Смекни!
smekni.com

Розробка системи менеджменту у страховій компанії ЗАТ Кредо-Класик (стр. 5 из 12)

Коротка характеристика змістових та прецесійних теорій мотивування й обґрунтування можливості їх застосування у СК «Кредо-Класик» наведено у табл. 4.

Застосування теорій мотивування у СК «Кредо-Класик»

Таблиця 4

Теорії мотиву­вання Короткий зміст та особли­вості застосування Обґрунтування можливості застосу­вання в організації Елементи системи матеріального стимулювання праці, в яких знахо­дить відображення теорія
1 2 3 4
Змістовні теорії
Теорія потреб М. Туган-Барановсь- кого 1 . Виділяються фізіологічні, статеві, симптоматичні, альтруїстичні потреби і потреби практичного ха­рактеру. 2. Особливе значення віді­грає приналежність до на­родностей, моральні і ре­лігійні погляди. Цю теорію можна застосовувати на СК «Кредо-Класик» до усіх працівників, враховуючи пріоритетність задоволення певних груп потреб у працівників та вдало використовуючи незадоволені потреби для формування мотивів щодо забезпечення необхідної поведінки. Також теорія сприятиме успішній дія­льності ЗАТ на міжнародному ринку, оскільки враховує міжнаціональні особ­ливості. У цивілізованому суспільстві мате­ріальні стимули (заробітна плата, премії, надбавки, доплати подарунки тощо) сприяють якіснішому задово­ленню фізіологічних потреб та по­треб практичного характеру. При цьому також створюються умови для задоволення альтруїстичних потреб, народження та виховання дітей, створення сім'ї тощо.
Теорія потреб А. Маслоу 1 . Потреби діляться на пер­винні і вторинні. 2. Поведінка людей визнача­ється потребами нижчого порядку. 3. Після задоволення певних потреб їх мотивуюча дія припиняється. Ця теорія чітко визначає пріоритетність потреб людей, на що повинні орієнтува­тись керівники при формуванні мотива­ційних систем. Оскільки, якщо керівниц­тво не створить умови для забезпечення первинних потреб працівників, то марно чекати від підлеглих ініціативності, раціоналізаторських пропози­цій та належної віддачі. Можливості для задоволення первин­них потреб працівників СК «Кредо-Класик» створює заробітна плата, цінні подарунки (одяг, автомобіль тощо). При цьому чим вищий статус праців­ника, чим вища його посада за служ­бовою ієрархією, тим більші можли­вості з матеріальної точки зору від­криваються перед працівником.

Теорія потреб

Д. Мак-Клелланда

1 . Три потреби, які мотиву­ють людину; влада, успіх, причетність. 2. Увага на потреби високого порядку, оскільки потреби нижчого порядку вже за­доволені. Цю теорію в організації доцільно засто­совувати тоді, коли керуюча система уже забезпечила на достатньому рівні задово­лення первинних потреб, і увага вже акцентується на вторинних (духовних) потребах. Як правило, влада, успіх та причет­ність до суспільно-значимих проектів передбачають збільшення меж повно­важень та відповідальності, що зумо­влює зростання рівня оплати праці та більше визнання з боку оточуючих у формі надання більш привабливих пропозицій щодо роботи, оплати праці тощо.
Теорія очікувань В. Врума 1 . Передбачає такі очікування: "затра­чені зусилля — очікування певного рівня результатів", "отримані ре­зультати - очікування певної вина­городи", "очікування цінної вина­городи, яка здатна задовольнити потреби". 2. Невід'ємність урахування усіх видів очікування. Створює значні мотиваційні можливо­сті у будь-якій організації шляхом дослідження індивідуальних очікувань працівників та їх урахування при фор­муванні диференційованих стимулюю­чих механізмів. Передбачає використання усієї розга­луженої системи матеріальних сти­мулів для якнайкращого врахування очікувань працівників, формування мотивуючих механізмів, одночасно вигідних для СК «Кредо-Класик» та його працівників.
Теорія справедли­вості С.Адамса 1 . Дотримування принципів справе­дливості та об'єктивності при установленні та розподілі вина­город. 2. Врахування можливої реакції працівників на несправедливе мотивування. Є необхідною умовою формування системи стимулювання у СК «Кредо-Класик». Неврахування теорії справедли­вості може призвести до падіння ефек­тивності діяльності організації за рахунок зменшення віддачі працівни­ків, які вважають, що їхня робота та затрачені зусилля недостатньо та не­справедливо оцінені. Передбачає застосування різних форм та систем оплати праці, диференційо­ваних розмірів основної та додаткової заробітної плати за групами праців­ників, залежно від освіти, стажу, досвіду, спеціальних вмінь та знань, умов роботи, затрачених зусиль тощо.
Теорія результа­тивної валентності Дж. Аткінсона 1 . Стверджує, що будь-яка людина прагне досягнути успіху, самоствердитись, реалізувати власний потенціал. 2. Мотивація діяльності залежить від прагнення індивіда досягнути успіху чи уникнути негативної оцінки. Передбачає вивчення прагнень праців­ників досягнути успіху чи уникнути невдач, диференціацію їх на групи відповідно до виявлених прагнень та орієнтацію на індивідуальні характери­стики щодо формування необхідних мотивів. Для того, щоб повністю реалізувати здібності працівників необхідно забезпечити у СК «Кредо-Класик» мож­ливість підвищення заробітної плати за виконання престижних робіт, що викликатиме в індивіда бажання досягнути успіху і, відповідно, при­нести успіх компанії.

Результати розрахунків заобітньої плати для працівників СК «Кредо-Класик» наве­дені у табл. 5.

Результати розрахунків фактичної заробітної плати працівників СК «Кредо-Класик»

Таблиця 5

Посадові особи

Чисель­ність, чол.

Посадо­вий оклад,

у.о.

Надбавки, доплати

Премії

Величина місячної заробітної плати одного працівника, у.о.

Характер

Величина, у.о., (%)

Характер

Величина, у.о., (%)

Директор

1 360 За високі досягнення у праці 180 (50%) За перевиконання планових показників 180 (50%) 720
Заступник директора із роздрібних продаж 1 280 За відмінне навчання 140 (50%) - - 420
Заступник директора із загальних питань 1 320 - - За дисциплінарне ставлення до роботи 160 (50%) 480
Головний бухгалтер 1 300 За виконання особливо важливої роботи 150 (50%) - - 450
Бухгалтери 3 150 - -

За внесення пропозицій

щодо

фінансового управління

60 (40%) 210
Начальники відділів 7

200

-

-

За відмінне ставлення до роботи 100 (50%)

300

Аварійний комісар 2 210 За роботу у вечірній та нічний час 105 (50%) - - 315
Рекламний відділ 5 160 За створення хорошого маркетингу 80 (50%) - - 240

Головні спеціалісти

3 180 - - За відмінну роботу з клієнтами 72 (40%) 252
Секретар-референт 1 130 - - За виконання своїх прямих обов’язків 65 (50%) 195

Юрисконсульт

2 310 - - За якісну відповідальність юридичної документації 155 (50%) 465
Спеціалісти 10 160 За відмінну роботу з клієнтами 80 (50%) - - 280

Агенти

15 50 За кількість проданих полюсів (10-30%) - - 200
Водії 4 120 За класність 30 (25%) - - 150
Місячний ФОН, у.о. 4677
Середня заробітна плата, у.о.

334

2.4. Контролювання