Смекни!
smekni.com

Дослідження якості шампунів від різних виробників (стр. 2 из 8)

1.2 Вимоги до шампуню

Вимоги, що пред'являються до шампуню можна умовно розділити на дві групи: для шампунів, що використовуються в побуті і для професійних ліній (2).

Вони повинні мати гарну очищувальну здатність, давати пишну стійку піну у воді будь-якої жорсткості, добре розподілятися по волоссю і при цьому легко змиватися, обов'язково бути м'якими по відношенню до шкіри голови і слизовій оболонці очей (головний принцип будь-якої косметики класу mass-market - це "не нашкоди"), певною мірою забезпечувати кондиціонуючий ефект, надавати волоссю блиск і те, що в рекламах називають "здоровий вигляд", мати приємний колір і запах аромату, мати рН 3,5 – 8,5 [6].

Особливістю ж будь-якої професійної серії препаратів є більш цілеспрямований вплив і інтенсивний догляд. Підбір такої серії повинен здійснювати фахівець. На жаль, останнім часом спостерігається тенденція продажів професійних серій препаратів через аптечні мережі, великі універмаги і навіть ринки. Крім того, професійні серії препаратів по догляду за волоссям вирішують конкретну проблему швидко і ефективно, оскільки є більш концентрованими і роблять більш глибокий вплив. А цей фактор тим більше вимагає попередньої консультації з фахівцем перед тим, як споживач почне використовувати препарати з професійної серії [7].

Зупинимося докладніше на кожному з перерахованих вище вимог:

- Миюча дія шампунів пов'язана з наявністю в рецептурі шампуню поверхнево-активних речовин (ПАР);

- В розумінні споживача чистота і здоров'я волосся прямо пов'язані з їх блиском (у фізичному сенсі блиск - це відбиття світла від поверхні волосся, а гладка поверхня краще відбиває світло). Одними з найбільш ефективних компонентів шампунів, що надають волоссю блиск, є силіконові полімери, такі, як диметикон, фенілтріметікон.

- У споживчих шампунів піна повинна бути пишною, дрібнодисперсною, легко змиватися, мати кремоподібну структуру, приємною на дотик, володіти структурною міцністю, щоб мимоволі не сповзати на очі. Кремоподібний вид піні надають білкові гідролізати і продукти їхньої конденсації, оксіетілірованна касторова олія, різні ефіри жирних кислот і гліцерину. Шампуні для чутливої шкіри голови і професійні засоби щоденного використання дають мінімум піни або зовсім є безпінними;

- Рівномірний розподіл по волоссю є ще одною важливою якістю шампуню; ця властивість багато в чому залежить від в'язкості шампуню, так як дуже рідкий шампунь не затримується на волоссі, а надто густий залишається там, де його нанесли;

- Шампунь повинен легко змиватися і не залишати на волоссі відчуття непромитості;

- Після застосування шампуню волосся повинно добре розчісуватися, що пов'язано з кондиціонуючими властивостями шампуню - будь-який сучасний шампунь містить кондиціонуючі добавки, навіть якщо на це спеціально і не акцентується увага покупця;

- Кондиціонуючі добавки крім того сприяють зняттю статичного заряду, легкістю укладання і попередженню сплутування;

- Якісний шампунь не повинен викликати подразнення шкіри голови або свербіння, не повинен дратувати очі, викликати алергічні прояви;

- Важливим є і такий важко формуючий результат застосування шампуню, як шовковистість волосся.

Іноді шампунь добре розподіляється по волоссю, але маслянистий на дотик. Це говорить про перевищення жировмісних компонентів, або незбалансованості складових елементів продукту. Такий шампунь після використання не дає відчуття промитого, чистого, пухнастого волосся.

1.3 Сировина та її вплив на властивості шампуню

1.3.1 Характеристика основних складових шампуню

Склад будь-якого сучасного шампуню відповідає установленій схемі: миюча субстанція (поверхнево-активні речовини, ПАР), добавки у вигляді допоміжних ПАР (СоПАР), що сприяють отриманню додаткових заданих властивостей шампуню (піноутворення та ін), кондиціонуючі компоненти, функціональні добавки та модифікатори (регулятори рН, консерванти тощо), естетичні добавки, що надають шампуню товарний вигляд (аромату, барвники, замутнювачі, консерванти, перламутрові речовини тощо), біодобавки, вода [11].

Поверхнево-активні речовини використовуються для досягнення наступних ефектів: зниження поверхневого натягу між водою і частинками шкірного сала, бруду, полегшуючи, таким чином, видалення цих частинок з поверхні шкіри голови і волосся; утворення піни; утворення суспензії частинок бруду в піні перешкоджати повторному їх осідання на волоссі; стабілізації розчину; збільшення в'язкості шампунів і отримання точки помутніння згідно з заданими параметрами.

Класифікуються ПАР наступним чином:

· аніонні ПАР - у водному розчині розпадаються з утворенням негативно заряджених іонів;

· катіонні ПАР - у водному розчині розпадаються з утворенням позитивно заряджених іонів;

· амфотерні ПАР - у водному розчині, в залежності від рН середовища можуть проявляти катіонні (в кислому середовищі рН <7) або аніонні властивості (у лужному середовищі рН> 7); вони в значній мірі нейтралізують один одного, утворюючи внутрішню сіль, яка називається "цвіттеріоном ";

· неіоногенні ПАР - у водному розчині не утворюють іонів;

· мила.

Переважна частина всіх сучасних шампунів містить аніонні ПАР в якості основного миючого компоненту. Молекула аніоноактивних ПАР містить водорозчинну (гідрофільну) частина, заряджену негативно і жиророзчинну (гідрофобну), нейтральну. Жиророзчинна частина молекули пов'язує і обволікає частки бруду, секрет сальних залоз. Водорозчинна частина молекули орієнтується в сторону від волосся, який несе негативний заряд, внаслідок чого частки бруду, з'єднані з поверхнево-активною речовиною, відриваються від волосся, розчиняються у воді і видаляються.

Найчастішим представником аніонних ПАР в сучасних шампунях є солі Стабілізатори - кислі ефіри сірчаної кислоти, що виникають сульфатуванням жирних спиртів хлорсульфурною кислотою або триоксид сірки. Частіше за інших використовують оксіетілірованний натрійлаурілсульфат - натрій лаурет сульфат. Концентрація лаурилсульфату в шампунях зазвичай складає 7-15% в перерахунку на суху сіль.

Оксіетиленовий магній лаурилсульфат - використовують переважно в дитячих шампунях. Він більш м'який, але дорогий. Останнім часом все частіше застосовують нові м'які аніонні ПАР групи ацил пептидів, що являють собою продукти взаємодії пептидів з жирними кислотами, наприклад натрієва сіль.

З інших сульфатоз'еднань, що застосовуються в шампуні, слід назвати ефіри сульфоянтарної кислоти та натрієві солі сульфонати альфа-олефінів, які дуже м'яко діють на шкіру і очі, володіють гарними миючими та пінними властивостями.

Катіонні ПАР набагато рідше застосовуються в якості основного ПАР, але часто використовуються як добавки. У водному розчині вони розпадаються з утворенням позитивно заряджених іонів, володіють слабким миючим ефектом, проте добре "притягуються" до негативно зарядженого волосся і здійснюють фіксацію біодобавок на волоссі. До них відносяться солі четвертинних амонієвих з'єднань, катіонні полімери, кватернізовані гідролізи білка, похідні рослинних полісахаридів та інші.

Групу амфотерний ПАР представляють алкіламідопропіл бетаїн і алкілзамещенние амінокислоти з довгим ланцюгом, які використовуються в комбінації з аніонами ПАР для отримання м'якої миючої субстанції. Останнім часом все частіше в рецептурах використовують амфотерні імідазоли похідні ПАР (кокоамфоацетат), які в поєднанні з аніонами ПАР покращують піноутворюючу здатність і підвищують нешкідливість рецептур, а в поєднанні з катіонними полімерами підсилюють позитивну дію силіконів і полімерів на волосся та шкіру.

Неіонні ПАР використовують у складі шампунів для покращення консистенції, реологічних характеристик, надання волоссю шовковистості і м'якості. Частіше за інші застосовують оксіетиловані спирти, оксіетиленову касторову олію, ефіри пропіленгліколя високомолекулярних жирних кислот.

СоПАВ - це допоміжні ПАР, які сприяють створенню оптимальних збалансованих рецептур. Такі соПАР як кокоглікозіди, алкіл-ефір-карбоксилат та інші, дозволяють отримати дерматологічно м'які шампуні з стійкою інтенсивної піною, які можна рекомендувати не тільки для миття волосся, але й тіла (19).

Кріптоаніонні ПАР - поєднують властивості аніонних і неіонногенних ПАР. Представник цієї групи ПАР - алкіл-ефір-карбоксилат - забезпечує підвищену ефективність катіонних кондиціонуючих агентів, знижує подразнюючу дію, збільшує піноутворення. Фосфати і ефіркарбоксилати, використовують у косметичних виробах як диспергатори, емульгатори, солюбілізатори.

Мила (солі вищих жирних кислот). Звичайні мила - це натрієві, калієві, амонієві або алканоламмоніеві солі лаурилової, міристинової, пальмітинової, олеїнової та інших кислот рослинного або тваринного походження. В даний час кокосову олію змішують з ненасиченими милами, що отримують з оливкової або касторової олії - такі суміші володіють більш м'яким миючим і менш подразнюючою дією, краще спінюються. Кращими по м’якості, миючій здатності мають мила, виготовлені із суміші моно-і ТЕА [9].

Кондиціонуючі добавки вводять в шампуні для досягнення наступних цілей:

· Зняття статичної електрики, зменшення "розлітання" волосся;

· Розгладжування та вирівнювання пошкоджених ділянок стрижнів волосся;

· Легке розчісування мокрого і сухого волосся;