Смекни!
smekni.com

Фармакологія гельмінтозів (стр. 10 из 13)

Це червонувато-коричневий аморфний порошок без запаху і майже без смаку. Не розчинний у воді, розчинний в їдких і вуглекислих лугах.

Дія і застосування.

Філіксан є нервово-м'язовою отрутою для кишкових цестод, викликає у них короткочасний параліч мускулатури. Згубно діє на статевозрілих і на молоді форми паразитів. Важливою його особливістю є не тільки вигнання з кишечника стробіл цестод, але згубна дія і на їх сколекси, що призводить до повного звільнення від гельмінтів.

Форма випуску.

Порошок і таблетки по 0,5г

Зберігання:

Список Б. Взахищеному від світла місці. Термін придатності 1,5 року

Фенасал (Phenasalum)

Фармакологічна дія:

Препарат володіє протиглистною активністю.

Показання до застосування:

Застосовують як протиглистyий засіб при теніаринхозі, діфілоботріозе і гіменолепідозі. За сучасними даними, фенасал є одним з якнайкращих протитеніаринхозних засобів.

Спосіб застосування:

Призначають фенасал всередину в наступних добових дозах: дорослим 2-3 г (8-12 таблеток); дітям до 2 років - 0,5 г (2 таблетки), від 2 до 5 років - 1 г (4 таблетки), від 5 до 12 років -1,5 г (6 таблеток), старше 12 років - 2-3 г (8-12 таблеток). При теніаринхозі і діфілоботріозі приймають препарат вранці натщесерце або увечері через 3-4 години після легкої вечері. В день лікування рекомендується рідка або напіврідка, легкозасвоювана знежирена їжа (рідкі каші, пюре, киселі, фруктові соки і ін.). Перед прийомом фенасала дають 2 г натрію гідрокарбонату (питної соди).

Добову дозу фенасала приймають одноразово. Пігулки ретельно розжовують або ретельно подрібнюють в теплій воді (1 пігулку в 1/4 стакана теплої води).

Через 2 години випивають стакан солодкого чаю з сухарями або печивом. Проносне не призначають.

При гіменолепідозі добову дозу фенасала ділять на 4 разових дози, приймають через кожних 2 ч (у 10,12,14 і 16 годин). Їжу приймають в 8, 13 і 18 годин. Фенасал призначають протягом 4 днів. Через 4 дні курс лікування повторюють. Контрольне дослідження проводять через 15 днів після закінчення лікування і в подальшому щомісячно. При рецидиві захворювання лікування по вказаній схемі повторюють; контрольні дослідження проводять протягом 6 міс., а в особливих випадках - до 12 міс.

При теніозе приймають добову дозу фенасала натщесерце, а через 2години - сольове проносне. Через 1 міс. прийом препарату повторюють. Проносне не призначають.

Побічні дії:

Зазвичай фенасал добре переноситься, але можливі нудота, алергічні реакції, загострення нейродерміту (захворювання шкіри, обумовленого порушенням функції центральної нервової системи).

Форма випуску:

Таблетки по 0,25 г в упаковці по 30 або 60 штук.

Умови зберігання:

Список Б. У сухому місці.

Синоніми: Никлозамід, Йомезан, Йомесан, Атен, Атеназа, Біомезан, Цестоцид, Кофартен, Девермін, Грандал, Гельміантин, Йометан, Контал, Лінтекс, Радеверм, Теніарен, Вермітин.


Аміноакрихін (Aminoacrichinum)

Фармакологічна дія:

По структурі і механізму дії близький до протималярійного препарату акрихіну. Володіє антипротозойною і антигельмінтною активністю.

Показання до застосування:

Ефективний при лікуванні деяких цестодозів (захворювань, що викликаються плоскими червами). Застосовують також при лікуванні трихомонадних кольпітів (запалення піхви, що викликається трихомонадами).

Спосіб застосування:

При гіменолепідозі аміноакрихін призначають всередину вранці натще одноразово (або в 2 прийоми з півгодинною перервою) дорослим по 0,3-0,4 г, дітям 6 років - 0,15 г, 8 років - 0,2 г, 13-15 років - 0,3 г. Курс лікування складається з 3-4 циклів, тривалість кожного циклу 3 дні, інтервали між циклами 5-6 днів. Напередодні і в день лікування (через 1/2-1 годину після прийому аміноакрихіну) призначають проносне. Часто аміноакрихін дають разом з фенасалом.

Як протиглистовий засіб аміноакрихін широко не використовують. При трихомонадних кольпітах аміноакрихін застосовують місцево або всередину. Місцево - у вигляді 2% пасти (на пасті Лассара). Вводять в піхву по 5 г пасти 1 раз на 3 дні; всього до 8 введень. Курс місцевого застосування препарату повторюють впродовж трьох менструальних циклів негайно після припинення менструації. Всередину аміноакрихін призначають по 0,1 г 3 рази на добу протягом 5 днів одночасно з першим курсом місцевого введення препарату або після його закінчення. При повторенні даного курсу препарат всередину не призначають.

Побічні дії:

При застосуванні аміноакрихіну місцево можуть спостерігатися явища подразнення: десквамація епітелію (злущення поверхневого шару слизової оболонки), сукровичні (кровянистоподобні) виділення, набряк статевих органів. Можливо також короткочасне підвищення температури тіла. При виникненні побічних явищ лікування тимчасово припиняють.

Протипоказання:

Місцеве застосування аміноакрихіну протипоказане при старечих склеротичних змінах слизистої оболонки піхви.

Всередину препарат не призначають при гастритах (запаленні слизової оболонки шлунку) і виразковій хворобі.

Форма випуску:

Порошок; таблетки (драже) по 0,1 г в упаковці по 15 штук.

Умови зберігання:

Список Б. У сухому, захищеному від світла місці.

Празиквантел (Praziquantel)

Фармакологічна дія:

Є високоефективним засобом для лікування шистосоматозів і трематодозів .

У механізмі дії празиквантела важливе значення має підвищення під його впливом проникності клітинних мембран паразитів для іонів кальцію. Препарат викликає скорочення мускулатури паразитів, перехідне в спастичний параліч (стійке скорочення).

Фармакокінетика:

Швидко всмоктується при прийомі всередину. Пік концентрації в плазмі крові спостерігається через 1-2 години. Швидко метаболізується і виводиться до 80% у вигляді метаболітов нирками протягом 4 діб, при цьому 90% виводиться в перших 24 години.

Показання до застосування:

Лікування трематодозів, зокрема шистосомозів, а також інфекцій, що викликаються печінковими і легеневими двоустками.

Спосіб застосування:

Перед призначенням пацієнтові препарату бажано визначити чутливість до нього мікрофлори, що викликала захворювання у даного хворого. Встановлюють індивідуально, з урахуванням виду збудника. При гельмінтозах, викликаних Schistosomahaematobitum, призначають в дозі 0,04 г/кг маси тіла 1 раз на добу (одноденне лікування). При гельмінтозах, викликаних Schistosomamansoni і Schistosomaintercalatum, призначають в дозі 0,04 г/кг 1 раз на добу або 0,02 г/кг 2 рази на добу (одноденне лікування). При гельмінтозах, викликаних Schistosomajaponicum і Schistosomamekongi, призначають в дозі 0,03 г/кг 2 рази на добу (одноденне лікування). При призначенні празиквантела хворим з шистосомозом, що супроводжується неускладненою печінковою недостатністю або гепатоспленомегалією (одночасному значному збільшенням печінки і селезінки), слід враховувати, що в результаті зниження інтенсивності метаболізму (розкладання) препарату в печінці можлива триваліша циркуляція незміненого препарату в крові в підвищених концентраціях. При необхідності лікування таких хворих рекомендується проводити в стаціонарі.

При гельмінтозах, викликаних двоустками Clonprchissinensisи Opisthorchisviverrini, призначають в дозі 0,025 г/кг 3 рази на добу (одноденне лікування). При гельмінтозах, викликаних Paragonimuswestermani і іншими підвидами, призначають в дозі 0,025 г/кг 3 рази на добу (дводенне лікування).

Інтервал між двома прийомами препарату повинен бути не менш 4-х і не більше 6 години. Таблетки рекомендується приймати не розжовувавши з невеликою кількістю рідини, краще всього після їжі. Якщо хворі з шистосомозом або трематодозами живуть або раніше проживали в регіонах, де цистицеркоз має епідемічний характер, їх лікування слід проводити в стаціонарі.

Побічні дії:

Нудота, блювота, болі в животі; головні болі; свербіж шкіри, кропив'янка; підвищення температури тіла; рідко – дезорієнтація у просторі та часі.

Побічні дії найбільш вірогідні і/або носять інтенсивніший характер у хворих з масивною глистовою інвазією (впровадженням в організм людини паразитів тваринної природи - глистів).

Протипокази:

Вагітність (I триместр); підвищена чутливість до препарату. В період лактації, при короткочасній терапії препаратом потрібно відмовитись від годування груддю в дні лікування та напротязі 48 годин після нього.

Пацієнтам, діяльність яких пов’язана з необхідною швидкою концентрацією уваги і високою реакційною здатністю приймати празиквантел слід з обережністю.

Форма випуску:

Таблетки по 0,6 г, покриті оболонкою, в упаковці по 1000 штук.

Умови зберігання:

Список Б. У сухому, захищеному від світла місці.

Синоніми:

Білтрід, Цезол, Цестокс, Цистріцид, Дронцит, Піквітон, Азінокс, Балтріцид.

Хлоксил (Chloxylum)

Фармакологічна дія:

Антигельмінтний засіб.

Показання до застосування:

Гельмінтози печінки (хвороби печінки, що викликаються паразитарними червами: опісторхоз, фасціольоз, клонорхоз).

Спосіб застосування:

Цикл лікування хлоксилом продовжується 2 дні. Через 1 годину після легкого сніданку (стакан солодкого чаю, 100 г білого хліба) хворого приймає препарат всередину у вигляді порошку (у 1/2 стакана молока). Денна доза 0,1-0,15 г/кг маси тіла (6-10 г дорослому); приймають по 2 г через кожних 10 хвилин. За 2 дні хворий отримує 10-20 г препарату. Є дані про застосування хлоксила по 5-денній схемі. Загальна доза на курс та ж, але хворий отримує щодня протягом 5 днів підряд по 0,06 г/кг. Запропонована також 3-денна схема, по якій препарат призначають по 0,1 г/кг в добу. Добову дозу дають в 2-3 прийоми з інтервалом 2 години, запивають молоком. Ця схема рекомендується для масового застосування у вогнищах опісторхозу.

Проносне після прийому хлоксила не призначають. При необхідності курс лікування повторюють з інтервалом не менше 4-6 міс.