Смекни!
smekni.com

Розробка системи менеджменту у страховій компанії ЗАТ Кредо-Класик (стр. 6 из 12)

Використання відповідних видів контролю за ознакою етапів здійснення виробничо-господарської діяльності, характеристику процесу їх реалізації, характеристику впливу конт­ролю на працівників подана в табл.6.

Контролювання у СК«Кредо-Класик»

Таблиця 6

Види конт­ролю та ресурсів Характеристика процесу контролю Характеристика впливу контролю на посадових осіб і підрозділи орга­нізації Служби і посадові особи, які відповідають за ре­зультати контролю
1 2 3 4
ПОПЕРЕДНІЙ КОНТРОЛЬ
Трудові Реалізується в організації за рахунок аналізу ділових та професійних якостей претендентів на роботу, кваліфікації, рис особистого харак­теру, які задовольняють організацію та необ­хідні для виконання певних робіт. При цьому встановлюється відповідність рівню вимог до працівників, який стосується професійної осві­ти, досвіду роботи, навичок тощо. Забезпечує набір висококваліфікова­ного персоналу, що сприятиме якіс­ному виконанню поставлених завдань, досягненню організаційних цілей та забезпеченню прийняття компетент­них рішень усіма працівниками. Директор та відповідні менеджери, у підпорядку­ванні яких працюватимуть потенційні кандидати на вакантні місця.
Інформа­ційні Зовнішня та внутрішня інформація, яка надхо­дить з усіх можливих інформаційних каналів, перевіряться на достовірність та об'єктивність. Для цього формується система збору, оброб­лення та перевірки інформації. Формує якісне інформаційне забезпе­чення діяльності підприємства, що дає змогу гнучко реагувати на позитивні та негативні зміни у середовищі фун­кціонування та приймати адекватні управлінські рішення Директор, юрисконсульт, головний бухгалтер, водії, заступник директора з загальних питань.
Фінансові Перевіряються усі грошові надходження та видатки підприємства, їх відповідність фінан­совій документації, терміни надходження чи виплат. Забезпечує відповідне формування та використання фінансових ресурсів підприємства Директор, юрисконсульт, головний бухгалтер, бух­галтерія.
Матеріальні Перевірка якості та кількості отриманих страхових послуг відповідно до укладених договорів та крите­ріїв, що у них зазначені. Формує відповідна база для здійснення відповідних видів страхових послуг усіма підрозділами органі­зації за критеріями якості та кількості. Заступник директора з роздрібних продаж, спеціалісти, страхові агенти.
ПОТОЧНИЙ КОНТРОЛЬ
Трудові Реалізується у процесі безпосереднього здійс­нення виробничо - господарської діяльності. Здійснюється у формі регулярних перевірок роботи працівників, обговорення проблем, що виникають в процесі роботи, періодичної атес­тації працівників тощо. Забезпечує підтримання трудової дисципліни, запобігання прогулів, неякісному виконанню робіт, поганій взаємодії, уникнення помилок та браку. Усі керівники компанії.
Інформа­ційні Перевіряється робота системи обробки інфор­мації, її класифікації, групування, виділення першочергової та другорядної, термінової та нетермінової інформації, її розподілу в межах організації. Формує якісну систему передавання інформації в межах організації, раціо­налізує структуру комунікаційних процесів. Усі працівники організа­ції
Фінансові Передбачає перевірку поточної роботи фінан­сових структур організації, використання фі­нансових надходжень організації, формування видатків, відповідності фінансової документації та фінансових операцій підприємства нормам чинного законодавства тощо. Забезпечує цільовий розподіл та пере­розподіл наявних фінансових ресурсів організації, їх правильний облік, запобігання зловживанням та крадіж­кам фінансових ресурсів. Директор, юрисконсульт, головний бухгалтер, бух­галтерія.
Матеріальні Перевіряється ефективність використання наявних матеріальних ресурсів у процесі діяль­ності усіх підрозділів організації. Контролю­ються норми використання ресурсів, виявля­ються відхилення і установлюються їх причини. Забезпечує цільове використання обмежених матеріальних організацій­них ресурсів, запобігання крадіжок, уникнення необґрунтованого викори­стання матеріальних запасів. Заступник директора із загальних питань, водії, голо­вний бухгалтер та бухгал­терія.
ЗАВЕРШАЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ
Трудові Перевіряється відповідність кваліфікації пра­цівників посаді, їх продуктивність, здатність до постійного удосконалення професійних навичок. Результати такого контролю є ба­зою для заохочення чи застосування санкцій до відповідних працівників. Усі керівники компанії.
Інформа­ційні Перевіряється повнота, достовірність та об'єктивність інформації, що відображає рівень виконання поставлених завдань. Створює умови для забезпечення усіх працівників підприємства достовірною, повною необхідною інформацією, формування прозоро­сті діяльності організації. Представники керуючої та керованої системи органі­зації.
Фінансові Перевіряються фактичні фінансові результати та порівнюються із запланованими. Формує базову інформацію щодо прийняття подальших управлінсь­ких рішень, які стосуються форму­вання, розподілу та перерозподілу фінансових ресурсів. Директор, юрисконсульт, головний бухгалтер, бух­галтерія.
Матеріа­льні Перевіряються обсяги продаж страхових полісів, перевірка їхньої наявності в сейфі та у страхових агентів. Формує інформаційну базу щодо існування страхових полісів та потреби у їх поповненні. Заступник директора із загальних питань, спеціалісти, страхові агенти.

2.5. Регулювання

Характеристика процедур регулювання на підприємстві, тобто усунення недоліків, від­хилень, збоїв, що виявлені у процесі контролювання на засадах прийняття у керуючій системі СК «Кредо-Класик» відповідних управлінських рішень наведено у табл. 7. При цьому відображе­но регулювання різноманітних проблем на підприємстві, у т. ч. тих, які вимагають розробки управлінських рішень відповідно до завдання.

Регулювання у СК «Кредо-Класик»

Таблиця 7

Види конт­ролю та ресурсів Виявлені у процесі контролю недоліки, відхилення та збої Прийняття відповідних управлінсь­ких рішень в керуючій системі з метою усунення недоліків, відхи­лень та збоїв Характеристика впливу регулювання на посадо­вих осіб та підрозділи організації
1 2 3 4
ПОПЕРЕДНІЙ КОНТРОЛЬ
Трудові Виявлено, що жоден із претен­дентів на посаду заступника директора з експлуатації не відповідає кваліфікаційним вимогам. Директор прийняв рішення звернутись до кадрової агенції щодо підбору кандидата на вакантну посаду відпо­відно до висунутих кваліфікаційних вимог. Запобігає некомпетентній роботі працівника на відповідальній посаді.
Інформа­ційні Виявлено, що інформація щодо змін у законодавстві, яке регу­лює діяльність підприємств в Україні, надходить невчасно та зі значними запізненнями, що призводить до значних фінансо­вих втрат та порушень норм чинного законодавства. Директор спільно із юрисконсультом приймають рішення щодо підклю­чення до всеукраїнської мережевої бази даних "Ліга-Закон", у якій що­денно відображаються зміни у пра­вовій базі. Створює умови для запо­бігання втрат і мобільного реагування на зміни у правовій базі, що регулює діяльність підприємства.
Фінансові Зафіксовано факт надходження лише 20% вартості наданих страхових послуг тури­стичній фірмі. Директор, юрисконсульт та заступник директора з роздрібних продаж проводять переговори з щодо сплати усієї суми вартості наданих послуг відповідно до умов договору. Прий­нято рішення, якщо замовник не пого­диться виконати умови договору, звернутись до арбітражного суду. Забезпечує уникнення повторних випадків не­вчасної чи неповної опла­ти виконаних замовлень, що гальмує оборотність фінансів підприємства та виконання умов договору.
Матеріальні Під час процедури страхування автомобілів у корпоративного клієнта ВАТ «Прикарпаттяобленерго» виявлено, що 20% з них потребують дрібного ремонту. Директор видає наказ про неможливе страхування таких автомобілів так як у законі України «Про страхування» зазначено, що мають право страхуватись автомобілі, які знаходяться у задовільному стані. Забезпечує надання якісних страхових послуг споживачам.
ПОТОЧНИЙ КОНТРОЛЬ
Трудові Виявлено, що один із спеціалістів застрахував автомобіль, докладно не обслідувавши його.Сталося ДТП. Із-за халатності спеціаліста, відомостей про автомобіль було не достатньо для ліквідації страхового випадку. Директором і заступником директора з загальних питань спеціалісту винесено догану, позбавлено його премії.. Крім цього, директор видає наказ на здійснення атестації усіх пра­цівників підприємства з метою виявлення некомпетентних пра­цівників. Забезпечує підтримання тру­дової дисципліни серед спеціалістів, дотримання усіх вимог, що ставляться перед ними при здійсненні страхування автомобілів.
Інформацій­ні Невчасно було подано до головного офісу звіти за місяць про заключні договори. Заступник директора з загальних питань виніс догану спеціалісту, який відповідає за місячні звіти за невчасне їх подання. Запобігає зниженню трудової дисципліни та забезпечує якісне виконання посадових обов'язків в межах повнова­жень та відповідальності.
Фінансові Зафіксовано факт крадіжки 500 грн. з каси СК. Директор виніс догану касиру та висунув вимогу відшкодувати втрачені кошти за власний рахунок. Забезпечує підтримання тру­дової дисципліни, формуван­ня відповідального та уважно­го ставлення до організацій­них фінансів та запобігає крадіжкам серед працівників.
Матеріальні Працівники туристичної фірми, з якими було укладено угоду про продаж страхових полісів «Кредо-Класик» не виконують умови договору, тобто не продають поліси у тих кількостях, які були зазначені у договорі. Директор видає розпорядження про розірвання договору з туристичною фірмою, висуває вимогу на підставі договірних зобов'язань щодо відшкодування збитків, підписує угоду з іншою фірмою. Забезпечує запобігання неви­конанню договірних зобов'язань фірмою.

ЗАВЕРШАЛЬНИЙ КОНТЮЛЬ

Трудові Виявлено, що бухгалтер помилково не видав відповідну суму працівнику компанії. Головний бухгалтер виніс догану бухгалтеру за халатне ставлення до роботи. Забезпечує запобігання неякі­сному виконанню безпосере­дніх функціональних обов'язків основними робіт­никами та підвищує рівень відповідальності за результа­ти виконаних робіт.
Інформацій­ні Виявлено, що проведена рекла­мним агентством рекламна кампанія не принесла бажаних результатів, тобто виявилась неефективною. Директор видає розпорядження про розірвання угоди з даним рекламним агентством, про ого­лошення конкурсу між рекламни­ми агентствами щодо найкращого проекту рекламної кампанії під­приємства, на основі чого дирек­тор підписує угоду з переможцем конкурсу. Забезпечує оперативне реагу­вання на невдалі управлінські рішення та гнучкість у випра­вленні ситуації.
Фінансові Виявлено, що тарифи на деякі страхові тарифи інших компаній набагато конкурентно спроможні ніж тарифи в СК «Кредо-Класик» Головний бухгалтер спільно із заступником директора з роздрібних продаж на засадах облікової первин­ної документації формують захо­ди щодо зменшення тарифів на деякі страхові послуги, які за­тверджуються директором. Сприяє підвищенню кон­курентоспроможності страхових послуг підприємства на страховому ринку за раху­нок зменшення тарифів на послуги.
Матеріальні У результаті планової інвентаризації виявлено, що у сейфі не вистачає цифрового фотоапарату «SONY» . Директор, як голова інвентариза­ційної комісії видає наказ про проведення розслідування і виявлення винного у втраті фотоапарату. Забезпечує запобігання крадіжок, без господарському використанню орга­нізаційних запасів, зло­вживань, підвищує рівень відповідальності.

РОЗДІЛ 3. ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДІВ МЕНЕДЖМЕНТУ В ОРГАНІЗАЦІЇ