Смекни!
smekni.com

Ефективність стратегії розвитку переробного підприємства молокопродуктового підкомплексу АПК України (стр. 12 из 17)

загально будівельні, монтажні, ремонтні роботи;

виробництво, заготівлю, переробку і реалізацію сільськогосподарської продукції, та інших видів діяльності передбачених Статутом Товариства.

Опис продукції. Тенденція зростання попиту та ціни на казеїн спостерігається й надалі. Характерним для ринку казеїну є те, що в Україні існує невелика кількість підприємств, що виробляють цю продукцію. Основними підприємствами є молокозаводи у Шаргороді, Тульчині, Гайсині, Могилеві-Подільському, Іллінцях. Отже, впровадження лінії по виробництву сухого казеїну актуально у наш час. Підприємство планує виробляти казеїн. Спеціалісти вивчили рецепти, сучасні технології закордонних і вітчизняних виробників і узагальнили отримані знання.

Казеїн – це молочний білок. Технічний казеїн використовують для виготовлення клеїв, пластмаси, а харчовий – як добавки для ковбас, крабових паличок, виготовлення кормів „Кіті-кет” тощо. Сировиною для казеїну є перегін – молоко, з якого забрали жир і з якого відбирають потім казеїнові білки. Залишаються побічні продукти – вершки.

Вершки –дуже калорійний та цінний продукт у наш час. Попит на нього у більшій мірі формують підприємства переробної промисловості (кондитерські фабрики, міні –заводи по виробництву морозива).

Майбутня продукція буде мати наступні властивості, що вигідно будуть відрізняти її від продукції інших виробників і реалізаторів казеїну.

По-перше: Високий технологічний рівень. Закуповувана ВАТ „Молочанський молочноконсервний комбінат” технологічна лінія, є сучасним високопродуктивним устаткуванням, що припускає строгий контроль за якістю вихідної сировини і гарантує використання прогресивної технології виробництва тільки правильно збалансованих рецептур.

Важливим фактором успіху ВАТ „Молочанський молочноконсервний комбінат” є той факт, що фірма має робітників з багаторічним досвідом, а пропоновані ним рецептури орієнтовані саме на європейську якість та український смак. Це є чинником нецінової конкуренції з іншими виробниками аналогічної продукції.

Таким чином, якість продукції переробного підприємства буде відповідати світовим стандартам, причому смак буде адаптований саме до запитів місцевого ринку.

По-друге: Привабливість упакування, продукція упаковується в високоякісну пакувальну плівку, використовувану багатьма виробниками молочної продукції. Має досить оригінальний дизайн пакувальних матеріалів. Це досить вигідно відрізняє молочні продукти підприємства від іншої продукції молочного виробництва.

Саме ці фактори будуть заставою високої конкурентноздатності молочної продукції ВАТ „Молочанський молочноконсервний комбінат”.

Управління якістю. Кожний новий продукт, згідно з положенням закону „Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини”, вимагає придбання ліцензії на його випуск і подальшу реалізацію. Тому підприємство повинне сплатити 3000 грн., за купівлю такої ліцензії. Якість казеїну оцінюють як харчового продукту і добавки до технічних засобів (клеїв). Її визначають в лабораторії, державним органом сертифікації і нормування, який здійснює сертифікацію продукту (задовольняння ним вимог державних стандартів). Вона проводиться після запуску лінії і виготовлення пробної партії, коштує –1500 грн. Кожен рік робиться контрольна проба продукції та коштує –1000 грн.

Особливу увагу виробникам потрібно приділяти якості сировини, її бактеріально-епідеміологічному складу.

Під час реалізації проекту відбувається забруднення навколишнього середовища у межах норм, встановлених Міністерством екологічної безпеки України. Перелік та кількість забруднюючих речовин, що дозволені до викиду в атмосферу ВАТ „Молочанському молочноконсервному комбінату” представлені у додатку А.

Організаційний план. Організаційна структура управління проектом – сукупність взаємопов’язаних органів управління, які розташовані на різних ступенях системи. В нашому випадку на підприємстві використано матричну структуру управління.

На рисунку 3.1. представлено організаційну схему казеїн-проекту.

Де:

47–голова правління – генеральний директор;

48–головний бухгалтер;

49–керівник комерційного відділу;

4. –завідувач виробничою лабораторією;

5. –технічний директор(головний інженер);

5.1. –мастер рем. буд. ділянки;

5.2. –бригадир буд. ділянки;

6. –головний енергетик;

7. –економіст по плануванню;

8. –постійний штаб (4 робітники);

Тимчасовий штаб (керівник комерційного відділу, головний бухгалтер, завідувач виробничою лабораторією, головний інженер, мастер рем. буд. ділянки, бригадир буд. ділянки, головний енергетик, допоміжні робітники).

Структуризація проекту. WBS(робоча структура) – ієрархічна структура побудована з метою логічного розподілу усіх робіт з виконання проекту і подана в графічному вигляді.

Перелік робіт, що плануються для здійснення проекту:

1. Визначення альтернативних способів досягнення мети проекту;

2. Збір інформації про стан ринку молокопродуктів;

3. Оцінка екологічної припустимості проекту;

4. Будівництво очисних споруд;

5. Оцінка доцільності проекту з технічного, комерційного, економічного, фінансового та організаційного погляду;

6. Закупівля додаткових автомолцистерн;

7. Визначення масштабів проекту;

8. Оцінка комерційних можливостей розвитку виробництва казеїну;

9. Оцінка пропозиції на ринку обладнання для казеїнової промисловості;

10. Складання вимог до контакторів;

11. Укладання договору купівлі обладнання;

12. Підготовка експлуатаційної документації;

13. Укладання контрактів на постачання сировини та реалізації готової продукції;

14. Календарне планування виконання робіт;

15. Доставка та монтаж устаткування;

16. Набір і навчання персоналу;

17. Запуск лінії та сертифікація продукції;

18. Виготовлення продукції;

19. Звіт про завершення проекту.

Рис.3.2 Проект створення лінії по виробництву казеїну (дворівнева WBS).


На малюнку 3.2. зображено дворівневу WBSпо проекту.

Календарне планування – це процес складання і коригування розкладу в якому роботи, що виконувалися різними організаціями взаємо пов’язуються між собою в часі із можливостями їх забезпечення різними видами матеріально-технічних та трудових ресурсів.

Початкові роботи, пов’язані із будівництвом очисних споруд та придбанням додаткових автомолцистерн.

1. Будівництво очисних споруд –з 1 квітня по 1 червня 2005 року (2 міс);

2. Придбання додаткових автомолцистерн (5 шт) – травень 2005 року.

Етапи робіт, що плануються для здійснення проекту:

1. Оформлення необхідних документів – 4 дні (А);

2. Підбір основних працівників – 2 дні (В);

3. Підготовка приміщення – прибирання та адаптація до нового обладнання – 4 дні (С);

4. Огляд обладнання перед купівлею – 1 день (D);

5. Купівля обладнання – 1 день (E);

6. Транспортування та монтаж устаткування – 5 днів (F);

7. Запуск лінії та сертифікація продукції – 2 дні (G).

Початок проекту – 10 червня 2005 року.

Таблиця 3.1

Етапи проведення робіт

Код роботи Попередня робота Тривалість роботи, днів Ранній початок Пізній початок Ранній строк закінчення Пізній строк закінчення Резерв часу
1 2 3 4 5 6 7 8
А - 4 13.06.05 13.06.05 17.06.05 17.06.05 0
В А 2 17.06.05 17.06.05 19.06.05 19.06.05 0
С В 4 19.06.05 19.06.05 23.06.05 23.06.05 0
D В 1 19.06.05 22.06.05 20.06.05 23.06.05 3
E С, D 1 23.06.05 23.06.05 24.06.05 24.06.05 0
F Е 5 24.06.05 24.06.05 29.06.05 29.06.05 0
G F 2 29.06.05 29.06.05 30.06.05 30.06.05 0

На рисунку 3.3. змальовано графік передування робіт.


Рис.3.3. Графік передування робіт по проекту

На наступному рисунку 3.4. зображено графічно етапи проведення робіт, за допомогою діаграми Ганта.


Рис.3.4. Діаграма Ганта Критичний шлях - A, B, C, E, F, G.

Критична тривалість – 18 днів.


Маркетинг-план. Голова комерційного відділу переробного підприємства активно вивчає ринок молочних продуктів. Створено спеціальну групу з фахівців відділу маркетингу з метою вивчення попиту, його формування на ринку, формування оперативної і достовірної інформації про просування продукції підприємства.

З метою просування товару на ринку буде проводитись рекламна компанія.

Головна інформація про продукцію заводу представлена на особистому Інтернет-сайті підприємства. Саме таким шляхом керівництво товариства шукає нових партнерів і нові ринки збуту продукції. Організації, які займаються закупівлею казеїну, шукають собі партнерів на спеціалізованих рекламних сайтах в мережі Інтернет та подають оголошення у спеціалізовані видання.

На основі статистичних даних розкриємо формування потреби та пропозиції казеїну на світовому ринку. Результати представимо у вигляді наступних діаграм рисунки 3.5, 3.6.

Ціноутворення. Ціна = прямі витрати (сировина) + допоміжні + витрати на реалізацію + планові накопичення.