Смекни!
smekni.com

Розробка комплексу маркетингу 2 (стр. 4 из 12)

Щорiчно мiж Адмiнiстрацiєю Курської областi й керiвництвом групи "КОНТI" пiдводять пiдсумки виконання Угоди й пiдписується Протокол до Угоди про взаємне спiвробiтництво на майбутнiй рiк.

За два роки компанiя "КОНТИ" вклала в розвиток Курської КФ 184 млн. рублiв, i в перспективi цi iнвестицiї будуть збiльшуватися. З 2004 року виробництво кондитерських виробiв на Курської КФ збiльшилося в 3 рази.

Чисельнiсть спiвробiтникiв фабрики виросла вдвiчi. Також, майже у два рази виросла середня заробiтна плата.

Зараз на фабрицi провадяться шоколаднi цукерки й батончики, карамель, печиво, печиво - сендвич, крекер, шоколадно-вафельна продукцiя.

2.2. Вид діяльності, галузева приналежність підприємства

Найменування "КОНТI" є аббревiатурою - "кондитерськi науково-технiчнi iнновацiї", що чiтко вказує на стратегiю компанiї, яка спрямована на iнвестицiї в кондитерськi вироби.

На даний момент компанiя "КОНТИ" є закритим акціонерним товариством, яке проводить свою діяльність у сфері виробництва кондитерськiх виробів.

Під час вивчення інноваційної діяльності основна увага приділяється дослідженню промислових підприємств, оскільки саме промисловість є основним споживачем створюваних технологічних інновацій.

Нові макроекономічні умови сприяють інноваційній діяльності підприємств, особливо орієнтованих на внутрішній ринок, що різко підвищило конкурентоспроможність їхньої продукції порівняно з імпортною. Підприємства, що працюють на міжнародний ринок, змогли використати нові можливості незначною мірою. У таких умовах виробництва почали здійснювати технологічні нововведення з метою підвищення конкурентоспроможності своєї продукції на світовому ринку. Істотно підвищився їхній інтерес до вітчизняної техніки й вони активніше зверталися до вітчизняних виробників.

Галузева приналежність і профіль підприємства визначаються продукцією, що виробляється, або послугами, що надаються.

Дане виробництво відноситься до харчової промисловості .

Харчова промисловість - галузь легкої промисловості, сукупність виробництв харчових продуктів в готовому вигляді або у вигляді напівфабрикатів, а також тютюнових виробів, мила і миючих засобів, парфюмерно-косметичної продукції. У системі агропромислового комплексу харчова промисловість тісно пов'язана з сільським господарством як постачальником сировини і з торгівлею. Частина галузей харчової промисловості тяжіє до сировинних районів, інша частина - до районів споживання.

Харчова промисловість є дуже великою та включає безліч різноманітних виробництв.

Компанiя "КОНТІ" включає таке виробництво як виробництво харчових продуктiв, виробництво сухарiв, печива, пирогiв i тiстечок тривалого зберiгання та виробництво какао, шоколаду та цукристих кондитерських виробiв.

2.3. Рівень конкурентоспроможності підприємства

Якiсть кондитерських виробiв - запорука успiху компанiї "КОНТI"

Одне з головних умов успiху компанiї "КОНТI" - висока якiсть кондитерських виробiв, що випускаються. Стратегiя компанiї в областi якостi спрямована на вiдповiднiсть вимогам Європейського Економiчного Спiвтовариства.

На пiдприємствах компанiї "КОНТI" функцiонує iнтегрована система менеджменту якостi, що вiдповiдає мiжнародним стандартам ISO 9001:2000 i НАССР* (системи безпеки харчових продуктiв).

Продукцiя компанiї пройшла санiтарно - епiдемiологiчну експертизу МОЗ України. Лабораторiї фабрик компанiї атестованi в системi Укрсепро.

Пiсля входження до складу групи "КОНТI" Курської КФ, система менеджменту якостi ISO 9001:2000 була уведена й на цьому пiдприємствi.

Сертифiкат за версiєю ISO 9001:2000 i НАССР мають високу ринкову цiннiсть. Наявнiсть у компанiї системи якостi, сертифiкованої на вiдповiднiсть цим загальновизнаним свiтовим стандартам, говорить про її високу конкурентоспроможнiсть i пiдтверджує прагнення всього колективу пiдприємства постiйно пiднiмати рiвень якостi й безпеки випускається продукции, що.

Сьогоднi компанiя "КОНТИ" входить у трiйку лiдерiв кондитерського ринку України й посiдає перше мiсце по темпах росту обсягiв виробництва. Частка компанiї в загальному обсязi виробництва кондитерських виробiв в Українi 14% (за пiдсумками роботи Й кварталу 2006 року - данi Держкомстату України).

Щомiсяця на фабриках "КОНТИ" провадиться близько 15 тис. тонн продукцiї - близько 11 тис. тонн в Українi й близько 4 тис. тонн - у Росiї.

Щорiчно компанiя планує збiльшувати обсяги виробництва в середньому на 30%.

Постiйне освоєння нових виробничих технологiй дає можливiсть групi "КОНТИ" займати лiдируючi позицiї по виробництву в основних товарних групах кондитерських виробiв.

Частка компанiї "КОНТИ" у виробництвi кондитерських виробiв в Українi:

- шоколадно-вафельнi торти - 30 %

- печиво - 23%

- карамель - 10%

- драже - 19 %

- цукерки - 7 %;

Компанiя активно змiцнює позицiї на ринку Росiї. Власне виробництво й активний розвиток мережi дистриб'юторiв дозволили групi "КОНТИ" протягом року у два рази збiльшити частку присутностi копаннi "КОНТИ" на росiйському ринку (з 1% до 2,1%).

Як видно з наведеної ситуації рівень конкурентоспроможності підприємства є середнім, тому що воно в середньому займає п’яту частину ринку кондитерських виробів. Але на мою думку, рівень конкурентоспроможності підприємства буде зростати, так як керівництво ведеться політика інновацій, що буде стимулювати збут продукції, а отже і її виробництво.

2.4. Сильні сторони підприємства

В даному питанні розглянуто сильні сторони підприємства, можливі шанси та наявний потенціал у кадровій, виробничій, технологічній, маркетинговій та інших сферах.

Сильні сторони підприємства — це переваги, що виділяють фірму серед конкурентів.

Наявний у підприємства потенціал розвитку визначається такими основними факторами:

· фінансове забезпечення та можливості залучення додаткового капіталу;

· наявність кваліфікованого персоналу;

· наявність надійних та дешевих джерел постачання сировини та матеріалів;

· наявність ринків збуту продукції;

· виробничий потенціал;

· ефективна організаційна структура;

· висока якість менеджменту.

Сильні сторони компанії «КОНТІ»:

· висока якість продукції;

· наявність унікального обладнання;

· зростаюча питомість ринку;

· висока кваліфікація персоналу;

· налагоджені взаємовигідні зв’язки із споживачами;

· великий досвід роботи на ринку;

· ефективна реклама та стимулювання збуту;

· високий рівень лояльності споживачів до продукції;

· високий рівень диференціації продукції;

· інноваційна діяльність;

· рентабельність продукції вища ніж у ЗАТ «АВК»;

· діяльність пов’язана з логістичними програмами.

2.5. Слабкі сторони підприємства

Слабкі сторони — це недоліки підприємства, що підлягають виправленню, щоб конкуренти не могли використовувати їх як свої переваги.

Особливостями стану галузi, в якiй працює пiдприємство, є те, що на дiяльнiсть пiдприємства можуть впливати ризики змiн в законодавствi, податковiй полiтицi, ризик загального погiршення економiчної ситуацiї в країнi, а зокрема, зменшення доходiв населення, а також рiзке збiльшення вартостi позикових коштiв, від яких підприємство має певну залежність.

Основні фактори, що впливають на діяльність товариства.

Группа факторів Опис проблем Ступінь впливу на діяльність емітента* Які зміни, що прогнозуються, мають вплинути на підприємство
незначний вплив середній вплив значний вплив
Політичні Не впливають д/н д/н д/н Не впливають
Фінансово-економічні Iнфляцiйнi процеси X Стабiлiзацiя економiки
Виробничо-технологічні Потреба змiни основних засобiв виробництва X Оновлення основних засобiв, монтаж нового обладнання
Соціальні Не впливають д/н д/н д/н Не впливають
Екологічні Не впливають д/н д/н д/н Не впливають

3. Характеристика ринку на якому діє підприємство

3.1. Тип конкуренції на даному ринку

Конкуренція - це центр ваги всієї системи ринкового господарства, тип взаємовідносин між виробниками з приводу встановлення цін і обсягів пропозиції товарів на ринку. Аналогічно визначається конкуренція між споживачами як взаємовідносини з приводу формування цін і обсягу попиту на ринку. Стимулом, що спонукає людину до конкурентної боротьби, є прагнення перевершити інших . У суперництві на ринках мова йде про укладання угод і про частки участі в ринковій сфері. Конкурентна боротьба - це динамічний процес, що прискорює розвиток. Він служить кращому забезпеченню ринку товарами.

Кондитерські та шоколадні вироби є традиційно популярними в Україні. При рівні споживання 7,4 кг на душу населення на рік, країна є 8-ою у світі за споживанням кондитерських виробів на душу населення. Лідером по споживанню кондитерських виробів на душу населення є Німеччина, в якій цей рівень споживання становить 14,9 кг солодощів.

Ринок кондитерських виробів відзначений високою концентрацією виробників. Так, 5 провідних підприємств ділять майже 60% ринку поміж собою. З цього можна зробити висновок що ринок є вільним для конкуренціїю, а також присутня внутрішньогалузева конкуренція - це суперництво між підприємцями, які виробляють і реалізують однаковий продукт або продукт-замінник. Метою такої конкуренції є переключення покупців на товар певного підприємства.