Смекни!
smekni.com

Організація маркетингової діяльності (стр. 4 из 11)

Інтернет. Інтернет забезпечує ще один канал для прямого маркетингу. Зі зростанням довіри споживача щодо безпеки багато осіб і бізнес-структур готові здійснювати купівлю в режимі оп liпе. Таким образом, об’єм ринку інтернет -реклами в 2008р. складав 100 млн.грн. Також варто зазначити що і в недалекому майбутньому 2009р. експерти мають надію на її подальше зростання. Їхні цифрові підсумки наведені в таблиці 1.1.

Таблиця 1.1 Українська інтернет-реклама 2008р. і прогноз на 2009 р.

Підсумки 2007р., млн. грн.

Підсумки 2008р., млн. грн.

% зміни в порівнянні з 2007р.

Прогноз

на 2009р., млн.грн.

%

зміни в порівнянні з 2008р.

інтернет-реклама 60 160 -6% 130 -19%

Електронна пошта. На додачу до веб-сторінок багато компаній розробляють прямі маркетингові програми електронної пошти. Електронна пошта використовується для того, щоби просувати їхні пропозиції. Замовники, що контактують за електронною поштою, відвідують магазин. Підсумок може бути значно вищим, ніж у будь-якій попередній використаній кампанії з прямого поштового розсилання.

Засоби масової інформації. Найзагальніші форми засобів масової інформації, що використовуються у прямому маркетингу, — телебачення, радіо, журнали та газети [ 10 ].

ТВ-реклама як і раніше залишається самим рекламоємким і затребуваним комунікаційним каналом. В 2008р. реклама розвивалась достатньо високими темпами – її сумарний об’єм складав 6 млрд.783млн. грн. (що на 17 % перевищує об’єми 2007р.). Проте певні прогнози рекламної коаліції на 2009р. , зроблені на основі аналізу національних і всесвітніх макроекономічних показників і тенденцій, показані в таблиці 2.2, є дещо невтішними.


Таблиця 2.2 Українська ТВ-реклама 2008р. і прогноз на 2009 р.

Підсумки 2007р., млн. грн.

Підсумки 2008р., млн. грн.

% зміни в порівнянні з 2007р.

Прогноз

на 2009р., млн.грн.

%

зміни в порівнянні з 2008р.

ТВ реклама, всього

2 360

2 700

14.4%

2 415

- 10.6%

У тому числі :

Національне ТБ

2 200

2 550

16%

2 295

- 10%

Регіонольне ТБ

160

150

- 6.3%

120

- 20%

Радіорекламу чекає аналогічне майбутнє, адже тут ще у 2008р. спостерігається негативна тенденція, яка показана у таблиці 3.3.

Таблиця 3.3 Українська радіореклама 2008р. і прогноз на 2009 р.

Підсумки 2007р., млн. грн.

Підсумки 2008р., млн. грн.

% зміни в порівнянні з 2007р.

Прогноз

на 2009р., млн.грн.

%

зміни в порівнянні з 2008р.

Радіореклама

170

160

-6%

130

-19%

Не оминуло зменшення обсягів реклами і у друкованих засобах інформації. Негативні тенденції цих змін показано у таблиці 4.4.

Таблиця 4.4 Українська реклама в пресі 2008р. і прогноз на 2009 р.

Підсумки 2007р., млн. грн.

Підсумки 2008р., млн. грн.

% зміни в порівнянні з 2007р.

Прогноз

на 2009р., млн.грн.

%

зміни в порівнянні з 2008р.

Реклама в прессі

1150

1495

30%

1370

-8%

У тому числі :

Журнали

768

1035

35%

903

- 13%

Газети

382

460

20%

467

1.5%

На думку експертів ринок реклами втратить приблизно 14 % свого об’єму і буде складати 10 млн.грн. Тоді як у 2008р. цей показник перевищував 11,5 млн.грн [14 ].

Нова форма прямого маркетингу - дозволений маркетинг (permission marketing), коли компанія відправляє інформацію з просування тільки споживачам, які дають на це дозвіл. Дозволений маркетинг може здійснюватися через Інтернет, телефон або пряме поштове розсилання. Етапи дозволеного маркетингу такі:

· одержати дозвіл від замовника;

· запропонувати споживачеві програму на певний час;

· підсилити спонукальну причину, щоби продовжувати взаємини;

· збільшити рівень дозволу;

· здійснити вплив на дозвіл, щоби принести зиск обом сторонам.

Програма частоти маркетингового звернення (freguency program) — це спонукальний план, що розробляється, аби примусити замовників робити повторну купівлю. Коли існує паритет торговельної марки, такий як, наприклад, в авіатран-спортній індустрії, програма постійних клієнтів править для заохочування до повторення бізнесу. Існують різні причини для розроблення програм частоти маркетингового звернення, зокрема:

· підтримка продажу, прибутку або доходів;

· зростання лояльності наявних клієнтів;

· надання переважного права купівлі або протиставлення частотній програмі конкурента;

· стимулювання перехресного продажу для наявних замовників;

· диференціювання рівноцінних торговельних марок;

· попередження входження нової торговельної марки.

Компанії розробляють програми частоти маркетингового звернення з двох причин. Перша — розвивати лояльність клієнтів. Друга — протистояти або здобувати переважне право від інших конкурентів. Утримання замовників створює повторні купівлі та уможливлює перехресний продаж інших товарів і послуг.

Для побудови лояльної програми використовують три принципи. Перший — розробляти програму, щоби збільшити цінність продукту. Другий - обчислювати повну вартість програми. Третій — розробляти програму, яка б максимізувала споживчий мотив здійснити наступну купівлю.

Програми частоти маркетингового звернення також використовуються у підприємницькому секторі. Успішні програми залежать від бази даних компанії, у якій збирається і зберігається інформація про купівлі. Нова технологія, що використовує магнітну картку, є корисною для багатьох компаній. Цілі програм частоти маркетингового звернення добре сумісні з елементами більшості планів інтегрованих маркетингових комунікацій [ 10 ].

1.3 Організація маркетингової роботи на підприємстві

Важливе місце в ринкових відносинах належить маркетингу саме у сфері виробничого і торгівельного бізнесу, оскільки тут стоїть питання реалізації товару (продукції) та послуг. Успішна маркетингова діяльність у цих сфера дає змогу отримувати високі результати.

Маркетингова діяльність саме у цих галузях повинна забезпечити:

- надійну, достовірну і своєчасну інформацію про ринок, структурі і динаміці конкретного попиту, смаках і перевагах покупців, тобто інформацію про зовнішні умови функціонування фірми;

- створення такого товару, набору товарів (асортименту), що більш повно задовольняє вимогам ринку, чим товари конкурентів;

- необхідний вплив на споживача, на попит, на ринок, що забезпечує максимально можливий контроль сфери реалізації.

Ефективна маркетингова діяльність підприємства неможлива без організації відповідних управлінських структур — відділів, бюро, секторів тощо. Їхня діяльність має базуватись на таких принципах :

† цілеспрямованість;

† чіткість побудови;

† точна визначеність напрямів діяльності;

† гнучкість;

† скоординованість дій;

† достатня фінансова забезпеченість як з погляду виконання маркетингових дій, так і мотивації праці працівників маркетингових служб;

† економічність;

† висока кваліфікація кадрів та їх постійна спеціальна перепідготовка;

† активна політика — пошук ринків, споживачів, незадоволених потреб;

Алгоритм створення відповідної маркетингової організаційної структури на товаристві наведено на рис.1.1.

Рис. 1.1 Алгоритм формування маркетингової організаційної структури [16].

На першому етапі проводиться дослідження ринку, на якому працює товариство: визначається величина попиту і пропонування продукції, співвідношення між ними, реальна і потенційна місткість ринку та його сегментів, стан конкуренції, аналізується поведінка споживачів, тенденції та перспективи розвитку ринку тощо. У процесі дослідження ринку необхідно знайти відповіді на такі основні запитання:

- Яким є ринок даного продукту в цілому?

- Хто є основними споживачами продукту бізнесу?

- Де знаходиться основна маса споживачів?

- Які конкуренти на ринку можуть з’явитися у майбутньому?

Дослідження ринку розпочинається з визначення його найбільш загальних параметрів, до яких належать: