Смекни!
smekni.com

Ефективність стратегії розвитку переробного підприємства молокопродуктового підкомплексу АПК України (стр. 11 из 17)

Рис.2.3. Динаміка рівня повної собівартості різних видів молочної продукції за п’ять років


РОЗДІЛ 3. Економічне обґрунтування стратегії розвитку підприємства по переробці молока і виробництву молочної продукції (на прикладі ват „молочанський молочноконсервний комбінат”)

3.1. Впровадження нової бізнесової стратегії розвитку у ВАТ „Молочанський молочноконсервний комбінат”.

Бізнес-план казеїн-проекту Резюме. Відкритому акціонерному товариству „ММКК”, після ретельного вивчення його сильних і слабких сторін, а також зовнішньої ситуації на ринку молочної продукції, можна запропонувати наступні можливості:

· виробництво казеїну;

· згущене молоко з цукром у велику тару;

· сухе молоко з соєвими наповнювачами;

· виробництво твердих сирів;

· виробництво води столової фасованої по 1,2,5, 20 літрів;

· розширення асортименту цільномолочної продукції (молоко пряжене2.5%, сир „Здоров’я”, сиркова маса, сметана 10%);

· основні заходи, спрямовані на підвищення якості продукції (фасування, упаковка, підвищення строку реалізації цільномолочної продукції, використання біологічних добавок);

· придбання автомолцистерен для доставки молока та з метою розширення сировинної зони;

· придбання обладнання для сушки казеїну;

· будівництво очищувальних споруд для виробництва казеїну.

Підприємство одночасно не має можливості використати усі ці заходи, так як не вистачає обігових коштів. Нами пропонується впровадження нової конкурентної стратегії розвитку підприємства. Підприємством планується розробити та ввести в експлуатацію інвестиційний проект по виробництву сухого казеїну і, як наслідок цього, додатково будівництво очищувальних споруд для виробництва казеїну та придбання автомолцистерн для доставки молока та з метою розширення сировинної зони;

Мета проекту – створення додаткового джерела доходів підприємства.

Проект „Впровадження технології виробництва казеїну” передбачає розробку і впровадження додатково, в існуюче виробництво, випуск високорентабельної продукції –сухого казеїну, з подальшою реалізацією його на ринках Росії, Польщі, Німеччини, Китаю. Планується щорічна реалізація не менше 260 тон.

При виробництві буде використовуватися сучасна технологія, обладнання, що дозволяє виробляти якісну високорентабельну продукцію.

З розрахунками встановлено, що сума надходження до державного бюджету від реалізації проекту складає 26 млн.116,43 тис. грн. Сума надходжень до Державного бюджету України від реалізації проекту в перший рік – 4 млн.179,65 тис грн.

Необхідні інвестиції у розмірі 1 млн.54,223 тис. грн., повернення вкладень з урахуванням дисконтування (10%) через 1,22 року (440 днів). При цьому поточні витрати на проект складають в першому році 13 млн.510,40 тис. грн., у другому – 16 млн.295,66 тис. грн., у третьому – 17 млн.929,18 тис. грн., у четвертому – 20 млн.325,54 тис. грн., а у п’ятому – 22 млн.367,64 тис. грн.

Проект вважається доцільним для України і сприятиме впровадженню власної сучасної технології світового рівня, що підвищить імідж України, як Держави з високим науково-технічним потенціалом. Проект забезпечить збільшення надходжень до державного бюджету за рахунок експорту продукції.

Ефективність інвестиційного проекту –створення конкурентно-спроможної продукції світового рівня та збільшення обсягів експорту, створення додаткових робочих місць, створення інтелектуальної власності.

Проект є комерційним, промисловим, малим, простим, монопроектом, незалежним, альтернативним за капіталом, короткостроковим.

Замовником проекту є генеральний директор ВАТ „ММКК”.

Команда проекту: спеціалісти підприємства (комерційний директор, бухгалтер, економіст по плануванню, технічний директор), завідувач лабораторією, допоміжні робітники.

Інвестор – генеральний директор ВАТ „ММКК”.

Керівник – економіст по плануванню.

Проектувальник – економіст по плануванню.

Постачальник обладнання – приватні фірми.

Споживачі основної продукції (казеїну) – продукція орієнтована на зовнішній ринок.

Споживачі побічної продукції (вершки) – підприємства м. Дніпро-петровськ, м. Запоріжжя, жителі м. Молочанська, Токмацького, Чернігівського районів.

Фінансування проекту – коштами підприємства (стаття „нерозподілений прибуток”).

Термін реалізації проекту – 5 років.

Місце здійснення проекту –м. Молочанськ.

Код діяльності – 15.51.0

Опис фінансів підприємства. Відомості про статутний фонд: відповідно до п.4.2. Статуту Товариства статутний фонд Товариства становить 1628000 (один мільйон шістсот двадцять вісім тисяч) гривень. Статутний фонд повністю сплачений.

Відомості про юридичних осіб, у яких емітент володіє більш 10% статутного фонду, у тому числі про дочірні підприємства, та представництва емітента: філія Відкритого акціонерного товариства „Молочанський молочно-консервний комбінат” – „Чернігівський молочний завод”.

Місцезнаходження: Запорізька обл., Чернігівський район, смт. Чернігівка, вул. Рєпіна, 1.

Опис ділової діяльності Товариства: Товариство здійснює свою діяльність на основі та у відповідності з чинним законодавством України, а також Статутом. Основні види діяльності Товариства:

Код за ЗКНГ Вид діяльності

18221 – Маслоробна, сировина і молочна промисловість (крім виробництва молочних консервів);

18222 – Виробництво молочних консервів;

71130 – Оптова торгівля недержавних організацій, крім споживчої кооперації;

51510 – Транспортно-експедиційні послуги без робіт і послуг, що виконуються на замовлення населення;

18145 – Виробництво безалкогольних напоїв.

Інформація щодо істотних проблем, які впливають на діяльність підприємства: неврегульованість законодавства, відсутність дотацій із сторони держави, недостатній розвиток кредитування підприємств АПК.

Інформація про факти виплати штрафів і компенсацій за порушення чинного законодавства: у звітному році фактів виплати штрафів на протязі двох років не має.

Опис бізнесу. Аналіз виробничої діяльності підприємства ВАТ „Молочанський молочноконсервний комбінат на протязі останніх років дав змогу визначити основні напрями розвитку переробного підприємства на сучасному етапі ринкових відносин. Дотепер головною стратегією підприємства була стратегія розширеного відтворення. Обираючи вид конкурентної стратегії, підприємство тяжіло у бік стратегій: лідерство за витратами та диференціації, намагаючись створювати менш витратомістку та оригінальну продукцію.

Продукція ВАТ „Молочанський молочноконсервний комбінат”: молоко сухе незбиране 25% жирності, вершки сухі, масло селянське, були удостоєні в Національному рейтингу „Краща торгова марка України” золотими медалями. Колектив комбінату нагороджували медаллю „10 років Незалежності України”, Диплом лауреата в номінації „Зоряний шлях 2001” за виробництво високоякісної продукції.

У червні 2002 року комбінат приймав участь в Другому міжнародному ярмарку продуктів харчування і напоїв в Китаї, на якому представлялась продукція –сухе молоко знежирене, сухе молоко 25% жирності. Продукція була відмічена як високоякісна та конкурентноздатна.

Продукція комбінату відвантажується не тільки в Україні, а й за її кордонами. Постійні споживачі молока сухого, молока сухого знежиреного в Запорізькій області: хладокомбінати, м'ясокомбінати, кондитерська фабрика. Відвантажується молоко сухе у Дніпропетровську область, Харківську, Крим, Київську, Черкаську, Сумську області.

Комбінат на протязі двох років до 60% продукції постачає Тростянецькій фабриці „Крафт Фудз Україна”. Це один із постійних споживачів, який приймає продукцію тільки високого ґатунку.

Комбінат має достатньо розвинену маркетингову структуру, що є запорукою успішного функціонування на ринку. Комерційний відділ постійно шукає нові можливості для підприємства, а особливо нових партнерів.

Головною метою діяльності Товариства є одержання прибутку від господарської діяльності по насиченню ринку товарами та послугами, задоволення економічних та соціальних інтересів його акціонерів.

Для вирішення цієї цілі Товариство здійснює:

переробку молочної сировини з метою виготовлення з неї молочних продуктів;

торгівельну діяльність у сфері оптової, роздрібної торгівлі та громадського харчування, щодо реалізації продовольчих і непродовольчих товарів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів;

закупку, переробку і реалізацію товарів народного споживання продовольчої та непродовольчої груп;

закупочну, торгово-посередницьку, брокерську діяльність, оптову, комісійну, лоточну, консигнаційну та роздрібну торгівлю;

виробництво і реалізацію продукції науково-технічного, культурно-побутового призначення, будівельних матеріалів, товарів народного споживання;