіють спільними властивостями: зменшуючи розмір тіла, квітникар збільшує духовний сенс життя рослини. Бонсаї добре мати в будинках, де люди надмірно трепетно відносяться до матеріальних благ, вихваляючи їх над останніми цінностями життя. Рослини вбирають ту, що потрапляє в атмосферу будинку енергію будь-яких думок, слів і відчуттів людей про що б то не було матеріальному, визволяючи простір для помислів про духовне, про вічне. При цьому бонсаї симетричної форми допомагають таким людям-матеріалістам, які, вважаючи гроші і матеріальні блага своєю основною опорою, все ж допускають існування інших цінностей. Бонсаї несиметричної форми хороші для матеріалістів, що зовсім не допускають існування якихось інших цінностей, окрім матеріальних. Бонсаї каскадної або напівкаскадної форми здатні очистити атмосферу від енергії людей, що просто загрузнули в мирській метушні, дивлячись на яких видається, що вони прагнуть не до Сонця, а до ядра Землі, кудись вниз. Але бонсаї абсолютно будь-яких форм допоможуть зменшити в атмосфері будинку енергію залежності людей від земних благ, вносячи до неї дзвінку нотку духовності, завдяки чому сама атмосфера почне схиляти людей до помислів про вічне.

Вплив на емоційний стан. Зменшивши розмір тіла рослин, посилюється духовний сенс його існування, тому бонсаї допомагають побачити духовний, невидимий сенс будь-яких явищ, розвиваючи бачення тонких закономірностей в явищах життя. Завдяки присутності таких рослин в будинку люди починають звертати увагу на знаки, підказки, що посилаються життям. Бонсаї роблять серце людини чуйним, а розум чистіший, розвиваючи здатність передбачення подій свого життя. Така властивість робить ці рослини корисними для надзвичайно приземлених людей, що не визнають іншу форму життя, тому бонсаї може стати відмінним дарунком для прагматика.

Навіть якщо під тонким впливом бонсаї чоловік не навчиться бачити прояву духу в матерії, то неодмінно стане більше значення додавати своїм відчуттям, що поступово приведе до розвитку інтуїції, здатності розшифровувати сни. А якщо мрієте безпомилково визначати характери людей, з якими спілкуєтеся, тоді бонсаї може бути прекрасним доповненням робочого місця психолога, лікаря, вчителя і для всіх, хто втомився помилятися в людях. Краще всього бонсаї виглядає на рівні очей.

Висновки до другого розділу

Кімнатні рослини тільки добре впливають на емоційний стан людини, а і покращують її фізичне та психологічне здоров’я.Багато кімнатних рослин володіють фітонцидними (бактерицидними) властивостями. Існують і такі, які покращують сон, позбавляють від втоми та дратівливості, надають упевненості та енергію. А бонсаї взагалі універсальна рослина: споглядаючи її, можна вивільнитися від мирських проблем та зануритися у свій внутрішній світ, бонсаї роблять серце людини чуйним, а розум чистіший, розвиваючи здатність передбачення подій свого життя. Ці рослини поглинають негативну енергію і думки, вивільнюючи простір для думок чистих.

III. Класифікація і групи рослин

Існує чотири основні групи рослин, в кожної з яких є свої особливості. Єдина найбільш істотна відзнака декоративно квітучі рослин від рослин трьох останніх груп полягає в тому, що рослини цієї групи грають свою роль в кімнаті лише обмежений час, тоді як всі останні за наявності відповідних умов можуть бути постійними мешканцями.

1. Декоративнолисті кімнатні рослини

Декоративнолисті рослини при правильному догляді можуть жити в кімнатних умовах дуже довго. Листя зелене круглий рік, хоча деякі види потребують прохолодного приміщення в зимовий час, а в деяких інших листя з віком стає менш привабливим. Декоративні круглий рік.

Коли в 1950-і роки почався бум кімнатних рослин, найпопулярнішими були декоративнолистні рослини. Більше інших було поширено плющі і фікуси, за ними слідувала безліч інших.

В наші дні декоративнолисті рослини розділяють популярність з квітучими, але ті, в яких найпривабливіше саме листя до цих пір використовують як фон в більшості колекцій кімнатних рослин. Ці рослини вирощують не ради квітів, а ради краси листя або стебел; в таких рослин красивими можуть бути як окреме листя (наприклад, монстера делікатесна і бегонія королівська), так і рослина в цілому (наприклад, аспарагус і папороть нефролепіс).

Деякі з рослин цієї групи, такі, як зебріна, сансевієрія і пеперомія, утворюють дрібні квіти, але все таки в основному ці рослини вирощують ради листя і спільного зорового ефекту, який вони створюють своєю зовнішністю. Це не означає, звичайно, що декоративнолисті рослини використовують лише як фон для яскраво забарвлених квітучих. Такі рослини з цієї групи, як кротон, колеус, бегонія королівська, корділіна верхівкова, драцена окаймована і ін., самі можуть похвалитися яскраво забарвленим листям, яке вони демонструють круглий рік. Ще більше видів з строкато забарвленим листям - смугастими, плямистими, з білою або кремовою серединою і так далі. Досить згадати лише поширені сорти традеськанції, диффенбахії, аглаонеми, хлорофітума, сциндапсуса і плющів. Намічається зростаюча тенденція до вирощуванню ряболистих форм традиційних рослин - таких, як фікус Бенджаміна, фатсія японська, монстера делікатесна і гептаплеурум деревинний, які починають витісняти своїх зелених батьків.

Останніми роками з'явилися не лише нові сорти і різновиди традиційних рослин - протягом 1980 - 90-х років в магазинах почали продавати абсолютно нові роди рослин. У багатьох місцях зараз можна побачити радермахеру, а також брейнію, леею і епіфіти. Декоративнолисті рослини повинні жити в будинку. Деякі з них із задоволенням проведуть зимову відпустку в прохолодній кімнаті поза родинним кругом, але доля декоративно квітучі рослин - помийне відро в кінці сезону, животіння у вигляді цибулини або насильницьке виселення в сад - не для них. Дійсно, при правильному догляді багато хто з них здатний пережити своїх господарів. Вірно і інше: деякі види з віком втрачають привабливість. Добре відомий приклад цьому - колеус, але є й інші. Так, двух-трьохлітнія гянура і гипоестес втрачають нижнє листя і стають потворними. Крім того, деякі капризні декоративнолистні рослини втрачають листя в несприятливих умовах. У подібному випадку можна порадити вкоренити держак або купити інший екземпляр і замінити рослину. Єдина дійсно «недовговічна» декоративнолистна рослина - каладіум, який щозими проводить в сплячці у вигляді бульби. Давати спільні рекомендації по догляду за декоративнолистними рослинами неможливо - деякі з них дуже вимогливі, інші виключно витривалі. Традиційні види з вічнозеленими, великими і блискучими листям зазвичай вибагливі. Строкато забарвлені різновиди вимагають більше уваги, а рослини з м'ясистим листям потрібно рідше поливати.

2. Декоративно квітучі кімнатні рослини

Квітучі кімнатні рослини при правильному вмісті можуть жити в кімнатних умовах невизначено довгий час. Листя після цвітіння не відмирає, але може втратити свою привабливість. Деякі види потребують прохолодного приміщення зимою, а інші слід виносити влітку на відкрите повітря. Декоративні круглий рік.

Квітучі кімнатні рослини грають усе більш головну роль в аранжуваннях. Вони не лише додають барвистості композиціям з горшечних квітів або кімнатному садку, але і роблять цікавішими. Звичайно, протягом століть джерелом живих фарб в будинку були і залишаються зрізані квіти, але в квітки в горщику є одна перевага: він дає можливість спостерігати, як бутон розвертається в квітку, а у багатьох випадках дозволяє стежити за появою нових бутонів.

Існують дві групи декоративно квітучих рослин: одні використовують для недовговічних композицій - це декоративно квітучі рослини у горщиках, а інші займають міцне місце у вашому будинку. Рослини другої групи називають декоративно квітучими кімнатними рослинами.

Цих рослин дуже багато, і вони розрізняються за розміром, зовнішністю і запахом. Можна виростити ефектну стрелицію з суцвіттям завдовжки 15 см або стапелію гігантську з кольорами розміром з супову тарілку, а можна купити каланхое або геліотроп, в яких окремі квіточки зовсім крихітні. Така рослина, як сенполія Pip Squeek, може поміститися в підставці для яєць, а для дорослого дурману знадобиться велика діжа. Квітучі рослини можуть пахнути (гарденія, олеандр або жасмин),а можуть мати огидний запах (стапелія).

Для будь-якої пори року можна підібрати квітучу рослину: взимку вітальню оживляють каланхое і рожевий жасмин, навесні квітнуть спатіфіллум і антуріум, влітку - гибіскус і дзвіночок. Афеландра і олеандр квітнуть восени, а багато інших рослин - наприклад, сенполії, недоторки, брунфельсії, - при деякому умінні можна змусити квітнути майже круглий рік. Не всі з декоративно квітучих рослин вирощують ради квітів, по крайній мірі, три (цитруси, ардизію і дюшенею) вирощують заради плодів.

Квітка гибіскуса живе лише один день. На іншому кінці шкали знаходиться квітка ехмєї, яка не в'яне протягом декількох місяців. Період цвітіння може бути короткочасним, а може тривати майже цілий рік, але рано чи пізно він закінчується. В більшості випадків після цвітіння рослини виглядають непривабливо. Такі види краще всього вирощувати в групі горшечних або в кімнатному садку, щоб їх буденний вигляд після цвітіння ховався ефектнішими сусідами. В деяких квітучих рослин таке приголомшливо красиве листя, що їх варто вирощувати тільки ради листя. До таких видів відносяться афеландра, бромелієвиї, пеларгонії з чудернацькою формою листя, санхеція, піттоспорум і спарманнія. Всіх їх можна вирощувати в якості таких,які зберігають декоративність протягом цілого року одиночних рослин. Існує декілька спільних правил вирощування декоративно квітучих кімнатних рослин. Майже всі вони більш вимогливі до освітлення, чим декоративнолистні рослини. У 1980-і роки вибір декоративно квітучих кімнатних рослин збільшився (наприклад, з'явилися яскраво забарвлені і різноколірні недоторки і сенполії), а люди стали більш схильні до авантюр (важкі для вирощування орхідеї і ряд бромелієвих тепер можна купити в супермаркетах).