Смекни!
smekni.com

Розробка комплексу маркетингу 2 (стр. 5 из 12)

Але останій час на кондитерському ринку присутня політика фірм направлена на зменшення кількості конкурентів та вільного входу їх в галузь, що є початком зародження олігополії.

Конкурентна карта виробників кондитерської продукції України

Класифікаціяза темпом росту ринкової частки Ts Класифікація за ринковою часткою S
I.Лідер II.Сильнаконкурентнапозиція III. Слабкаконкурентнапозиція IV.Аутсайдер
I.Швидкепокращенняконкурентноїпозиції ВКФ Луцьккондитер” ЛТД
II.Покращенняконкурентноїпозиції Корпорація “ROSHEN” ЗАТ “Київ-Конті” ВАТ Полтавакондитер”;ЗАТ Житомирські ласощі”;ЗАТ Одеса”;ТОВ Світ ласощів ЗАТ Запорізька кондитерська фабрика”;ЗАТРівненська кондитерська фабрика” АТЗТ Буковинка”;ВАТ Тернопільська кондитерська фабрика”;АТ Стріла” ( м. Чернігів)
III.Погіршенняконкурентноїпозиції ЗАТ “А.В.К”;ЗАТ Світоч”;АТ Бісквіт-Шоколад” ВАТ ”Крафт Якобз Україна” АТЗТ Херсонська кондитерська фабрика”;АТХмельницька кондитерська фабрика”;ЗАТ “Миколаївська кондитерська фабрика”; ВАТ “Івано-Франківська кондитерська фабрика”;ЗАТ ”Дніпропетровський КХП”

– підприємства в даних секторах відсутні

3.2. Кон’юнктура обраного ринку

Кон'юнктура ринку – сукупність умов, які характеризують співвідношення попиту і пропозиції на певні товари й послуги, в даному випадку на кондиторські вироби.

Кондитерська промисловість України – одна з найважливіших галузей харчової промисловості. Обсяг виробництва кондитерської промисловості становить 3% ВВП країни. Частка України на світовому ринку (93 млрд USD) досягає 1%.

Виробництво кондитерських виробів, тис. т

Рік 2000 2004 2005 2006 2007
Україна, всього 668 930 1000 1080 1100

Виробнича потужність галузі становить 1,5 млн т. Українські кондитерські підприємства споживають близько 600 тис. т цукру на рік. Національна кондитерська промисловість представлена підприємствами, що входять до системи Державного департаменту продовольства України: ЗАТ «Укркондитер», «Укрпродсоюз», «Укрхліб» і неасоційованими підприємствами приватного сектору. В систему «Укркондитер» входить 28 фабрик, заводи продтоварів, цехи і підприємства громадського харчування. Сумарна виробнича потужність 28 кондитерських фабрик системи ЗАТ «Укркондитер» становить до 3/4 обсягу виробництва кондитерської промисловості України.

Загальна кількість підприємств кондитерської галузі на початок 2007 р. становила близько 800. Приблизно 90% підприємств випускають борошняні кондитерські вироби і тільки 10% виробляють цукристі (шоколад, карамель, цукерки, драже тощо). Сім найбільших кондитерських підприємств України мають ринкову частку від 4 до 26% і виробляють до 72% загального обсягу продукції.

Ринок кондитерської продукції умовно ділиться на три основних сегменти: цукристі, борошняні і шоколадні вироби. Найзначніший сегмент – цукристі кондитерські вироби (карамель, драже і цукерки). Сегмент борошняних виробів (печива, вафлі, торти і крекери) займає до 38,6% всього обсягу продукції, а сегмент шоколадних виробів – 5,7%. Практично всі товарні групи кондитерської промисловості розвиваються завдяки освоєнню виробниками нових рецептур і поліпшенню технологічного обладнання.

В останні роки найпомітніше розширився асортимент шоколаду плиткового (за рахунок пористого і високоякісного тонкого); шоколадних цукерок (завдяки розвитку пралінових начинок); шоколадних батончиків (особливо вафельної групи); рулетів, бісквітів (у тому числі бісквітного печива), глазурованого печива й печива з начинкою.

Упродовж багатьох років, починаючи з серпня – вересня, в кондитерській промисловості спостерігаються сезонні тенденції нарощування виробництва і розширення асортименту в кожній із товарних груп.

Найбільшими виробниками кондитерських виробів в Україні є компанії: Roshen, ЗАТ «АВК», ЛКФ «Світоч», ЗАТ «Крафт Фудз Україна», ЗАТ «ВО «Київ-Конті». За оцінкою спеціалістів, ємність внутрішнього ринку кондитерських виробів становить близько 1 млн т на рік.

Виробництво кондитерських виробів, в тому числі печива і шоколаду, в січні-лютому 2010 року виросло в порівнянні з аналогічним періодом 2009 року. У той же час випуск хлібобулочних виробів знизився. Про це повідомляє Держкомстат України.

Так, за перші два місяці 2010 виробництво печива солодкого і вафлі склало 52,4 тис. тонн, що на більш ніж 9% більше проти 48,0 тис. тонн, випущених за аналогічний період 2009 р.

Зростання у майже 13% показало виробництво шоколаду та інших продуктів, що містять какао. За січень-лютий їх випуск склав 55,4 тис. тонн проти 49,1 тис. тонн за той же період 2009 р. У цілому річний показник виробництва склав 329 тис. тонн (-4,7% до 2008 р.).

Виробництво кондитерських виробів з цукру (включаючи білий шоколад, без вмісту какао) також показав незначний приріст у 2% - 39,7 тис. тонн до 40,5 тис. тонн. За рік виробництво зросло на 6,1% до 264 тис. тонн.

Лише обсяги виробництва хлібобулочних виробів показали негативну динаміку. За перших два місяці поточного року їх випуск впав на 5% - з 276,0 тис. тонн до 260,8 тис. тонн. За минулий рік було випущено 1 млн. 754 тис. тонн хлібобулочних виробів (-7,9%).

3.3. Динаміка основних ринкових показників;

Обсяги випуску промислової продукції галузі за січень-квітень 2010 р. порівняно з відповідним періодом попереднього року збільшились на 1,2%. На підприємствах з виробництва кондитерської промисловості – 8,6%, . За січень-лютий 2010 р. кількість прибуткових підприємств галузі склала 54,2% (торік – 54,9%).

Огляд Українського ринку :

· Український ринок кондитерських виробiв один з самих швидкозростаючих секторiв економiки України

· З 2002 по 2006 рiк об'єм кондитерського ринку в середньому зрiс на 30% в грошовому показнику щорiчно та становив 1,65 млрд. дол.

· Очiкується, що в наступнi декiлька рокiв найбiльший зрiст спостерiгатиметься в сегментi премiальної продукцiї, який буде збiльшуватися за рахунок зростаючих доходiв населення та вимог до продукцiї.

· Український кондитерський ринок порiвняно консолiдований. На кiнець 2006 року на долю 10 крупнiших учасникiв припадало 69% всього ринку

· Споживання кондитерських виробiв на душу населення в Українi становить 16кг/рiк на людину, що поки що нижче нiж в iнших країнах Європи (22-25кг/рiк на людину)

· Бiльшу частину попиту задовольняють Українськi виробники

3.4. Структура виробників та визначення лідерів на даному ринку

Корпорації «ROSHEN», «АВК» і «Конті» - лідери українського ринку

Кондитерська корпорація ROSHEN - лідер національного ринку кондитерських виробів. Біля 25% всіх вітчизняних солодощів випускається на фабриках корпорації - Київській, Вінницькії, Маріупільській та Кременчуцькій.

В асортименті корпорації більше 200 різновидів цукерок, шоколаду, карамелі, печива, вафель, мармеладу і тортів. Продукція експортується до Росії, Казахстану, Узбекистану, Молдови, Естонії, Латвії, Литви, США, Канади, Німеччини, Ізраїлю та інших країн.

В 2008 році реалізація продукції корпорації ROSHEN склала більш, ніж 850 міліонів доларів, що майже на 31% більше порівняно з 2007 роком.

Загальний обсяг виробництва кондитерської продукції - 360 тисяч тон, що на 3% більше , ніж в 2007 році.

В 2008 році відбулося відкриття та запущено в експлуатацію найбільший в Україні Логістичний центр корпорації «Roshen» , загальною площею 60 000 кв. м., місткістю - 45 000 тон. Це дозволило значно скоротити час реалізації продукції по всій цепочці поставок.

Золотим кубком і дипломом „Бренд року ” нагороджена кондитерська корпорація Roshen в 2008 році за свій брендовий продукт - шоколад ROSHEN.

Згідно з даним дослідження Reputation Capital Ukraine 2008 корпорація ROSHEN отримала „Найбільш високий рівень репутації” серед українського населення.

В 2008 році кондитерська корпорація ROSHEN стала переможцем Всеукраїнської рейтингової програми в номінації „Лідер кондитерської промисловості 2008”.

Група "КОНТІ", один із найбільших виробників кондитерських виробів в Україні й Росії, підбила підсумки своєї діяльності в 2007 році. У жовтні 2007 "КОНТІ" відзначила своє 10-річчя. До цієї важливої дати "КОНТІ" завершила низку великих інвестиційних проектів.

В Україні частка компанії "КОНТІ" у 2007 р. у грошовому вимірі сягнула 11%. За підсумками 2007 року, "КОНТІ" є лідером продажу у сегменті цукерок із комбінованими начинками (50% ринку в грошовому вимірі), у сегменті печива-сендвіча (60%) і глазурованого печива (35%).

У загальному обсязі виробництва кондитерських виробів в Україні частка групи "КОНТІ" становила в 2007 р. 13,5%.

У Росії частка ринку групи "КОНТІ" - 3%. У загальному обсязі виробництва кондитерських виробів у РФ частка групи "КОНТІ" - 3%.

У 2007 р. група інвестувала у власний розвиток майже 100 млн доларів, реалізувавши три глобальні проекти: відкриття виробничого комплексу в Донецьку, будівництво найбільшого в Україні логістичного центру в Макіївці (Донецька обл.), а також вихід у преміальний сегмент шоколаду .