Смекни!
smekni.com

Організація маркетингової діяльності (стр. 8 из 11)

Будь – який вид діяльності , а зокрема маркетингової, потребує знання всієї сукупності відомостей про ситуацію, яка складається в товаристві. Такі відомості можливі при наявності добре налагодженої інформації. Однак штатна одиниця маркетолога не в змозі охопити весь обсяг даних. Отже, поряд з удосконаленням організаційної структури маркетингу, необхідно розробити маркетингову інформаційну систему, яка б допомагала в діяльності не тільки службі маркетингу, а всьому товариству.

Також варто зазначити, що в товаристві є відділ інформаційних технологій, якого потрібно залучити до спільної співпраці з службою маркетингу, адже для ефективного її функціонування .

Аналізуючи маркетингову діяльність ВАТ "Миколаївцемент", необхідно комплексно розробити заходи для організації маркетингу в товаристві.

На основі наукових джерел вітчизняних та зарубіжних науковців розглянемо удосконалення організаційної маркетингової діяльності у ВАТ "Миколаїв-цемент".


2.3 Рекомендації та пропозиції щодо вирішення проблеми організування маркетингової діяльності у ВАТ "Миколаївцемент"

При удосконаленні організації управління маркетингом у ВАТ "Миколаїв- цемент" доцільно врахувати основні закономірності перебудови оргструктури зарубіжних компаній при переорієнтації їх концепції на основі маркетингу.

Використовуючи, поданий у теоретичному розділі, алгоритм формування маркетингової організаційної структури, спробуємо відобразити основні етапи удосконалення маркетингової діяльності ВАТ "Миколаївцемент".

І етап Дослідження ринку товариства.

Щоб розробити оптимальні маркетингові рекомендації, насамперед потрібно дослідити ринок, тобто зібрати, проаналізувати та систематизувати інформацію. Інформація має бути високоякісною, тобто достовірною, повною, точною, актуальною, цінною та корисною. Маючи високоякісну інформацію, "Миколаїв- цемент" може одержати конкурентні переваги, знизити рівень фінансового ризику, визначити ставлення споживачів, підвищувати ефективність роботи, вирішувати інші важливі проблеми.

Особливо актуальних дослідження ринку для ВАТ "Миколаївцемент" є через так звану боротьбу "сухим" способом. Вона полягає в тому, що відповідно до технології виробництва цементу "мокрим" способом вапняк та глина використовуються для приготування шламу; готовий шлам трубопроводом транспортується на цементний завод. Чотири печі, які працюють на природному газі, використовуються для випалу клінкеру. Клінкер разом з іншими складниками - гіпсом із власного кар’єру, сухою золою з електростанції і шлаком з металургійних підприємств - розмелюється на цемент. За допомогою технологій виробництва цементу "сухим" способом вище зазначений процес вагомо скорочується, адже шлам виготовляється з додаванням води, і для того щоб пізніше отримати клінкер його випікають в печах на що затрачається велика кількість газу. Як результат – велика собівартість та затрати часу.

Будівництво нового заводу ВАТ "Миколаївцемент" , планували розпочати у січні 2008 року, проте в зв’язку з фінансовою кризою перенесли на 2010 рік.

Слід зазначити, що "найважливіший" конкурент - ВАТ "Iвано-Франкiвськ- цемент" уже працює за технологією "сухого" способу, а в Криму уже розпочато будівництво нового заводу з цією технологією. Також не можна закривати очі на те що в 2007 роцi кожна шоста тонна цемету на ринку України була вироблена на ВАТ "Подiльський цемент". Тому проведення дослідження ринку , а зокрема виявлення тенденцій його розвитку та сукупності основної маси споживачів потрібні ВАТ "Миколаївцемент" як ніколи.

Можна порекомендувати такі основні етапи дослідження маркетингу для ВАТ "Миколаївцемент" (рис. 2.3.)

Під час розроблення програми і збирання даних, потрібно чітко визначити конкурентів. Зазвичай вважається, що конкурентом виробника цементу є інший виробник цементу. Хоча насправді ним може бути виробник бетону або інших будiвельних матерiалiв.

У зв’язку з тим, що споживачами ВАТ "Миколаївцемент" в основному є не індивідуальні покупці а інші організації-споживачі, при проведенні досліджень таких ринків слід пам’ятати його особливості:

ö на ньому значно менша кількість покупців, адже установ завжди менше ніж індивідуальних споживачів;

ö попит на цемент, що закуповують організації-споживачі, значною мірою залежить від економічної ситуації в країні (адже будівництво великих проектів вимагає масштабних інвестицій та залучення кредитів);


Рис. 2.3. Етапи дослідження маркетингу ВАТ "Миколаївцемент"

ö організації – споживачі закуповують цемент досить великими партіями і на значні суми;

ö покупці, як правило, концентруються у великих промислових центрах;

ö перед здійсненням покупки потрібне залучення фахівців для колегіального прийняття рішення.

ІІ етап Аналіз товариства, з’ясування концепції організації маркетингу.

Після проведення дослідження ринку, встановивши загрозливих конкурентів, тенденції розвитку ринку, основні способи задоволення попиту споживачів, потрібно проаналізувати сильні та слабкі сторони ВАТ "Миколаївцемент".

З наукових джерел визначення сильних та слабких сторін рекомендується здійснювати з допомогою використання SWOT-аналізу.

Основні завдання SWOT-аналізу:

· виявлення маркетингових можливостей, які відповідають ресурсам фірми;

· визначення маркетингових загроз і розробка заходів щодо знешкодження їхнього впливу;

· виявлення сильних сторін фірми й зіставлення їх з ринковими можливостями;

· визначення слабкостей фірми та розроблення стратегічних напрямів їх подолання;

· виявлення конкурентних переваг фірми та формування її стратегічних пріоритетів.

Узагальнювальним елементом SWOT-аналізу, на якому базується формування маркетингової стратегії товариства, є матриця сильних та слабких сторін, можливостей та загроз (див. рис. 2.4.).

Сутність матриці SWOT полягає в тому, що вона дає змогу завдяки різнома-нітним комбінаціям сильних та слабких сторін, можливостей та загроз формувати оптимальну маркетингову стратегію фірми згідно з умовами ринкового середовища.

Сильні сторони Слабкі сторони
Маркетингові можливості Сила і можливості Слабкість і можливість
Маркетингові загрози Сила і загрози Слабкість і загрози

Рис. 2.4. Матриця SWOT

Відповідно до матриці SWOT можливі чотири основні різновиди стратегії:

• стратегія, яка використовує сильні сторони фірми для реалізації маркетингових можливостей, - найбажаніша і наиперспективніша стратегія;

• стратегія, яка використовує сильні сторони фірми для знешкодження маркетингових загроз;

• стратегія, спрямована на мінімізацію слабких сторон фірми на основі використання маркетингових можливостей;

• стратегія, спрямована на мінімізацію слабкостей фірми та потенційних маркетингових загроз [ 15 ].

Проаналізувавши, особливо, слабкі сторони підприємства та загрози, слід виправляти ситуацію, а саме проводити рекламні кампанії, для цього слід створити службу маркетингу у товаристві.

IІІ етап Формування маркетингової служби.

При удосконаленні організації управління маркетингом у ВАТ "Миколаїв- цемент" доцільно врахувати основні закономірності перебудови оргструктури зарубіжних компаній при переорієнтації їх концепції на основі маркетингу.

У ВАТ "Миколаївцемент" директор з питань комерції і маркетингу маркетолог виконує функції збутового відділу ( в його підпорядкуванні знаходиться відділ продаж та логістики). В міру розширення технологій виробництва товариства, підсилюється конкуренція, виникає необхідність проводити дослідження по більш широкому колу маркетингових проблем : вивчення ринку, реклами, організація після продажного обслуговування.

Подальше поглиблення орієнтації діяльності товариства на принципи маркетингу приводить до підвищення ролі всіх вказаних функцій маркетингу і до появи нових, наприклад функції стимулювання продажу. Отже, з’являється необхідність забезпечення управління всім комплексом маркетингу в цілому.

Для кваліфікаційного управління комплексом маркетингу доцільно створити відповідну службу наступним чином : відділ продаж та логістики об’єднати у відділ збуту, який буде підпорядковуватись директору маркетингу. Також доцільно сформувати відділи планування, реклами та маркетингових досліджень, та перемістити в них спеціалістів, які раніше виконували необхідні маркетингу функції ( інформаційні, рекламні, економічні) в інших підрозділах товариства.

У зв’язку з даним аналізом, рекомендується наступна організаційна структура маркетингу у ВАТ "Миколаївцемент", яка представлена на рис. 2.5.

Рис.2.5. Організаційна структура служби маркетингу у ВАТ "Миколаївцемент"

Оскільки рекомендована оргструктура маркетингу функціональної побудови то доцільно перелічити її переваги :