Смекни!
smekni.com

Дослідження впливу факторів маркетингового середовища на діяльність компанії ТОВ ДЮПОН УКРАЇНА (стр. 8 из 12)

Таблиця 2.13

Попередня таблиця факторів впливу науково-технічного середовища України на діяльність підприємства

Фактор Загроза Можливість
1. Широке використання передових матеріалів та технологій у будівельній галузі +
2. Наявність в Україні великої кількості будівельних навчальних закладів та наукових центрів +

Широке використання передових матеріалів та технологій у будівельній галузі.За останні 4 роки у будівельній галузі України, особливо у великих містах, спостерігається широке використання передових будівельних матеріалів і технологій. Це спричинено тим, що даний сектор економіки розвивається дуже швидкими темпами і будівельні компанії, прагнучи якнайкраще реалізувати будівельні проекти, використовують найновіші розробки у сфері будівництва. Це дає можливість компанії збільшити частку ринку за рахунок швидкого реагування на нові потреби у будівництві і виробництва нових товарів, які б їх задовольняли.

Наявність в Україні великої кількості будівельних навчальних закладів та наукових центрів. Велика кількість будівельних навчальних закладів сприяє підготовці висококваліфікованих працівників у сфері будівництва. Компанія проводить активну співпрацю з науковими центрами та навчальними закладами.

Таблиця 2.14

Підсумкова таблиця впливу науково-технічного середовища України на діяльність підприємства

Фактор 0-20 Загроза Можливість Дії компанії
1. Широке використання передових матеріалів та технологій у будівельній галузі 12 Збільшення частки ринку за рахунок виробництванових товарів Активна розробка нових товарів
2. Наявність в Україні великої кількості будівельних навчальних закладів та наукових центрів 11 Ознайомлення з продукцією, співпраця по розробці нових будівельних матеріалів. Співпраця з даними установами

2.1.6 Аналіз соціально-культурного середовища

Таблиця 2.15

Попередня таблиця факторів впливу соціально-культурного середовища України на діяльність підприємства

Фактор Загроза Можливість
1 Розвиток високих стандартів будівництва в Україні +

Розвиток високих стандартів будівництва в Україні. Україна хоче бути на рівні з розвинутими європейськими країнами світу, не виключенням є й будівельна галузь. Споживачі вимагають якісно новий підхід до будівництва. Вони хочуть отримати сучасне, стильне оздоблення і оформлення об’єкту для чого необхідне використання у будівництві найпередовіших розробок і будівельних матеріалів. Це сприяє впровадженню нових товарів з покращеними характеристиками, зокрема наливних підлог замість бетонної стяжки.

Таблиця 2.16

Підсумкова таблиця факторів впливу соціально-культурного середовища України на діяльність підприємства

Фактор 0-20 Загроза Можливість Дії компанії
1 Розвиток високих стандартів будівництва в Україні 10 Підвищення попиту на продукцію Розробка нових товарів, розширення асортименту

2.2 Аналіз мікромаркетингового середовища

2.2.1 Споживачі

Потенційним ринком для будівельних мембранних ізоляційних плівок МІП є будівельний ринок. Основними споживачами МІП для облаштування підкровельної та настінної ізоляції є будівельні компанії, будівельні бригади.


Таблиця 2.17

Опис поля мотивацій

№ п/п Мотив Потреба Елементи комплексу маркетингу
1. Захищеність і впевненість Консультації й поради спеціалістів Послуги
2. Відчуття емоційної прихильності Гарні ділові відносини Персональний продаж
3. Самореалізація, самоствердження Підвищення соціального статусу, покращення матеріального становища Надання знижок, нові продукти, ідеї.

Таблиця 2.18

Опис цілей організації

№ п/п Ціль Засоби досягнення Елементи комплексу маркетингу
1. Пошук оригінальних ідей для реалізації будівельних проектів Створення товарів з особливими характеристиками під замовлення.Розробка технічних рішень під конкретний об’єкт ТоварПросування
2. Легкість застосу-вання МІП та простота монтажу Проведення майстер-класів, наявність інформаційних центрів, які проводять роз’яснювальну роботу. ТоварПросування
3. Зменшення витрат на влаштування ізоляції Зменшення ціни на МІП паро- та гідроізоляції Ціна

Таблиця 2.19

Пояснення змінної сегментації

Критерій Змінна Значення Особливості ринкової поведінки Особливості комплексу маркетингу
Розмір будівельних компаній Розмір Великі і середні компанії Висока якість, пошук оригінальних ідей для реалізації будівельних проектів ТоварПросування Створення товарів з особливими характеристиками під замовлення.Розробка технічних рішень під конкретний об’єкт
Малі компанії, невеликі будівельні бригади Легкість застосування МІП для влаштування ізоляції, виска якість для елітних котеджей ТоварЦінаПросування Виготовлення більш дешевих МІП,технічні консультації для будівельників.

Таблиця 2.20

Опис профілю ринкових сегментів для МІП

Профіль Особливості ринкової поведінки Особливості комплексу маркетингу Ємкість ринкового сегмента
Кількісний вираз Вартісний вираз
Тис. м2 % Млн. грн. %
Великі і середні будівельні компанії Висока якість, пошук оригінальних ідей для реалізації елітних будівельних проектів ТоварПросування 19,4 18 0,71 18
Малі компанії, невеликі будівельні бригади Легкість застосування МІП і простота монтажу, висока світова якість та престижність для котеджного будування ТоварЦінаПросування 87,7 82 3,24 82
Всього: 107,1 100 3,95 100

Для кожного з цих сегментів компанія ТОВ “Дюпон-Україна” розробила окремий комплекс маркетингу.

Для сегменту “великі і середні будівельні компанії” створюються спільні проекти, виробництво МІП за замовленням, розробляються технічні рішення для об’єктів, на яких будуть влаштовуватися паро- гідроізоляційні плівки виробництва компанії «Дюпон».

Для сегментумалі компанії, невеликі будівельні бригади, майстри-індивідуали” компанії слід виготовляти більш дешеві МІП, призначені до менш масштабних будівельних проектів, які не потребують високотехнологічної будівельної техніки для влаштування.

2.2.2 Конкуренція

Для ринку МІП характерний монополістичний тип конкуренції. Враховуючи те, що будівельна паро- гідроізоляційна плівка не виробляється на території України, боротьба між основними найбільшими закордонними виробниками та їх ділерами на території України, в тому числі ТОВ “Дюпон- Україна», ведеться на загальнонаціональному рівні – всередині національного ринку.

Дана конкуренція є внутрішньогалузевою – боротьба між конкурентами ведеться всередині галузі споживання МІП.

Конкуренція є товарно-видовою – конкуренція ведеться між різними марками-конкурентами МІП для паро- та гідроізоляції.

Рівень на якому ведеться конкурентна боротьба: марочна конкуренція – боротьба між марками товарів (“DuPont”, “JuTa”, “Fakro”, “Изоспан”).

Згідно з моделлю Портера виділяють 5 факторів для аналізу конкуренції на галузевому ринку:

конкуренти, які вже працюють на даному ринку

потенційні учасники ринку

товари-субститути

покупці

постачальники

Основними конкурентами підприємства ТОВ “Дюпон-Україна” на ринку МІП є українські ділери іноземних фірм конкурентів "JUTA" (Чехія), ФАКРО (Польша).

Потенційними учасниками ринку є великі підприємства будівельних матеріалів, які можуть налагодити на своєму підприємстві виробництво МІП для випуску ізоляційних плівок, а також великі іноземні виробники МІП, двоє з яких планують вже найближчим часом налагодити виробництво в Україні: Lafarge і Kreisel.

Товаром-субститутом для супердифузійних мембранних ізоляційних плівок є руберойд та пергамінна бумага, які випускаються в Україні.