Смекни!
smekni.com

Дослідження якості шампунів від різних виробників (стр. 3 из 8)

· Мінімізація пористості;

· Надання волоссю блиску і шовковистості;

· Забезпечення захисту від теплового та механічного пошкодження;

· Зволоження;

· Збільшення обсягу і маси;

· Реконструваня ушкодженого волосся.

До кондиціонуючих агентів відносять різні масла, жирні спирти, складні ефіри гліколя, змочені білкові речовини та інші. Для шампунів, що мають консистенцію звичайного або рідкого крему, загальновизнаним кондиционуючим агентом вважається ланолін, розчинне лінолеве масло і розчинні похідні ланоліну.

Механізм дії кондиціонерів наступний: катіонні субстанції, переважно, четвертинні з'єднання амонію, здатні утримуватися на негативно зарядженій поверхні волосся шляхом зв'язування з кератином. Ця властивість називається субстантивністю. Саме за рахунок субстантивності кондиціонери не тільки фіксуються на поверхні волосся, але і утримують корисну добавку. Оскільки пошкоджені ділянки волосся володіють великим негативним зарядом, на них фіксується більше катіонних частинок і косметичний ефект посилюється.

Зворотним боком цього процесу є обтяження волосся і втрата пишноти. Тому при створенні шампунів-кондиціонерів важливо дотримати баланс між миючими і кондиціонуючими складовими.

Серед інших переваг кондиціонерів слід відзначити надання волоссю гарного блиску. Це досягається тим, що кондиціонери склеюють лусочки волосся, роблячи поверхню більш рівною, змінюють показник віддзеркалення волосся, посилюючи, таким чином, інтенсивність кольору і природний блиск. Наявність кондиціонуючих компонентів в шампуні не виключає необхідність додаткового застосування бальзаму. Це обов'язково для пошкодженого і стрессованого волосся, а також для довгого волосся кінці якого посічені, оскільки такі ділянки містять велику поверхню з негативним зарядом, і дія катіонних компонентів шампуню є недостатньою.

Силікони надають волоссю блиск і шовковистість, м'якість, знімають електростатичний заряд, полегшують розчісування мокрого і сухого волосся, не допускаючи їх пошкодження. Володіють властивістю "заклеювати" лусочки ушкодженого волосся, виконують оздоровлюючу функцію, утворюючи на волоссі плівку, вони виконують також і захисну функцію.

1.3.2 Функціональні та естетичні добавки

Консерванти застосовуються в косметичній промисловості для зупинки зростання або знищення мікроорганізмів, оскільки косметичні засоби являють собою сприятливе середовище для росту та розмноження мікробів. Мікроорганізми не тільки псують продукт, а й виділяють токсини, які можуть спровокувати розвиток запальних та алергічних реакцій на шкірі. Від мікробіологічної чистоти багато в чому залежать не тільки споживчі властивості продукту, але і його ефективність і безпека [13].

Основне завдання консервантів - зберегти косметичний продукт протягом усього терміну придатності. Сучасний консервант повинен відповідати наступним вимогам: (21)

1. бути ефективним проти широкого спектру мікроорганізмів;

2. мати бактерицидний і / або бактеріостатичний ефект;

3. володіти доброю розчинністю;

4. зберігати стабільність в широких межах температур;

5. мати повну сумісність із сировиною і пакувальними матеріалами;

6. зберігати стабільність у широкому діапазоні рН;

7. володіти низькою токсичністю для людини і навколишнього середовища.

Вважається, що на даний момент не існує консерванту, що задовольняє відразу всім критеріям. Тому консерванти частіше за все, комбінують між собою, створюючи мультикомпонентні системи. Перевагою цих систем є:

· розширення спектру антимікробної дії;

· антимікробний синергетичний ефект;

· зниження токсичності;

· зменшення ризику виникнення резистентності мікроорганізмів;

· можлива економічна вигода.

Підбір консерванту здійснюється індивідуально до кожного виробу. Це важке завдання, оскільки необхідно врахувати сумісність консерванту з усіма інгредієнтами шампуню. Існує перелік консервантів дозволених для застосування в парфюмерно-косметичних засобах.

Згущувачі (регулятори в'язкості) додають у шампуні для надання потрібної консистенції - як правило, підвищення в'язкості. У той же час при правильному підборі комбінації ПАР можна отримати необхідну в'язкість при меншому вмісті загусників. Як загусники використовують такі полімери: полівінілпіролідон, структуровані сополімери акрилатів і т.д. Роль загусників можуть виконувати модифіковані гліцерилові ефіри жирних кислот, похідні полісахаридів рослинного походження, а також деякі катіонні полімери. Часто, для шампунів на основі лаурилсульфату натрію як загусник застосовують NaCl. Однак, NaCl може знижувати адсорбцію катіонного полімеру на волоссі і тим самим перешкоджати прояву кондиціонуючого ефекту. Для кремоподібних шампунів ефективними загусниками є стеарат натрію і аміди стеаринової кислоти [19].

Солюбілізатори - це спеціальні речовини, у присутності яких підвищується розчинність важкорозчинних інгредієнтів (ароматизаторів, консервантів, бактеріостатичних добавок). Вони добре розчиняються у воді, в жирах, олії і деяких органічних розчинниках. Часто використовують для розчинення ароматизаторів. Деякі біодобавки перед введенням в шампунь також розчиняють в солюбілізаторах, наприклад, масло жожоба, зародки пшениці, жиророзчинні вітаміни. Як солюбілізатори зазвичай використовують етиловий спирт, гліцерин, пропіленгліколь, моноетіловий ефір діетиленгліколю.

Регулятори рН використовують для корекції водневого показника. Додають м'які кислоти (лимонну, молочну, ортофосфорну) або луги (гідроокис натрію, моно-або ТЕА). рН шампуню повинен бути таким, щоб забезпечувати ефективність усіх компонентів, що входять до його складу. Регулювання рівню рН важлива з точки зору зниження можливості подразнення шкіри при використанні шампунів.

Опалесцюючі добавки і замутнювачі. Опалесцюючі добавки використовуються для додання опалесценції ("перламутру") прозорим шампуням. Зазвичай вони представляють собою воскоподібні продукти, мало розчинні, але легко диспергуючі в шампуні. При їх підборі основна увага звертається на те, щоб їх застосування не погіршувало інших важливих властивостей шампуню, зокрема піноутворення.

Замутнювачі дозволяють додати шампуням однорідно замутнений зовнішній вигляд. Вони маскують візуальні неоднорідності продукту, дозволяючи, практично не змінювати рецептуру, надати продукту нові споживчі властивості. Замутнювачі сумісні з аніонами і неіоногеними типами ПАР. Розроблено замутнювачі для кондиціонерів, що містять катіонні ПАР. Вони являють собою водні дисперсії полімерів, легко змішуються з водою і економічні у використанні.

Барвники вводять з метою створення продукту закінченого вигляду або для маскування небажаних відтінків. Вони повинні бути безпечні для споживачів, світлостійкими і не взаємодіяти з компонентами шампуню та упаковкою.

Віддушки "прикрашає" продукт, створюючи його неповторний вигляд, але і знищує запах сировини. Вона повинна бути сумісна з ПАР та іншими активними речовинами, що входять до складу шампуню. Останнім часом розроблена технологія інкапсуляції ароматів. Інкапсулювання дає можливість зберегти аромат від впливу води, кисню, активних інгредієнтів, що входять до косметичних виробів. Оцінка стійкості аромату проводиться в тій упаковці в якій шампунь буде випускатися, шляхом тривалої витримки (1-2 роки) при кімнатній температурі. Перевірка експрес-методом здійснюється в умовах кліматичної камери до 3-х місяців [18].

Вода в шампуні може досягати 80% і більше, тому якість води має велике значення при виробництві шампунів. Перш за все, вода повинна бути мікробіологічно чистою, в іншому випадку вона стати джерелом забруднення продукту. Необхідно, щоб у ній були відсутні солі заліза і жорсткості (кальцію, магнію). Солі жорсткості зменшують піноутворення в шампуні, залізо може руйнувати активну добавку і змінювати колір. Для зв'язування солей жорсткості в шампуні додають хелатні з'єднання, наприклад Трилон Б. Вміст важких металів у воді не повинен перевищувати допустимі норми. При виробництві шампунів, обов'язкове проведення спеціальної водопідготовки з метою одержання зм'якшеної, мікробіологічно чистої води.

1.3.3 Основні біодобавки

Використання білкових біодобавок в косметиці дуже поширене. У наш час все частіше використовуються рослинні і морські протеїни. Рослинні білки екстрагуються з бобів, пшениці, вівса, сої, мигдалю та інших. Широко використовується морський колаген. Основними корисними властивостями білків є: непогана поглинанність шкірою, можливість проникнення через ороговілі шари шкіри до волосяних фолікула, ефект утворення плівки, зволожуюча дія, зменшення подразнень від поверхнево-активних речовин в шампуні, обмеження набухання волосся у розчинах ПАР, стабілізація піни миючих засобів, поліпшення еластичності, полегшення укладання волосся, надання об'єму волоссю, посилення блиску волосся [14].

Амінокислоти, будучи структурними частинами білка, також застосовуються в шампуні. Вільні амінокислоти здатні утримувати вологу в роговому шарі шкіри, а також прискорювати загоєння. Частина з них є "незамінними", тобто які надходять в організм людини тільки з їжею. У засобах для волосся амінокислоти сприяють поліпшенню стану слабкого та ушкодженого волосся за рахунок "цементування" каротинових структур. Пептиди - це ланцюги амінокислот, які діють з великою специфічністю.

Ліпіди відіграють важливу роль у функціонуванні шкіри голови і волосся. По суті, функція шампуню і полягає в тому, щоб видалити не тільки бруд, але й жири. Однак, видалення усього жиру призводить не тільки до дискомфорту від надмірної сухості скальпа, але і до втрати захисної функції шкіри. Крім того, тотальне видалення жиру шампунем, за принципом зворотного зв'язку (компенсаторно), призводить до ще більшого його виділення. Тому часте миття жирного волосся шампунем "від жирного волосся" приводить до збільшення їх жирності. Для відновлення ліпідного шару в шампунь вводять пережиріваючі добавки При передозуванні пережиріваючіх компонентів, шампунь може бути жирним на дотик, і при використанні давати "почуття непромитих волосся". Такий "пережирений" шампунь "обтяжує" волосся і зменшує пишність. Тому частіше до складу шампунів вводять модифіковані жири - оксіетилінові ефіри жирних кислот і масел, які такими властивостями не володіють.