Смекни!
smekni.com

Дослідження впливу факторів маркетингового середовища на діяльність компанії ТОВ ДЮПОН УКРАЇНА (стр. 5 из 12)

- PEST – аналіз не є загальним для всіх організацій, тому що для кожної з них існує свій особливий набір ключових факторів.

2.1.1 Аналіз політико-правового середовища

Таблиця 2.1

Попередня таблиця основних факторів впливу політико-правового середовища в Україні на діяльність підприємства

№п/п№ Фактор Загроза Можливість
1 Введення державних норм ДСТУ, що регламентують використання мембранних ізоляційних плівок в будівництві +
2 Політична нестабільність, що негативно впливає на інвестиційну привабливість країни -
3 Наслідки вступу України у Світову організацію торгівлі +
4 Адміністративні бар’єри для ведення господарської діяльності -
5 Наслідки світової фінансової кризи та їх вплив на політико-правове становище в країні -
6 Наказ Мінбудархітектури “Про положення щодо експериментального будівництва” +

1. Планується введення в Україні державних норм ДСТУ, що регламентують виробництво та застосування ізоляційних будівельних плівок.

На сучасному етапі єдиним документально легалізованим матеріалом підкровельного перекриття є руберойд та пергамін, на які є затверджені з радянських часів нормативні документи.

Випуск нормативного документу по сучасним синтетичним будівельним паро- та гідроізоляційним плівкам повинен уніфікувати продукцію різних виробників, визначити вимоги до характеристик продукції. З прийняттям документу на упаковці МІП вводиться обов'язковий код, за яким можна буде визначити область застосування, склад, основні характеристики продукції. Даний документ несе позитивний характер для діяльності компанії “Дюпон -Україна”, так як він повинен встановити високі вимоги до продукції, і унеможливлює виробництво та імпорт товарів з будь-якими технічними невідповідностями, у разі порушення виробником вимог ДСТУ, Укрметртестстандарт має право накласти санкції – від штрафу до заборони виробництва або реалізації всього асортименту продукції, випущеної з порушеннями. Це підвищує вхідні бар’єри на ринок, і знижує кількість потенційних конкурентів. В той же час продукція заводів компанії «Дюпон» сертифікована у всьому світі і впровадження нормативів ДСТУ дає можливість припинити масовий імпорт низькоякісної будівельної плівки з країн західної Азії.

Тепер після введення ДСТУ скорочується кількість імпорту, що дасть змогу компанії збільшити частку ринку.

Політична нестабільність, що негативно впливає на інвестиційну привабливість країни

Представництво “Дюпон-Україна” активно використовує у своїй діяльності іноземні інвестиції та зовнішньоекономічні розрахунки за поставлений товар з заводів компанії у світі.

Притік додаткових активів у вигляді іноземних інвестицій від головної компанії дає можливість компанії швидше оновлювати обсяги імпортованого товару на ділерських умовах.

Політична ситуація, яка зараз склалася в країні має негативний вплив на притік до країни іноземних інвестицій. Інвестори, вкладаючи гроші ризикують, і тому непорозуміння між верхівками влади не сприяють інвестиційній привабливості країни.

3. Наслідки вступу України у Світову організацію торгівлі.

Входження України до СОТ матиме загалом позитивний вплив на розвиток обсягів імпорту та торгівлі МІП підприємством ТОВ «Дюпон-Україна». Він буде загрозливим для мілких і середніх компаній, які внаслідок загострення конкуренції можуть втратити свої ринкові позиції, а для представництв великих транснаціональних компаній відкриє ряд можливостей:

Нівелювання кордонних бар’єрів;

Зростання інвестиційної привабливості України;

Вихід ділерської торгівлі на якісно вищий рівень;

Збільшення обсягів збуту за рахунок розширення ринків.

Адміністративні бар’єри для ведення господарської діяльності.

Підприємства сектору збуту будівельних матеріалів досить часто зустрічаються з необхідністю проходження різноманітних адміністративних процедур:

Реєстрація/перереєстрація;

Отримання дозволів (погоджень)

Ліцензування;

Сертифікація та стандартизація;

Процедури, пов’язані з експортом;

Процедури, пов’язані з імпортом;

Перевірка контролюючими органами.

Часто проходження цих процедур створює ряд проблем і незручностей для підприємців: великі черги, бюрократизм, втрата великої кількості часу, нестабільність умов і складність системи, корупція, зумисне затягування оформлення, обмежений режим прийому, високі ціни, велика кількість документів, часті зміни в законодавчій базі, завелика частота перевірок контролюючих органів і зависокі вимоги тощо.

5. Наслідки світової фінансової кризи та їх вплив на політико-правове становище в країні.

Як наслідок світової фінансової кризи є різке падіння міжнародного попиту на експортні пропозиції України, що веде до зупинки експортно-орієнтованих галузей промисловості, різкого зменшення надходження валютної виручки за експорт та неможливості придбання валюти на внутрішньому ринку України за національну валюту для обслуговування імпортних закупок товарів.

В програмі заходів по наданню кредиту МВФ Україні у розмірі 16,5 млрд.доларів на подолання світової фінансової кризи передбачене зниження реальних доходів споживачів в Україні, оскільки передбачається «заморожування» рівня мінімальної заробітної плати та незастосування заходів неринкового регулювання курсу національної валюти до курсу долара США, що на протязі вересня - грудня 2008 року веде до зростання товарної інфляції вартості споживчих товарів, особливо імпортованих, а також різкому зниженню купівельної спроможності верств населення, які отримують тільки заробітну плату.

6. Наказ Мінбудархітектури “Про положення щодо експериментального будівництва”.

Даний документ регламентує умови проведення експериментального будівництва з метою перевірки на практиці нових науково-технічних розробок у галузі архітектури, будівництва і будівельних матеріалів, спрямованих на вдосконалення архітектурно-планувальнихрішень і забудови у цілому, впровадження передових методів проведення будівельних робіт, вдосконалення нормативних документів та ін. Даний закон сприяє використанню в будівництві нових будівельних матеріалів, в тому числі і високоякісних мембранних ізоляційних плівок фірми «Дюпон-Україна».

Таблиця 2.2

Підсумкова таблиця P-аналізу дії основних факторів впливу політико-правового середовища в Україні на діяльність підприємства

Фактор БАЛ0-20 Загроза Можливість Дії компанії
1 Введення в Україні державних норм ДСТУ, що регламентують виробництво мембранних будівельних плівок 20 Підвищення вхідних бар’єрів і зменшення частки конкуруючого імпорту неякісних МІП Збільшення обсягів імпорту та реалізації продукції
2 Вплив світової фінансової кризи 18 Зменшення попиту Активізація кредитних схем збуту продукції
2 Адміністративні бар’єри для ведення господарської діяльності 14 Корупція, завелика частота перевірок контролюючих органів, зависокі вимоги Лобіювання у парламенті законопроекту, який би зменшив адмін. процедури до мінімуму
3 Наслідки вступу України у Світову організацію торгівлі 11 Збільшення обсягів збуту за рахунок розширення ринків Підтримка практичних дій уряду по впровадженню принципів СОТ
4 Наказ Мінбудархітектури “Про положення щодо експериментального будівництва” 10 Сприяє використанню у будівництві нових будівельних матеріалів в т.ч. МІП Прийняття участі у експериментальних проектах будівництва
5 Політична нестабільність що негативно впливає на інвестиційну привабливість країни 10 Можливе зменшення надходжень іноземних інвестицій Пошук нових інвесторів, готовність до заморозки активів

2.1.2 Аналіз економічного середовища

Таблиця 2.3

Попередня таблиця основних факторів впливу економічного середовища в Україні на діяльність підприємства

№ п/п Фактор Загроза Можливість
1 Щорічне зростання ВВП в період 2000-2006 р. в середньому на 9,6 % +
2 Зменшення темпів росту ВВП за 2007 – 2008 роки при зростанні темпів інфляції -
3 Зростання протягом 2000-2007 р. реальних доходів населення на 14-15 % (враховуючи ціновий фактор та вплив інфляції) +
4 Різке падіння купівельної спроможності гривневої заробітної плати населення та гривневих інвестицій забудовників на імпортні товари за рахунок різкого зростання у восени 2008 року курсу долара США з рівнґ 4,75 грн./долар США до рівня 8,9 грн./долар США ( в 2 рази) -
3 Надходження у капітальне будівництво значних інвестицій, за 2005 – 2007 роки +
7 Збільшення масштабів приватного будівництва об’єктів підвищенної якості та комфортності по всій Україні у 2005 -2007 роках +
8 Різке зменшення темпів будівництва у 2008 році на тлі світової фінансової кризи та зупинки іпотечного кредитування будівництва банками -
9 Різке зростання інфляції та курсу іноземнихї валют відносно національної валюти України у 2008 році -

Соціально –економічне становище в Україні за 10 місяців 2008 року характеризується наступними показниками[ ]:

1.Валовий внутрішній продукт. Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) у січні–жовтні 2008р. порівняно з відповідним періодом попереднього року збільшився на 5,8%.