Смекни!
smekni.com

Організація маркетингової діяльності (стр. 5 из 11)

- розміри (потенціал) ринку, тобто очікувані сукупні обсяги продажу даного товару протягом певного періоду в певних географічних межах;

- тенденції розвитку ринку, тобто відомості про зростання (стабілізацію, зменшення) ринку даного товару за останні роки і факторів, що впливали та впливатимуть на ці процеси в майбутньому (наприклад, галузеві тенденції, соціально-економічні фактори, урядова політика тощо);

- основні способи задоволення попиту споживачів даної продукції та основні можливі конкуренти.

Доскональне знання ринку — головна передумова створення ефективної маркетингової організаційної структури на підприємстві [ 18 ].

Після цього аналізується власне товариство, його сильні та слабкі сторони, з’ясовується концепція управління маркетингом, тобто основна ідея його організації. Залежно від умов навколишнього бізнес-середовища і намірів підприємства можливі такі концепції організації маркетингу на підприємстві:

· відділ збуту — маркетингові функції, як правило, виконуються спеціалістами, яких наймають тимчасово;

· маркетингово-збутовий відділ — збутові й окремі маркетингові функції виконують штатні працівник відділу;

· відділ маркетингу — збутові функції виносять за межі відділу, працівники концентрують увагу на виконанні тільки маркетингових функцій;

· сучасна схема управління маркетингом — виконання маркетингових і збутових функцій об’єднують у єдиний комплекс під керівництвом заступника директора зі збуту і маркетингу, а до виконання маркетингових функцій залучаються в разі потреби всі робітники і службовці підприємства.

Крім цього, в процесі організації маркетингу визначають, чи буде існувати інтегрований відділ маркетингу, чи його функції виконуватимуть різні підрозділи підприємств (неінтегрований маркетинг). Таке попереднє з’ясування концепції організації маркетингу на підприємстві дає змогу встановити його цілі та основні завдання, а також сформувати його організаційну структуру. При цьому можуть бути використані різні моделі побудови відділу маркетингу (Рис. 1.2 – 1.6.).

Рис. 1.2. Функціональна структура служби маркетингу

Рис. 1.3. Товарна структура служби маркетингу


Рис. 1.4. Регіональна структура служби маркетингу

Рис. 1.5. Сегментна структура служби маркетингу

Рис. 1.6. Матрична (функціонально-товарна) структура служби маркетингу

Отже, функціональна структура служби маркетингу передбачає розподіл обов’язків між відділами щодо виконання певних маркетингових функцій. Товарна поширена на великих підприємствах з диверсифікованим виробництвом, які випускають широкий асортимент товарів за різними технологіями виробництва. Регіональна актуальна для фірм, які діють на ринках з чітко визначеними межами регіонів, а також за кордоном. Сегментна передбачає наявність на підприємстві окремих відділів, діяльність яких орієнтована на певні сегменти споживачів. Матрична ефективна при широкій номенклатурі продуктів і великій кількості ринків, а також при виведенні нового товару на ринок [ 9 ].

Одним із найскладніших і найвідповідальніших є наступний етап організації маркетингу на підприємстві — розподіл функцій між виконавцями. Для цього можуть бути використані такі підходи:

· витратний - виконавець має бути зайнятий повний робочий день, а між виконуваними функціями повинен існувати логічний зв’язок;

· управлінський - створення умов для того, щоб процес виконання

маркетингових функцій здійснювався послідовно і в одному напрямку;

· соціальний - виконувані функції повинні відповідати статусу працівників;

· гнучкий - створення можливостей для швидкого реагування на зміну умов навколишнього бізнес-середовища.

Відповідно до визначеної структури, завдань та функцій відділу маркетингу здійснюється підбір його працівників. Слід знати, що ті, хто тут працюватимуть, мають задовольняти цілий комплекс вимог, а саме:

- відповідати загальним вимогам до управлінських кадрів (компетентність, високі моральні якості, пунктуальність, дисциплінованість, уміння керувати людьми);

- мати належні системні знання, кругозір, ерудицію, стратегічне мислення, аналітичні здібності;

- бути орієнтованими передовсім на обслуговування споживачів;

- мати підприємницькі здібності;

- відзначатися творчим, новаторським ставленням до справи;

- володіти умінням вести переговори, знати іноземні мови; мати спеціальну підготовку в галузі менеджменту та маркетингу;

- добре володіти комп’ютером.

Останніми етапами формування маркетингової організаційної структури підприємства є розроблення та запровадження системи стимулювання праці та контроль за діяльністю, який дає змогу здійснювати відповідні коригувальні дії.

Наявні сьогодні системи стимулювання праці застаріли і не працюють на збільшення обсягів виробництва і підвищення ефективності праці маркетологів. Ігнорування вад сформованої системи оплати і стимулювання праці є однією з основних причин кризового стану економіки і суспільства.

Наприклад, зарплата маркетолога має складатися з двох частин: основна зарплата, що виплачується за виконання посадових обов’язків, та змінна частина, що залежить від підсумків результатів трудової діяльності у попередній місяць. Цю частину зарплати формує трудовий колектив у вигляді премії, тому що маркетолог, реалізуючи на підприємстві свої підприємницькі здібності, віддає результати своєї праці колективу, який оцінює його індивідуально.

У цілому по Україні реальний попит на фахівців з маркетингу дуже значний, але він частково має прихований характер. Маркетолог сьогодні — це єдиний фахівець, який може вказати підприємству, як заробити гроші, а не лише їx перерозподіляти i витрачати, бо тільки він умiє дослідити ринок, вивчити, що i скільки виробляти, як розповсюджувати, рекламувати тощо, фахівець, який може вивести економіку з кризи. Висококваліфікованих кадрів сьогодні дуже мало. Там де вони є, де є прямий зв’язок із практикою — результати дуже високі [ 11 ].

Завершальним етапом формування маркетингової організаційної структури є контроль за її діяльністю. Контроль – це процес визначення, оцінки та інформування про співвідношення фактичних показників і їх планових значень.

Маркетинговий контроль визначають як процес постійної і неупередженої перевірки і оцінки становища та процесів у сфері маркетингової діяльності і забезпечення на цій основі досягнення визначених цілей. Він передбачає наступну послідовність етапів:

- встановлення стандартів;

- вимірювання фактично досягнутих результатів;

- здійснення коригувальних дій.

Система маркетингового контролю передбачає здійснення його у трьох основних видах:

- контроль за виконанням річних планів;

- контроль за прибутковістю;

- стратегічний контроль (ревізія маркетингу).

Контроль за ходом виконання річних планів здійснюється у формі аналізу таких параметрів:

- можливостей збуту;

- частки ринку;

- виявлення ставлення споживачів;

- співвідношення між витратами на маркетинг і збутом.

Контроль за прибутковістю передбачає оцінку рентабельності діяльності підприємствав розподілі по товарах, територіях, сегментах ринку, торговельних каналах та обсягах замовлень. комерційного банку не повинна порушувати основні нормативи його ліквідності.

Ревізія маркетингу встановлює, які пункти маркетингового плану не реалізуються і з яких причин, чи правильно визначені ціль та завдання маркетингу, розроблена його структура, наскільки у стратегії маркетингового плану враховані зміни в ситуації на ринку [ 19 ].


2. АНАЛІТИКО-РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ РОЗДІЛ

2.1 Загальна характеристика діяльності ВАТ "Миколаївцемент"

ВАТ "Миколаївцемент" створене в процесi приватизацiї май Миколаївського цементно-гiрничого комбiнату згiдно з рiшенням Фонду державного майна України вiд 19 квiтня 1995 року за №13-АТ вiдповiдно до Постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 грудня 1992 року №686 "Про затвердження порядку перетворення в процесi приватизацiї державних пiдприємств у вiдкритi акцiонернi товариства". Засновиком товариства є ФДМУ.

ВАТ "Миколаївцемент" - підприємство з виробництва цементу у місті Миколаєві Львівської області. Основною сировинною базою є поклади вапняку, що знаходяться неподалік від села Добряни Миколаївського району.

Підприємство працює з 1950 року. Поточна виробнича потужність становить 1 млн. 450 тис. тонн цементу. Випускає цемент трьох марок, в т.ч. марка "ПЦ І 500", тарований по 50 кг і навальний. Надає послуги сертифікованої бетонної лабораторії.

Кількість працівників – 679 осіб. Займає близько 10% національного ринку. Натуральний ринок складають Західні області України (в т.ч. Закарпаття) та частково Київський регіон.

Пiдприємство розташоване в 38 км вiд Львова при автомобiльнiй трасi Чоп-Львiв. До складу пiдприємстсва входять:

- Демне-Добрянський кар'єр вапняку. Площа карєру 135.0 га, товщина шару вапняку до 22м, розкривних порiд 5-10м, вiддаленiсть вiд заводу 12км.

- Кагуєвський кар’єр глини - його площа становить 56 га, запаси глини - 89млн.тон.

- Щирецький кар’єр гiпсового каменю - площа становить 60 га.

- Рава-Руський кар’єр поки не експлуатується, знаходиться в стадiї закриття.

Головна промплощадка заводу займає площу 70 га, включає в себе цех виробництва цементу, залiзнично-пакувальний цех i допомiжнi цехи.

1999 року ВАТ " Миколаївцемент", перебуває у складі Групи "Лафарж", якій належить 99,3% акцій, яка є світовим лідером у виробництві будівельних матеріалів, зокрема, цементу, гіпсу, бетону й наповнювачів.