Смекни!
smekni.com

Організація маркетингової діяльності (стр. 9 из 11)

- спроможність концентрувати зусилля на розв’язанні основних маркетингових завдань, можливість глибокої функціональної спеціалізації, підвищення професіонального рівня виконавців та простота управління.

Функціональні задачі маркетингової служби:

· постановка мети та завдань підприємства з врахуванням тенденцій розвитку на короткостроковий та найближчі періоди, подальшу перспективу;

· аналіз та оцінка власних можливостей товариства, в першу чергу виробничих, економічних ,матеріально-ресурсних, кадрових;

· розробка стратегії і тактики маркетингової діяльності враховуючи специфіку і умови товариства;

· створення банку даних для систематизації і аналізу усієї комерційно-економічної інформації щодо кон’юнктури потенційних ринків збуту;

· зростання ефективності діяльності, прибутку і доходів, підвищення конкурентоспроможності товариства;

· навчання персоналу товариства методам і принципам маркетингової роботи.

ІV етап Розподіл функцій між виконавцями.

Для раціоналізації розподілу завдань, прав та відповідальності між різними структурними ланками товариства при виконанні маркетингових функцій рекомендується застосовувати лінійну карту розподілу обов’язків (матричний метод).

Матриця показує, хто бере участь у підготовці рішення і його виконанні, характер повноважень, що реалізується посадовими особами під час виконання маркетингових функцій, коли області повноважень і відповідальності пересікаються. Матриця уточнює повноваження при виконанні спільної роботи і сприяє більш якісному розподілу завдань, прав і відповідальності в системі управління маркетингом. (таблиця 2.8.)

У верхній частині таблиці (найменування стовбців) даний перелік структурних підрозділів або посад, які виконують ті чи інші маркетингові функції, а в лівій частині (найменування рядка) – перелік завдань і функцій, згрупований по основним видам маркетингової діяльності. На пересіченні вертикальних та горизонтальних ліній за допомогою символів вказані управлінські дії, за допомогою яких реалізуються права та обов’язки. Таким чином горизонталь матриці ілюструє процес реалізації прав і обов’язків у взаємодії всіх маркетингових підрозділів, а набір маркетингових функцій по вертикалі показує компетенцію маркетингових підрозділів або посадовців.

Для виразу управлінських дій по реалізації прав і виконанню обов’язків можуть бути прийняті умовні позначки з різним ступенем деталізації управлінських дій.

Рекомендується прийняти наступні позначки :

Р – прийняття рішень. На основі підготовленої інформації цей чи інший керівник або його заступник здійснює акт рішення (затвердження, підпис наказу);

П – підготовка рішення. Комплексна підготовка рішення із залученням вказаних у матриці структурних підрозділів або посадовців;

У – участь у підготовці рішення, яке полягає у підготовці окремих питань чи необхідної інформації по дорученню підрозділів чи посадовців, які відповідають за підготовку рішення;

Уз – обов’язкова узгодженість на стадії підготовки рішення або його прийняття;

В – виконання рішення;

К – контроль виконання рішення.

З позиції ефективного управління будь яке рішення повинно обов’язково включати, як мінімум, дії Р,П,В і К.

Матричний метод розподілу завдань, прав і відповідальності володіє цілим рядом позитивних якостей :

- полегшує пошук і ліквідує "управлінський вакуум" (відсутність виконання в розрізі певного напрямку маркетингової діяльності однієї із обов’язкових функцій);

- процес складання матриці передбачає ліквідацію перехрещення і паралельності при функціонуванні системи управління маркетингом;

- досягається наочність процедур підготовки, прийняття і реалізація маркетингових рішень;

- виявляються елементи системи управління маркетингом, які працюють з недовантаженням чи перевантаженням;

- простота реалізації даного методу;

- персональне і колегіальне признання одержаного розподілу завдань, прав і відповідальності в системі управління маркетингом при затвердженні результатів застосування даного методу;

- легкість складання по одержаним результатам положень і посадових інструкцій.

З метою удосконалення роботи персоналу служби маркетингу рекомендується здійснювати перерозподіл прав і обов’язків в товаристві із зміною умов його функціонування.

Також слід зазначити , що для забезпечення досягнення цілей виконання всі функції товариства мають узгоджуватися. Однак, на практиці при їх здійсненні виникають внутрішні конфлікти. Це відбувається або через розходження у поглядах на те, що краще відповідає інтересам товариства, через стереотипи й упередження, що існують в структурних підрозділах.

У товаристві в умовах маркетингової орієнтації кожна функція має працювати на задоволення клієнта. Тому всім підрозділам необхідно працювати спільно, щоб задовольнити потреби й очікування клієнтів. Заступник голови правління з маркетингу повинен, по-перше, координувати внутрішню маркетингову діяльність товариства і, по-друге, координувати маркетинг та інші функції - фінанси, виробництво і т.д.

Завдання директора з маркетингу - забезпечити певну частку ринку для товариства. Водночас він не керує іншими функціями товариства, що впливають на задоволення клієнтів. Проте він контролює дослідження, товарну і цінову політику, персонал, рекламу і просування. Однак цього недостатньо. Щоб сприяти задоволенню запитів, він повинен також координувати роботу інших підрозділів товариства.

У зв’язку з цим рекомендується створити таку організаційну форму взаємодії участі працівників маркетингової служби, яка б дала змогу визначити цілі, стратегію, розробку стратегічних та тактичних планів розвитку товариства з іншими підрозділами, покладати на них функції роботи з координації всієї діяльності товариства з метою забезпечення ринкової орієнтації.

З наукових джерел рекомендується організацію ефективної взаємодії служби маркетингу з іншими підрозділами здійснюється за допомогою використання моделі "4с" (рис.2.6.) [ 7 ].

Соратники (однодумці)

Сприяння

(дієвість)

Стратегія Стимули

Рис.2.6. Модель "4с" — модель ефективної організації маркетингу.

Перша "с" — соратники, тобто співробітники-однодумці, які підтримують організаційну культуру, взяли на озброєння концепцію маркетингу і володіють здібностями до роботи в різних ролях: лідер, генератор ідей, комунікатор, ерудит.

Друга "с" - сприяння в реалізації ідеї, місії за допомогою конкретних обґрунтованих програм (планів). |

Третя "с" - стратегія, що узагальнює модель дій, яка дає змогу забезпечити зв'язок між сьогоднішнім і завтрашнім днем.

Четверта "с" - стимули - заходи спонукального характеру, які забезпечують можливість досягнення поставлених цілей.

Таким чином, використання моделі "4с" сприяє забезпеченню організаційної взаємодії маркетингових та інших структурних підрозділів товариства. Такий взаємозв'язок забезпечить більш ефективне використання концепції маркетингу в товаристві.

Також важливо зазначити, що необхідність використання в маркетинговій діяльності різноманітної та достатньо докладної інформації потребує системного підходу до організації її отримання, обробки і аналізу в процесі вироблення управлінських рішень. Тому ВАТ "Миколаївцемент" при розподілі функцій між виконавцями, слід попрацювати і над маркетинговою інформаційною системою Фактично маркетингова інформаційна система – це система, призначена для збирання, аналізу, оцінювання й розподілу інформації, яка необхідна для прийняття маркетингових рішень.

Здебільшого стандартними є чотири підсистеми маркетингової інформаційної системи:

- Система внутрішньої звітності - дає змогу стежити за показниками, що відображають рівень поточного збуту, суми витрат, обсяги матеріальних запасів, рух готівки, дані про дебіторську та кредиторську заборгованість, інші показники внутрішньої звітності.

- Система збору поточної маркетингової інформації – це комплекс джерел і процедур, які застосовують для отримання щоденної інформації про різні події, що відбуваються на ринку. Одержана інформація стосується постачальників, конкурентів, посередників, споживачів, органів державного регулювання, чинників зовнішнього середовища.

- Система маркетингових досліджень дає змогу оперувати інформацією, отримання якої потребує проведення окремого дослідження. Ця система включає безперервний процес планування, збір, аналіз і представлення даних, необхідних у зв'язку з поточною та майбутньою маркетинговою ситуацією. ї інформації та відбору вторинної інформації.

- Аналітична система маркетингу охоплює прогресивні засоби для аналізу даних і проблемних ситуацій. Вона складається зі статистичного банку і банку моделей, банку (бази) даних.

Розвиненість інструментальних засобів програмного забезпечення ПК дає змогу без особливих зусиль і витрат часу автоматизувати процеси розв’язання перелічених рішень, які включає в себе кожна підсистема маркетингу. Саме тому рекомендується створити згуртовану маркетингову систему в товаристві, де б працював злагоджений колектив однодумців.

V етап Підбір працівників. Пропонована структура управління маркетингом тільки створює передумови для ефективної діяльності маркетингової служби товариства. Необхідно укомплектувати цю службу кваліфікованими спеціалістами, правильно розподілити між ними обов’язки, наділити їх необхідними правами, створити прийняті умови для діяльності. Всім цим повинен займатися заступник директора з маркетингу.

Рекомендується застосувати у ВАТ " Миколаївцемент " процес формування кадрового забезпечення. Цей процес складається з етапів :