Смекни!
smekni.com

Фармакологія гельмінтозів (стр. 3 из 13)

Стимуляція новоутворень.

Експериментально встановлена здатність деяких гельмінтів стимулювати розвиток новоутворень. При опісторхозі і клонорхозе частіше розвивається рак печінки. У хворих сечостатевим шистосомозом в сечовому міхурі нерідко утворюються папіломи і виникає рак.

Психогенна дія

Зовнішній вигляд гельмінтів, що виходять з анального отвору (членики ціп'яків і ін.) або через рот (аскариди), може викликати у осіб з нестійкою психікою або тих, які страждають первинними психічними захворюваннями, сильний психоемоційний стрес, який залишається в їх свідомості навіть після лікування інвазії, змушуючи знов і знов лікуватися від вже неіснуючого захворювання. Такі хворі уявними паразитозами іноді досить важко піддаються реабілітації навіть при тривалому лікуванні у психіатрів.


Шляхи зараження

Зараження найчастіше відбувається перорально (через рот) за допомогою двох шляхів передачі: геоорального (через руки, продукти харчування або предмети ужитку, а також через шерсть і пір'я домашніх тварин і птиць, забруднені частками грунту, що містить інвазивні яйця гельмінтів і цисти найпростіших) – при аскаридозі, ентеробіозі, лямбліозі, токсокарозі, ехінококозі, цистицеркозі і ін.,або ксенотрофного (при вживанні в їжу недостатньо термічно обробленого м'яса, риби, що містять інвазивні личинки паразитів) – при токсоплазмозі, трихінельозі, теніозі і так далі Також існує контактний шлях зараження: пасивно (наприклад, тріхомонади при статевому контакті) і активно (наприклад, метацеркарії шистосом активно проникають через шкірні покриви людини під час купання у водоймах).

Менш значимий повітряно-краплинний шлях передачі (наприклад, пневмоцисти поширені у вигляді аерозоля в повітрі). Зараження людини філяріатозами реалізується трансмісивним (через кров) шляхом передачі личинок цих гельмінтів специфічними переносниками - кровососучими двокрилими комахами. В Україні дані відносно зараження філяріатозами від місцевих комах поки що відсутні. Це захворювання можна привести з собою з країн з екваторіальним кліматом.

Також можлива трансплацентарний шлях передачі (тобто плоду в утробі матері, наприклад, токсоплазмоз). В порядку природного відбору у паразита виробилися властивості, що збільшують можливість їх попадання в організм господаря. Такою особливістю паразитів є їх виняткова плодючість. Так, анкілостома дає за добу до 25 000 яєць, Fasciolopsis buski — до 48 000, а аскарида людська — до 200 000 яєць. Єдина особина ціп'яка неозброєного може давати за добу до 4 900 000 яєць, а за рік — до 440 млн. У зв'язку з цим, в повітрі, що оточує нас, предметах ужитку, продуктах харчування, на шерсті домашніх тварин, часто у воді, навіть при дотриманні всіх необхідних правил гігієни, яєць, цист, личинок паразитів залишається хоч би невелика кількість.

Часто зараження відбувається із-за недостатньої кулінарної обробки м'яса або риби.

Так, щоб знешкоджувати личинок опісторхозу в рибі сімейства коропових при її солінні необхідний 20% розчин солі і час засолки 2 тижні (хто після такої обробки буде цю рибу взагалі споживати?). Виходить, що сподіватися не заразитися паразитами, можна лише при дуже хорошому імунітеті і резистентності організму, що у наш час зустрічається досить рідко.

Перебіг гельмінтозів

У клінічному перебігу гельмінтозів виділяють гостру і хронічну стадії. В деяких випадках гельмінтози можуть протікати інапаратно.

Гостра стадія продовжується від двох тижнів до двох місяців після зараження. Вона обумовлена впровадженням гельмінта і життєдіяльністю його личинок, антигени яких викликають алергічні реакції. Ці реакції особливо виражені при міграції личинок гельмінтів в тканинах. Провідні клінічні синдроми цієї стадії: лихоманка, еозинофілія, лімфаденопатія, поліморфні висипання на шкірі, артралгії і міалгії, що зудять. При цьому можуть виникнути важкі ураження органів: набряковий легеневий синдром, дифузно-осередкова еозинофільная пневмонія, алергічний міокардит, гепатит (іноді з жовтяницею), алергічний менінгоенцефаліт, енцефаломієліт, зміни білкового складу крові і ін.

На початку другої, хронічної, стадії відбувається дозрівання молодих гельмінтів. Клінічні явища в цей період менш виражені.

У подальшому періоді хронічної стадії, коли особливо висока репродуктивна активність гельмінтів, найбільшою мірою виявляються специфічні для даного гельмінтозу синдроми. У міру зниження інтенсивності життєдіяльності паразитів вони поступово стихають.

Інапарантні форми гельмінтозів протікають безсимптомно, хоча в організмі людини можуть спостерігатися імунологічні, а також функціональні і морфологічні зміни, типові для відповідного захворювання.

Ступінь прояву клінічних симптомів при кожному гельмінтозі залежить від величини і чисельності паразитів, особливостей їх біології і місця локалізації в організмі господаря. Велике значення в розвитку клінічної картини має також вік і стан організму господаря. У дітей інвазія гельмінтозами викликає значно важчі патологічні процеси, ніж у дорослих, і часто відбивається на загальному розвитку їх організму.

Набутий імунітет після перенесеного захворювання специфічний, проте при більшості гельмінтозів він слабковиражений і недовготривалий. Специфічні антитіла, що виробляються в період розвитку захворювання, зникають через 6 – 12 місяців після видужання.

Клінічна картина

Паразитарні захворювання часто, до певного моменту, мають латентну (приховану) форму перебігу, або симптоми наявності паразитів маскуються під такими характерними для багатьох захворювань проявами як:

• хронічна втома;

• зміна апетиту (частіше його погіршення);

• нервозність;

• порушення моторики ШКТ (нудота, інколи блювота, закрепи, проноси, метеоризм); • слинотеча;

• анемія і інші зміни крові – підвищення ШОЕ, еозинофілія;

• біль в різних групах м'язів, суглобах;

• головний біль;

• «безпричинне» періодичне підвищення температури тіла до субфебрильних цифр (37-38°С);

• безсоння і інші порушення сну;

• гіповітаміноз;

• різні шкірні прояви;

• алергічні прояви;

• часті захворювання дихальної системи (інколи аж до бронхіальної астми);

• бруксизм – скрегіт зубами під час сну.

Виходить, що доки ми паразитів справно «годуємо», вони не сильно нас «докучають». А повільно «їдять живцем», поки порушення в нашому організмі не стануть вираженими. Тоді відбувається якісний стрибок. Значно ускладнюється перебіг захворювань, які були раніше (до появи паразитів в організмі), з'являються виражені імунні порушення (оскільки паразити надають сильну імунодепресивну дію), сприяючи виникненню нових захворювань аж до злоякісних і СНІДу.

Клінічні прояви паразитарних захворювання характеризуються великою різноманітністю спостережуваних симптомів, в основі яких лежать біологічні особливості окремих видів паразитів, зв'язані, перш за все, з локалізацією їх в організмі людини. Немає таких органів і тканин, які не можуть вражатися тими або іншими видами паразитів.

Симптоми функціональних розладів шлунку, хронічного гастриту, виразкової хвороби, ентероколіту спостерігаються при локалізації будь-яких видів паразитів в кишечнику.

Клінічні симптоми дискінезії жовчовивідних шляхів, холециститу, холангіту інколи проявляються при паразитуванні опісторху, клонорхозу, фасціол, стронгілоїд, лямбліозу. Трематоди, що локалізуються в печінці, сприяють розвитку злоякісних пухлин цього органу. Важкі ураження печінки з утворенням паразитарних кіст викликають ехінокок і альвеокок. Закупорка жовчних шляхів проникаючими туди аскаридами призводить до розвитку обтураційної жовтяниці. Ці гельмінти мігруючи по загальній жовчній протоці потрапляють в печінку і підшлункову залозу, що при масивній інвазії може призвести до розриву даних органів з розвитком в хворого важкого перитоніту.

Клінічні прояви панкреатиту часто спостерігаються у хворих опісторхозом, рідше при деяких інших гельмінтозах (парагонімоз, шистосомоз). У хворих з кишковим шистосомозом нерідко розвивається цироз печінки і асцит, зважаючи на травмуючу дію яєць гельмінтів, що потрапляють в печінку за системою ворітної вени. При інтенсивному ураженню гостриками або волосоголовцями сліпої кишки, і проникненні цих гельмінтів в апендикс можуть спостерігатися клінічні симптоми апендициту.

Клініка ряду гельмінтозів, збудники яких локалізуються за межами травної системи, характеризується ще більш різноманітними симптомами. Симптоми характерні для пневмонії можуть спостерігатися в результаті патогенної дії на легені мігруючих личинок аскарид, анкілостом, стронгілоїд, сисунів, токсокар і так далі.

При проникненні збудників шистосомозів (перкутанно, тобто через шкіру) і філяріатозів (шляхом специфічної інокуляції, при укусі специфічних комах) в організм людини, в початковому періоді захворювання часто спостерігаються ураження шкіри у вигляді дерматозів і обмежених набряків.

Для початкової стадії вухереріозуі бругіоза характерний гарячкові стани, що супроводяться розвитком лімфаденіту. Надалі розвивається слоновість кінцівок і грудних залоз, хілурія і гідроцеле. Типові ознаки токсоплазмозу наступні: захворювання починається повільно із скарг на загальну слабкість, знижений апетит, порушення сну, пітливість. З'являється дратівливість, головний біль, зниження пам'яті, розумової працездатності. Температура тіла, як правило, 37,2 - 37,6 незрідка багато місяців, інколи хвилеподібного характеру, у жінок може бути пов'язана з менструальним циклом. Турбують болі в м'язах, особливо гомілок. Часто виникає відчуття серцебиття, перебої серця, тупі болі в області серця, що давлять. Може порушуватися зір. Хронічний токсоплазмоз протікає хвилеподібно, з періодами загострення хвороби і поліпшення стану. При тривалому перебігу захворювання розвивається невиношування вагітності, безпліддя.