Смекни!
smekni.com

Розробка комплексу маркетингу 2 (стр. 7 из 12)

На ринку кондитерських виробів можна виділити три основних сегменти: борошняні; шоколадний і цукристий, що містять какао; цукристі, включаючи білий шоколад. У 2005 р. найбільшу частку у виробництві займають борошняні кондитерські вироби – 41 %, шоколадні і цукристі вироби, що містять какао – 30 %, цукристі, включаючи білий

шоколад – 29 %.

Що стосується ринку борошняних кондитерських виробів, то він має

великий потенціал для українських виробників, тому що тепер така продукція посідає перше місце щодо продажу серед кондитерської продукції усіх видів. Завдяки стабільному попиту у споживачів тортів і тістечок, печиву і вафлям, кексам і рулетам, їхнє споживання, і, відповідно виробництво, у цілому по Україні збільшується. В умовах обмеженої купівельної спроможності більшість українців вибирають більш доступні за ціною товари – борошняних виробів, особливо вагових.

Обсяг внутрішнього ринку кондитерських виробів України у 2004-2006 рр.

Роки Сегмент шоколаду та шоколадних виробів, %

Сегмент

борошняних

кондитерських

виробів, %

Сегмент цукристих

кондитерських

виробів, %

2004 30,0 41,0 29,0
2005 29,9 42,0 28,1
2006 31,5 44,8 23,7

Виробництво кондитерських виробів є одим з найбільш інвестиційно-привабливих секторів харчової промисловості. Протягом останніх років на ринку спостерігається тенденція до збільшення виробництва високорентабельних видів кондитерської продукції та зменшення кількісних обсягів виробництва. Дана ситуація спричинена насиченням ринку та обумовлена значними інвестиціями як вітчизняних, так і зарубіжних виробників у розвиток виробництва. Асортимент кондитерських виробів включає безліч найменувань готової продукції, основні з них – це шоколад, карамель, вафлі, печиво, драже, карамелева глазур, мармелад, цукерки та інші залежно від спеціалізації підприємства.

За даними ми бачимо тенденцію до зменшення сегменту цукристих та зростання сегментів борошняних і шоколадних виробів.

4.2. Характеристика потреб споживачів

Споживачами кондитерських виробів є населення регіону, області чи країни в цілому. Сьогодні кондитерська промисловість побудована так, щоб максимально задовольнити потреби споживача. Звичайно імпортні вироби користуються неабияким попитом серед населення нашої країни, але вони відрізняються високою ціною, яка розрахована на категорію високо спроможних споживачів. Якість товару не завжди відповідає високій ціні реалізації. Продукція, що постачається з країн Східної Європи характеризується доступною ціною, що забезпечує постійний попит серед споживачів із середнім достатком.

Вітчизняні підприємства характеризуються співвідношенням високої якості та ціни товару, який в спромозі споживати кожна верства населення. Тому обсяг споживання національних кондитерських виробів серед населення нашої країни щорічно зростає.

В умовах обмеженої купівельної спроможності більшість українців вибирають більш доступні за ціною товари – борошняних виробів, особливо вагових. Також можна зазначити що останім часом потреба в шоколадних виробах буде зростати, за умови середніх цін на шоколадні вироби.

Так як науковцями було розроблено шоколад за допомогою якого можна збавляти вагу, то , на мою думку, попит на такий продукт буде збільшуватись.

Продукція, яка реалізовується за високими цінами , буде втрачати позиції щодо попиту на неї, тому що доходи населення залишаються незміними або зростають повільніше ніж ціни на такі вироби.

4.3. Оцінка товари, що випускаються відповідно до вимог споживачів

Велика частина продажів припадає на дешеву вагову продукцію, але при цьому виробники працюють над розширеннямасортименту й у більш дорогих сегментах. Найбільші підприємства, такі як "Київ-Конті", "Roshen", АВК, "Бісквіт-шоколад", "Світ солодощів", "Лагода", "Житомирські ласощі", "Полтав-кондитер", виготовляють 55,5 % борошняних кондитерських виробів. Основна частина виробленої в країні продукції споживається на внутрішньому ринку (84 %), частка експорту становить 16 % .

Виробництво шоколадних виробів єстабільним і в повному обсязі задовільняє потреби споживачів. В останні роки найпомітніше розширився асортимент шоколаду плиткового (за рахунок пористого і високоякісного тонкого); шоколадних цукерок (завдяки розвитку пралінових начинок); шоколадних батончиків (особливо вафельної групи); рулетів, бісквітів (у тому числі бісквітного печива), глазурованого печива й печива з начинкою.

Взагалі кондитерське виробництво України є дуже потужним виробництвом і тому задовільнивши потреби споживачів в середині країни вони виходять ринки інших країн.

У нашій країні дуже швидко розвивається продукція середнього іпреміального цінових сегментів. Наприклад, на одній із своїх чотирьох фабрик –Дніпропетровській КФ – корпорація "АВК" зняла з виробництва дешеве печиво,мармелад, карамель і драже та скоротила асортимент із 400 видів до 100.

5. Розробка комплексу маркетингу

5.1. Товар і товарна політика

5.1.1. Етап життєвого циклу на якому знаходиться товар

Життєвий цикл товару (англ. Lіfe cycle product) - це час існування товару на ринку, проміжок часу від задуму виробу до зняття його з виробництва і продажі. Концепція життєвого циклу товару описує збут продукту, прибуток, конкурентів і стратегію маркетингу з моменту надходження товару на ринок і до його зняття з ринку.

Поняття життєвого циклу товару застосовується як до класів товарів (печиво-сендвич), так і до підкласів (печиво-сендвич з горіхом) і навіть до визначеної чи моделі торговій марці (печиво-сендвич з горіхом "Супер-Контiк"). Конкретна модель товару більш чітко випливає традиційному життєвому циклу товару. Життєвий цикл товару може бути представлений як визначена послідовність стадій існування його на ринку, що має визначені рамки. Динаміка життя товару показує обсяг продажів у кожен визначений час існування попиту на нього.

Так як даний товар, а саме печиво-сендвич з горіхом "Супер-Контiк", присутні йна ринку вже досить тривалий час і є найбільш впізнаваємою маркою виробництва компанії «КОНТІ», тому можна зробити висновок що товар знаходиться на стадії розвитку і зростання за теорією життєвого циклу товару.

5.1.2. Характеристика задач маркетингу на даному етапі

Якщо товар знаходиться на етапі розвитку і зростання, він продовжує розвиватися і починає приносити прибуток. Якщо споживачі дають йому гарну оцінку, він швидко покриває всі необхідні витрати і стає джерелом значного прибутку, хоча рекламна підтримка і підтримка просування на ринку вимагають ще більших витрат. На цій стадії підсилюється інтенсивність конкуренції, так як інші фірми прагнуть також поповнити свій асортимент користується успіхом товаром. Змінюються й цілі комунікаційної політики: оскільки товар уже відомий, акцент робиться на те, щоб зробити його упізнаваним, диференціювати від аналогічних товарів інших фірм. Цей етап може характеризуватися як зниженням на цінні товари, на які з самого початку була встановлена висока ціна, так і підвищенням ціни на дешеві товари, товар може піддатися модифікації в напрямку більшої відповідності його характеристик запитам споживачів. На етапі зростання мета маркетингу - розширити збут і сукупність доступних модифікацій товару. На високоприбутковий ринок проникає дедалі більше фірм, і галузевий збут швидко збільшується. Прибутки високі, оскільки багатий масовий ринок набуває нові товари у обмеженого числа фірм і готовий платити за них. Для відповідності зростаючому ринку пропонуються модифіковані варіанти базової моделі, розширюється збут.

Компанії «КОНТІ» потрібно дещо модернізувати товар або створити його модифікацію, а також стимулювати збут за рахунок реклами, акцій та різноманітних ходів реалізації, для того щоб впевнено закріпитися на даному ринку.

5.1.3. Асортимент і номенклатура підприємства

Товарний асортимент — група товарів, тісно зв'язаних між собою схожістю функціонування.

Асортиментна політика підприємства є важливим параметром впливу на збут. Кожен товарний асортимент вимагає особливої стратегії. У більшості підприємств роботу з кожною асортиментною групою товарів доручають окремій особі. Він приймає ряд рішень щодо широти товарного асортименту і товарів, його що уособлюють.

Асортимент продукцiї групи "КОНТI" дуже широкий - цукерки, печиво, шоколадно-вафельнi торти, батончики, вафлi, печиво-сендвич, карамель, драже, мармелад, крекер, цукерки та шоколад - близько 300 найменованiй продукцiї.

Якщо підприємство випускає кілька асортиментних груп товарів, то мова йде про товарну номенклатуру.

Товарна номенклатура — сукупність всіх асортиментних груп і товарних одиниць, пропонованих покупцям продавцем.

Так фірма "КОНТI" випускає три номенклатурних групи товарів:

· борошняні кондитерські вироби ,

· шоколадні і цукристі вироби, що містять какао ,

· цукристі, включаючи білий шоколад .

5.1.4. Ширина та глибина асортименту

Якщо підприємство бажає поставити на ринок вичерпний асортимент, домагаючись значної частки товару даної групи на ринку, то товарний асортимент буде широкий. Але якщо підприємство зацікавлене у високій прибутковості свого бізнесу, воно буде мати звужений асортимент дохідних товарів.

З часом відбувається відновлення і насичення товарного асортименту новими товарами, що дає можливість підприємству: