Смекни!
smekni.com

Дослідження впливу факторів маркетингового середовища на діяльність компанії ТОВ ДЮПОН УКРАЇНА (стр. 10 из 12)

Маркетингові загрози

Загрози Бальна оцінка Ймовірність реалізації
1 Вплив світової фінансової кризи 18 0,9
2 Адміністративні бар’єри для ведення господарської діяльності 14 0,9
3 Можливе зменшення надходжень іноземних інвестицій Зростання ціни на товар через відсутність виробництва якісних вітчизняних полімерних домішок 10 0,7
4 Зменшення попиту на ринку будівництва 20 0,6
5 Зменшення реалізації будівельних матеріал 16 0,4
6 Погана забезпеченість країни енергетичними ресурсами, що примушує підприємство імпортувати дорогу іноземну сировину 14 0,8
7 Зменшення попиту на ринку будівництва 20 0,4
8 Зменшення реалізації будівельних матеріалів 16 0,3
9 Зменшення обсягів будівництва та попиту на МІП 15 0,8
10 Зменшення обсягів будівництва та попиту на МІП 14 0,7

Таблиця 2.24

Маркетингові можливості

Можливості Бальна оцінка Ймовірність реалізації
1 Збільшення обсягів імпорту та реалізації продукції 20 0,7
2 Активізація кредитних схем збуту продукції 18 0,9
3 Підтримка практичних дій уряду по впровадженню принципів СОТ 11 0,8
4 Прийняття участі у експериментальних проектах будівництва 10 0,95
5 Диференціація товару, розширення асортименту продукції 16 0,7
6 Розширення товарного асортименту, можливе виконання індивідуальних замовлень в котеджному будівництву 18 0,6
7 Використання новітніх енергозберігаючих технологій для елітного котеджного будівництва 14 0,4
8 Зниження ціни на товар 14 0,4
9 Збільшення частки ринку за рахунок виробництванових товарів 12 0,6

2.3.2 Найбільш вагомі загрози/можливості підприємства

Рис.2.10 .- Діаграма Матриці загроз

Рис.2.11 .- Діаграма Матриці можливостей

2.3.3 Результати SWOT-аналізу

Таблиця 2.25

Результати SWOT-аналіз для ТОВ «Дюпон-Україна»

Сильні сторониВисокі технологічні показники товаруВикористання новітніх енергозберігаючих технологій для елітного котеджного будівництваВисокий імідж торгової маркиВисока кваліфікація персоналуВеликі надходження інвестиційШвидка розробка нових товарівВигідне географічне розташування заводу- виробника та мінімізація транспортних витрат Слабкі сторониВисока цінаТехнічний супровід товаруКанали збутуМаркетингові дослідження
МожливостіПідвищення попиту на товар - щорічне зростання обсягів елітного котеджного будівництва в середньому на 8-10 %Підвищення вхідних бар’єрів за рахунок введення в Україні державних норм ДСТУ, що регламентують виробництво МІП ЗагрозиПодорожчення імпортованої продукції за рахунок катастрофічного обвалу курсу гривні по відношенню до курсу долара США та євро у лситопаді- грудні 2008 рокуПадіння попиту на МІП на будівельному ринку України в зв’язку з зупинкою темпів росту будівництва та масовим закриттям будівельних об’єктів у 2008 роціЗахват все більшої частини ринку конкурентною продукцією за рахунок поставок продукції з районів Західної Азії за меншою ціною (випуск по ліцензії)

Розділ 3. Розробка рекомендацій щодо маркетингової стратегії компанії ТОВ «ДЮПОН УКРАЇНА»

3.1 Ринкова стратегія

3.1.1 Тип маркетингу і стратегія охоплення ринку

Виходячи з маркетингової управлінської проблеми, яка постала перед підприємством в умовах загострення конкурентної боротьби — збереження існуючих позицій на ринку, постійних клієнтів, компанії слід обрати стратегією охоплення «ніші» ринку — стратегію зосередження зусиль в сегменті елітного будівництва котеджей, яка буде націлена на спеціалізацію товарного асортименту на підвищенній якості продукції, виробництво товарів з різними технічними показниками, що дозволить встановити широкий діапазон цін на продукцію.

Оскільки компанія займає лідируючі позиції по технології виробництва і технічним показникам товару, то згідно з напрямами диференціації за М. Портером товар слід диференціювати за високою функціональною якістю, а також за репутацією марки «Дюпон» у світі. ТМ “Дюпон” існує на будівельному ринку Європи вже 100 років (в Україні — 7 років) і є гарантом якості для будівельників.

Серед споживачів компанії виділено два сегменти: “великі і середні будівельні компанії”, “малі компанії і будівельні бригади”, тому компанії слід застосувати диференційований тип маркетингу, який дозволить задовольнити потреби кожного сегменту.

3.1.2 Ринкове позиціонування

Основними конкурентами компанії ТОВ «Дюпон-Україна» на ринку будівельної імпортної мембранної ізоляційної плівки є представництва іноземних фірм виробників - “JUTA”*(Чехія) , “FAKRA”(Польща), “ІЗОСПАН”(Росія – Німеччина).

В якості параметрів, по яким будуть будуватися схеми позиціонування, виходячи з потреб споживачів, вибрано:

Ціна за 1 м2 в грн./м

Обсяг поставки в Україну в м2/рік

Мінімальна Плотність плівки в гр. /м2

Паропроникнення плівки в гр../м2*24год

Рис.3.1. – Позіціонування товарів ТОВ «Дюпон-Україна» на конкурентному ринку за параметром «Ціна за 1 м2 в грн./м»

Рис.3.2. – Позіціонування товарів ТОВ «Дюпон-Україна» на конкурентному ринку за параметром «Обсяг поставки в Україну в м2/рік»


Рис.3.3. – Позіціонування товарів ТОВ «Дюпон-Україна» на конкурентному ринку за параметром «Мінімальна Плотність плівки в гр. /м2»

Рис.3.4. – Позіціонування товарів ТОВ «Дюпон-Україна» на конкурентному ринку за параметром «Паропроникнення плівки в гр../м2*24год»

Зведений аналіз схем позиціонування (рис.3.1 -3.4)показує, що продукція компанії ТОВ «Дюпон-Україна» хоча і має найвищу ціну серед конкурентів, але характеризується найбільш високими технічними характеристиками.

Аналіз схем позиціонування дозволяє визначити позиції, по яким підприємство ТОВ «Дюпон-Україна» має переваги перед конкурентами:

Максимальний рівень паропроникнення плівки;

Мінімальна плотність (вага 1 м2 плівки);

В результаті проведеного аналізу виявилось, що компанія ТОВ «Дюпон-Україна» є лідером по технологічним показникам плівки, але програє своїм конкурентам у ціні. Таким чином слід позиціонувати товар як продукт високої якості, що дає змогу споживачам отримати стійкий та довговічний захист будівельним конструкціям.