Смекни!
smekni.com

Дослідження якості шампунів від різних виробників (стр. 6 из 8)

Найбільш важливим у вивченні будь-якого ринку, у тому числі й косметичного, є дослідження споживчих переваг відносно якості й ціни товару. Ці дві характеристики перебувають у постійній взаємодії, і ціна часто визначається якістю. У той же час для косметичних засобів характерне збільшення ціни за рахунок іміджу косметичних фірм, яке може доходити до декількох десятків раз. Довгий час зберігалася думка, що попит на товари на українському ринку, у тому числі косметичному, визначається ціною внаслідок низької платоспроможності населення.

Дослідження щодо якості й ціни косметичних засобів, проведені в 2008 р., показали, що лише 14% споживачів орієнтуються винятково на ціну товару. Це в основному люди старше 50 років, які купують товар по звичці, тому що раніше асортимент косметичних товарів був не великий і на якість не зверталиуваги. Більшість споживачів (47%) намагаються обирати оптимальний варіант, у якомуоб’єднуєтьсядоситьвисока якість і відповідна ціна, 39% склала група споживачів, орієнтованих винятково на якість косметичних товарів.

2.2 Об’єкти, предмети та основні методи дослідження

Шампуні повинні виготовлятися згідно з НД щодо рецептур та технологічних інструкцій, які затверджені в установленому порядку з виконанням санітарних правил для підприємств парфумово-косметичної промисловості [6].

Об’єктами дослідження були п’ять зразків кремоподібних шампунів для нормального волосся різних виробників:

1. "Schauma" (Schwarzkopf & Henkel);

2. "Сто рецептов красоти" (Калина);

3. "Fructis" (Garnier);

4. "Palmolive" (Colgate-Palmolive);

5. "Timotei" (Unilever);

Дані зразки були досліджені за органолептичними (зовнішній вигляд, колір, запах) та фізико-хімічними показниками (концентрація водневих іонів (рН), масова частка сухої речовини, піноутворення та піностійкість ).


2.2.1 Методики досліджень

Методика визначення піноутворюючої здатності шампуню [5].

Вона характеризується пінним числом та стійкістю піни.

Готовлять 0,5%-вий розчин шампуню: для цього 0,5г шампуню розчиняють в 100 мл дистильованої води. 10 мл цього розчину поміщають у циліндр на 100 мл і струшують протягом 1 хв., замірюють висоту стовпця. Залишають на п’ять хвилин і потім дивляться висоту стовпця піни.

Обробка результатів. Піноутворюючу здатність Н (мм) обчислюють за формулою:

Н=1,005 * Н5 зм., (2.1)

де 1,005 – поправочний коефіцієнт;

Н5 зм – висота стовпця піни по закінченню 5 хв., мм;

Коефіцієнт стійкості піни обчислюють по формулі:

Y+ Н5/Н0,(2.2)

де Н0 і Н5 – скоректовані висоти стовпця піни, мм. За остаточний результат випробувань приймають середнє арифметичне трьох паралельних визначень, припустима розбіжність між якими для початкової висоти стовпця піни не повинна перевищувати 5мм.

Методика визначення масової частки сухих речовин.

Суть методу полягає в висушуванні наважки шампуню при певній температурі та обчислення втрати ваги по відношенню до наважки.

5г підготовленого досліджуваного шампуню зважують з похибкою не більше 0,01г. Відкриті бюкси з наважками поміщають в сушильну шафу нагріту до температури 120ºС. Висушування шампуню триває 50 хв. Після цього бюкси зважують і знову ставлять у сушильну шафу. Так повторюють доти, поки маса не перестане змінюватися. По закінченню висушування бюкси з наважками нещільно закривають кришками, поміщують в ексикатор на 30 хв., потім, щільно закривши бюкси кришками зважують.

Масову частку вологи (Х) в процентах обчислюють за формулою:

Х=(М1 – М2)/5,(2.3)

де, М2 – маса бюкси з наважкою після висушування, г;

М1 – маса бюкси з наважкою до висушування, г;

5 – маса наважки продукту, г.

За остаточний результат аналізу приймають середнє арифметичне результатів двох паралельних досліджень.

Методика визначення рН.

Визначення рН проводять на йономері. Дослідження засноване на вимірі е.д.с. вічка, яка складається із скляного електроду і напівелементу порівняння, які находяться в аналізуючому середовищі [6].

Е=Е0 – θ рН, (2.4)

де Е – е.д.с. вічка;

Е0 – постійна складова е.д.с.;

θ – кутовий коефіцієнт градированої характеристики;

Готовлять 10% розчин шампуню: для цього 10г. шампуню розводять 90мл.дистильованої води. В стакан місткістю 150мл наливають 50-70мл аналізую чого розчину, опускають в нього скляний електрод та напівелемент порівняння, потім вимірюють е.д.с. (Ех). Розраховують рН в аналізую чому розчині:

рНх = (Е0 – Ех)/ θ;(2.5)


2.3 Результати досліджень та їхній аналіз

Були досліджені п’ять зразків шампунів за органолептичними (консистенція, колір, запах та миюча здатність) та фізико-хімічними показникам (піноутворююча здатність, рН, масова частка сухих речовин).

Результати дослідження за органолептичними показниками представлені в таблиці 2.1.

Таблиця2.1Результати органолептичних досліджень

Найменування показника Характеристика та норми по ТУ У 003339190032000 для кремоподібних шампунів “Schauma” (Schwarzkopf & Henkel) "Сто рецептов красоты" (Калина) "Fructis" (Garnier) "Palmolive" (ColgatePalmolive) "Timotei" (Unilever)
Зовнішній вигляд однорідна кремоподібна маса Кремоподібна однорідна маса Маса однорідна, рідка Кремоподібна однорідна маса Однорідна кремоподібна маса Однорідна кремоподібна маса
Колір Притаманий шампуню даного типу Білий, з блискучими часточками Білий, з жовтуватим відтінком Білий, з перламутровим відтінком Білий. Білий, з перламутровимипереливами
Запах Приємний, притаманний шампуню даного типу Приємний, присутній трав’яний запах, Приємний, присутній запах меду та молока. Приємний, з фруктовим ароматом. Приємний, присутній аромат трав. Приємний,з персиковим ароматом

При проведенні органолептичної оцінки було виявлено, що “Schauma” (Schwarzkopf & Henkel), "Fructis" (Garnier), "Palmolive" (Colgate-Palmolive), "Timotei" (Unilever) відповідають усім вимогам НД [6]. Вони мають кремоподібну структуру, колір притаманний шампуню даного типу, без сторонніх запахів. “Schauma” (Schwarzkopf & Henkel) та "Palmolive" (Colgate-Palmolive) мали

приємний аромат трав, що обумовлено додаванням до складу виробником екстракту трав. "Сто рецептов красоти" (Калина) має занадто рідку консистенцію. Такий дефект може бути причиною недотримання пропорцій рецептури або неправильним проведенням технології виробництва.

Оцінка миючої здатності шампуню проводилася різними віковими категоріями людей. Для оцінення цього показника було використано п’ятибальну шкалу. Вищу оцінку отримали шампуні після миття якими волосся мало чистий, свіжий вигляд, було шовковисте та м’яке на дотик, відсутнє відчуття непромитості та обтяження.

Результати дослідження миючої здатності представлені у вигляді діаграми (рис2.1).

Рис.2.1 Діаграма визначеннямиючої здатності дослідних зразках

Умовні позначення:

Зразок 1 – Schauma" (Schwarzkopf & Henkel);

Зразок 2 – "Сто рецептов красоти" (Калина);

Зразок 3 – "Fructis" (Garnier);

Зразок 4 – "Palmolive" (Colgate-Palmolive);

Зразок 5 -"Timotei" (Unilever);


З діаграми видно, що найвищу кількість балів отримав зразок 3 - "Fructis" (GarnierLaboratories), зразки 1, 2, 5 отримали оцінку добре, такий результат обумовлений тим, що ці шампуні краще використовувати з кондиціонером або бальзамом. "Сто рецептов красоти", зразок 4, отримав найнижчу оцінку у всіх респондентів, після його використання волосся мало відчуття непромитості.

Піноутворююча здатність характеризується такими показниками: пінне число та стійкість піни. Згідно до ТУ пінне число у доброякісному шампуні повинна бути не менше, ніж 100мм,а стійкість піни коливатися у межах 0,7-1,0од [6].

Результати дослідження пінного числа та стійкості піни представлені на рис.2.2 та 2.3

Рис.2.2 Діаграма визначення пінного числа (мм) у дослідних зразках

Умовні позначення:

Зразок 1 – Schauma" (Schwarzkopf & Henkel);

Зразок 2 – "Сто рецептов красоти" (Калина);

Зразок 3 – "Fructis" (Garnier);

Зразок 4 – "Palmolive" (Colgate-Palmolive);

Зразок 5 -"Timotei" (Unilever);


По отриманим даним можна зробити висновок, що кожен із даних зразків шампунів має пінне число 400мм і більше, що відповідає вимогам НД.

Рис.2.3 Діаграма визначення стійкості піни (од) у дослідних зразках

Умовні позначення:

Зразок 1 – Schauma" (Schwarzkopf & Henkel);

Зразок 2 – "Сто рецептов красоти" (Калина);

Зразок 3 – "Fructis" (Garnier);

Зразок 4 – "Palmolive" (Colgate-Palmolive);

Зразок 5 -"Timotei" (Unilever);

З рисунка можна зробити висновок, що дані зразки дають стійки піни і повністю відповідають вимогам ДСТУ за даним показником.

Результати визначення концентрації водневих іонів даних зразків представлені на рис.2.4. Згідно ТУ рН кремоподібних шампунів повинна коливатися у межах 3,5-8,5 [22].


Рис.2.4 Визначення рН у даних зразках

Умовні позначення:

Зразок 1 – Schauma" (Schwarzkopf & Henkel);

Зразок 2 – "Сто рецептов красоти" (Калина);

Зразок 3 – "Fructis" (Garnier);

Зразок 4 – "Palmolive" (Colgate-Palmolive);

Зразок 5 -"Timotei" (Unilever);

Визначення концентрації водневих іонів даних зразків отримали результат, що не перевищує норми по ТУ.

При визначенні масової частки сухих речовин були отримані наступні результати, що представлені на рис.2.5.


Рис.2.5 Діаграма визначення масової частки сухих речовин(%) в дослідних зразках