Смекни!
smekni.com

Управління асортиментом, якістю та продажем консервованих і заморожених томатопродуктів (стр. 9 из 17)

Визначення інтегральної оцінки якості томатів здійснювалося методом кваліметричної оцінки , яка дозволяє отримати показник якості продукту у вигляді деякої цифрової величини . Показники якості продовольчого товару переводять у безрозмірний вигляд , застосовуючи наступну формулу :

бр

рі – рі

Рі = ------------ , де ( 1 )

ет бр

рі - рі

рі – і-й показник якості в безрозмірному вигляді (відносний показник);

рі – і-й показник якості в натуральному вигляді ( абсолютний показник ) ;

бр

рі - бракувальне ( найгірше допустиме ) значення і-го показника ;

ет

рі - еталонне ( найкраще можливе ) значення і-го показника .

Інтегральний показник якості розраховується за формулою :

n

Q = Σ аі Рі , де ( 2 )

і = 1

аі – коефіцієнт вагомості і-го показника ;

Рі – відносний показник якості ;

n – число оцінюваних показників .

Коефіцієнт вагомості показника визначався аналітичним методом .

Розрахунок інтегрального показника відносної конкурентоздатності проводився шляхом порівняння параметрів досліджуваного товару з параметрами товару , який найбільш повно віддзеркалює вимоги споживачів , в наступній послідовності :

1) проводимо розрахунок збірного параметричного індексу для функціональних показників :

Рф = Σ аі gi, де ( 3 )

аі – коефіцієнт вагомості ;

gi– відносний параметр ( показник ) якості , який розраховується за формулою :

Р досл

gi = ------------- , де ( 4 )

Р конк

Р досл – значення параметру досліджуваного товару ;

Р конк – значення параметру конкуруючого товару .

2) розрахунок збірного параметричного індексу для естетичних показників :

Р ест = Σ аі gi ( 5 )

3) розрахунок параметричного індексу для економічних показників :

С досл

gек = --------- ; де ( 6 )

С конк

С досл – цінові характеристики досліджуваного товару ;

С конк – цінові характеристики конкуруючого товару .

4) розрахунок інтегрального показника відносної конкурентоздатності :

Рф + Р ест

К = -------------- ( 7 )

gек

Якщо К < 1 , то досліджуваний товар має нижчу конкурентоздатність порівняно з конкуруючим товаром . Якщо К > 1 , то досліджуваний товар має вищу конкурентоздатність порівняно з конкуруючим товаром . Це все відображено в табл.2.7.

Маркетингові дослідження здійснювалися на ТОВ “Фора”методами спостереження та опитування .

Для дослідження було обрано “ вибіркову сукупність” споживачів , яку необхідно обстежити , систематичним або псевдовипадковим методом наступним чином : спочатку розрахували інтервал вибірки , який визначали відношенням розміру сукупності до розміру вибірки та округляли результат до цілого числа за формулою :

N

I = ------- , де ( 8 )

n

I – інтервал вибірки ;

N– розмір сукупності ;

n – розмір вибірки .

Потім відбирали випадкове число між одиницею та вибірковим інтервалом . Воно становить одиницю вибірки , наступні визначали додаванням вибіркового інтервалу до кожного попереднього числа . Таким чином , тільки начальне число відібрали випадковим способом , а наступні – зумовлені вибірковим інтервалом .

Спостереження використовувалося в дослідженні пошукового характеру і представляє собою процес вивчення поведінки об’єкту дослідження в звичайному середовищі [3].

Опитування застосовувалося для описувального дослідження знань , переваг та уподобань споживачів . Дане дослідження виконувалося у вигляді анкетування за допомогою розробленої нами анкети (додаток К).

Конкурентоздатність товару це :

- характеристика продукції , яка вказує на її відміну від товару конкуренту , як по ступеню відповідності конкретній суспільній потребі , так і по витратам на її задоволення ;

- це все те , що забезпечує перевагу товарів на ринку , сприяє його

успішному збуту в умовах конкуренції , це поняття відносне і динамічне , яке піддається в порівнянні ;

- сукупність якісних та вартісних характеристик товару, яка забезпечує задоволення конкретної потреби і визначає його привабливість в очах споживача .

Конкурентоздатність – більш широке поняття і включає в себе : якість , економіку створення , збуту , естетичні характеристики товару тощо [44].

Якість – сукупність властивостей продукту , яка зумовлює їх придатність задовільняти певні потреби у відповідності з її призначенням ;

- функція часу , тому це поняття необхідно співвідносити із

змінами в технології виробництва / вимогами споживача ;

- сукупність властивостей об’єктів , що характеризують його здатність задовільняти встановлені і передбачувані потреби .

Показники якості продовольчих товарів , які забезпечують їх конкурентність :

- функціональні показники товару під час виробництва , товароруху і використання за призначенням . Це всі органолептичні, фізико-хімічні показники , показники ціни , харчової цінності, показники наскільки продукт виконує свої функції;

- економічні показники під час виробництва та товароруху ;

- естетичні показники під час виробництва , товароруху та реалізації;

- показники , що характеризують престижність споживання товару ,його імідж ;

- патентно-правові показники дають уявлення про ступінь патентного захисту виробу за кордоном і в межах нашої країни та його патентну чистоту [21].

Для показника конкурентоздатності характерно :

1. Конкурентоздатність може бути визначена тільки в результаті порівняння з іншим товаром .

2. Конкурентоздатність по-суті відображає відміну продукції від товару конкурента по ступеню задоволення суспільної потреби .

3. Крім того для оцінки конкурентоздатності товару необхідно не просто порівняти його з іншим товаром по ступеню відповідності конкретній суспільній потребі, але й врахувати при цьому витрати на маркетинг і витрати споживача на придбання і використання для задоволення своєї потреби .

Отже конкурентоздатність це інтегральна характеристика , на яку впливає специфіка самого товару , особливості ринку , індивідуальність споживача . Під конкурентоздатністю товару не можна розуміти єдину характеристику, вона визначається і змінюється в залежності від ринку збутуі від конкретних споживацьких сегментів на цьому ринку .

Оцінка конкурентоздатність томатів складається з декількох етапів :

- на першому етапі проводиться аналіз ринку і вибір найбільш конкурентоздатного товару в якості бази порівняння та визначення конкурентоздатності, товар – зразок повинен належати до тієї ж групи товарів , що і базовий товар-конкурент ;

- на другому етапі визначається перелік конкретних порівнюваних параметрів конкурентоздатності ;

- на третьому визначається коефіцієнт вагомості певних показників для споживачів ;

- і на четвертому етапі проводиться розрахунок інтегрального показника відносної конкурентоздатності , який базується на порівнянні параметрів досліджуваного товару з параметрами товару – конкуренту , що найбільш точно відзеркалює потреби споживачів .

Проте перед розрахуванням конкурентосздатності необхідно виконати наступні дії. По-перше необхідно побудувати “ дерево властивостей. “ Дерево властивостей “ – це графічне зображення багаторівневої / ієрархічної структури , яка відтворює сукупність властивостей продукції .

Дерево властивостей “ для харчових продуктів повинно відображати як мінімум функціональність , естетичність , економічність та екологічність об’єкту дослідження ( додаток Д ).

Функціональність – пристосованість об’єкту до використання, проявлення в різних періодах життєвого циклу під час товароруху ( транспортування , зберігання , підготування до реалізації і реалізація ) та під час використання за призначенням .

Екологічність – вплив товару на навколишнє середовище.

Естетичність – дизайн , зовнішній вигляд товару .

Економічність – ціна реалізації , надбавки тощо .

Наступний крок це розрахунок на основі органолептичних та фізико-хімічних даних оцінки якості досліджуваних зразків томатів свіжих та консервованих. Для визначення інтегрального показника якості використовують метод кваліметричної оцінки . Цей метод дозволяє отримати показник якості продукту у вигляді деякої цифрової величини, провести формалізацію критеріїв якості і представити їх у вигляді масиву цифрових даних .

Провівши розрахунки інтегральної оцінки якості томатів консервованих та свіжих , можна зробити наступні висновки серед томатів консервованих найкращим виявились томати “Ніжин” – 2.3 в порівнянні із “Чумак” – 1,32, Аромікс – 0,88, Верес – 0,86 та Саме Той – 0,69 а серед томатів заморожених найкращим виявився сорт Дебарау. Інтегральний показник якості якого становить – 2,98. (табл.2.7, 2.8).

Таблиця 2.8

Результати визначення інтегрального показника якості томатів заморожених

Показники якості Аі piет piбр Оцінка показників
Дебарау Гібрид F1
рі рі рі рі
Зовнішній вигляд 0,3 5 3 4 0,15 4 0,15
Консистенція 0,02 5 2 3,5 0,01 5 0,02
Колір 0,25 5 3 4,5 0,19 4,9 0,24
Смак 0,02 5 3 4,5 0,02 4,9 0,02
Запах 0,1 5 3 4,8 0,09 4 0,05
Кислотність 0,1 2,3 4 2,8 0,07 3,2 0,47
Вміст вітаміну С 0,15 0,3 0,8 2 0,36 2,5 0,51
Вміст сухих речовин, % 0,06 2,5 2 3,8 0,22 4,5 0,3
Сума 2,98 1,76

Наступним завершальним кроком є розрахунок конкурентоздатності томатів консервованих та свіжих . Для цього було обрано наступні зразкитоматів консервованих :