Смекни!
smekni.com

Розробка системи менеджменту у страховій компанії ЗАТ Кредо-Класик (стр. 4 из 12)

IIстадія. Вибір методів бюджетного планування.

На СК «Кредо-Класик» використовують такі методи бюджетного планування:

1. За порядком розроблення бюджету - послідовне бюджетне планування, яке полягає в логічній послідовній розробці розпису надходжень та видатків об'єктів бюджетного плануван­ня з метою формування зведеного бюджету організації.

2. За рівнем централізації бюджетного планування тут застосовують "комбіноване", або зустрічне бюджетне планування. Передбачає передання зверху вниз орієнтовних бюджетів, їх опрацювання центрами відповідальності та передачу у зворотному порядку для формування бюджету усієї організації.

3. За способом розрахунку планових бюджетних показників — нормативний метод, який базується на засадах обчислення планових бюджетних показників відповідно до основних норм використання ресурсів, структури та розподілу капіталу.

4. За рівнем пристосування бюджетного планування до змін внутрішнього та зовнішнього середовища функціонування підприємства - гнучке бюджетне планування, яке має наметі одно­часну розробку декількох варіантів бюджету із врахуванням песимістичних та оптимістичних прогнозів.

IIIстадія. Визначення видів, кількості, форм та структури бюджетів організації. На СК «Кредо-Класик» як середньому підприємстві немає необхідності у формуванні значного переліку бюдже­тів, тому в організації формуються бюджети замовлень на бюджетний баланс, бюджети конкретних інвестиційних проектів, бюджет усієї організації, бюджет руху грошових коштів.

IVстадія. Консолідація бюджетних показників. Передбачає формування моделі консолідації (узгодження, зведення) показників проміжних бюджетів, установлення взаємозв'язків між ними, виконання відповідних розрахунків з метою формування зведеного бюджету організації.

Vстадія. Формування бюджету організації. Зведений бюджет організації є узагальненим розписом надходжень та видатків за усією організацією.

Етап 6. Вибір адміністративних важелів (політики, правил тощо).

Політика - надання якісних та надійних страхових послуг.

Правилом є порядок підписання договорів, правила поведінки з клієнтами.

Етап 7. Формування поточного плану. Поточний план передбачає узагальнення розробле­них на попередніх етапах показників заходів та бюджету, тобто він включає:

- перелік планових ключових показників, яких прагне досягнути організація в межах реалізації обраної стратегії діяльності, які повинні відображати усі сфери діяльності підприєм­ства;

- перелік заходів, реалізація яких сприятиме досягненню визначених показників, еко­номічні ефект та ефективність від впровадження планових заходів;

- бюджет організації.

Етап 8. Деталізація поточного плану за центрами виконання (відповідальності).

У СК є такі види центрів відповідальності: центри вартості, центри видатків та центри інвестицій, їх характеристику та участь у реалізації поточного пла­ну розглянуто за допомогою табл. 2.

Види та характеристика центрів відповідальності

Таблиця 2

Види центрів відповідальності Підрозділи організації, що належать до конкретних центрів відповідальності Функціональна характеристика центрів відповідальності Участь у реалізації заходів щодо досягнення планових показників на засадах бюджету
Центри вартості Банк Виробничий підрозділ, що створює нову вартість. Він належать до моделі "вхід - вихід", оскільки можливо підрахувати усі затрати на їх діяльність та отримані результати у натуральних та кількісних показниках. Розширення сфери обслуговування за рахунок внесків акціонерів
Центри видатків бухгалтерія, підрозділ медичного страхування, транспортного, фінансового Підрозділи, результати діяльності яких важко оцінити за звичайними критеріями. Методи обліку та аналізу не дозволяють установити за короткий термін залежність між розміром витрат на функціонування таких підрозділів та покращанням загальних результатів. Удосконалення технології страхування
Центри інвестицій Директор, заступник дире­ктора, заступник директора з роздрібних продаж, головний бухгалтер. Це керівники інституційного рівня та фінансово-економічні управлінські служби, які контролюють вартість та результати вкладених активів. - Залучення інвестицій для реалізації проектів. - впровадження інтегрованих управлінських систем.

Як вказувалось вище, тактичне планування на підприємстві передбачає крім поточного ще й оперативне планування, яке спрямоване на формування вузьких, деталізованих, корот­котермінових планів, що присвячені конкретним питанням діяльності підприємства та фор­муються у розвиток поточних планів. В СК використовується широкий перелік оперативних планів у різних сферах. У сфері фінансового планування розробляються платіж­ний календар, касовий план тощо; у плануванні робочого часу — фонд робочого часу, графік робочого календаря, табель робочого часу тощо; у сфері надання страхових послуг – удосконалення, розумовість справи і індивідуальний підхід до кожного клієнта тощо.

2.2. Організування

Організаційна структура управління СК «Кредо-Класик» наведена на рис.3. Характеристику працівників СК відповідно до фактичної та раціональної структур управління розкрито у табл. 3.

Чисельність і функції посадових осіб в

СК «Кредо-Класик»

Таблиця з

Посади працівників Чисель- ність, чол. Функції (види діяльності працівників) Відповідальність і повноваження
1 2 3 4
Директор 1 Визначає стратегію, тактику та політику організації, координує та скеровує діяльність працівників, контролює результати діяльності товариства, приймає рішення щодо розширення та реорганізації компанії, приймає на роботу та звільняє працівників згідно штатного розпису та відповідно із чинним законодавством, приймає рішення та видає накази щодо діяльності товариства, які є обов'язкові до виконання усіма працівниками тощо Несе відповідальність перед Зборами Акціонерів за результати роботи товариства, використання майна та коштів організації, розвиток та ефективність діяльності, рівень використання наявних ресурсів, співпрацю з органами державної влади тощо
Заступник директора з роздрібних продаж 1 Управляє та навчає працівників призначених на посади директорів агенцій, також спеціалістів, страхових агентів. Працює здебільшого в районах і населених пунктах, де вже відкрилися агенції. Підбирає приміщення для офісів. Відповідає перед директором страхової компанії за якість та дотримування навчання майбутніх працівників. Підбір оргтехніки.
Заступник директора із загальних питань 1 Управління процесами оформлення необхідної документації, керівництво над спеціалістами різних відділ, контроль за наявністю страхових полісів. Відповідає перед директором підприємства за вчасне оформлення необхідної документації та офісним контролем.
Головний бухгалтер 1 У його підпорядкуванні функції бухгалтерського обліку, економічного аналізу стану підприємства, формування податкової та статистичної звітності. Крім того він керує процесами планування економічної та фінансово-кредитної діяльності, оплати і матеріального стимулювання праці тощо Відповідає перед директором підприємства за фінансове планування діяльності організації, ведення бухгалтерського, статистичного та управлінського обліку, вчасне формування податкової та статистичної звітності, контролювання фінансових результатів діяльності організації
Начальники відділів 10 Управляють процесом роботи підлеглих працівників певного відділу Відповідає перед заступником директора з роздрібних продаж за раціональне використання рухомого складу працівників
Бухгалтери 3 Їх функціями є нарахування і видача заробітної плати, планування і оформлення бюджету товариства та контроль за його дотриманням, ведення бухгалтерського, статистичного і управлінського обліку, формування податкової та статистичної звітності Відповідають перед головним бухгалтером за правильність та оперативність ведення обліку на підприємстві, формування фінансової та статистичної звітності, її відповідність первинній документації
Аварійний комісар 2 Особа, прийнята на роботу по контракту. Підпорядковується директору компанії. В функції його роботи входить виїзд на ДТП, яка сталась із застрахованим авто в СК «Кредо-Класик». Відповідає перед директором за місячний звіт та за якість роботи.
Рекламний відділ 5 Дослідження ринку, розробляє рекламну компанію ,вивчає потреби споживачів Відповідає перед заступником директора з загальних питань, пошук нових партнерів

Головні спеціалісти

3 Здійснює переговори з основними клієнтами, слідкують за кількістю заключних договорів страховими агентами. Відповідає перед заступником директора з загальних питань про діяльність роботи офісу, про Здійснюють успішність агентів, про місячні звіти.
Секретар-референт 1 Формує картотеку інформаційних карток про основних ділових партнерів підприємства, здійснює підготовку необхідної директору інформації, забезпечує листування компанії по електронній пошті тощо Відповідає за наявність потрібних документів у компанії.
Юрис­консульт 2 Здійснює систематичний моніто­ринг законодавчих та нормативно-правових актів, на засадах яких функ­ціонує організація, бере участь у проробці умов договорів, вивчає правові нюанси здійснення видів діяльності, їх оподаткування та оптимізацію подат­кових і митних платежів Перед директором компанії несе адміністративну відповідальність. Відповідає за юридичну відповідність документації організації, консу­льтування з різних правових питань, вчасне повідомлення про зміни у законодавчих та нормативно-правових актах

Спеціалісти

9 Здійснюють продаж страхових полюсів, звітністю документів Відповідає перед керівництвом за звітність, за точність та узгодженість.
Агенти 12 Проводять активний пошук нових клієнтів, продають страхові полюси. Відповідає перед начальством за проведену роботу
Водії 5 Здійснюють перевезення працівників компанії Відповідає перед начальством

2.3. Мотивування