Смекни!
smekni.com

Дослідження якості шампунів від різних виробників (стр. 4 из 8)

Цераміди (сфінголіпіди) разом з жирними кислотами і холестерином цераміди являють собою основну фракцію (40–66%) ліпідів ороговілого шару шкіри. У шкірі цераміди заповнюють міжклітинний простір між каротиноцитами ороговілої шару і утворюють багатошарові ліпосоми (рідкі кристали, разом з жирними кислотами і стиролом), які важливі для утримання води в шкірі. У волоссі цераміди надають зв'язуючу дію між клітинами кутикули. Введення церамідів покращує структуру волосся, особливо після фарбування, завивки, інсоляції. Оскільки цераміди є складовою частиною натуральної шкіри і волосся, вони не токсичні і ефективні в невеликих концентраціях.

Ліпопротеїди - це амінокислоти, отримані в результаті гідролізу каротину, казеїну, колагену та інших протеїнів. Завдяки своїй структурі, розчинні в олії, легко адсорбуються на шкірі і волоссі, швидко проникають через різні шари епідермісу. На волоссі, підтримують або відновлюють захисний ліпідний шар. Мають гарні вологоутримуючі властивості і перешкоджають втраті вологи. На основі цих продуктів розроблені рецептури для догляду за пошкодженим волоссям.

Лецитин поширені в тваринних і рослинних організмах, особливо багаті ними органи і клітини, здатні до розмноження і енергетичної діяльності - мозкова речовина, нерви, яєчний жовток, насіння. Лецитин, проникаючи глибоко в шкіру, омолоджує її, надає їй пружності і еластичності, сприяє проникненню інших речовин всередину клітини. Позитивно діє і на волосся, покращуючи його стан, порушений завивкою або фарбою, надає волоссю м'якість і живий блиск. Препарат, що отримується з яєчного жовтка називається оволецітіном. Соєвий лецитин отримують з бобів сої.

Рослинні масла можуть бути використані у складі шампунів тільки при розчиненні солюбілізаторами. Найбільш популярними маслами є кокосова (завдяки здатності утворювати захисну плівку на поверхні волосся, вводиться в шампуні і бальзами для ослабленого та ламкого волосся), жожоба (володіє плівкоутворюючими властивостями, надає волоссю кондиціонуючий і стимулюючий ефект, робить волосся м'якими і блискучими, відновлює їх структуру; рекомендується для фарбованого, пошкоджених та слабкого волосся), насіння винограду (застосовується для жирного та ушкодженого волосся), зародків пшениці (регенерує і живить шкіру і волосся, захищає від сонячної радіації, покриває волосся захисною плівкою, що надає волоссю гнучкість і блиск).

1.4 Класифікація шампуню

Загальноприйнятою класифікації шампунів на сьогоднішній день немає, тому нижче наведемо декілька найбільш використовуваних [4].

1. По типу волосся, для яких призначені шампуні: для сухих, жирних, нормальних, змішаних (жирні корені / сухі кінчики), пошкоджених, пофарбованих, ослаблених, тонких, товстих та ін.

На перший погляд, найпоширенішими повинні бути шампуні для нормального волосся. На практиці ж, нормальне волосся зустрічається досить рідко - адже будь-яка особливість волосся робить їх відмінними від нормальних і вимагає додаткового догляду. Сухе волосся потребує крім м'яких миючих субстанції наявності зволожуючих добавок, таких як масла, рослинні екстракти, сонцезахисні фактори, провітамін В5 та ін. Шампуні для жирного волосся теж не повинні містити жорсткої миючої субстанції, тому що постійне знежирення, зрештою, викликає посилення роботи сальних залоз. Такі шампуні містять добавки, що зменшують виділення сала, наприклад, за рахунок звуження протоків сальних залоз. Подібною дією володіють препарати сірки, екстракт какао-бобів, кропиви, реп'яха та інших. Шампуні для ушкодженого волосся містять в обов'язковому порядку кондиціонуючі складові, що здійснюють перехід біодобавок до ушкодженої ділянки і фіксацію її на волосині. З біодобавок найбільш ефективні - протеїни та їх похідні (каротин), цераміди.

2. За статевою та віковою ознакою : чоловічі, дитячі, жіночі, сімейні.

Особливістю дитячих шампунів є максимально м'яка миюча субстанція, майже повна відсутність барвників та консервантів, занадто активних біодобавок і не мають різких запахів. Він повинен бути гіпоаллергенним та не викликати подразнення шкіри голови і слизової оболонки очей. шампунь якість попит сировина

3. За зовнішнім виглядом: рідкі, кремоподібні, желеподібний, сухі (застосовувані як з розведенням, так без нього), в аерозольній упаковці.

4. Лікувальні - проти випадіння волосся, проти себореї, лупи, для алергіків та інші. (за приблизними оцінками, на частку цих шампунів припадає близько 23% ринку).

5. По глибині очищення - м'які для щоденного застосування, для глибокого очищення.

6. За додатковим ефектом: кондиціонуючі, фарбувальні, захисні (у тому числі сонцезахисні), відновлюючі, зволожуючі, пілінгові. Сонцезахисні у свою чергу можна виділити в окрему групу, куди також увійдуть і шампуні для відвідування басейну (з додаванням, наприклад, касторової олії для захисту від хлорки) - нерідко такі шампуні містять захисні плівкоутворювальні компоненти.

7. Останнім часом досить широкого поширення набули ароматерапевтичні шампуні. Такі шампуні містять натуральні ефірні масла або спеціальні парфумерні композиції на основі ефірних олій; все це дозволяє досягти наступних ефектів - антиоксидантного, стимулюючого, що підсилює місцевий кровообіг, активності, протизапальної, знищує появу лупи та ін.

Умовність вищенаведених класифікацій пояснюється тим, що будь-який сучасний шампунь поєднує в собі ознаки різних груп.

1.5 Порівняльна характеристика різних способів виробництва шампуню

Спосіб приготування шампуню здійснюють шляхом завантаженого в реактор, забезпечений мішалкою і сорочкою для обігріву та охолодження, розрахункової кількості води і нагрівають до температури 40-45°С. Потім завантажують сироватку молочну суху, перемішуючи, нагрівають до 65°С і продовжують перемішувати при цій температурі протягом 30хв., потім охолоджують до 45-50°С і завантажують сульфоетоксилати, загусник, стабілізатор, барвник та продовжують перемішувати при цій же температурі до отримання однорідної маси , далі вводять консервант і ароматизатор, перемішують до одержання готового продукту, після чого фільтрують і подають на розфасування. Шампунь володіє високою якістю, необхідною в'язкістю і стабільністю [8].

Існують різні способи виробництва шампуню:

Миючий засіб, що містить концентрат молочної сироватки та додатково сульфоетоксилати, гліцерин, формалін, спирт етиловий. Співвідношення компонентів, мас./%, наступні:

· Діетаноламіди жирних кислот - 2-4

· Отдушка - 0,5 - 2,0

· Барвник - 0,001 - 0,02

· Концентрат молочної сироватки - 3-7

· Сульфоетоксілати - 8-12

· Гліцерин - 1-3

· Формалін - 0,1-0,2

· Спирт етиловий - 0,5-2,5.

· Вода - Все інше

Спосіб приготування полягає в тому, що в реактор, забезпечений мішалкою і сорочкою для обігріву та охолодженням, завантажують розрахункову кількість води, діетаноламідів, сульфоетоксилата, гліцерину, барвника, нагрівають до 70°С і перемішують протягом 1 години. Суміш охолоджують до 60°С, завантажують молочну сироватку і продовжують перемішувати при тій же температурі до отримання однорідної маси.

Потім проводять охолодження і при 35-40°С вводять спирт, формалін, ароматизатор і перемішують до готовності

Недоліком такого способу приготування шампуню є використання концентрату молочної сироватки, вільної від білка, що знижує позитивний вплив шампуню на функціональний стан волосся і шкіри, оскільки при отриманні концентрату молочна сироватка неминуче втрачає частину своїх корисних якостей.

Також тривалість технологічного процесу, зумовлена необхідністю попередньої обробки води, великою кількістю компонентів, що входять до складу шампуню і послідовність їх введенням в суміш.

Загальновідомо застосування для миття волосся молочної сироватки. Молочна сироватка містить багато біологічно активних сполук, вітамінів ферментів, мінеральних солей, які сприятливо впливають на ріст волосся.

Найбільш близьким технічним рішенням є додавання до складу окрім сульфоетоксилата, барвника, аромату, формаліну, введені молочної сироватки замість води, кухонної сілі як загусника, а також при необхідності перламутрової добавки при наступному співвідношенні, мас./%:

· Сульфоетоксілати - 6,0-10,0

· Барвник - 0,0005-0,001

· Отдушка - 0,8-1,0

· Формалін - 0,05-0,1

· Сіль - 4,5-5,5

· Перламутрова добавка - 3,5-4,5

· Сироватка молочна - Все інше

Такий спосіб приготування шампуню, що передбачає перемішування компонентів при певних температурних режимах і в певній послідовності, полягає в тому, що замість води береться молочна сироватка, яку нагрівають до 65-67°С і перемішують протягом 30 хвилин, потім охолоджують до 50-55°С і вводять сульфоетоксилати , барвник, кухонну сіль і перламутрову добавку, продовжуючи перемішування до отримання однорідної маси, після чого суміш охолоджують і вводять формалін та ароматизатор.

Недоліком шампуню і способу його отримання є те, що при виробництві шампуню використовують молочну сироватку. При зберіганні зазначеної сироватки понад 12 годин відбувається зміна її складу та властивостей, що істотно позначається на якості одержуваного продукту.

Завданням цього винаходу є підвищення якості одержуваного шампуню і спрощення технології його виробництва за рахунок використання для виробництва сировини, що має більш тривалий термін зберігання, ніж нативна молочна сироватка.