Смекни!
smekni.com

Розробка комплексної програми стимулювання збуту (стр. 13 из 14)

4.1 Загальні питання охорони праці на підприємстві

Закон України "Про охорону праці" визначає основні положення про реалізацію конституційного права громадян на охорону їхнього життя та здоров'я в процесі трудової діяльності [16].

Метою цього розділу є ознайомлення з організаційною системою забезпечення безпеки виробничої діяльності, що включає правове регулювання в області охорони праці, державне керування, організацію охорони праці на виробництві, а також структуру й функції державного нагляду й суспільного контролю.

Підрозділ охорони праці є невід’ємною частиною організаційної структури будь-якого підприємства. Охорона праці базується на законодавчих документах, головним з яких є Конституція України та кодекс законів про працю. Закон України «Про охорону праці», що визначає основні положення по реалізації конституційного права громадян України на охорону їхнього життя і здоров’я в процесі трудової діяльності, регулює взаємини між працівником і адміністрацією з питань охорони праці. Закон поширюється на всі види діяльності, базуючись на нормативних актах[17].

Правові норми та правила, наведені вище регламентують організацію роботи у сфері охорони праці на підприємствах чи в установах, а також планування та матеріального забезпечення заходів з охорони праці. Також ними визначаються структура та склад служби охорони праці, передбачається організація нагляду та контролю за виконанням норм охорони праці, а також відповідальності за їх порушення. З підвищенням темпів розвитку НТП питання охорони праці все тісніше пов’язуються із діяльністю сучасної фірми чи підприємства.

Нормативними документами на підприємстві є:

1)колективний договір про охорону праці на підприємстві;

2)правила внутрішнього трудового розпорядку;

3)посадові інструкції;

4)інструкції з охорони праці згідно професій та видів робіт.

Питання охорони праці у цьому розділі розглядатимуться стосовно працівників відділу маркетинга ПП « Резерв -1 ». Працівники цього підрозділу виконують роботу безпосередньо на персональних комп’ютерах та з використанням друкувальної, копіювальної та іншої офісної техніки. Тому для такої діяльності передбачаються умови праці з урахуванням вимог норм ДНАОП 0.00 – 1.31 – 99, тобто норма площі на одного працюючого не менш ніж 6 м2. У офісному приміщенні знаходиться один персональний комп’ютер, основними частинами якого є дисплей, процесор, клавіатура, беспровідна оптична миша та багатофункціональний пристрій.

4.2 Управління охороною праці в економічній структурі ПП «Резерв-1»

Система керування охороною праці передбачає підготовку, прийняття й реалізацію по здійсненню організаційних, технічних, санітарно-гігієнічних, лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на забезпечення безпеки, збереження здоров'я й працездатності працівника в процесі праці.

Об'єктом керування в системі керування охороною праці є діяльність функціональних служб і структурних підрозділів підприємства, від яких залежить створення безпечних умов праці на робочих місцях, виробничих ділянках і на підприємстві в цілому.

У відповідності зі ст. Закону України «Про охорону праці» відповідальність за створення в кожному структурному підрозділі й на робочому місці умов праці відповідно до вимог нормативних актів покладена на директора ПП « Резерв – 1 » .

Із цією метою директор забезпечує функціонування системи керування охороною праці, для чого:

- створює відповідні служби й призначає посадових осіб;

- розробляє й реалізує комплексні заходи для досягнення встановлених нормативів по охороні праці;

- забезпечує усунення причин, що викликали нещасні випадки, професійні захворювання;

- організовує проведення лабораторних досліджень умов праці, атестацію робочих місць на відповідність нормативним актам про охорону праці;

- розробляє й затверджує положення, інструкції, інші нормативні акти, що діють на підприємстві;

- здійснює постійний контроль за дотриманням працівниками технологічних процесів, правил обігу з машинами, механізмами, устаткуванням і іншим засобами виробництва;

- організовує пропаганду безпечних методів праці.

Для забезпечення виконання зазначених завдань директор розробляє й затверджує структуру керування охороною праці на підприємстві.

З урахуванням того , на підприємстві працює менше 50 осіб , схема керування охороною праці на ПП «Резерв – 1 » представлена на рисунку 4.1.

Рисунок 4.1 - Структура керування охороною праці на підприємстві

Відділ охорони праці вирішує наступні завдання:

1) Забезпечення безпеки виробничих процесів, устаткування, будинків і споруджень;

2) Забезпечення робочих місць коштами індивідуального й колективного захисту;

3) Професійну підготовку й підвищення кваліфікації працівників по охороні праці, пропаганду безпечних методів роботи;

4) Вибір оптимальних режимів праці й відпочинку;

5) Розслідування й облік аварій і нещасних випадків.

Нормативною основою системи керування охорони праці є: Закон України "Про охорону праці", нормативні акти Кабінету міністрів України, нормативні акти по охороні праці (Дст ССБТ, СН і Снипы).

З урахуванням специфіки виробничого процесу на підприємстві й на підставі Типового положення власником підприємства розробляється й затверджується Положення про службу охорони праці підприємства.

4.3 Виробнича санітарія

У відділі маркетингу наявне одне робоче місце , яке облаштоване персональним комп’ютером , багатофункціональним пристроєм, телефоном та факсом. Приміщення має площу 25 м2 та об’єм 62 , 5 м3 . Можливі фактори небезпечного впливу наведені в таблиці 4.1.

Таблиця 4.1 – Небезпечні та шкідливі виробничі фактори

Найменування фактору Джерело виникненя фактору Характер впливу фактору на людину
Електромагнітне випромінення; Оргтехніка: комп’ютер, МФП, факс Розлади нервової, серцево-судинної системи, внутрішньочерепний тиск.
Нестача природного освітлення; Замалий розмір вікна та наявність лише одного вікна Впливає на зорові аналізатори, погіршує зір
Низька контрастність кольорового оформлення приміщення; Кольорове вирішення інтер’єру Впливає на зорові аналізатори, погіршує кольоросприйняття
Неергономічна організація робочого місця; Розміри та габарити робочого місця Вплив на статуру, положення окового яблука
Замалі розміри приміщення ; Конструкція будівлі Невідповідність встановленим нормам, нервове перенапруження
Виникнення статичної електрики; Оргтехніка: дисплей комп’ютера, МФП Теплова та біологічна дія на організм людини
Психоемоційне навантаження; Високий рівень відповідальності, велика кількість обов’язків Вплив на нервову систему
Ультразвукове випромінення; Комп’ютер персональний Вплив на серцево-судинну, ендокринну систему, загальний стан організму
Порушення кліматичного режиму приміщення влітку Відсутність системи клімат-контролю Можливість теплового удару, збої.

4.3.1 Мікроклімат

Мікроклімат офісного приміщення визначають наступні параметри: температура, рухливість повітря, відносна вологість повітря і інтенсивність теплового випромінювання.

У відповідності до ГОСТ 12.1.005-88 встановлюються оптимальні умови, при виборі яких враховується пора року та категорія важкості роботи. За витратами енергії робота характеризується напруженою розумовою працею (сидяча робота не потребує фізичного напруження) та згідно вказаного стандарту, визначається за категоріями важкості як 1б (див. табл. 4.2).

Таблиця 4.2 – Оптимальні значення параметрів метеорологічних умов на робочому місці

Категорія Період року Температура, 0 С Відносна вологість, % Швидкість руху повітря, м/с (не більше)
1 б

Холодний

Оптимальна 21-23 40-60 0,1

Теплий

оптимальна22-24 40-60 0,2

4.3.2 Освітлення офісного приміщення

Для освітлення офісного приміщення використовується змішане освітлення, що складається з природного, створюваного світлом з вікна, та штучного, отримуваного з освітлювальних пристроїв.

Даними по нормах освітлення для створення комфортних умов зорової роботи являються наступні показники:

– Мінімальний розмір об’єкту розрізнення 0,3-0,5 мм;

– Висока точність зорових робіт;

– Розряд зорових робіт – III;

– Фон – середній;

– Контраст об’єкта з фоном – середній;

– Підрозряд – «З»

У приміщенні використовується бічне природне освітлення, що потрапляє крізь одне бічне вікно. Воно характеризується коефіцієнтом природної освітленості КПО не нижче 1,5% – ДБН В.2.5-28-2006. Відтак, КПО визначається за формулою:

eHIV = eHIII * m * c, (4.1 ),

де: m – коефіцієнт світлового клімату, що приймається рівним 0,9,

c – коефіцієнт сонячності клімату, що приймається рівним 1.

Тоді eHIV = 2% * 0,9 * 1 = 1,8 %

Характеристики освітлення подано у таблиці 4.3

Таблиця 4.3 – Характеристика освітлення

Найменування приміщення Розряд зорової роботи Площа підлоги, м2 Освітлення
Природне Штучне
Вид освітлення КПО, % Загальне освітлення, лк
Відділ маркетингу III 25,0 бічне 1,8 400

Система штучного освітлення комбінована. Встановлені світильники класу Н – відбитого світла, та мають дзеркальні екранні сітки.