Смекни!
smekni.com

Озеленення інтер’єру та офісу (стр. 7 из 12)

Дивно, але пот-е-флер ніколи не був особливо поширений: квітникарі вважають, що він дуже обмежує їх можливості. Вони помиляються, вважаючи пот-е-флер чимось середнім між горшечною композицією і аранжуванням зі зрізу - насправді це спосіб декілька оживити композицію з кімнатних рослин.

Тераріум. Тераріум - це контейнер зі скла або прозорого пластика, усередині якого посаджені рослини. Отвір контейнера звужено або закрите прозорим матеріалом.

Тераріум має дві особливості. Рослини в нім повністю або практично повністю укриті склом іншим прозорим матеріалом, так що доступ зовнішнього повітря обмежений або зовсім перекритий. В результаті рослини не страждають від протягів, а повітря усередині контейнера завжди вологіше, ніж в кімнаті, тому в тераріумі можна вирощувати багато ніжних рослин, які в умовах кімнати було б неможливо виростити.

Які види зростатимуть в тераріумі, залежить, звичайно, від того, де він буде стояти. Якщо помістити його далеко від джерела світла, в нього можна посадити папороті і інші рослини із зеленим листям. Коли тераріум є частиною вікна, в нім прекрасно зростають орхідеї, бромелієвиє, екзотичні декоративнолисті рослини і всі приголомшливі уяву декоративно квітучі рослини.

Важко зрозуміти, чому тераріум залишається Попелюшкою для любителів кімнатних рослин. Все, що потрібне - це круглий акваріум для золотих риб або звичайний прямокутний акваріум, велика пляшка або просто велика скляна салатниця. Судина повинна мати прозорі стінки і вузьку шийку або отвір, який можна закрити склом або шматком прозорого пластика. Відсутність інтересу не можна пояснити тим, що ідея тераріуму нова - такий спосіб вирощування рослин був надзвичайно модний ще в середині 19 ст.: тоді у вікторіанських вітальнях в тераріумах вирощували ніжні папороті і цілий ряд інших вологолюбних рослин. Тоді ж, у вікторіанську епоху, відомий письменник-квітникар Ш.Хибберд завзято пропагував ідею вирощування рослин між стеклами спеціально переробленого для цих цілей.

Отже, історія тераріуму - це історія зльотів і падінь. Після буму у вікторіанську епоху він був забутий у Великобританії, але в 20 ст. став популярний в деяких інших країнах. У Великобританії деякого рівня популярності добився «сад в пляшці», який останніми роками витісняє з серця любителів магазинний варіант тераріуму, виготовлений із спаяних металевих куточків і скляних панелей.

Флораріум- це - це композиції з кімнатних рослин в скляних прозорих вазах всіляких форм. Для флораріумов використовують судини з прозорого скла або сучасного пластика. Флораріум- ще називають закрита квіткова вітрина.

Зелена вітрина користується найбільшим успіхом зі всіх видів тераріумів. Це по суті вікно з додатковою зовнішньою рамою або рамами (з подвійним склінням для зими) і внутрішніми дверима з цілісного скла, які відкриваються і забезпечують доступ всередину вітрини. У нижній частині вітрини поміщають піддон, в який насипані камінчики. На каміння встановлюють горщики, простір між якими потім засипають вологим торфом.

Зелені вітрини можна побачити в багатьох будинках в Німеччині, Скандинавії, Голландії і деяких районах США, але дуже рідко у Великобританії. Як правило, такі вітрини роблять одночасно із спорудою будинку: у старому будинку влаштувати її дуже складно. Потім треба ущільнити землю довкола кожної рослини тампоном. Поливати такий сад необхідно з лійки з довгим носиком тонкою цівкою. Вливати потрібно зовсім трохи води - лише щоб промити скло і зволожити поверхню. Потім вставляється пробка. Якщо після цього стекло запітніло, то необхідно вийняти її, поки волога, що сконденсувалася, не зникне. І після цього, ймовірно, більше ніколи не доведеться займатися поливом.

Сад в пляшці. До недавнього часу єдиним популярним у Великобританії типом тераріумів був «сад у пляшці». Створити його нелегко, для цього потрібні спеціальні інструменти і відома спритність. Перш за все пляшка повинна бути чистою і сухою. Скручується фунтик з паперу і обережно насипається в пляшку приблизно п’ятисантиметровий шар дрібних камінчиків. Зверху додається тонкий шар деревного вугілля, і потім товстий шар ґрунту з високим вмістом піску. Ґрунт приминається тампоном ( для цього кінець палички обмотується ватою). Тепер можна висаджувати рослини – які саме.

Потрібно близько шести рослин. Включаючи одне деревовидне і принаймні одне, яке стелеться. Інструменти: десертна ложка, прикріплена до кінця однієї палички, і вилка на кінці іншої. Поливати такий сад необхідно з лійки з довгим носиком тонкою цівкою. Вливати треба зовсім небагато води – тільки щоб промити скло і зволожити поверхню. Потім вставляється пробка. Якщо після цього скло запітніло, то необхідно її вийняти, волога, що сконденсувалася не зникне. І після цього, ймовірно, більше ніколи не доведеться займатися поливом.

Сад в акваріумі. Сад в скляній ємності із знімною кришкою відомий як акваріумний сад; всілякі привабливі скляні ємкості, що відкриваються збоку, продаються під назвою «тераріум».

Відмінностей в оформленні між ними немає. Спочатку насипається на дно ємкості шар дрібних камінчиків і деревного вугілля, потім - шар землі з піском завтовшки 2 см. Можна створити «холми» та «долини», використавши при цьому, якщо хочеться, дрібні та великі камінчики, але не дерево, оскільки в умовах підвищеної вологості воно гнитиме. У акваріумний садок можна висаджувати багато рослин. У ньому добре ростимуть ніжні папороті, кротони, фітонія, маранта, кріптантус, калатея, селангінела. Додайте до декоративнолистих рослин колірні плями - для цього ідеально личать узумбарські фіалки і маленькі орхідеї. Два застереження: ніколи не використовуються кактуси і інші сукуленти і висаджуються рослини просторо, щоб вони могли розростатися, не тіснивши один одного. Після посадки ємкість закривають склом із зашліфованими краями. Ємкість ставиться на добре освітлене місце далеко від прямих сонячних променів. Якщо з’являється конденсат, треба відчинити на декілька годин кришку або дверці, але в останній час вона тримається закритою. Тепер залишається час від часу видаляти відмерле або хворе листя і раз в декілька місяців поливати. Ці переносні міні-джунглі - найпростіший спосіб вирощувати екзотичні рослини.

3. Рослини в інтер’єрі

Виключно декоративними якостями володіють деревовидні рослини, особливо такі крупнолисті їх види, як драцена, філодендрон або фікус бенгальський, які прекрасно виглядають в приміщеннях, де мало меблів, в холах і передпокоях. Для маленьких кімнат краще підбирати середні або зовсім невеликі екземпляри з широким і ніжним листям. Особливо красиво виглядають рослини на скромному, неяскравому фоні. Якщо узор на шпалерах дрібний, то на їх фоні прекрасно виглядатимуть крупнолисті рослини, і, навпаки, до помітного узору шпалер просяться філігранні листочки папоротей або циперуса. При оформленні інтер'єру рослинами слід звертати увагу на кут падіння світла. Коли квіти стоять біля освітленої сонцем стіни, їх тіні утворюють забавний і дивний узор. А якщо вони стоять проти світла, на підвіконні, то особливо виділяються спільні контури. Хороший ефект досягається, якщо тон завісок, шпалер, меблевої оббивки повторюються в квітках. Якщо інтер'єр будується на контрасті чорного і білого, то соковиті фарби рослин додасть свіжість спільній картині.

До прямих і елегантно зігнутих форм меблів із сталі, скла, мармуру і лакованого дерева підійдуть або рослини ясних і виразних форм: сансевієрія трьох смуга, монстера приваблива, драцена і гусманія - або ж для різкої контрастності рослини, чия зовнішність приваблює легкістю і невимушеністю: папороті з перистим листям, рожева азалія (мал. ).

До меблів з бамбука і ротанга, до маленьких шафок і плетених полиць, низьким столикам і сидінням личать по стилю бромелії і орхідеї, восковий плющ, жасмин і так далі Японську ноту можна додати інтер'єру, прикрасивши його бамбуком, азаліямі і рослинами культури бонсай. Англійський і французький стилі меблів, як і бідермейер, гармонують з кущистими і пишно квітучими рослинами, в зовнішності яких є м'якість: цикламен, камелія, а також пальми і деревовидні діжкові рослини. Проте потрібно знати, що для ефектного зеленого убрання кімнати зовсім необов’язково перенасичувати її рослинами. Важливо уміти вибрати зі всього різноманіття найбільш виразні види, що гармонійно поєднуються з інтер'єром квартири (мал. ). Рослини для кожного інтер’єру підбираються так, щоб вони складали єдину композицію.

Якщо очікується святкове оформлення інтер'єру, необхідно підготувати змінну експозицію з обов'язковим включенням квітучих рослин. Можна рекомендувати лінійно встановлені квіткарки, включаючи яскраво-червоні азалії і ніжно-зелений ажурний аспарагус перистий. У кожній квіткарці — по одній азалії і по три аспарагуси. По відношенню один до одного азалії розставляються в шаховому ладі. Коли ж йдеться про крупних зелених зонах, то фахівці пропонують владнувати їх так, щоб був видимим орнамент або рельєф, як доводиться це бачити на міських клумбах і в ландшафтній архітектурі.

Рослинний декор будинку зовсім не зводиться лише до того або іншого переважного вигляду, сорту, ефектного цвітіння або краси листя. Вибір кімнатних рослин, їх розміщення в інтер'єрі передбачає певні пізнання, дотримання відомих умов освітлення, температури, вологості повітря. Але не тільки це. Творчий підхід вимагає, швидше за все, осмислення участі рослинної декорації в спільному ансамблі. В принципі, рослини в судинах можна тримати у всіх приміщеннях, стежачи за тим, щоб вони служили завершальним штрихом убрання.

Природно, не можна нехтувати і їх специфічними особливостями. У передпокої, де немає прямого світла, підійдуть пучки сухих квітів, хитромудро зігнуті гілки. На кухні, де вологість і температура дуже часто завищені, далеко не завжди удається вирощувати бажані екземпляри. Що ж, тоді доводиться миритися з вмістом їх на зовнішньому підвіконні. У спальні, дитячій, робочому приміщенні можна собі дозволити вільний вибір того, що більш за все подобається. За загальноприйнятими поняттями, квіти особливо бажані у вітальні, «показному» приміщенні. Прекрасні квіткові композиції можна створити в ніші стіни, виступі, зламі, використовуючи конструктивні елементи, які удосталь пропонує традиційне монолітне будівництво. Сюди ж можна віднести колони, балки, скоси. Ці вельми неприємні для ока вади стають невпізнаваємими і вельми привабливими, якщо підвести до них повзучі, в'юнкі рослини, ліани. У слабо освітлених холах, в нішах коридорів і в кімнатах психологічного розвантаження раціональне створення міні-кліматронів – помістити сюди рідкі мініатюрні кактуси або вологолюбні тропічні рослини, організовані в композицію «куточок тропічного лісу» або колекцію ефектно квітучих узумбарських фіалок (мал. ). Цікаво знайти і незвичайне місце для кімнатних квітів: над отвором порталу, в центрі куточка відпочинку, а то і на спеціальній етажерці. Той, у кого вистачить терпіння, може обладнати в своєму будинку куточок з бонсаєм (мал. ).