Смекни!
smekni.com

Методика масажу та лікувальної гімнастики (стр. 4 из 7)

Масаж руки на стороні випирання дуги

Зазвичай після опрацювання спини і шиї проводять масаж кінцівки на стороні випирання дуги. Виконують його в такій послідовності: згиначі плеча, згиначі передпліччя, розгиначі плеча, розгиначі передпліччя, долонна частина кисті, плечовий суглоб. Згиначі плеча та передпліччя масажують за такою схемою: 3-5 погладжувань, 5-6 вичавлювання, 6-8 розминань (ординарне і колоподібне фалангами зігнутих пальців і піднесенням великого пальця, клювовидно).

Дельтоподібний м'яз опрацьовують шляхом погладжування, вичавлювання ординарного, подвійного кільцевого і колоподібного розминань.

Триголовий м'яз плеча масажують таким же чином, як і дельтоподібний, лише використовують ще комбіноване та колоподібне клювовидно розминання та витрачають більше сил на опрацювання ділянки.

При масажуванні долонної частини кисті нетривалий погладжування змінюється енергійним розтиранням (прямолінійним і колоподібним подушечками чотирьох пальців або подушечкою великого пальця).

Плечовий суглоб опрацьовують за допомогою наступних прийомів: концентричне погладжування; колоподібне розтирання подушечками чотирьох пальців, гребенями кулака, ребром великого пальця; колоподібне клювовидно розтирання; розминка; пасивні та активні рухи.

Масаж грудей

Масаж грудей при грудному З-образному сколіозі проводиться з метою розслаблення м'язів і повернення плеча в природне положення (зазвичай при даному захворюванні плече виступає вперед). Масажист однією рукою захоплює плече пацієнта і відтягує його так, щоб воно зайняло симетричне по відношенню до іншого плечу становище.

У той же час виявляється вплив на велику грудну м'яз за допомогою таких напрямків розминання - ординарного, подвійного грифа, подвійного кільцевого і комбінованого. На міжреберних проміжках проводяться прямолінійне і колоподібне розминання, виконувані подушечками чотирьох пальців і подушечками великого і середнього пальців.

На ділянках, де ребра максимально наближені один до одного, для розслаблення м'язів та розширення простору між ребрами використовуються прийоми, що дозволяють проникати подушечками пальців в міжреберні проміжки і трохи розтягувати їх (граблеобразноє погладжування і ін.)

Масаж живота

Ослаблені м'язи живота при різних видах сколіозу необхідно зміцнювати. Для цього проводять масаж області живота з використанням класичних прийомів: кругового погладжування (3-4 рази); ординарного, подвійного кільцевого і колоподібного фалангами зігнутих пальців однієї та обох рук розминань на прямих м'язах живота (по 5-6 разів); ординарного, подвійного і кільцевого розминань на косих м'язах живота, а також колоподібних розминань, виконуваних фалангами зігнутих пальців і пальцями, складеними у вигляді дзьоба (по 5-6 разів).

Масаж при поперековому З-образному сколіозі

Масаж при поперековому З-образному сколіозі спрямований на зміцнення м'язового корсета спини, активізацію крово- і лімфообігу в ураженій зоні, зменшення больових відчуттів і корекцію викривлення хребта. Процедура проводиться в положенні хворого лежачи на животі.

Масаж спини

Масажувати спину починають з прийомів погладжування: виконують 5-6 прямолінійних і поперемінних погладжувань, після чого переходять до вичавлювання (5-6 разів). Їх виробляють підставою долоні і пальцями, складеними у вигляді дзьоба.

Далі масажують довгі м'язи спини: тут проводять колоподібні розминання подушечкою великого пальця (можна використовувати і пальці обох рук) та фалангами зігнутих пальців (по 3-4 рази), а також виконують щіпцевидне розминка.

Масування найширших м'язів спини передбачає використання таких розминань, як ординарне, подвійний гриф, подвійне кільцеве, комбіноване та колоподібне фалангами зігнутих пальців.

Міжреберні проміжки опрацьовують за допомогою таких прийомів, як прямолінійне і колоподібне розминання подушечками чотирьох пальців; прямолінійний, зигзагообразное і колоподібне розминання подушечкою великого пальця; колоподібне, прямолінійний і колоподібне подушечкою середнього пальця.

У тому випадку, коли дуга ребра знаходиться близько до крила клубової кістки і точки кріплення м'язів наближені один до одного, в першу чергу проводять прийоми, покликані розслабити мускулатуру і збільшити проміжки між реберної дугою і крилом клубової кістки. Спочатку з деяким додатком сили розтягують міжреберний проміжок, намагаючись збільшити простір між крилом клубової кістки і реберної дугою, а потім здійснюють масування на підготовленій ділянці.

На поперекової області м'язи розминають прямолінійно подушечкою і бугром великого пальця; колоподібно подушечками чотирьох пальців; колоподібно пальцями, складеними у вигляді дзьоба; а також використовують такі допоміжні прийоми, як пиляння і перетинання.

Якщо необхідно розслабити м'язи спини, більш тривалого масування піддають зону на стороні опуклої частини викривлення, якщо ж масаж покликаний зміцнювати м'язи і підвищувати їх тонус, процедуру проводять переважно за увігнутості сколіозу.

Масаж тазової області

Масування тазової області передбачає в першу чергу проведення прийомів на сідничних м'язах за наступною схемою: прямолінійний, спіралевідное і зигзагообразное погладжування (по 3-4 рази); вижимання ребром долоні і пальцями, складеними у вигляді дзьоба (по 5-6 разів); по 7 - 8 різних видів розминань (ординарне, подвійний гриф, подвійне кільцеве, колоподібне складеними в кулак пальцями і колоподібне клювовидно).

Потім виконують розминання на крижах - колоподібне подушечкою великого і подушечками чотирьох пальців, стиск і колоподібне піднесенням великого пальця (всі прийоми проводяться по 7-8 разів).

Розминка на гребені клубової кістки проводять кількома способами: колоподібно подушечками чотирьох пальців, колоподібно фалангами зігнутих пальців, колоподібно гребенем кулака і колоподібно ребром долоні.

Після масування спини і тазової області вплив роблять на опуклу частину хребта. Кінцевими фалангами пальців виробляють натискання на надмірно виступаючі хребці, намагаючись повернути їх на місце і додати хребетного стовпа природне положення.

Масаж живота

Для проведення серії прийомів на животі пацієнт повинен зайняти положення лежачи на спині. Тільки після цього масажист приступає до процедури. Починається вона з кругових погладжувань, потім проводяться розминання на прямих і косих м'язах живота (ординарне, подвійне кільцеве, колоподібне фалангами зігнутих пальців і пальцями, з'єднаними у вигляді дзьоба).

Масаж ноги на боці випирання дуги

Нижні кінцівки масажують в такій черговості: спочатку задня поверхня - стегно (двоголовий м'яз), колінний суглоб, гомілка (литковий м'яз), гомілковостопний суглоб (Ахіллесова сухожилля); потім передня - стегно (чотириглавий м'яз), колінний суглоб, гомілка, гомілковостопний суглоб.

При масажуванні стегна використовують прийоми погладжування, вичавлювання розминання (ординарне, подвійне кільцеве, ординарно-поздовжнє, комбіноване, колоподібне клювовидно), а в зоні сідничного нерва - вібраційні прийоми.

Гомілка масажують шляхом погладжування, вичавлювання і розминання м'язів. Підколінну ямку опрацьовують за допомогою такого вібраційного прийому, як пунктирування (виконують подушечками кінцевих фаланг вказівного і середнього пальців).

Масаж гомілковостопного суглоба починають з концентричного погладжування, потім здійснюють щипцеобразноє розминка, колоподібне розминка подушечками чотирьох пальців, пальцями, складеними в "дзьоб", а також проводять розминку піднесенням і подушечками великих пальців. Напрямок рухів - від гомілковостопного суглоба до основи пальців, при масажуванні тильній частині стопи - навпаки.

Масаж при S-подібному сколіозі

Масаж при S-подібному сколіозі проводиться за методиками, наведеними вище для лікування С-образ-них сколіозів, проте масування піддаються по черзі і грудна, і поперекова області.

Регулярне проведення процедури, її правильне дозування та використання найбільш ефективних прийомів дозволять не тільки зміцнити м'язовий корсет, а й повернути хребет у природне фізіологічне положення (тобто скоригувати і навіть усунути викривлення хребетного стовпа).

Найбільш результативним масаж виявляється в тому випадку, коли тривалість курсу становить не менше 12 сеансів (4-8 днів щоденних процедур, 8-12 днів - через день).

Масаж при дегенеративних захворюваннях хребта (спонділезах, спондилоартрити та ін)

Масаж при спонділезах і спондилоартриту передбачає вплив на паравертебральні зони всіх спинно-мозкових сегментів і рефлексогенні ділянки задньої поверхні грудної клітки і тазової області.

Пацієнт займає зручне положення лежачи на животі, і масажист приступає до процедури: спочатку робить поздовжньо-поперемінні погладжування по всій спині, потім на довгих і найширших м'язах спини з кожного боку хребетного стовпа виконує поздовжні вичавлювання з обтяженням, виробленим шляхом накладання однієї руки на іншу, і переходить до розминання, що чергується з потряхіваніє і погладжуваннями.

Зазвичай використовують наступні види розминань: на найширших м'язах - ординарне, подвійне кільцеве, подвійний гриф; на довгих м'язах - розминка підставою долоні (прийом можна виконувати однією або двома руками) і фалангами зібраних в кулак пальців, щіпцевідное розминка подушечками пальців (можна використовувати обтяження), прямолінійний і колоподібне розминання подушечкою великого пальця.

За розминання слідують розтирання. Їх виконують підставою долоні або подушечками чотирьох пальців в зигзагоподібний напрямку. Завершують масування спини прямолінійним погладжуванням.